Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативна терапия при загуба на кост

Алтернативна терапия при загуба на кост

Алтернативна терапия при загуба на кост - изображение

Загубата на костна тъкан е състояние, в основата на което стои ускорена резорбция или разрушаване на костното вещество при забавено образуване на ново. В резултат на това, засегната кост губи характерната си структура, здравина, форма, размер и функция.

Върху процесите на резорбция и образуване на костна тъкан, влияние оказват множество фактори, като едни от тях подлежат на контрол (като начин на хранене и физическа активност), но някои не (възраст).

Какво може да доведе до загуба на костна маса?

В периода на растеж, костите стават по-плътни, по-големи и по-здрави и това продължава до достигане на определена пикова костна маса, което обикновено се случва около 30-годишна възраст. След това, настъпва обратния процес и костната резорбция изпреварва образуването на ново костно вещество. Този механизъм е в основата на развитието на заболяването остеопороза. Възможно е обаче, в организма да настъпят изменения или заболявания, които да нарушат този процес твърде рано и да го ускорят. При тези случаи, загуба на костна тъкан може да настъпи само в определена област на тялото. Най-често това се случва в резултат на локални инфекции, туморен растеж или друго нарушение. Често загубата на костна маса се свързва със заболявания като пародонтоза, остеопороза и захарен диабет тип II.

Какво включва превенцията и терапията на загуба на костна маса?

Веднъж загубена, костната тъкан трудно може да бъде възстановена. В някои случаи, може да се използва техника за присаждане на кост и направлявана костна регенерация. Техниката включва присаждане на костно парче в района на костната загуба. Присадените костни клетки ще започнат да се размножават и да образуват нова костна тъкан. Невинаги, обаче тази процедура е достъпна и уместна. Сред възможности на конвенционалната медицина включват трансплантация на костен мозък, използване на присадки и други, в зависимост от вида, обхвата и тежестта на състоянието.

Алтернативната медицина предлага различни средства, насочени към подобряване на здравината на костите и подпомагане на възстановяване на загубената тъкан:

Общи мерки за превенция на загуба на костна маса

Сред общите фактори, които могат да допринесат и да ускорят загубата на костна маса са диета с ниско съдържание на калций, тютюнопушене, заседнал начин на живот, продължителен прием на кортикостероиди. Поради това:

Яжте храни богати на калций

Недостигът на калций в диетата значително увеличава риска от загуба на костна тъкан и костни заболявания. Когато липсва в достатъчно количество в кръвта, нужното количество калций се извлича от костите. Добри източници на калций са прясно и кисело мляко, сирене, сладолед, зелени листни зеленчуци (зеле, спанака, броколи), риба (сьомга, сардини), тофу, бадеми. Полезни са още портокалов сок и зърнени култури, които са с добавка на калций.

Яжте храни богати на витамин Д

Витамин Д е особено важен за усвояването на калция. Той се образува в организма под влияние на директно излагане на слънчева светлина, но това невинаги е достатъчно, особено с напредване на възрастта. В тези случаи е необходимо в дневното меню да присъстват някои храни, съдържащи витамин Д, като яйчен жълтък, млечни продукти, морски риби и черен дроб.

Установяването на недостиг на витамин Д може да се извърши посредством кръвен тест. Повече за същността на изследването може да научите тук.

Откажете тютюнопушенето

Добре известно е, че тютюнопушенето е изключително вредно за белия дроб, сърцето, репродуктивната функция, но със същата сила, това важи и за костите. Хората, които пушат абсорбират в по-ниска степен калция от храната. Жените, които пуша имат по-ниски нива на естроген в сравнение с жените, които не пушат, а по-ниските естрогенови нива от своя страна, водят до загуба на костна маса. Също така, жените пушачки обикновено навлизат по-рано в периода на менопаузата.

Ограничете употребата на алкохол

Редовната консумация на 50-100 мл алкохол може да бъде вредно за костите, дори и при по-млади мъже и жени. По-сериозната злоупотреба с алкохол води до повишен риск от загуба на костна маса и счупвания на костите.

Правете подходящи упражнения

Костите са жива тъкан, точно както и мускулите и , за да останат силни, те се нуждаят от натоварващи упражнения. Подходящи са ходене, джогинг, тенис и други.

Загуба на костна тъкан при пародонтоза

Нерядко, загубата на костна тъкан е свързана със заболявания на зъбите и венците. Изследване на университета Корнел (Cornell University, Ithaca, New York) установява, че загубата на калций в костите започва от челюстната кост. В резултат, настъпва „оголване” на зъбите, възпаление на венците, кървене и в резултат – разклащане и загуба на зъби.

За да се справите със загубата на костна маса в резултат на стоматологични нарушения, трябва да умеете да разпознаете признаците и симптомите на това състояние. Често в началните етапи, състоянието е трудно за откриване само чрез стандартен стоматологичен преглед. Понякога може да е необходима рентгенография или компютърна томография. Някои от насочващите признаци включват усещане за парене или изгаряне в зъбите; поява на по-големи пространства между зъбите; разклащане и изкривяване на зъбите, промяна в захапката.

Основна роля в превенцията на костна загуба поради заболявания на зъбите и устната кухина играе хигиената. Всичко, което трябва да се направи е да се спазват някои лесни съвета:

  • Измивайте зъбите си поне два пъти на ден, още по-добре, това да се случва след всяко ядене.
  • Използвайте конци за уста. Това ще премахне остатъците от храна на труднодостъпните пространства, между зъбите.
  • Посещавайте зъболекаря си редовно. Кариесът е една от водещите причини за поява на пародонтоза и свързана с нея загуба на костна тъкан. Дори да нямате оплаквания, е хубаво да посещавате зъболекар на всеки шест месеца за рутинен преглед и почистване на устната кухина. Понякога, при пропускането на рутинния преглед може да разберете за загубата на костна тъкан на твърде късен етап, когато може да е необратима.
  • Използвайте паста за зъби, съдържаща флуорид (веднъж на ден), тъй като тя осигурява необходимите минерали за здравината на костната основа и зъбния емайл. Не се препоръчва употребата на флуорид в различна форма от тази в пастата за зъби, тъй като това може да има други неблагоприятни последици. Паста за зъби, съдържаща флуорид не се препоръчва за деца под 10 години.

Правилно хранене и прием на някои добавки са особено необходими за преустановяване или забавяне на този процес. Необходимо е ежедневно да се приемат добавки на фолиева киселина, коензим Q-10, калций, магнезий, цинк, витамин Д3, витамин А и витамин С. Ниацин в комбинация с В-комплекс може допълнително да подобри здравето на венците.

Терапия на изтегляне с олио

Подходяща терапия на загуба на костна тъкан в областта на челюстта е изтегляне с олио, използваща органични слънчогледово олио, кокосово масло или друго растително масло.

Същността на терапията включва задържане в устата или жабурене с натурални масла. Практикуващите тази терапия твърдят, че действието и се дължи на „издърпване” на токсините и я препоръчват, освен за заболявания на венците и зъбите, още при мигрена, главоболие, диабет, астма и акне. Основната идея е на терапията е, че растителната мазнина, задържана за кратко в устната кухина, действа като естествено средство за почистване и детоксикация на зъбите и венците, избелва зъбите и премахва вредните бактерии.

Началото на терапията на изтегляне с олио е поставено в Индия, още преди хиляди години и е традиционна практика в Аюрведа. В САЩ, практиката е въведена през 90-те години от Dr. F. Karach, който с успех я използва в медицинската си практика. В интернет пространството може да се открият стотици привърженици на тази терапия, включително и такива, използвали я при инфекции, хормонален дисбаланс, чернодробни нарушения и други. Терапията изтегляне с олио е евтина и лесна за приложение:

Вземат се 1-2 супени лъжици растително масло (кокосово, сусамово или зехтин) и се задържат в устата в продължение на 20 минути. Ако използвате масло с по-твърда консистенция може да го задържите докато се разтопи в устата. Според д-р Брус Файф, автор на терапията изтегляне с олио, времето има решаващо значение за ефективността, тъй като трябва да е достатъчно дълго, за да разруши плаката и бактериите, но не достатъчно дълго, за да настъпи обратна резорбция на токсините и бактериите. Обикновено, по време на задържането в устата, олиото се смесва допълнително със слюнката и, когато изплюете, то може да има кремаво-бял цвят. След процедурата е необходимо неколкократно изплакване на устата с топла вода, като отново изплювате. Не поглъщайте маслото! В него са преминали голямо количество токсини, бактерии, а понякога и гной.

Най-добре е да се прилага сутрин, преди ядене или пиене. При по-тежки инфекции на зъбите и устната кухина се препоръчва да се повтаря преди всяко хранене. Може също да добавите няколко капки растително масло към пастата си зъби.

Особено подходящо за терапията изтегляне с олио е кокосовото масло, тъй като притежава естествено антибактериално действие и по-мек вкус спрямо другите растителни мазнини.

Съществуват противоречиви мнения относно безопасността на терапията по време на бременност и кърмене, поради това, при тези условия е най-добре да се консултирате с лекаря си.

Загуба на костна тъкан поради остеопороза

Остеопорозата е заболяване, често наблюдавано при жени над 60-годишна възраст, при което характерна особеност е намалената плътност и здравина на костите. Причината за това е нарушен калциево-фосфорен баланс и намалени нива на естроген.

Повече за превенцията и алтернативните средства за лечение на загуба на костна плътност поради остеопороза може да научите тук.

Загуба на костна тъкан поради захарен диабет

Захарният диабет е заболяване, допринасящо за повишен риск от загуба на костна маса. Хората с диабет имат завишени нива на кръвна захар, а това от своя страна насърчава растежа на микроорганизми, отговорни за загуба на костна тъкан. Освен това, при такива хора, имунната защита е по-слаба и са податливи на инфекции.

Друг фактор обуславящ връзката между захарен диабет и загуба на костна маса е загубата на костната минерална плътност и наднорменото тегло, които са чести последствия от диабет.

Други възможни връзки между диабет и загуба на костна маса са:

  • Хората с диабет често водят заседнал начин на живот (рисков фактор за остеопороза);
  • Някои лекарства, приемани при диабет, като тиазолидиндиони могат да причинят загуба на костна маса.
  • Високите нива на кръвна захар може да нарушат дейността на клетките, отговорни за костния синтез (остеобласти)
  • Увреждане на бъбреците при диабет може да доведе до загуба на калций с урината.

По отношение на диетата, освен споменатите вече калций и витамин Д (и храните, в които се съдържат), трябва да се добави и нуждата от витамин К (с изключение на случаите, при които се налага прием на варфарин или други разреждащи кръвта средства). Витамин К може да се набави от зелените листни зеленчуци, заедно с калция.

Ако страдате от захарен диабет и се тревожите за здравето на костите, посъветвайте се с наблюдаващия ви лекар за тест за измерване на костната плътност. Повече за него може да откриете тук.

Източници:

http://www.emedicinehealth.com
http://www.naturalhealingnews.com
http://www.healingteethnaturally.com
http://wellnessmama.com
http://www.everydayhealth.com

 

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиНовиниВидеоБотаникаАлт. медицинаЗдравни проблемиЛайфстайлИнтервютаОрганизацииСпортФизиологияИсторияЛечения