Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Lamiales Сем. Lamiaceae (Устноцветни) Майчин лист, Сена, Касия

Майчин лист, Сена, Касия

Сем. Lamiaceae (Устноцветни)

Майчин лист, Сена, Касия - изображение

Майчин лист, Сена, Касия (Cassia acutifolia) представлява полухраст или храст, принадлежащ към семейство Бобови (Leguminosae / Fabaceae). Среща се и под името Сенемикия.

Имена на касия на различни езици са: английски — Senna plant, true senna, руски — Кассия остролистная, френски — Cassia sene, немски — Sennacassie, Sennencassie.

Други нейни синоними на латиница са: Nubian senna, Cassia lenitiva, Cassia senna, Alexandrian senna, Egyptian senna, Cassia aethiopica, Cassia officinalis, Senna acutifolia, Cassia lanceolata, Sene de la palthe, Tinnevelly senna, Cassia angustifolia, East indian senna.

Устройство на майчин лист

Билката достига на височина до 1 метър, в редки случаи до 2 м. Стъблото е изправено, гладко, оцветено в бледо зелено. Клоните са дълги, широко разпростиращи се на всички страни. Листата са чифтоперести, сложни, състоящи се от копиевидни или овално-елипсовидни листенца. Листенцата са с дължина 2-3 см. и широчина 5-10 мм. Листната маса е оцветена в сиво-зелено. Тя има слаб особен мирис, лепкава е и притежава сладникав вкус.

 

цветове на сена

 

Цветовете на касия са оцветени в жълто, събрани в гроздовидни съцветия, които са разположени на дълги дръжки в пазвите на листата. Цъфтежът им обхваща месеците от юли до октомври.

 

 

плод на сена

 

Плодът на майчиния лист представлява суха, кожеста шушулка (боб), оцветена в кафяво. Има дължина от 3 до 5 см. и ширина 1,5-2,5 см. Съдържа около шест на брой плоски семена.

 


Разпространение на майчин лист

Ареалът на обитание на касията са пустинните и полупустинните райони на Южна Арабия и Африка. Среща се и като културно растение. Култивира се в пределите на Азия и Африка.

Използваема част на майчин лист

Употребяемите части на билката са нейните листа и плодове.

Химичен състав на майчин лист

Листната маса на сена съдържа свободни антрахинони, антрахинонови и смолисти гликозиди, антранолови гликозиди, агликони (сенидини, алоеемодин, хризофанол), кемпферол, пимит, слуз, смолисти вещества, тартарати, реин, изоемодин, алоеемодин, хризофанол, флавоноиди, горчиви вещества, киселини и др.
В плодовете се откриват по-малки количества свободни антрахинони, отколкото в листата.

Лечебни свойства и приложение на майчин лист

Настоящата употребата на майчин лист е започнала от около 50-те години на миналия век. Различни видове сена са били използвани от древни народи като слабително средство. Първите писмени свидетелства за използването на билката датират от 9 в.пр.н.е. и принадлежат на арабски лекари. Племето чероки счуквали корен от сена, напоявали го с вода и го използвали като превръзка за рани. Майчиният лист в миналото е използван и при състояния на треска.

декорация със сенаБилката получава наименованието очистваща в Европа през Средновековието, защото била широко използвана като очистително в италианско медицинско училище. Установено е нейното стимулиращо чревната перисталтика действие. То се проявява 10 часа след нейния прием, като се изразява в спиране абсорбцията на вода в дебелото черво. Продължителната употреба на сена намаля нейният ефект.

Действието на листата и плодът на майчиния лист е безболезнено, меко, което ги прави подходящи за приложение при пациенти с чернодробни заболявания, тежко болни, хора страдащи от хемороиди.

Свойства на сена:

 • диуретично
 • очистително

Намира приложение при:

 • колит;
 • хемороиди;
 • лениви черва;
 • запек; хроничен запек;
 • затлъстяване;
 • заболявания на черния дроб;
 • констипация предизвикана от употребата на морфин
 • следоперативна констипация
 • като лаксатив за терминално болно пациенти от рак

Понякога билката се прилага при различни видове дерматити и офталмологични проблеми. Използва се и в подготовката за колоноскопия и урография.

Употреба на майчин лист в аюрведическата медицина:

стрък от сена

 • запек
 • кожни проблеми
 • жълтеница
 • проблеми с черния дроб
 • бронхит
 • анемия
 • коремен тиф

Интересно нейно приложение в китайската медицина е при атеросклероза, освен при чернодробни проблеми и запек.

В Латинска Америка сироп от цветовете на касия и месестите части на семената й, се консумират като лаксатив. Сок се приема и при уринарни проблеми.

Начин на приложение на касия:

чай от сенаЛистната маса на майчин лист се използва при направата на таблетки, предлагани в аптечната мрежа. Сена се предлага и под формата на чай и като хранителна добавка. Включва се и в медикаменти за отслабване.

 • Една супена лъжица листа или плодове се варят в 200 милилитра вода, 5 минути. Отварата се пие вечер преди лягане.
 • Студен извлек от сена: една супена лъжица добре наситнени листенца се накисват в чаша вода. Престояват така една нощ. Получената смес се прецежда на сутринта и се изпива.
 • Дванадесет супени лъжици нарязани плодове се киснат в 300 мл. вода, в продължение на една вечер. На сутринта се прецежда и се изпива на гладно половината от извлека. Другата половина може да се изпие вечерта.

Тинктурите от сена се използват при много продължителен запек. Отлично средство за бързо очистване на стомашно-чревния тракт е комбинацията от сена с канела, джинджифил или копър.

Майчиният лист прочиства храносмилателния тракт от глисти.

Получената течност от сена, чрез варене, много често предизвиква колики. Това се дължи на редуцираните антрахинони или извлечените смолисти вещества от нея. Затова се препоръчва този начин на приготвяне да се избягва.

Вредни ефекти от употребата на майчин лист:

прах от сенаБилката не трябва да се приема повече от 10 дни без прекъсване. Продължителната й употреба може да доведе до отслабване на чревната мускулатура, сърдечна аритмия, влошаване на костната структура, електролитни дисбаланси, отслабване.

Странични реакции от приема на сена: крампи, колики, прояви на свръхчувствителност. При предозиране може да се появят гадене, повръщане, слузеста диария, болки в корема, дехидратация, метеоризъм, хипотония.

Внимание!

Да не се използва от бременни жени, тъй като може да предизвика аборт – употребата й е строго забранена.

Да не се приема от деца под 2-годишна възраст. Да се спазва стриктно предписаната дозировка и начин на прием. Да не се употребява при чревна обструкция, остро възпаление на червата, апендицит. Избягва се при дивертикулит, колит, язви и други подобни интестинални разстройства. Билката може да предизвика колики.

Майчиният лист не трябва да се комбинира с антиаритмични лекарствени средства.

Всеки един прием на майчин лист трябва да бъде консултиран с лекар.

Още по темата:

3.4, 17 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАлт. медицинаЗдравни съветиИсторияЛюбопитноЛеченияДиетиХранене при...Спорт