Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Полезни свойства на канелата

Полезни свойства на канелата

Полезни свойства на канелата - изображение

Освен пленителния аромат и невероятния вкус, който придава на ястията, има редица полезни свойства на канелата, за които е добре да знаем. Тя е подправка, която се добива от кората на вид лаврово дърво. Консумирала се е още 2000 г. преди новата ера в Древен Египет. Възпявана е дори в стиховете на Сафо, а гърците са използвали канела за ароматизиране на виното си. Смята се птицата феникс е свивала гнездото си от клонки канела. В Библия на Иврит се споменава, че канела се е поставяла в светото миро за помазване, а в Песен на Песните, цар Соломон възпява своята любима, чиито дрехи имат канелен дъх. Подробна информация за това невероятно дърво може да прочетете в  Канелено дърво, Канела (Cinnamomum zeilanicum).

Но възможно ли е тази червено-кафява подправка, освен невероятен аромат и многобройни начини на приложение, да притежава и лечебни свойства? Да! Оказва се, че невероятните полезни свойства на канелата са били известни още в древността, когато е била много високо ценена и почти е считана за панацея. Още тогава, тя е била използвана като антибактериално, стягащо и противосъсирващо средство. През Средновековието лекарите са използвали канела за лечение на артрит, кашлица и болки в гърлото.

Хранителен профил на канела

Установено е, че 10 грама канела на прах съдържат:

 • енергия: 24,7 ккал;
 • мазнини: 0,12 грама;
 • въглехидрати: 8,06 грама;
 • протеини: 0,4 грама.

Освен това, канелата е богата на важни минерали като манган, желязо и калций, а също така, е с високо съдържание на фибри.

Видове канела

Има два основни вида канела: цейлонска канела и касия. Цейлонската канела се смята за истинска и най-често се използва в Западния свят. Касия произхожда от южната част на Китай, поради което е известна още като китайска канела. Тя е по-разпространена от цейлонската канела, тъй като е много по-евтина.

Двата основни вида канела се различават по вид, цвят, аромат и вкус. Ето как да различите двата вида канела:

 • цейлонската канела има по-нежен и сладък вкус, ароматът е по-деликатен, по-светла е на цвят (светлокафяв), пръчките са с тънка кора (която е толкова мека, че дори може да се дъвче) и се завиват само в една посока (навита е като на руло);

• касията има по-пикантен вкус, ароматът й е по-остър, цветът й е червено-кафяв, пръчките са с дебела кора и се завиват в двете посоки (и от ляво, и от дясно).

Освен разликата във вкуса и аромата, има едно много съществено предимство на цейлонската канела пред касията - тя съдържа около 1000 пъти по-малко кумарин. Това е много важно, защото кумарина е токсичен за бъбреците и черния дроб и при консумация в големи количества може да предизвика трайни увреждания.

Преди да закупите канела, може да проверите произхода й - цейлонската канела се внася от Шри Ланка, а касията от Виетнам, Китай, Индонезия.

Ползи за здравето от канела

Установено е, че канелата може да е полезна при следните състояния и заболявания:

 • бронхит,
 • стомашно-чревни проблеми,
 • загуба на апетит,
 • газове (метеоризъм),
 • мускулни и стомашни спазми,
 • предотвратяване на гадене и повръщане,
 • диария,
 • инфекции,
 • настинка и простудни заболявания,
 • загуба на апетит.

Някои хора я използват още при еректилна дисфункция (ЕД), херния, нощно напикаване, болки в ставите, за облекчаване симптомите на менопаузата, менструални проблеми, а също и за предизвикване на аборт.

Канела от вид касия се използва при:

 • болки в гърдите;
 • за понижаване на кръвната захар при хора с диабет тип 1 и тип 2;
 • бъбречни заболявания;
 • високо кръвно налягане, (прочетете още в  Алтернативно лечение на високо кръвно);
 • крампи;
 • някои видове рак;
 • както и за "пречистване на кръвта".

Канела срещу грип и стомашно неразположение

При грип и стомашно неразположение много ефективен е чаят от канела, който може да се пие около 3-4 пъти на ден. Най-добре е да се приема след хранене. Може да се приготви от пръчици или канела на прах.

Канела срещу гъбични инфекции

Канелата съдържа т.нар. канелен алдехид, който има бактерицидни и антимикотични свойства. Тя е показала изключителна ефективност в потискането на някои устойчиви гъбични и бактериални причинители на инфекции. Това се отнася особено за Ешерихия коли (E. coli), стафилококус ауреус (Staphilococcus aureus) и гъбичкaтa кандида албиканс (Candida albicans).

Най-добре изразени антибактериални свойства има канеленото масло. За локално приложение, с изключение на гениталиите и лигавиците, много ефективно се прилага 1% масло от цейлонска канела, смесено с бадемово масло или зехтин.

Канела и диабет

Според някои проучвания, приема на канела може да помогне за подобряване нивата на глюкоза и липиди при пациенти с диабет тип 1 и тип 2. Авторите на изследването посочват, че консумацията на между 3 и 6 грама канела на ден води до намаляване на нивата на кръвната захар, на триглицеридите, на LDL ("лошия") холестерол, както и на общия холестерол в кръвта. Освен това, включването на канела в хранителния план, може да доведе до намаляване на рисковите фактори, свързани с диабета, като сърдечно-съдови и други заболявания. В допълнение, екстрактът от канела може да предотврати резкия спад на нивото на кръвната захар на гладно, с което може да се контролират симптомите, като прималяване, треперене, виене на свят, както и да се контролират пристъпите на глад.

Най-общо казано, редовния прием на канела е част от адекватния контрол на диабета. Въпреки това обаче, трябва да се внимава за прекомерен спад в нивата на кръвната захар, особено при комбинирания прием с медикаменти, имащи подобен ефект.

Канела за превенция на болестта на Алцхаймер

Все повече доказателства сочат, че натрупването на разтворими олигомерни съединения на β-амилоид полипептид (Ар) играе ключова роля за развитието на болестта на Алцхаймер. Установено е обаче, че естествено вещество, намерено в екстракта от канела (CEppt), има способността да потиска образуването на токсични Ар олигомери. Така, β-амилоидния полипептид вече не е токсичен за невронните клетки. Това прави приема на канела мощен съюзник в превенцията на болестта на Алцхаймер.

Но ползите не спират до тук. В изследване с опитни мишки с агресивна форма на болестта на Алцхаймер, е регистрирано значително подобрение в когнитивното поведение и преживяемостта. Нещо повече - тяхното заболяване не прогресира, както обикновено. Това означава, че екстракта от канела може да се прилага и за лечение на болестта на Алцхаймер. За целта обаче, подправката трябва да се приема в големи количества, които може да са токсични за организма. Затова проучванията са насочени към изолирането на CEppt.

Канела срещу артрит и остеопороза

Много пациенти през годините са намирали облекчение на болките в ставите при редовна консумация на канела, както и при масаж с канелено масло. Това може много лесно да се обясни с факта, че освен оснаталите полезни свойства на канелата, тя съдържа значително количество манган - минерал, който е необходим за изграждане на костите и кръвните клетки. Тялото се нуждае от манган за оптимално здраве на костите, така че хората, които са с дефицит на минерала са по-склонни да развият остеопороза.

Канела и HIV

Проучването на 69 вида индийски лечебни растения показва, че канелата може да бъде потенциално ефективна срещу вируса на HIV. Според авторите на изследването, най-ефективен е екстракта от кората на касия. Истински доказателства обаче липсват.

Канела и множествена склероза

Приемът на канела може да редуцира и дори да се спре разрушителния процес на множествената склероза. Така, значително може да се намали необходимостта от някои скъпи лекарства или такива, с неприятни странични реакции.

Канела за отслабване

Има доста доказателства, че редовната консумация на канела води до ускоряване метаболизма като цяло и особено, обмяната на мазнините. Това означава, че приетите мазнини с храната се разграждат и изхвърлят от тялото по-ефективно, вместо да се натрупват в клетките. От своя страна, това води до бавно, но сигурно редуциране на телесното тегло.

Ефектът върху метаболизма има научно обяснение - тъй като приемъ на по-големи количества канела води до разреждане на кръвта, това от своя страна засилва кръвообращението. Повишения приток на кръв засилва метаболизма, а това обикновено води до редукция на теглото. Реално обаче, приемът на канела е по-ефективен за предпазване от натрупване на тегло, но при съчетаване с подходящ режим и двигателна активност, може да помогне и за неговото намаляване. Още повече, че канелата засилва усвояването на храната, действа като очистително за червата (унищожава редица инфекции, които също може да са причина за натрупване на килограми), активира мозъка и бодърстването, помага ни да се чувстваме сити за по-дълго време.

Прочетете още по темата в:

Комбинацията мед и канела

Всички полезни свойства на канелата се допълват още повече при комбинирането й с мед.

Мед и канела против болки в гърлото

Това е едно от най-приятното от домашните лекарства. Ако го сравним с мляко и сода за хляб, сол с лимон, това е направо разкошно.

Една лъжичка мед се смесва с толкова канела, че да стане на гъста каша. Изяжда се, а леко грубата консистенция помага на гърлото да се прочисти.

Мед и канела за имунната система

В канелата се съдържат антиоксиданти и флавоноиди, също като в какаото. Всяка сутрин на гладно, можете да изяждате лъжица мед и канела, най-добре разтворени в мляко, за подобряване на имунната система и предпазване от грип.

Мед и канела вместо следобедно кафе

За освежаване следобед, вместо да пиете поредно кафе за деня, можете да си разтворите лъжица мед в чаша топла вода и да поръсите с канела. Специалисти, провели проучването и опитали това върху себе си обещават, че ще се почувствате освежени.

Мед и канела срещу лош дъх

Всяка сутрин си правете гаргара с мед и канела (естествено в малко вода, защото иначе е невъзможно) и се радвайте на чудесен канелен дъх през целия ден.

Прочетете още: Канелата премахва лошия дъх.

Чай от канела

Един от най-приятните начини за консумация на канела в по-големи количества, е под формата на ароматен чай. Ето как можете да си приготвите чай от канела:

 • най-лесният и най-ефективният метод е да поставите една цяла пръчка канела (за предпочитане цейлонска) в около 200-300 мл вряща вода. След като леко се поохлади, добавете лъжичка мед и изпийте;
 • ако нямате канелени пръчици, може да използвате канела на прах - добавете 1 чаена лъжичка канела в около 300-400 мл вряща вода, оставете да поври около 5 минути, след което прецедете през фина цедка или марля.

Рецептата е особено ефективна и при синдром на раздразненото черво и при подуване на корема. Много добро допълнение към канеления чай е парче джинджифил, което може и да изстискате предварително.

Ето и една невероятна идея как да направите чая от канела още по-ароматен и да го сервирате по атрактивен начин:

 • измийте толкова ябълки, колкото "чаши" чай ще сервирате;
 • вземете остър и къс нож (за плодове); изрежете вътрешността на всяка ябълка, така че да ги оформите като чаши;
 • пригответе чая по един от гореописаните начини и го налейте още топъл в ябълките;
 • за още по-уникален аромат и вид, може да добавите звездичка анасон.

Как да добавите повече канела към менюто си?

Ароматната подправка може да се използва широко като добавка към храните и напитките. Може да се добавя към чая, кафето или какаото (за което най-приятни са канелените пръчици), към ликьор, вино, пунш, сангрия.

Неповторим е вкуса на сладките и бисквити с канела, а също и в различни десерти. Може да я добавите към овесената си каша или към печените ябълки.

Може да си приготвите и напитка от мед и канела или просто да ги смесите и да ги консумирате директно.

Идея за много вкусна напитка е: чаша прясно мляко, с мед и канела.

Освен под формата на прах и пръчици, канела може да се приема и в таблетна форма.

Може да ви бъде интересно още:  Направете олиото вкъщи по-здравословно с помощта на канела.

Дозиране на канелата

Точната дозировка на канелата е спорен въпрос. Според проведените изследвания, достатъчни са около 3 до 5 грама на ден за получаване на посочените терапевтични ефекти. Разбира се, точното количество зависи от много фактори, като възраст, здравословно състояние, телесно тегло и други.

Едно е сигурно - приемът на количества над 6 грама на ден от ароматната подправка е строго противопоказан, поради риск от прекомерно натрупване на съдържащия се в канелата кумарин - вещество, което в големи дози е токсично за черния дроб.

Рискове и предпазни мерки

Като цяло, приемът на канела е безопасен за повечето хора. Но освен за всички полезни свойства на канелата, трябва да се упомене и за някои рискове, които биха могли да възникнат, особено при прекомерна или неправилна консумация.

Тъй като канелата представлява смляна на прах дървесна кора, тя има високо съдържание на целулоза - трудносмилаемо вещество, което при някои хора може да доведе до подуване на корема, тежест и образуване на газове. Това означава, че пациенти, които са чувствителни към целулоза не бива да приемат канела в големи количества.

Макар и рядко, канелата може да предизвика алергична реакция, поради което не е желателно ранното й включване в менюто на бебета и малки деца.

Някои хора, които са чувствителни към канела могат да бъдат изложени на повишен риск от увреждане на черния дроб, след консумация на храни и напитки, ароматизирани с подправката. Това вероятно се дължи на факта, че канелата съдържа кумарин, който води до увреждане на черния дроб.

Когато се прилага върху кожата, канелата може да предизвика дразнене и алергични кожни реакции.

Огромен риск крие нашумялото през последните години "канелено предизвикателство", което се състои в опит за поглъщане на цяла чаена лъжичка канела на прах! Много е опасно да се консумира подправката директно, без да се разтвори в някаква храна или напитка. Това предизвиква усещане за парене в устата, носа и гърлото, също кашлица и задушаване! Други последствия могат да включват гадене, кръвотечение от носа и стягане в гърдите!

Вдишването на канела на прах може да доведе до пристъп на задушаване! Освен това, съществува сериозна опасност част от прашинките да попаднат директно в белите дробове, което може да има сериозни последствия, като възпаление на белите дробове, удебеляване на белодробната тъкан (фиброза), образуване на белези, пневмония, колапс на белия дроб или трайно увреждане.

Пациентите с астма или други дихателни проблеми са изложени на риск от развитие на тежки затруднения в дишането!

Противопоказания за употреба на канела

Приемът на по-големи количества канела не се препоръчва при:

 • алергия към канела,
 • бременност,
 • кърмене,
 • цироза на черния дроб,
 • някои форми на рак, които се влияят от нивото на хормоните, като рак на гърдата,
 • тежки сърдечни проблеми,
 • хормонални аномалии,
 • ниско кръвно налягане,
 • хипогликемия,
 • предстоящи хирургични интервенции (преустановете приема на канела в по-големи количества поне две седмици преди предстояща операция, поради опасност от "разреждане" на кръвта и сериозен спад в нивата на кръвната захар),
 • при деца.

Нежелани взаимодействия

С медикаменти

Както беше споменато, съдържащото се в канелата вещество кумарин може да доведе до увреждане на черния дроб. Затова, комбинирането й с медикаменти, които също имат такова въздействие е нежелано. Не приемайте големи количества канела, ако приемате някои от следните лекарства:

 • ацетаминофен,
 • амиодарон,
 • карбамазепин,
 • изониазид,
 • метотрексат,
 • метилдопа,
 • флуконазол,
 • итраконазол,
 • еритромицин,
 • фенитоин,
 • ловастатин,
 • правастатин,
 • симвастатин и много други.

Комбинирането с лекарства за лечение на диабет може да крие рискове от прекомерно понижаване на кръвната захар, поради което големи количества канела трябва да се приемат изключително внимателно заедно с:

 • глимепирид,
 • глибурид,
 • инсулин,
 • метформин,
 • пиоглитазон,
 • розиглитазон,
 • хлорпропамид,
 • глипизид,
 • толбутамид.

Да се внимава още при комбинация с алфа-липоева киселина и хром.

С билки

Аналогично, големи количества канела не бива да се приемат заедно с билки, които имат потенциално негативно влияние върху състоянието на черния дроб, като:

 • черен оман,
 • подъбиче,
 • кава-кава,
 • масло от джоджен,
 • червени дрожди и други.

Бъдете внимателни и със следните билки, които могат да понижат кръвната захар:

 • горчив пъпеш (момордика),
 • дяволски нокът,
 • сминдух,
 • чесън,
 • конски кестен,
 • женшен,
 • псилиум,
 • сибирски женшен и др.

Използваната като стабилизатор и сгъстител в хранителната промишленост гума гуар също има свойството да понижава кръвната захар, затова консумацията на храни, съдържащи гуарова гума заедно с големи количества канела трябва да се избягва от диабетици.

4.2, 18 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаБотаникаИсторияЗдравни съветиРецептиЛюбопитноСпортЛайфстайлДиети