Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Касия номаме, Номаме

Касия номаме, Номаме

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Касия номаме, Номаме - изображение

Касия номаме, Номаме (Cassia nomame) представлява малко, подобно на мимозата растение, което принадлежи към семейството на граха - семейство Бобови (Fabaceae, Leguminosae). В народната медицина, nomame се използва за увеличаване на потока на урината. Чай от листата, стъблата и шушулките му е популярен лек в Япония.

Устройство на касия номаме

касия номамеТози вид касия се развива под формата на храст. Има тънки стъбълца и фина листна маса. Растежът му е разперен, широк на страни. Листото му е сложно и се състои от множество по-малки листенца, който са разположени по двойки, срещуположно, оформяйки листната петура. Тя разполага с къса дръжка.

Образува жълти на цвят, сложни цветове, които прорастват по единично на къси цветни дръжки.

Разпространение на касия номаме

Номаме произхожда от Китай, като расте диво в много части на света.

Използваема част на касия номаме

Надземните части на растението се използват за производството на лекарства.

Лечебни свойства и приложение на касия номаме

храст касия номамеNomame често е съставка в продуктите за отслабване. Въпреки това, липсват достатъчно проучвания за влиянието й върху телесното тегло и разграждането на мазнините при хората. Осигурява съединения, които са естествени инхибитори на липазата, поради което ограничава усвояването на мазнините в човешкия организъм.

Свойства на билката:

  • дехидратиращи;
  • слабителни.

Cassia nomame се приема главно с цел загуба на тегло, при запек, бъбречни отоци, с цел увеличаване количеството на урината и като общ тоник. Тя предотвратява абсорбирането на мазнини в стомаха и червата. Това води до загуба на хранителни мазнини с изпражненията, което помага в понижаването на телесната маса при някои индивиди.

Съществуват и източници, които показват, че Cassia nomame може да има термогенен ефект, като по този начин стимулира метаболизма. Това прави екстрактите от растението идеална съставка на хранителни добавки предназначени за горене на мазнини. Демонстрира противовъзпалителен ефект, поради което се препоръчва при лечение на артрит. Някои източници също предполагат положително влияние на билката при хора, страдащи от мигрена.

Върху клетки от яйчници на китайски хамстери, е изследван горещ екстракт от билката. Резултатите показват, че той подтиска развитието им.

номаме касия

Взаимодействия на номаме с лекарства

Може да взаимодейства с противоракови лекарства, лекарства за понижаване на холестерола, лаксативи и медикаменти за отслабване.

Взаимодействия на касия номаме с билки и хранителни добавки

Билката може да взаимодейства с противоракови билки и добавки; бета-каротин; холестерол-понижаващи билки и добавки; мастноразтворими витамини; лаксативни билки и добавки; билки и добавки за отслабване.

Внимание!

Използвайте билката с повишено внимание по време на бременност и кърмене и от хора под 18-годишна възраст, поради липса на научни доказателства за нейната безопасност на употреба при тези групи индивиди. Не са известни странични ефекти, резултат от употребата й или преки взаимодействия с лекарства. Може да причини диария. Употребявайте я с повишено внимание ако страдате от стомашно-чревни заболявания. Използвайте я и с повишено внимание ако приемате добавки за отслабване или сте на диета.

Няма доказана безопасна или ефективна доза за номаме при възрастни. С цел загуба на тегло се приема през устата 2-3 пъти дневно преди хранене.

Ако сте алергични към представители на семейство Бобови (Fabaceae, Leguminosae), избягвайте употребата на касия номаме.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1504/cassia-nomame
https://www.muscle-zone.com/wiki/cassia-nomame
http://www.betterlifewholefoods.com/ns/DisplayMonograph.asp?StoreID=3D69A9440ED7476B99AAA9DDC54FD883&DocID=bottomline-nomame
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15630261

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАлт. медицинаЗдравни съветиИсторияЛюбопитноЛеченияХранене при...Спорт