Начало Медицинска енциклопедия Патология Обща патология Нарушение в кръвообращението Белодробен оток

Белодробен оток

Белодробен оток - изображение

Белодробният оток е натрупване на течност в тъканните и въздушни пространства на белите дробове. Това води до нарушен обмен на газове и може да предизвика дихателна недостатъчност. Това се дължи или на неуспех на лявата сърдечна камера на сърцето да отстрани адекватно кръвта от белодробното кръвообращение (кардиогенен белодробен оток), или увреждане на белодробния паренхим или васкулатурата на белия дроб (некардиогенен белодробен оток).

Белодробният оток е общо клинично и патологично състояние. Хемодинамичните нарушения или промяната в микроваскуларната пропускливост могат да причинят белодробен оток. Когато се превиши капацитетът на лимфната система за дрениране на интерстициалната течност, се развива интерстициален оток. Когато има по-нататъшно покачване на интерстициалното налягане, плътните връзки между алвеоларните епителни клетки се отварят и течността се движи в алвеоларните пространства, причинявайки алвеоларен оток. Хроничният оток предразполага към инфекция.

Изтичането на течност се определя от разликата между капилярното хидростатично налягане и междинното хидростатично налягане, като хидростатичното налягане е по-високо. Резорбцията на течността се определя от разликата в онкотичното налягане между двете отделения. Количеството излъчена течност се модулира от характеристиките на пропускливостта на алвеоларната капилярна мембрана.

В зависимост от причинните фактори белодробният оток бива хемодинамичен и пермеабилитетен.

Хемодинамичният белодробен оток настъпва в резултат на рязко покачване на хидростатичното налягане в белодробната микроциркулация. Той се дължи на остра левостранна сърдечна недостатъчност, най-често при миокарден инфаркт, миокардит и сърдечни пороци. Подобна е генезата и на вазомоторния неврогенен оток, дължащ се на рефлекторна вазоконстрикция на белодробните венули. Белодробният оток с подобен патогенетичен механизъм може да се развие също при черепно-мозъчни травми и мозъчни тумори, водещи до увеличаване на интракраниалното налягане.

Пермеабилитетният белодробен оток се дължи на:

  • тежки микроциркулаторни нарушения, водещи до повишена съдова пропускливост, като шокови състояния и възпалителни процеси в белите дробове
  • дифузно алвеоларно увреждане от различни токсични субстанции

Отначало възниква интерстициален белодробен оток с разширяване на междуалвеоларните прегради и вакуолизация на ендотелните клетки. Той започва от прихилусните участъци и постепенно се разпространява периферно. По-късно се развива оток и на пневмоцитите и излизане на оточната течност в алвеоларните кухини - алвеоларен оток.

При хемодинамичния белодробен оток оточната течност е бедна на протеини и има характер на трансудат. Обратно, при пермеабилитетния оток тя е богата на протеини и при размесване с въздух в алвеолите показва склонност да образува пяна, а понякога при високо съдържание на фибриноген и потисната фибринолитична активност, и на хиалинни белодробни мембрани.

Макроскопски белите дробове са уголемени, тежки и с месеста консистенция. Срезната им повърхност е сочна и от нея изтича обилно количество течност.

Микроскопски алвеоларните прегради са разширени, а алвеолите са изпълнени с бледорозова оцветена от еозина течност, в която почти липсват клетки. При пермеабилитетен оток в оточната течност могат да се видят множество малки въздушни мехурчета - "пенест" бял дроб. При продължителен белодробен оток може да се наблюдава перикапилярно разрастване на съединителната тъкан.белодробен оток

При голямо увеличение на алвеолите в белия дроб, показан на снимката, са пълни с гладък до леко флокуларен розов материал, характерен за белодробен оток. Капилярите в алвеоларните стени са претоварени с много червени кръвни клетки. Запушването и отокът на белите дробове са чести при пациенти със сърдечна недостатъчност и в области с възпаление на белите дробове.

Белодробният оток с разширени капиляри и изтичането на кръв в алвеоларни пространства води до увеличаване на хемосидериновите макрофаги, както се вижда на снимката. Кафявите гранули от хемосидерин от разграждането на червените кръвни телца се появяват в цитоплазмата на макрофагите. Тези макрофаги понякога се наричат "клетки със сърдечна недостатъчност" поради връзката им с конгестивна сърдечна недостатъчност.белодробен оток

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

Color atlas of pathology, Section Edema
https://en.wikipedia.org/wiki/Pulmonary_edema
http://www.pathologyatlas.ro/pulmonary-edema-pathology.php
http://www.histopathology-india.net/puled.htm


ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗаболявания (МКБ)ПатологияХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаНовиниЛюбопитноСпортБотаникаЛеченияИзследванияФизиологияОрганизацииСпециалистиЛайфстайлКлинични пътекиЗаведенияИстория