Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Saxifragales Сем. Crassulaceae (Дебелецови) Златен корен, Розов златовръх, Розова родиола, Златовръх, Тибетски женшен

Златен корен, Розов златовръх, Розова родиола, Златовръх, Тибетски женшен

Сем. Crassulaceae (Дебелецови)

Златен корен, Розов златовръх, Розова родиола, Златовръх, Тибетски женшен - изображение

Златен корен (Rhodiola rosea) представлява многогодишно, тревисто растение. Отнася се към семейство Дебелецови (Crassulaceae). Може да се срещне с имената: Розова родиола, Златовръх, Розов златовръх и Тибетски женшен, Арктически корен, Родиола. На латиница е известно като: Rosavin, Rosenroot, Rhodiola rhizome, Golden root, Arctic foot, Rhidola. Има дълга история на употреба като лечебно растение в Исландия, Швеция, Франция, Русия и Гърция. За него пише гръцкият лекар Диоскоридес още през първи век. Все повече хората, предимно в Източна Европа и Азия и все повече в Съединените щати и по целия свят, започват да използват розовия златовръх за лечение на широк спектър от състояния като стрес, умора, тревожност, депресия и когнитивно увреждане.

храст от родиолаНай-популярното негово свойство е да елиминира умората и да тонизира организма. Смята се за второто най-силно адаптогенно растение след женшена. В Русия традиционно се използва като средство за подобряване на жизнеността и физическата сила на организма, а по-рядко като такова, което засилва когнитивните способности. Като адаптогенна билка употребата й е разпространена в цяла Азия и Европа. Известно е, че викингите са я използвали за поддържане на физическата си форма.

Тя се е разпространила достатъчно добре в Азия и бива включена в традиционната китайска медицина под името хонг дзин тиан, където се препоръчва да се приема в количесто от 3 до 6 грама корен дневно за жизненост и дълголетие.

Устройство на златен корен

златен корен

 

Билката има масивно коренище с малко добавъчни корени. От пъпките на коренището излизат по няколко изправени месести стъбла. Те израстват на височина до 35 сантиметра. Целите стъбълца са облистени с месеста листна маса. Цъфти в аксиларно жълто съцветие, състоящо се от множество звездовидни цветчета.

 

 

Разпространение на златен корен

розов златовръх

Златният корен е с установен роден ареал на разпространение във високопланинските райони на Алтай, Урал, край Охотско море и Амур. Среща се в Северна Европа, Русия и Северна Америка. Вирее на надморска височина до 2300 метра. Някои източници сочат, че се разпростира от 1000 до 5000 метра надморска височина. Основен търговски център за билката е Алтай.

Розовият златовръх се появява в Америка и се популяризира там от експерти като Браун, Гербарг, Мишхолон и Уайл.

Използваема част на златен корен

Употребяемата част на растението са неговите корени.

Химичен състав на златен корен

Златният корен съдържа следните вещества:

 • тирозол, понякога се разглежда като едно от основните биоактивни вещества в билката, както и неговият глюкозид, известен като салидрозид (р-хидроксифенилетил-О-?-D-глюкопиранозид, наричан още родиолозид или родозин);
 • розавини (розин, розарин и росавин) са основните розавини. Други молекули, които могат да бъдат наречени розавини, са розаридините, но имат по-различна молекулна структура;
 • виридозиди (като метилиран салидрозид);
 • лотастилин (цианогенен гликозид);
 • госипетин (като 7-О-L-рамнопиранозид) и родиофлавонозид (госипетин дигликозид);
 • бензил-О-бета-гликопиранозид;
 • процианидини;
 • феноли, включително галова киселина и канелена киселина;
 • ситостерол;
 • гликозиди;
 • флавоноиди;
 • дъбилни вещества;
 • етерични масла;
 • органични киселини и микроелементи.

златен коренТирозоловите, салидрозидовите, както и розавиновите молекули са известни като фенилпропаноидни съединения. Изолираните салидрозиди и тирозол изглеждат стабилни в разтвор в продължение на 2 часа при стайна температура и 30 дни при 4°С или -20°C.

Розовият златовръх е изненадващо висок източник на процианидини, приличащи на вещества, който се смятат за уникални в зеления чай.

Етеричното масло от златен корен съдържа следните вещества: n-деканол, гераноил, 1,4-р-ментаден-7-оил; лимонен; а-пениен; алфа-пинен; сабин; p-мирцен; 3-карен; Р-фелландрен; Р-цимен; n-октанол; линалол; додеканол; кимински алкохол. Поради ниското ниво на етерични масла в корена, при неговата консумация изброените молекули не биха играли значителна роля в организма.

Лечебни свойства и приложение на златен корен

Родиолата се използва за увеличаване на енергията, издръжливостта, здравината и умственият капацитет на индивида. Като "адаптоген", тя помага на тялото да се адаптира и да устои на физически, химически и екологичен стрес. Използва се и за подобряване на атлетичното представяне, съкращаване на времето за възстановяване след дълги тренировки, подобряване на сексуалната функция. Действа благотворно на оганизма при депресия, при сърдечни заболявания като неправилен сърдечен ритъм и при висок холестерол.

Някои хора използват тибетския женшен за лечение на рак, туберкулоза и диабет, за предотвратяване на студ и грип, стареене и увреждане на черния дроб, за подобряване на слуха, за укрепване на нервната система и повишаване на имунитета.

По отношение на умората, родиолата изглежда е в състояние значително да намали ефектите от продължителното, но не свързано със значително физическо натоварване изтощение на организма. Това изморяване е по-скоро свързано със стреса или с продължително физическо натоварване с ниска интензивност.

Има ограничени доказателства, че параметрите на физическите упражнения могат да се подобрят от приема на златен корен, което повече важи за нетренирани лица, а при изследване на спортисти е установено, че билката няма остър ергогенен ефект. Независимо от това, тя се оказва много надеждна за намаляване на симптомите на умората и елеминиране на симптомите на стрес при лица, изтощени от стресови ситуации, които не са свързани с физическо натоварване или то е в малка степен.

Свойства на златен корен:

тибетски женшен

 • адаптогенно, антитоксично и антихипоксично действие;
 • повишава устойчивостта към инфекциозни болести;
 • стимулира метаболитните процеси;
 • премахва умората;
 • увеличава мускулната сила и работоспособността;
 • помага при синдром на хронична умора;
 • използва се при анемии;
 • оказва имуномодулиращо и кръвоспиращо действие;
 • повишава функциите на половите жлези - повлиява импотентност и фригидност;
 • влияе добре при депресии, неврози, хипотония;
 • действа като ранозаздравяващо средство при парадонтоза и маточни течения.

Родиолата може да подобри когнитивните функции на организма, в резултат на намаляне на степента на умората. В този аспект е установено, че билката притежава малък психостимулиращ ефект, за който няма достатъчно научни доказателства. В друго изследване се заключва, че нейната употреба осигурява на пръв поглед надеждно намаляване на усещането за умора, но подобряването както на постоянното внимание, така и на скоростта на визуалната реакция изглеждат по-малко изявени. Подобренията в паметта са отбелязани при хора с когнитивно увреждане. Билката премахна напълно ефектите на скополамина, което предполага, че е мощен антиамнезиен агент. Може също така да подобри паметта на пациети, чието правилно функциониране е слабо повлияно от стрес. В практически ситуации намаляването на стреса и умората и запазването на познанието вероятно ще бъдат най-забележими.

Известно е, че златовръхът е силно невропротективен - предпазва нервната тъкан главно от токсично увреждане. Той ускорява процеса на лечение на нервите. Неврозащитното и лечебно действие се дължи на салидрозида в него.

Rhodiola може също така да насърчи дълголетието, като предварителните доказателства сочат до 20% увеличение на продължителността на живота, вследствие на механизми, които са независими от калорийното ограничение на индивида. Необходимо е потвърждение на тези изследвания. Приемът на тибетски женшен или на неговия активен компонент, може да намали предизвиканото от стрес преяждане при женски плъхове.

Относно апетита, изглежда че растението го стимулира. Поредица от изследвания в тази посока при животински модели, осланят това апетитовъзбуждащо действие на адаптогенните ефекти на арктическия корен, които понижават нивото на стрес и осигуряват необходимо спокойствие на организма. Изглежда той регулира взаимодействието между стрес и апетит и макар че за това доказателства при човека няма, а само при животни, коренът може да намали или да премахне както прекомерното хранене, така и потискането на апетита от стрес. Тези ефекти могат да бъдат резултат само от понижаване на стреса, а не сами по себе си да влияят върху апетита. Едновременният прием на родиола и жълт кантарион намалят склонността на индивида към преяждане.

розова родиолаПри животински модели е установено, че проявява антидепресивни ефекти. Тибетският женшен намалява страничните ефекти на трицикличните антидепресанти, когато се приема заедно с определени фармацевтични препарати. При лица с лека до умерена депресия, получаващи 340 мг или 680 мг родиола (SHR-5 - виж по-долу) дневно в продължение на 42 дни, се отбелязва, че лечението намалява общите симптоми на депресия с подобрение на безсънието и емоционалната нестабилност и само по-високата доза се свързва с подобрено чувство за благосъстояние.

Предполага се, че арктическият корен има анксиолитични ефекти, но до момента няма достатъчно доказателства, които да ги подкрепят. До тук направените изследвания в тази посока изглеждат обещаващи. Смята се, че розовият златовръх може да потуши тревожността вследствие на адаптогенните си способности. При хоратата се наблюдава подобрение в генерализираното тревожно разстройство при прием на билката в количество от 340 милиграма в продължение на 10 седмици.

Изглежда, че има кардиопротективни ефекти изследвани in vitro, което най-често се свързва с антиоксидантните ефекти на активните й съставки (тирозол и салидрозид). Навсякъде, където билката е изследвана е отбелязано, че салидрозидите в нея защитават сърцето от клетъчна смърт, индуцирана от хипоксия и оксидативно увреждане. Едно проучване, използващо изолиран салидрозид приет в доза от 600 мг дневно при пациенти с рак на гърдата, започнало 1 седмица преди химиотерапията, отбелязва, че намаляването на систоличната функция на сърцето (оценено с проследяване на степента на изтласкване), предизвикано от епирубицин (кардиотоксичен антрациклин) липсва.

В лабораторни условия е установено и засилване на функцията на хемопоетичните органи, при третиране на организма със салидрозид. Но в проучвания, оценяващи оксигенацията на кръвта, Rhodiola два пъти не е успяла значително да надмине този параметър спрямо плацебо.

умораПо отношение на физическата умора, която не е свързана с упражнения, билката изглежда има значителен защитен и рехабилитационен ефект. Това е тествано при умерени до високи стресови ситуации, като например при лекари или такива по време на изпити.

Тибетският женшен изглежда е в състояние да предотврати натрупването на липиди в организма. Може да е в състояние и да намали скоростта на костна загуба чрез антиоксидантните си ефекти. При даване на салидрозид - биоактивно вещество изолирано от билката, в доза от 5 до 20 мг / кг маса на овариектомирани плъхове, се установява дозозависимо повишаване на костната минерална плътност при приемът на по-висока доза от веществото.

Данни от други изследвания показват, че Rhodiola rosea е антиестрогенна билка и защитава черния дроб от увреждане.

розов златовръхПодтиска развитието на раковите клетки в пикочния мехур и някои клетъчни линии рак на стомаха. "Weikang Keli" е традиционно китайско лекарство за рак на стомаха, което се състои от Atractylodis macrocephalae, Curcumae Aeruginosae, коренище на Pinelliae, Codonopsis pilosula, Rhodiola Rosea и Actinidia Chinensis (в съотношение 1:1:1:2:2:2). Изследванията са проведени върху мишки с туморен растеж.

Ограничени са доказателствата по отношение влиянието на билката върху тютютнопушенето. Приета в доза от 80 мг може значително да подтисне или да елиминира физическите симптоми на спиране на тютюнопушенето (отказ от никотина). Повлиява в по-малка степен когнитивните симптоми - безпокойство, нервност.

В животински модели са изследвани болкоуспокояващите качества на растението. То е прието от тях в активна доза в момент на болевото им третиране. Влиянието на билката върху болката е било незначително.

Ето и някои неизяснени, според други автори, доказателства за ефективността на родиолата при дадени състояния и заболявания:

 • при височинна болест - проучване сочи, че приемът на билката два пъти дневно подобрява качеството на съня и абсорбцията на кислород в кръвта, както и действието на лекарства за височинна болест. Друго проучване установява, че родиолата не подобрява симптомите на височинната болест;
 • подобряване на атлетичното представяне - съществуват противоречиви доказателства за ефективността на златния корен относно подобряване на атлетичното представяне на индивида
  рак на пикочния мехур - ранни проучвания предполагат, че тя може да осигури помощ при борба с рака на пикочния мехур, но не намалява риска от появата на рецидив;
 • депресия - изследвания показват, че приемът на розов златовръх може да подобри симптомите на депресия след 6 седмици лечение при хора с лека до умерено тежка депресия;
 • умора - ранни данни сочат, че златовръхът може да намали умората при стресови ситуации и да увеличи чувството за благополучие при студенти преди изпити, работници на нощна смяна и военнослужещи, лишени от сън и др.;
 • безпокойство - билката може да понижи безпокойството при хора в състояние, наречено генерализирано тревожно разстройство;
 • туберкулоза - едно ранно проучване установява, че приемането на продукт, съдържащ родиола всекидневно в продължение на три месеца, заедно с антитуберкулозна терапия, осигурява благоприятни резултати. Ефектът на билката, приета самостоятелно е неясен.

Екстракти от билката могат да помогнат в предпазването на клетките от увреждане, да регулират сърдечния ритъм, като имат потенциал и да подобрят способностите на индивида да се обучава и помни по-лесно. Все пак, никой от тези ефекти не е изследван при хора.

Изследванията документират влиянието на златния корен върху общото физическо и психическо здраве на индивида. Той може да се използва за намаляване на стреса, борба с умората, повишаване на умствените способности и подобряване на физическата и психическа годност и устойчивост на организма.

При стрес, нервност и лека до умерена депресия, билката е обещаващо и сравнително доброкачествено лечение. Тези твърдения, понякога, се приемат за неоснователни.

Експерти твърдят, че при биполярно разстройство, умерените дози родиола могат да бъдат полезни. При това състояние приемът й трябва да се извършва под лекарски контрол и съобразно с останалите приемани медикаменти от пациента.

Когато се комбинира с трициклични антидепресанти, билката е свързана с намаляване на страничните ефекти на антидепресанта, особено умората и сексуалната дисфункция, както и подобрението на депресивните симптоми. Браун и екипът му (Brown et al.) заявяват, че използват родиола като допълнително лечение при депресия, защото "увеличава умствената и физическата енергия" и "подобрява настроението и стрес-толерантността". Те твърдят, че може да бъде полезна и при безпокойство и тревожност. Същият екип от специалисти показва ползата от растението при синдрома на хроничната умора и синдрома на фибромиалгия. Също така, според тях, то е полезно съпътстващо лечение при разстройство с дефицит на вниманието (ADHD), тъй като активира познанието и има тенденция да подобрява точността, бдителността и вниманието. Mоже да облекчи страничните ефекти на психотропни лекарства, използвани за лечение на шизофрения - отново твърдение на горепосоченият екип от учени. Въпреки това, винаги се консултирайте с лекар при съвместна употреба на билката и психотропни медикаменти.

Други учени - Йовиено и екип (Iovieno et al.), доказват, че е ефективна при лечението на физически недостатъци като изтощение, намалена мотивация, сънливост през деня, намалено либидо, нарушения на съня и когнитивни оплаквания като недостатъчност на концентрацията, забравяне, намалена памет, чувствителност към стрес и раздразнителност.

Тибетският женшен потенцира стимулиращият ефект на кофеина; повлиява агрегацията на тромбоцити при по-високи дози; повлиява действието на медикаменти, които контролират раждаемостта; влияе и върху лечението на диабет и заболявания на щитовидната жлеза.

Златният корен се приема предимно при:

 • свързани със стреса сърдечни заболявания;
 • висок холестерол;
 • нередовен сърдечен ритъм;
 • рак;
 • стареене;
 • диабет;
 • загуба на слуха;
 • при сексуални проблеми;
 • с цел увеличаване на енергията и др.

Начин на употреба на златен корен:

В медицината билката се използва под формата на екстракт:

родиола чай

 

 • екстракт от златен корен - профилактично по 10–15 капки. При работа в екстремни условия, боледуване, отпадналост, при тренировки и спортни състезания до 30–40 капки. Приема се сутрин 30 минути, преди хранене разреден в чаша вода.

 

 

корен от златен коренЕфективната доза на тибетския женшен, като ежедневна превантивна мярка срещу умората, е по-ниска от 50 мг. Завишената му употреба като антистрес средство е в порядъка на 288-680 милиграма. Последната доза не трябва да се превишава.

SHR-5 е стандартен екстракт от този вид женшен, който се използва в много изследвания при хора и е съставна единица във формулата ADAPT-232 (комбинация от розова родиола, шизандра (schisandra chinensis) и елеутерокок (eleutherococcus senticosus). Екстрактът SHR-5 е стандартизиран за родиолозин.

Взаимодействие на златен корен с медикаменти

Есциталопрам (антидепресант) - билката може да промени начинът, по който тялото разгражда лекарството. Приемането на родиола заедно с есциталопрам може да увеличи страничните ефекти на есциталопрама.

Медикаменти, които се променят от черния дроб - златовръхът може да увеличи бързината, с която се разграждат някои медикаменти в черния дроб. Приемането на родиола заедно с някои лекарства, които се променят от черния дроб, може да намали ефективността им. Някои от тези лекарства, които се променят от черния дроб са: ловастатин (Mevacor), кетоконазол (Nizoral), итраконазол (Sporanox), фексофенадин (Allegra), триазолам (Halcion) и много други.

Антидиабетни лекарства - златният корен може да понижи нивото на кръвната захар. Същото свойство притежават и антидиабетните лекарства. Приемането им заедно може да доведе до твърде ниско ниво на кръвна захар. Следете внимателно кръвната си захар при такива случаи. Дозата на Вашето лекарство за диабет може да се нуждае от промяна. Някои лекарства, използвани при диабет са: глимепирид (Amaryl), глибурид (Diabeta, Glynase PresTab, Micronase), инсулин, пиоглитазон (Actos), розиглитазон (Avandia) и други.

Лекарства за високо кръвно налягане (антихипертензивни препарати) - използването на родиола с лекарства, които понижават кръвното налягане, може да увеличи ефектите на тези лекарства и да го понижи твърде много. Лекарства за високо кръвно налягане са: каптоприл (Capoten), еналаприл (Vasotec), лосартан (Cozaar), валсартан (Diovan), дилтиазем (Cardizem), амлодипин (Norvasc), хидрохлоротиазид (HydroDIURIL) и др.

P-гликопротеинови субстрати (медикаменти, движещи се от помпи в клетките) - някои лекарства се движат от помпи в клетките. Тибетският женшен може да направи тези помпи по-активни и да намали абсорбцията им. Това, от своя страна, може да бъде причина за ниската ефективност на медикамента. Лекарства, които се движат от тези помпи са: химиотерапевтични средства (етопозид, паклитаксел, винбластин, винкристин, виндезин), антифунгали (кетоконазол, итраконазол), протеазни инхибитори (ампренавир, индинавир, нелфинавир, саквинавир), H2 антагонисти (циметидин, ранитидин), някои блокери на калциевите канали (дилтиазем, верапамил), кортикостероиди, еритромицин, цизаприд (Propulsid), фексофенадин (Allegra), циклоспорин, лоперамид (Imodium), хинидин и други.

Имуносупресори (медикаменти подтискащи имунната система) - родиолата увеличава активността на имунната система. Приемането й заедно с лекарства, които подтискат имунната система, може да намали ефективността им. Такива лекарствени средтсва са: азатиоприн (Imuran), базиликсимаб (Simulect), циклоспорин (Neoral, Sandimmune), даклизумаб (Zenapax), муромонаб-CD3 (ОКТЗ, Orthoclone ОКТЗ), микофенолат (CellCept) ), сиролимус (Rapamune), преднизон (Deltasone, Orasone), кортикостероиди (глюкокортикоиди) и други.

Рискът от лекарствени взаимодействия и нежелани реакции е минимален, но потребителите, които използват противоалергични, антибиотични или антидепресантни лекарства, противозачатъчни хапчета или лекарства за диабет и заболявания на щитовидната жлеза, трябва да се консултират с лекуващия си лекар.

Подходящата доза билка зависи от няколко фактора, като например възрастта, здравето на пациента. Понастоящем няма достатъчно научна информация за определяне на подходящ диапазон от дози за родиолата. Имайте предвид, че природните продукти не винаги са задължително безопасни. Уверете се, че следвате съответните указания за тяхната употреба на етикетите на продуктите и се консултирайте с фармацевт, лекар или друг медицински специалист, преди да ги използвате.

Внимание!

При избор на продукти, в чийто състав влиза екстракт от розов златовръх или самата му лечебна част, трябва да бъдете много внимателни. Причината за това е, че те лесно могат да бъдат заменени и фалшифицирани.

Тибетският женшен вероятно е безопасен за прием през устата, когато това е краткосрочно (до 6-10 седмици). Безопасността му на употребата в дългосрочен план не е известна.

Странични ефекти от употребата на златен корен - обикновено са нечести и леки. Може да се прояви алергична реакция, раздразнителност, безсъние, повишено кръвно налягане, болка в гърдите. Най-честите нежелани реакции (според Brown et al) са възбуда, безсъние, тревожност и главоболие.

Противопоказан е за употреба по време на бременност и кърмене. Няма достатъчно надеждна информация за безопасността на приема на родиола при тези две състояния. По същият начин безопасността и дозировката за деца не са доказани. Brown и Gerbarg отбелязват, че розовата родиола се използва в малки дози за деца на възраст под 10 години без нежелани реакции, но подчертава, че дозировката за деца (8-12 години) трябва да бъде малка и внимателно приложена, за да се избегне свръхстимулацията на детския организъм.

3.8, 14 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://examine.com
https://www.rxlist.com/roseroot/supplements.htm#Interactions
http://www.mentalhealthamerica.net/rhodiola-rosea
https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-883-rhodiola.aspx?activeingredientid=883

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиБотаникаИсторияХранене при...ЛюбопитноАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниСнимкиЛайфстайлИзследванияФизиологияЛеченияКлинични пътекиСпециалистиПсихологияСоциални грижиМикробиологияДиетиНормативни актовеВидеоСпортОрганизацииАнкетиТестовеНаправления в медицинатаЗаведения