Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Saxifragales Сем. Crassulaceae (Дебелецови) Златен корен, Розов златовръх, Розова родиола, Златовръх, Тибетски женшен

Златен корен, Розов златовръх, Розова родиола, Златовръх, Тибетски женшен

Сем. Crassulaceae (Дебелецови)

Златен корен, Розов златовръх, Розова родиола, Златовръх, Тибетски женшен - изображение

Златен корен (Rhodiola rosea) представлява многогодишно, тревисто растение. Отнася се към семейство Дебелецови (Crassulaceae). То може да се срещне с имената: Розова родиола, Златовръх, Розов златовръх и Тибетски женшен, Арктически корен, Родиола. На латиница е известно като: Rosavin, Rosenroot, Rhodiola rhizome, Golden root, Arctic foot, Rhidola.

храст от родиолаНай-популярното негово свойство е да елиминира умората и да тонизира организма. Смята се за второто най-силно адаптогенно растение след женшенът. В Русия традиционно се използва като средство за подобряване на жизнеността и физическата сила на организма, а по-рядко като такова, което засилва когнитивните способности. Като адаптогенна билка употребата й е разпространена в цяла Азия и Европа. Известно е, че викингите са я използвали за поддържане на физическата си форма.

Тя се е разпространила достатъчно добре в Азия и бива включена в традиционната китайска медицина под името хонг дзин тиан, където се препоръчва да се приема в количесто от 3 до 6 грама корен дневно за жизненост и дълголетие.

Устройство на златен корен:

златен корен

 

Билката има масивно коренище с малко добавъчни корени. От пъпките на коренището излизат по няколко изправени месести стъбла. Те израстват на височина до 35 сантиметра. Целите стъбълца са облистени с месеста листна маса.

 

 

 

Разпространение на златен корен

розов златовръх

Златният корен е установен роден ареал на разпространение във високопланинските райони на Алтай, Урал, край Охотско море и Амур. Среща се в Северна Европа, Русия и Северна Америка. Вирее на надморска височина до 2300 метра. Някои източници сочат, че се разпростира от 1000 до 5000 метра надморска височина. Основен търговски център за билката е Алтай.

 

Използваема част на златен корен

Употребяемата част на растението са неговите корени.

Химичен състав на златен корен

Златният корен съдържа следните вещества:

 • тирозол, понякога се разглежда като едно от основните биоактивни вещества в билката, както и неговият глюкозид, известен като салидрозид (р-хидроксифенилетил-О-ß-D-глюкопиранозид, наричан още родиолозид или родозин);
 • розавини (розин, розарин и росавин) са основните розавини. Други молекули, които могат да бъдат наречени розавини, са розаридините, но имат по-различна молекулна структура;
 • виридозиди (като метилиран салидрозид);
 • лотастилин (цианогенен гликозид);
 • госипетин (като 7-О-L-рамнопиранозид) и родиофлавонозид (госипетин дигликозид);
 • бензил-О-бета-гликопиранозид;
 • процианидини;
 • феноли, включително галова киселина и канелена киселина;
 • β-ситостерол;
 • гликозиди;
 • флавоноиди;
 • дъбилни вещества;
 • етерични масла;
 • органични киселини и микроелементи.

златен коренТирозоловите, салидрозидовите, както и розавиновите молекили са известни като фенилпропаноидни съединения. Изолираните салидрозиди и тирозол изглеждат стабилни в разтвор в продължение на 2 часа при стайна температура и 30 дни при 4°С или -20°C.

Розовият златовръх е изненадващо висок източник на процианидини, приличащи на вещества, който се смятат за уникални в зеления чай.

Етеричното масло от златен корен съдържа следните вещества: n-деканол, гераноил, 1,4-р-ментаден-7-оил; лимонен; а-пениен; ß-пинен; сабин; p-мирцен; 3-карен; Р-фелландрен; Р-цимен; n-октанол; линалол; додеканол; кимински алкохол. Поради ниското ниво на етерични масла в корена, при неговата консумация изброените молекули не биха играли значителна роля в организма.

Приложение на златен корен

По отношение на умората, родиолата изглежда е в състояние значително да намали ефектите от продължителното, но не свързано със значително физическо натоварване изтощение на организма. Това изморяване е по-скоро свързано със стреса или с продължително физическо натоварване с ниска интензивност.

Има ограничени доказателства, че параметрите на физическите упражнения могат да се подобрят от приема на златен корен, което повече важи за нетренирани лица, а при изследване на спортисти е установено, че билката няма остър ергогенен ефект. Независимо от това, тя се оказва много надеждна за намаляване на симптомите на умората и елеминиране на симптомите на стрес при лица, изтощени от стресови ситуации, които не са свързани с физическо натоварване или то е в малка степен.

Свойства на златен корен:

тибетски женшен

 • адаптогенно, антитоксично и антихипоксично действие;
 • повишава устойчивостта към инфекциозни болести;
 • стимулира метаболитните процеси;
 • премахва умората;
 • увеличава мускулната сила и работоспособността;
 • помага при синдром на хронична умора;
 • използва се при анемии;
 • оказва имуномодулиращо и кръвоспиращо действие;
 • повишава функциите на половите жлези - повлиява импотентност и фригидност;
 • влияе добре при депресии, неврози, хипотония;
 • действа като ранозаздравяващо средство при парадонтоза и маточни течения.

Родиолата може да подобри когнитивните функции на организма, в резултат на намаляне на степента на умората. В този аспект е установено, че билката притежава малък психостимулиращ ефект, за който няма достатъчно научни доказателства. В друго изследване се заключва, че нейната употреба осигурява на пръв поглед надеждно намаляване на усещането за умора, но подобряването както на постоянното внимание, така и на скоростта на визуалната реакция изглеждат по-малко изявени. Подобренията в паметта са отбелязани при хора с когнитивно увреждане. Билката премахна напълно ефектите на скополамина, което предполага, че е мощен антиамнезиен агент. Може също така да подобри паметта на пациети, чието правилно функциониране е слабо повлияно от стрес. В практически ситуации намаляването на стреса и умората и запазването на познанието вероятно ще бъдат най-забележими.

Известно е, че златовръхът е силно невропротективен - предпазва нервната тъкан главно от токсично увреждане. Той ускорява процеса на лечение на нервите. Неврозащитното и лечебно действие се дължи на салидрозида в него.

Rhodiola може също така да насърчи дълголетието, като предварителните доказателства сочат до 20% увеличение на продължителността на живота, вследствие на механизми, които са независими от калорийното ограничение на индивида. Необходимо е потвърждение на тези изследвания. Приемът на тибетски женшен или на неговия активен компонент, може да намали предизвиканото от стрес преяждане при женски плъхове.

Относно апетита, изглежда че растението го стимулира. Поредица от изследвания в тази посока при животински модели, осланят това апетитовъзбуждащо действие на адаптогенните ефекти на арктическия корен, които понижават нивото на стрес и осигуряват необходимо спокойствие на организма. Изглежда той регулира взаимодействието между стрес и апетит и макар че за това доказателства при човека няма, а само при животни, коренът може да намали или да премахне както прекомерното хранене, така и потискането на апетита от стрес. Тези ефекти могат да бъдат резултат само от понижаване на стреса, а не сами по себе си да влияят върху апетита. Едновременният прием на родиола и жълт кантарион намалят склонността на индивида към преяждане.

розова родиолаПри животински модели е установено, че проявява антидепресивни ефекти. Тибетският женшен намалява страничните ефекти на трицикличните антидепресанти, когато се приема заедно с определени фармацевтични препарати. При лица с лека до умерена депресия, получаващи 340 мг или 680 мг родиола (SHR-5 - виж по-долу) дневно в продължение на 42 дни, се отбелязва, че лечението намалява общите симптоми на депресия с подобрение на безсънието и емоционалната нестабилност и само по-високата доза се свързва с подобрено чувство за благосъстояние.

Предполага се, че арктическият корен има анксиолитични ефекти, но до момента няма достатъчно доказателства, които да ги подкрепят. До тук направените изследвания в тази посока изглеждат обещаващи. Смята се, че розовият златовръх може да потуши тревожността вследствие на адаптогенните си способности. При хоратата се наблюдава подобрение в генерализираното тревожно разстройство при прием на билката в количество от 340 милиграма в продължение на 10 седмици.

Изглежда, че има кардиопротективни ефекти изследвани in vitro, което най-често се свързва с антиоксидантните ефекти на активните й съставки (тирозол и салидрозид). Навсякъде, където билката е изследвана е отбелязано, че салидрозидите в нея защитават сърцето от клетъчна смърт, индуцирана от хипоксия и оксидативно увреждане. Едно проучване, използващо изолиран салидрозид приет в доза от 600 мг дневно при пациенти с рак на гърдата, започнало 1 седмица преди химиотерапията, отбелязва, че намаляването на систоличната функция на сърцето (оценено с проследяване на степента на изтласкване), предизвикано от епирубицин (кардиотоксичен антрациклин) липсва.

В лабораторни условия е установено и засилване на функцията на хемопоетичните органи, при третиране на организма със салидрозид. Но в проучвания, оценяващи оксигенацията на кръвта, Rhodiola два пъти не е успяла значително да надмине този параметър спрямо плацебо.

умораПо отношение на физическата умора, която не е свързана с упражнения, билката изглежда има значителен защитен и рехабилитационен ефект. Това е тествано при умерени до високи стресови ситуации, като например при лекари или такива по време на изпити.

Тибетският женшен изглежда е в състояние да предотврати натрупването на липиди в организма. Може да е в състояние и да намали скоростта на костна загуба чрез антиоксидантните си ефекти. При даване на салидрозид (5-20 мг / кг) на овариектомирани плъхове има дозозависимо повишаване на костната минерална плътност при по-високата доза.

Данни от други изследвания показват, че Rhodiola rosea е антиестрогенна билка и защитава черния дроб от увреждане.

розов златовръхПодтиска развитието на раковите клетки в пикочния мехур и някои клетъчни линии рак на стомаха. "Weikang Keli" е традиционно китайско лекарство за рак на стомаха, което се състои от Atractylodis macrocephalae, Curcumae Aeruginosae, коренище на Pinelliae, Codonopsis pilosula, Rhodiola Rosea и Actinidia Chinensis (в съотношение 1:1:1:2:2:2). Изследванията са проведени върху мишки с туморен растеж.

Ограничени са доказателствата по отношение влиянието на билката върху тютютнопушенето. Приета в доза от 80 мг може значително да подтисне или да елиминира физическите симптоми на спиране на тютюнопушенето (отказ от никотина). Повлиява в по-малка степен когнитивните симптоми - безпокойство, нервност.

В животински модели са изследвани болкоуспокояващите качества на растението. То е прието от тях в активна доза в момент на болевото им третиране. Влиянието на билката върху болката е било незначително.

Начин на употреба на златен корен:

В медицината билката се използва под формата на екстракт:

родиола чай

 

 • екстракт от златен корен - профилактично по 10–15 капки. При работа в екстремни условия, боледуване, отпадналост, при тренировки и спортни състезания до 30–40 капки. Приема се сутрин 30 минути, преди хранене разреден в чаша вода.

 

 

корен от златен коренЕфективната доза на тибетския женшен, като ежедневна превантивна мярка срещу умората, е по-ниска от 50 мг. Завишената му употреба като антистрес средство е в порядъка на 288-680 милиграма. Последната доза не трябва да се превишава.

SHR-5 е стандартен екстракт от този вид женшен, който се използва в много изследвания при хора и е съставна единица във формулата ADAPT-232 (комбинация от розова родиола, шисандра (schisandra chinensis) и елеутерокок (eleutherococcus senticosus). Екстрактът SHR-5 е стандартизиран за родиолозин.

Внимание!

При избор на продукти, в чийто състав влиза екстракт от розов златовръх или самата му лечебна част, трябва да бъдете много внимателни. Причината за това е, че те лесно могат да бъдат заменени и фалшифицирани.

3.7, 13 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://examine.com

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЗдравни съветиБотаникаХранене при...ЛюбопитноАлтернативна медицинаЛайфстайлИсторияСнимкиМедицински изследванияЛеченияКлинични пътекиСпециалистиПсихологияНовиниСоциални грижиСпортДиетиТестовеАнкетиНормативни актовеОрганизацииНаправления в медицинатаЗаведения