Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение на суха кашлица (антитусивни средства) Медикаментозно лечение

Лечение на суха кашлица (антитусивни средства)

Лечение на суха кашлица (антитусивни средства) - изображение

Кашлицата е физиологичен защитен рефлекс, благодарение на който дихателните пътища се изчистват от натрупаните чужди вещества и слузни секрети.

КашлицаОбикновено кашлицата е симптом на различни заболявания, най-често на дихателната система.

Терапията е насочена към овладяване на основното заболяване, като кашлицата може да се лекува със симптоматични средства.

Кашлицата може да бъде продуктивна (наричана още влажна) или непродуктивна (наричана още суха).

Непродуктивната кашлица не е свързана с производство на секрети и основните медикаменти за овладяването й са така наречените антитусивни медикаменти.

Лекарствата за лечение на суха кашлица (антитусивни средства) в зависимост от механизма им на действие и особеностите в химическата им структура се класифицират в следните основни групи:

1. Лекарствени средства, потискащи центъра на кашлицата:

Оказват инхибиращо действие върху центъра на кашлицата, разположен в продълговатия мозък.

Намират приложение в терапията на суха рефлекторна кашлица, както и при възбуда на дихателния център, свързана с рак на белия дроб, бронхит с различна етиология и други, идентични състояния.

Тези препарати са противопоказани при влажна кашлица и наличие на обилна секреция в бронхите, тъй като потискането на дихателния център затруднява изхвърлянето на секретите извън дихателните пътища.

Кодеин спада към групата на опиоидните аналгетици, като притежава добре изразен антитусивен и по-слаб аналгетичен и седативен ефект. Приложен в терапевтични дози не води до потискане на дихателния център, но продължителната употреба предизвиква лекарствена зависимост. Освен антитусивен ефект притежава и анксиолитичен, седативен, хипнотичен и антидиариен ефект. За потискане на кашлицата се прилага основно под формата на сироп, като съществува и под формата на таблетки за перорална употреба.

Препаратите, непредизвикващи зависимост, потискат центъра на кашлицата, без да потискат дихателния център. Глауцин представлява синтетичен аналог на морфина, лишен от аналгетична активност.

Употребата на тези препарати често се асоциира с различни по тежест странични ефекти, като най-често се наблюдават безсъние, запек, гадене и повръщане, диспептични нарушения, обриви.

Не се препоръчва едновременната им употреба със средства, потискащи централната нервна система, като седативни, сънотворни, антидепресанти, бензодиазепини, алкохол.

2. Антитусивни средства с периферен механизъм на действие:

Механизмът им на действие е свързан с потискане на рецепторите в лигавицата на дихателните пътища. Притежават противовъзпалителен и бронходилатиращ ефект. Преноксдиазин се отличава с антитусивно, отхрачващо, бронхолитично и местно анестетично действие.

Нежеланите лекарствени ефекти, които се наблюдават най-често при употребата на препарати от тази група, са алергични реакции, световъртеж, гастроинтестинални прояви.

3. Комбинирани противокашлични лекарства:

 • синтетични
 • фитопрепарати

4. Алтернативни средства:

Подробности може да прочетете на:

Лекарствата, използвани за лечение на суха кашлица (антитусивни средства), намират приложение в комплексната терапия на следните състояния:

 • остра или хронична суха дразнеща кашлица
 • бронхит
 • грип
 • коклюш
 • бронхопневмония
 • бронхиална астма
 • белодробен емфизем
 • пневмосклероза
 • начален стадий на белодробен карцином

При упорита кашлица, продължаваща повече от няколко дни, се консултирайте с Вашия лекар. Необходимо е изясняване на основното заболяване, предизвикало кашлицата.

Подробна информация за терапевтичния подход при наличие на влажна или неуточнена кашлица може да намерите в раздел Лечение:

Още по темата:

4.5, 22 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиПрезентацииХранене при...ВидеоЗдравни проблемиЛеченияИсторияБотаникаЛюбопитноИнтервютаАлт. медицинаНовиниЛайфстайл