Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Акупунктура и акупресура Акупресурни точки облекчаващи парене и болки при уриниране

Акупресурни точки облекчаващи парене и болки при уриниране

Акупресурни точки облекчаващи парене и болки при уриниране - изображение

Болезненото уриниране (дизурия) е общ термин, който описва дискомфорта по време на уриниране. Тази болка може да произхожда от пикочния мехур, уретрата или перинеума.

Какви може да са причините за болка и парене при уриниране?

Болезненото уриниране е често срещано оплакване при инфекция на пикочните пътища. А инфекция на пикочните пътища може да настъпи в резултат на бактериална инфекция или възпаление на уретрата, пикочния мехур, уретерите и бъбреците. Жените са по-склонни към развитие на инфекция на пикочните пътища, отколкото мъжете. Това се дължи на по-късата уретра и съответно, по-лесното проникване и придвижване на бактериите до пикочния мехур. Жените, които са бременни или са в менопауза също са с повишен риск от развитие на инфекция на пикочните пътища.

Мъжете често се оплакват от болка и парене при уриниране поради възпаление на простатата (простатит).

Инфекции, предавани по полов път, като генитален херпес, гонорея, хламидия, може да са причина за дизурия.

Друга причина за болезнено уриниране е възпаление на лигавицата на пикочния мехур (цистит). Интерстициалният цистит, известен още като синдром на болезнения пикочен мехур, е най-често срещаният тип цистит.

В някои случаи, лъчева терапия също може да доведе до болка при уриниране. Това състояние е известно като радиационен цистит.

Камъни в бъбреците са друга потенциална причина за болка и парене при уриниране.

Понякога болката и паренето при уриниране не се дължат на инфекция, а на продукти, използвани в областта на гениталиите, като лосиони, гелове, продукти за вана. Бои и аромати в перилни препарати и други тоалетни принадлежности също може да предизвикат такива симптоми.

За облекчаване на болката и подобряване на диурезата, може да опитате акупресура. Акупресурата се основава на традиционните китайски убеждения за енергия, преминаваща през меридианни точки в тялото и намира приложение в рефлексологията и други холистични терапии. Смята се, че, ако е блокирана точката, свързана с пикочния мехур, оказване на натиск и стимулация на тази точка, може да отвори потока от енергия и да възвърне баланса. Акупресурните точки са разположени главно по ръцете и краката, но има и такива на ушите, кръста, корема. Инфекция на бъбреците и пикочните пътища може да бъде опасно и да се разпространи към бъбреците, поради което обезателно изисква лекарска консултация!

Акупресурата може да облекчи симптомите, но не може да излекува инфекцията на пикочните пътища, поради което често се съчетава с други, основни методи на лечение, насочени към причината.

Акупресурни точки облекчаващи парене и болки при уриниране

Не е необходимо да се използват едновременно всички описани точки. Една или две от тях може да са достатъчни:

Акупресурна точка LV8 - Qu Quan

Местоположение: на вътрешната страна на коляното, когато коляното е сгънато, точката се намира в хлътването на медиалния епикондил на бедрената кост, в предната част на залавянето на m. semitendinosus и m. semimembranosus.

Местоположение на LV8

Показания: Освен при болезнено уриниране, може да се използва и при болка ниско в корема, хиатална херния, болки в крайниците, болки по цялото тяло, затруднено уриниране, болка в областта на външните полови органи, безплодие, сексуална дисфункция, предменструален синдром.

Акупресурна точка UB39 - Wei Yang

Местоположение: Намира се във външната част на напречната гънка на задколенните ямки.

Местоположение на UB39
Показания: болка и скованост на долната част на гърба, подуване в долната част на корема, диабет, горещи длани и ходилата, крампи в краката и стъпалата, треска, затруднено уриниране, незадържане на урина.

Акупресурна точка SP9 - Yin Ling Quan

Местоположение: намира се от вътрешната страна на крака, под колянното капаче, в мястото точно под издутината, във вдлъбнатината между задната граница на тибията и мускулите на прасеца (гастрокнемиуса).

Местоположение на SP9
Показания: освен болка и парене при уриниране, може да е от полза при подуване на корема, задържане на вода, инконтиненция на урината, затруднено уриниране, намалено производство на урина, безсъние, болезнен полов акт, ниско либидо.

Акупресурна точка SP8 - Di Ji

Местоположение: Намира се на 3 cun (четири пръста) под SP9, върху медиалната (от вътрешната страна) граница на пищяла.

Местоположение на SP8
Показания: болки и парене при уриниране, подуване на корема, обилно маточно кървене, силни маточни контракции, импотентност, коремна болка, диария, затруднено уриниране, страничните ефекти на лъчева и химиотерапия.

Акупресурна точка LV1 - Da Dun

Местоположение: Намира се между вътрешния ъгъл на нокътната плочка и интерфалангеалната става.

Местоположение на LV1
Показания: Освен при болка и парене при уриниране, се използва още при херния, маточни кръвотечения, епилепсия, затруднено уриниране, инконтиненция на урината, болка в слабините.

За прилагането на акупресура може да се използват пръстите, кокалчетата на пръстите или гумичката, намираща се в края на молив. Окажете натиск върху акупресурната точка за 15 до 30 секунди. След това направете същото и в точката намираща се на същото място в другата половина на тялото, ръка или крак.

Акупресурата може да бъде много полезна за облекчаване на дискомфорта и да подпомогне оздравяването. Може да предостави известно облекчение веднага, но за настъпване на пълния ефект е необходимо да се прилага около 3 дни. Ако усетите известно облекчение на симптомите, но все още имате обезпокоителни симптоми може да помислите за акупунктура, която често се препоръчва при по-острите случаи.

Ако често страдате от инфекции на пикочните пътища може да опитате и някои билки и домашни средства:

Източници:
https://www.herbalshop.com
https://www.leaf.tv
http://www.aworldofacupuncture.com
http://www.healthline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниЛюбопитноФизиологияЛеченияБотаникаЗдравни проблемиХранене при...