Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Отдел Иглолистни (Pinophyta) Клас Pinopsida (Иглолистни) Разред Pinales Сем. Pinaceae (Борови) Ливански кедър

Ливански кедър

Сем. Pinaceae (Борови)

Ливански кедър - изображение

Ливански кедър (Cedrus libani, Lebanon Cedar, Cedar of Lebanon, Thuja occidentalis, White Cedar) представлява многогодишно, вековно, с уникална красота иглолистно дърво. Притежава своя специфична форма на короната и свой прекрасен аромат. Принадлежи към семейство Борови (Pinaceae). От него фараоните са правели саркофази, а финикийците огромния си брой търговски кораби. Използван е и за построяването на висящите градини на Вавилон и храма на Соломон. Много често ливанският кедър се споменава в Библията. В миналато употребата на вида е била широко застъпена, при което резулататът днес е осезаемо намаляване на популацията му. В страната, чието име носи, сега е разпространен най-малко.

кедър ливански

Преди много години целият Ливан е бил покрит от кедрови гори. Днес част от онези растения могат да се видят в Бешар, в северната част на страната. Открити са около 400 дървета, които растът на надморска височина от 2000 метра и са на възраст от 1200 до 2000 години. Известно е дърво в Сирия, което има обиколка на ствола от 7 метра. Този вид кедър расте до 40 метра височина и живее до 3000 години.

 

Устройство на ливански кедър

ливански кедър

 

 

 

Кедърът достига височина до 40 метра и диаметър на ствола си до 2,5 метра. За една година нараства с от 30 до 50 см. Короната му е конична в първите години от израстването, като с напредването на възрастта му става все по-разклонена настрани, като се губи и върхът му. Цвета на кората му е сиво-черен.

 

 

иглички на ливански кедър

 

Има големи, дебели и дълги клони. Игличките по тях се развиват под формата на снопчета. Те са къси (1,5 до 3,5 см), с остри връхчета, оцветени в синкаво, сиво-синкаво, сиво-зеленикаво или наситено зелено. Някои представители имат иглички оцветени в златисто или сребристосиво, като те често се използват с декоративна цел.

 

 

шишарки на ливански кедър

Плодовете на растението са шишарки, с подобна на бъчва форма. Прорастват на върха на клончетата и са разположени по единично. Имат ширина от 4 до 6 см и дължина от 8 до 10 см и плоска горна част. Съдържат семенца с до 15 мм дължина, продълговатояйцевидна форма и прилежащо крилце. След узряване на семената, шишарката се разпада от основата към върха си.

 

Разпространение на ливански кедър

разпространение на ливански кедърДървото се установява в Средиземноморския район, Ливан, Сирия, Турция, Кипър, Алжир, Мароко, Северозападна Африка. У нас вирее главно по Черноморието. Едно от най-студоустойчивите иглолистни дървета е. В същото време обича слънце, но не и прекалено влажната почва. Може да вирее на бедна на хранителни вещества земя.

първият ливански кедър в България

 

 

"Първият ливански кедър в България е засаден през 1895 г. от младия княз Фердинанд в парка Евсиноград. Днес височината на кедъра е над 40 метра, а диаметърът на стъблото - над 100 см. Две вековни дървета от вида ливански кедър се намират в частен двор в Бургас на пресечката на улиците „Цар Симеон І" и „Софроний Врачански". Вековен ливански кедър може да се види и в София, в двора на частен дом срещу старата баня в Овча купел."

 

 

Използваема част на ливански кедър

С лечебна цел се използват листата (игличките) на дървото, дървесината му и извлеченото от нея етерично масло.

Химичен състав на ливански кедър

шишарки на ливански кедърРастението съдържа барий, кобалт, мед, желязо, германий, йод, магнезий, манган, натрий, никел, фосфор, силиций, титан, цинк; витамините - А, В1, В2, ВЗ (РР), D, Е, F; ауксини, мирцен, пинен, борнеол, камфор, полиненаситени мастни киселини, хининова киселина; много сескитерпени - кадален, калакорен, цедрин, цедрен, цедрол, цис- и транс-10,11-дихидроатлантони, цис- и транс-атлантони, 8,9-дехидронеизолонгифолен, гиуенжен, химахалол, изохимахалон, хималалол, аллохимахалолът, юнипеен, неролидол, дългоугорнеол, оксидохимахален, сатинен, терпинолеин, тиупопсин, видол, иланген.

В листата и особено в младите филизи се откриват по-голямо количество сесквитерпени (35,9%). Те увеличават притока на кислород в лимбичната система на мозъка, особено хипоталамуса, епифизата и хипофизата, и предизвикват отделяне на антитела, хормони, ендорфини и невротрансмитери.

Лечебни свойства приложение на ливански кедър

Основното свойство на ливанския кедър е това на антисептик. Така той бива използван за дезинфекция. Външно се прилага за лечение на кожни заболявания, алергии или обриви.  Растението притежава още отхрачващ, стягащ, диуретичен и седативен ефект. Химахалолът, влизащ в състава на дървесния вид, показва силен антиалергичен ефект. Листата и дървесината му, действайки антисептично и отхрачващо, се употребяват като дезинфектант на дихателните пътища. Кедровата дървесина и младите кедрови филизи са с най-високо съдържание на сескитерпени. Сескитерпените действат противовъзпалително, успокояващо и бактерицидно. Хидратират кожата, действат й тонизиращо и я предпазват от развитието на бръчки.

ливански кедър през зимата

Етанолов екстракт от игличките се характеризира с високо съдържание на гермакран-д (29,40%), а същият получен от шишарките на ливанския кедър съдържа алфа-пинен (51,0%) и бета-мирцен (13,0%). Получените екстракти показват активност срещу вируса на херпес симплекс тип 1 (HSV-1), като притежават и цитотоксична такава.

В Аюрведа медицината, кедровите иглички се използват за лечение на туберкулоза, а отвара от сърцевината на дървесината е предназначена за лечение на инфекции в гръдния кош, безсъние и диабет. При сифилис и проказа е била препоръчвана употребата на добитото от нея етерично масло.

Като цвете на Бах, ливанският кедър повишава силата и издържливостта на човека в трудни моменти. Насърчава способността му да се поддържа стабилен и упорит. Подкрепя увереността на индивида при действията му в предизвикателни ситуации. Заземява го.

Етерично масло от ливански кедър

етерично масло от ливански кедърКедровото масло се добива чрез парна дестилация на стърготините от дървесината на растителния вид. Подобно е на терпентина. То е много силно лекарство, като за външно приложение под формата на масаж трябва да се разрежда с подходящ друг маслен продукт. Локално приложено помага при кожни лезии, рани, язви, настинка, бронхиални катари, цистит. Участва и в лечението на проказа. Още в древни времена бива употребявано за балсамиране, като тамян и парфюмиращо средство. Съдържа следните вещества: изолонгифолен (под формата на четири вида - алфа - хималален, бета - химахален, гама - химахален, алфа - хималален епоксид), лонгиборнеол, хималалол, алохимахалол (под формата на два вида атлантон), маноол. Химахаленът е важен продукт, който се влага в производството на парфюми. Атлантоните са важни съставни единици на противовъзпалителни медикаменти и добавки с противоракова насоченост.

Други употреби на ливанския кедър

Местното население в южната част на Турция произвежда екстракт от дървото, наречен "катран" и го използва, за да предпазва дървените структури от насекоми и гъби, да се бори с паразити и бактерии и да лекува рани и различни заболявания при хората и домашните животни, вътрешно и външно. През 2008 година биват изучавани традиционните методи за производство на катран, използването му от местните хора и химическия му състав.

мебели от дървесина на ливански кедърДървесината на ливанския кедър е с уникални качества, умерено твърда и издръжлива. Запазва възхитителният си аромат в продължение на много години. Както вече бе споменато тя е много често използвана още в миналото. Саркофагът на Тутанкамон е направен от нея. Тя е толкова трайна, че вече 3200 години не се е променила. Дървесината е вложена и в строежа на храма на Аполон в Атина и храма на Диана в Ефес. Тя има плътност от 560 кг на 1 кубичен метър. Изполва се за направата на обзавеждане на домовете, в строителството и занаятчийството. В Турция употребата й е широко застъпена. Поради това там се прилагат методи на развъждане на растението и насърчаване на равномерното обновяване на кедровите гори.

кедрова смола

 

Кедровата смола (cedria) и кедровото етерично масло (cedrum) са ценени екстракти от дървесината и шишарките на кедровото дърво. Маслото се прилага в парфюмерията.

 

 

Начин на употреба:

  • лапа от листата на кедъра - наситнени и овлажнени иглички се слагат между два слоя марля или тънък плат. Така приготвени се поставят върху малки ранички, като им действат дезинфекциращо. Ефектът на лапата е лек, но може да се използва, ако няма друго по-подходящо средство;
  • чай от върховете на игличките - използва се за лечение на заболявания на дихателната система, кашлица, настинка.

Шишарките облекчават колики при бебетата, а игличките действат като диуретик. Инфузия от иглички се включва в лечението на кожни заболявания, включително трихофития.

Интересно за ливанския кедър

флага на Ливан

  • кедърът е символ на Ливан. Присъства в националният флаг на държавата. Символ е на ливанската "Кедрова революция" от 2005 г. Ливан понякога е наричан "земя на кедрите";
  • Мойсей заповядва на свещениците да използват кората на дървото за лечение на проказа;
  • еврейският пророк Исая използва ливанския кедър като метафора за гордостта на света;
  • първият засаден кедър във Великобритания датира не по-късно от 1664 година. В Обединеното кралство дърветата често се съдят в гробищата. Растението е спечелило наградата за градински заслуги на Кралското градинарско дружество;
  • кедровата дървесина е използвана от индианците за направата на копия и стрели. От нея те са добивали тамян и са я употребявали като твърдо гориво. Клонки с иглички за тях са инсектицидно средство и медикамент за широк спектър от заболявания. Много индиански племена, например като Оджива и Потаватоми, ги горят в церемонии за пречистване, докато Чипегава ползва тамян за същите цели.

Декоративна стойност на ливанския кедър

ливански кедър

Видът е с изключителна декоративна стойност. Съществуват три разновидности на ливанския кедър - „Glauca”, „Stricta”, „Pendula”. Всички намират приложение във флоралната декорация на дворове, паркове и градини. Изглежда много хубаво сред другата растителност. Единственият му "недостатък" е, че отнема няколко години, за да достигне зрялост и височина, което изисква много търпение.

 

Внимание!

Билката не трябва да се употребява без лекарски предписания и контрол.

Да не се използва от бременни жени.

Още по темата:

4.3, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Cedrus_libani
http://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=b431
http://pfaf.org/User/Plant.aspx?LatinName=Cedrus+libani
https://plantstemcells.wikispaces.com/Cedar+of+Lebanon+%E2%80%93+Cedrus+Libani
http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/c/cedrus-libani=cedar-of-lebanon.php
http://www.mtplantas.com/eng/plants/cedro-del-libano.htm
http://www.cloverleaffarmherbs.com/cedar/
https://www.researchgate.net/publication/215754551_Essential_oils_components_in_heart_wood_of_Cedrus_Libani_and_cedrus_Atlantica_from_Lebanon

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЗдравни проблемиАлт. медицинаЛюбопитноИсторияХрани и ястияРецептиХранене при...СнимкиПатологияЛеченияСпециалистиИзследванияДиетиНовиниКлинични пътекиВидеоПрезентацииИнтервютаЛайфстайлТестовеАнкети