Индийско грозде, Еуфорбия, Амла, Амалаки
Еуфорбия (Emblica officinalis, Phyllanthus emblica) представлява широколистно дърво, наричано още Индийско грозде, Амалака, Амла и Амалаки. Принадлежи към семейство Phyllanthaceae. Phyllanthus emblica е важно лечебно растение в традиционната индийска система на аюрведическата медицина. Показано е, че плодовете, с диетична и лекарствена употреба, притежават безброй лекарствени ползи, ключително и антистареещи ефекти. Научните изследвания, проведени в съответствие с философията на съвременната медицина, показват, че амла притежава свойства, които могат да се борят с болести, свързани с възрастта, като рак, диабет, сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност, потискане на имунитета, артрит, катаракта и с изменението (набръчкване) на кожата. E. officinalis е и една от съставните части на популярна аюрведична форма Triphala.
Интересно за амла
Метод на приготвяне на билката е описан през първи век от н.е. в санскритски документ. Записи за лекарствената употреба на амалака също са открити в арабски, тибетски и египетски текстове, както и в системите на Сидха (Индия), Аюрведа и Унани медицината. Всички части на растението, включително плодовете, семената, листата, корените, кората и цветята се използват както в сушени, така и в пресни форми. В аюрведическата система плодът амла се отличава със своите леки и сухи качества, както и с това, че охлажда с енергия. В Индия плодът обикновено се яде като трушия.
Устройство на индийско грозде
Дървото е с малък до среден размер, достига височина 1-8 м. Клончетата са голи или фино опушени, дълги 10-20 см. Листата са прости, широколистни и плътно разположени по клоните, светлозелени, перести. Цветовете са зеленикаво-жълти. Плодът е почти сферичен, светло зеленикаво-жълт, гладък и твърд, с шест вертикални ивици или бразди.
Изображение: Salim_Khandoker, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Разпространение на индийско грозде
Emblica officinalis е широколистно дърво, разпространено в някои части на Азия. Билката расте най-вече по ниските места на Хималаите.
Използваема част на индийско грозде
Употребяват се предимно плодовете на растението. Зреейки през есента, те се събират на ръка след изкачване до горните клони, които ги носят. Вкусът им е кисел, горчив и стипчив, придружен от плодова влакнеста консистенция.
Всички части на дървото се използват в източната традиционната медицина при различни заболявания, включително диария, жълтеница, главоболие, възпаление и като тоник. То е и една от съставните части на популярна аюрведична форма. В традиционната индийска медицина се употребяват предимно сушени и пресни плодове от амалаки.
Изображение: freepik.com
Химичен състав на индийско грозде
Подобно на повечето плодове, съдържа предимно въглехидрати, с по-малко съдържание на фибри, без протеини, нито мастни киселини.
Основни вещества изолирани от амалаки
- изключително висока концентрация на витамин С;
- минерали и аминокиселини;
- галова киселина;
- танин;
- захари;
- сурова целулоза.
Смята се, че тези плодове съдържат големи количества аскорбинова киселина (витамин С) и имат горчив вкус, който може да се дължи на висока концентрация на елагитанини като ембликанин А (37%), ембликанин В (33%), пуниглюконин (punigluconin - 12%) и педункулагин (pedunculagin - 14%). Амла съдържа също пуникафолин и филанемблинин А, филанемблин и други полифеноли като флавоноиди, каемпферол, елагова киселина.
В билката са установени още витамини, аминокиселини, феноли, фиксирани масла и флавоноиди като рутин и кверцетин, муцинова киселина, фитостероли, каротиноиди, витамин Е, калций, натрий, фосфор, калий, магнезий, манган, желязо, мед, хлорид и цинк, галова киселина, кверцетин, корилагин, геранин, фурозин, галотанин, епликанини, флавоноиди, гликозиди и проантоцианидини. Корените съдържат гликозиди и танини.
Въпреки че плодовете нямат откриваеми мастни киселини, семената притежават масло, което е богато на линолова киселина и олеинова киселина.
Повечето от свойствата на билката се приписват на нейното силно антиоксидантно действие. Съдържанието на аскорбинова киселина в плодовете е анализирано в количество от приблизително 1 грам на 100 мл пресен плодов сок и представлява 45% до 70% от антиоксидантната активност. Аюрведичният процес на приготвяне на амла плодове води до 3-кратно увеличение на аскорбиновата киселина и повишаване на концентрацията на полифеноли. Този сушен плод на прах се смесва с пресен сок в продължение на няколко часа, след което се изсушава и отново се превръща на прах. Този метод на преработка на плодове се повтаря до 21 пъти и е хранително полезен. Други съединения в амалака, притежаващи антиоксидантни свойства са ембликанините, галовата киселина, метил галата, корилагина, фурозина и геранина.
Екстрактът от растението е идентифициран като ефикасен срещу заболявания като възпаление, рак, остеопороза, неврологични разстройства, хипертония, старчески болести, паразитни и инфекциозни разстройства.
Лечебни свойства и приложение на индийско грозде
Изображение: Navendulad, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Различни части от растението се използват за лечение на редица заболявания, но най-важният е плодът. Плодът се използва самостоятелно или в комбинация с други растения за лечение на много заболявания като обикновена настинка и треска; като диуретик, слабително, тоник за черния дроб, охлаждащ агент, стомашен тоник, възстановяващ, антипиретичен, противовъзпалителен; тоник за коса; за предотвратяване на пептична язва и диспепсия и като храносмилателна единица. Предклиничните проучвания показват, че амла притежава антипиретични, аналгетични, антитусивни, антиатерогенни, адаптогенни, кардиопротективни, гастропротективни, антианемични, антихиперхолестеролемични, заздравяващи рани, антидиарейни, антиатеросклеротични, хепатопротективни, нефропротективни и невропротективни свойства. В допълнение, експерименталните проучвания показват, че амла и някои от нейните фитохимикали като галова киселина, елагова киселина, пирогалол, някои норсесквитерпеноиди, корилагин, геранин, елаеокарпузин и проделфинидини В1 и В2 също имат антинеопластични ефекти. Съобщава се също, че Amla притежава радиомодулиращи, хемомодулиращи, химиопревантивни ефекти, антиоксидантни, противовъзпалителни, антимутагенни и имуномодулиращи свойства, които са ефективни при лечението и профилактиката на рака.
Индийското грозде помага при
- засилва имунитета;
- стимулира и засилва растежа на косата и нейната пигментация като същевременно с това поддържа цвета и блясъка й;
- действа антибактериално, антисептично, слабително;
- стимулира апетита;
- прилага се за лечение на анорексия, стомашни разстройства, диария и жълтеница;
- повлиява благодатно пептична язва и диспепсия;
- помага и при подагра, хепатит, хемороидиб;
- за облекчаване състоянията на стрес;
- ефект при остеопороза;
- диабет;
- рак;
- главоболие;
- може да намали температурата и болката;
- хронични язви;
- хиперлипедимията.
Билката се използва в
- в медицината;
- в козметиката - шампоани;
- в хранителната индустрия - плода.
Самите плодове (сухо тегло) или прахът им се приемат в дозировъчен диапазон от 1-3 грама дневно, като по-високата част от този диапазон се счита за по-ефективна.
Към този момент във времето има много ограничени човешки доказателства за Amla, но изглежда много обещаващо, тъй като може да понижи кръвната глюкоза както при здрави хора, така и при диабетици с потентност, подобна на референтното лекарство глибенкламид. При изследвания върху животни изглежда, че амла може да намали триглицеридите и да подобри холестероловия профил, както и да облагодетелства сърдечносъдовото здраве. Повечето от тези действия се дължат на антиоксидантните му свойства, които са частично получени от високо съдържание на витамин С, но също и от голямо количество танинови съединения.
Наред с по-интересните, но предварителни изследвания, билката стимулира растежа на косата, който надвишава този на миноксидил, и стимулиращ дълголетието ефект при плодните мухи, който (макар и да не се сравнява директно с други средства) изглежда по-ефективен от други хранителни варианти.
Изображение: Haneeshkm, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Амалаки в Аюрведа
Сред някои аюрведически текстове (Charaka Samhita и Sushruta Samhita) тази билка е посочена като „най-добрата сред киселите плодове“ или „най-добрата сред подмладяващите билки“. Всички части на растението се използват в различни билкови препарати на аюрведичната медицина, включително плодовете, семената, листата, корените, кората и цветята. Според Аюрведа плодовете на амла са кисели и стипчиви, със сладки, горчиви и пикантни вторични вкусове. В аюрведичните полихербални състави индийското цариградско грозде е често срещана съставка.
В Аюрведа традиционно се използва за повишаване на общата жизненост и познание, както и насърчаване на дълголетието, като адаптогенно средство, въпреки че адаптогенен ефект не е ясно демонстриран при билката.
Амалаки в Египет
Плодовете традиционно се използват в Египет за подобряване на паметта, като стимулант и възстановителни вещества за всички органи, докато като цяло се използват за лечение или профилактика на диария, жълтеница, възпаления, мозъчна недостатъчност и психични разстройства, докато други претенции включват използване като стимулант на апетита или за лечение на диабет.
Билката слабо повлиява нивата на холестерол и триглицериди. Инхибира абсорбцията на въглехидрати. Притежава слаби антидепресивни и анксиолитични ефекти. Изглежда, че има антиамнезиеви ефекти, до известна степен сравнима по ефективност с Пирацетам като референтното лекарство.
Ефекти на билката при рак
В отговор на канцерогените на тежки метали (арсен, хром, никел), плъховете, които получават екстракти от амалаки, показват намаляване на броя на хромозомните аберации, броя на увредените клетки, честотата на микроядрите в клетките на костния мозък, производството на свободни радикали и повишената клетъчна преживяемост. Хранени с екстракти гризачи, показват повишаване на активността на естествените клетки убийци, клетъчната цитотоксичност, зависима от антителата, и преживяемостта в отговор на туморните клетки (лимфом и млечен карцином). Експериментите показват, че няма ефект върху развитието на тумора, но е показано намаляване на туморния обем.
Изследванията не разкриват данни от клинични изпитвания относно употребата на индийското грозде при ракови заболявания. Проведени са обаче in vitro проучвания, използващи човешки ракови клетъчни линии, включително бели, чернодробни, цервикални, яйчникови и гръдни клетки. Различни екстракти инхибират хепатокарциногенезата, измерена чрез параметри като туморната честота, ензимните измервания и други маркери за увреждане на черния дроб.
Ефекти на еуфорбия върху кожата
Проведени са ограничени клинични проучвания, като се използват екстракти от билката в комбинация с други средства в кремовете за изсветляване на кожата като алтернатива на хидрохинона.
Ефекти върху храносмилателния тракт
Алкохолните и водни екстракти на амла са показали защитни и лечебни ефекти при индуцирани стомашни язви при експерименти с животни. Проучвания in vitro, използващи тънки черва на гризачи, както и при живи мишки, показват антидиарейни и спазмолитични ефекти върху диария, предизвикана от рициново масло, вероятно поради мускариново действие и блокада на калциевите канали.
Хепато- и бъбречно-защитни ефекти
Алкохолните и водни екстракти от плодове на амла са показали хепатопротективни свойства при опити с плъхове. Чернодробните вредители включват антитуберкулозни лекарства, арсен, етанол, тиацетамид, тетрахлорид на въглерода и циклофосфамид. Експериментите демонстрират хистологични и / или ензимни защитни и възстановителни ефекти. Доказана е и намалена тежест на чернодробната фиброза, а някои изследвания включват подобрени бъбречни и панкреатични индекси.
Хиперлипидемия
В клинично изпитване при хора, здрави и хиперхолестеролемични мъже (на възраст от 35 до 55 години), които са приемали добавки с индийско грозде в продължение на 28 дни, са наблюдавали понижение на серумните нива на холестерола. Състоянието е обратимо след прекратяване на добавката. При доброволци със и без диабет тип 2, 2 до 3 г дневно на прах, сушени плодове подобряват липидния профил (понижен общ холестерол, липопротеин с ниска плътност и триглицериди; повишен висок -липса на липопротеин) за 21 дни. Само сред доброволците с диабет е имало понижение на общите липиди при дневната доза от 3 гр. При затлъстели възрастни, които не са на лечение със статини, значително намаляване на изчисления липопротеин-холестерол с ниска плътност и общия холестерол / липопротеин с висока плътност в сравнение с изходното ниво са наблюдавани след добавяне на 12 седмици на стандартизиран екстракт от индийско грозде 500 мг два пъти дневно.
Диабет
При еднократни и многодозови експерименти, амалаки понижава нивата на кръвната глюкоза при плъхове с индуцирано диабетно състояние. Трифала (смесен билков препарат, съдържащ амалаки) показва по-силен ефект в сравнение с билката самостоятелно, а друг смесен препарат намалява кръвната глюкоза по начин, подобен на този на глибенкламид. Серумният креатинин се намалява и серумният албумин се увеличава в рамките на 20 дни при плъхове, хранени с индийско грозде. При плъхове с индуциран диабет невропатичната болка е намалена с допълнително даване на билката, вероятно чрез антиоксидативен механизъм. In vitro изследвания също така предполагат инхибиране на алфа-амилаза и глюкозидаза като потенциални механизми. Въпреки това, в друго проучване при плъхове с диабет, сушените плодове не са предотвратили хипергликемия, въпреки забавяне на прогресията на катаракта.
Намаляването на серумната глюкоза на гладно се демонстрира в клинично проучване, използващо както здрави доброволци, така и доброволци с диабет тип 2. Един до 3 гр прах, сушени плодове се консумират ежедневно в 30 ml вода в продължение на 21 дни. В друго проучване при пациенти с диабет и с уремия не се наблюдава ефект върху диабетни индекси.
Алкохолни и водни екстракти от плодовете са тествани за обезболяващо и антипиретично действие при мишки. Резултатите са сходни с тези на аспирина, с изключение на отговора на модела на топлинна болка, при който билката няма активност.
Антидотно действие
Алкохолен екстракт от корени на еуфорбия показа неутрализиращ капацитет срещу хеморагичното действие на змийска отрова при мишки.
Сърдечни ефекти
Плодовете на амла показват защитен ефект срещу исхемично увреждане на реперфузията при плъхове. В друго проучване е показано, че предотвратяват окислителния стрес.
Подобрява паметта
Проучвания при плъхове показват подобрена памет и обръщане на индуцираната от наркотици амнезия с аюрведичен препарат. Водният плодов екстракт оказва защитен ефект върху индуцираната от алкохол мозъчна митохондриална дисфункция при плъхове.
Имуностимулиращо действие
Плъховете, изложени на шум стрес в продължение на 15 дни и на Triphala, показват повишена неутрофилна функция и понижено освобождаване на кортизон. В друг експеримент обаче воден екстракт от плодове не оказва влияние върху индуцирания от студ стрес освобождаване на кортизон.
Влияние върху сперматозоидите
Броят на сперматозоидите, подвижността и жизнеспособността са увеличени при мишки и човешки сперматозоиди с екстракт от плодове на зрели екстракти.
Изображение: Ji-Elle, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Амла в кулинарията
Пратапгар (Pratapgarh) е един от най-големите производители и доставчици на индийско грозде. В този регион плодовете обикновено са мариновани със сол, олио и подправки. Плодовете на амла се ядат сурови или варени в различни ястия. В Pratapgarh нежните сортове се използват за приготвяне на сладко ястие, приготвено чрез накисване на плодовете в захарен сироп, докато се захаросат. Традиционно се консумира след хранене.
В района на Батак в Суматра, Индонезия, вътрешната кора се използва за придаване на стипчив, горчив вкус на бульона на традиционна рибена чорба, известна като холат.
Популярно използвано в мастила, шампоани и масла за коса, високото съдържание на танин в плодовете на амалаки служи като мотив за фиксиране на багрила в тъканите.
Emblica проявява силна антиоксидантна активност. Той е едно от най-важните растения в традиционната аюрведична медицинска система, както и в други традиционни здравни системи за имуномодулиращо, противовъзпалително, противоязвено, хепатопротективно и противораково действие. Въпреки това, има много ограничени клинични доказателства в подкрепа на използването на еплика за всякакви показания.
Има малко клинични проучвания за ориентиране на дозировките. Диабет / хиперлипидемия: 1 до 3 грама прах, сушени плодове се консумират ежедневно в 30 мл вода в продължение на 21 дни в 1 клинично изпитване. В друго проучване се използват амла 300 мг таблетки (всяка съдържаща 50% екстракт от амла и 50% декстрин) 3 пъти на ден. Хиперхолестеролемия / хиперлипидемия: 500 мг стандартизиран екстракт от Phyllanthus embilica два пъти дневно.
Внимание!
Не използвайте билката заедно с клопидогрел и екосприн - в съчетание повишават антитромбоцитната активност.
Нежелани реакции при употребата на амла
Изследванията разкриват малко или никаква информация относно нежеланите реакции при употребата на този продукт. Експериментите с животни не показват съобщения за нежелани реакции.
Токсичност на еуфорбия
Няма съобщени големи токсични ефекти от употребата на плода. При проучвания за токсичност при плъхове не е наблюдавана токсичност при еднократен или по-дългосрочен прием. Освен това не се забелязва пагубен ефект върху чернодробната или бъбречната функция. Не са открити хромозомни аберации след 7- и 14-дневни схеми на лечение при плъхове с екстракт от суров плод. В друг експеримент не се наблюдава токсичност или мутагенност при плъхове дори при най-високите дози.
Заглавно изображение: freepik.com
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ХИМАЛАЯ СЕПТИЛИН таблетки * 40
ХИМАЛАЯ АБАНА таблетки * 30
ХИМАЛАЯ МЕНТАТ таблетки * 30
ЛАКСАФИТ капсули * 60 FOREST HERBS
ИМУН ГАРД капсули * 60 AYURLIFE
ФИТОЛОР ПАСТИЛИ ЛИМОН И МЕД * 18 ФОРТЕКС
ТРИФАЛА капсули 450 мг * 60 СЕЙФ ХЕРБ
АМЛА таблетки * 60 SRI SRI
КАЛИВИТА ВИТАМИН C + БИОФЛАВОНОИДИ И ШИПКИ течна форма 240 мл
ЛИПИД ФИТ капсули * 90 ORGANIC WELLNESS
СУОНСЪН КОМПЛЕКС АМАЛАКИ капсули * 60 SW1528
ПРОМОАЮАСМО капсули * 60 WELEX LABORATORIES
Библиография
https://en.wikipedia.org/wiki/Phyllanthus_emblica
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21317655
https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/emblica-officinalis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27320046
https://examine.com/supplements/emblica-officinalis/research/#sources-and-composition
https://www.drugs.com/npp/emblica.html
https://www.researchgate.net/publication/239927168_Role_of_Emblica_officinalis_in_Medicine_-_A_Review
https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/emblica-officinalis
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Група Еудикоти (Eudicots)
- Клон Розиди (Rosids)
- Разред Malpighiales
- Сем. Phyllanthaceae
- Какво лекува английската сол
- Лекарства и добавки срещу нервно напрежение и стрес
- Сауна: лечебни ефекти, ползи и рискове
- Диета №15 - общовъзстановяваща
- 5-секундното правило на Мел Робинс за справяне със стреса
- Домашни и натурални средства срещу остеопороза
- Енергийни точки за облекчаване на стрес, депресия и емоционален дисбаланс
- Алтернативна терапия при загуба на кост
- Билки и натурални продукти използвани за подобряване на апетита
- Лечение с интерферон
Коментари към Индийско грозде, Еуфорбия, Амла, Амалаки