Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Хранене според кръвната група - кръвна група В

Хранене според кръвната група - кръвна група В

Хранене според кръвната група - кръвна група В - изображение

Типът кръвна група е важен показател за физиологията на нашето тяло и може да ни каже как най-добре да се грижим за него. Хората с кръвна група тип В често имат предимство в борбата срещу някои често инвалидизиращи състояния като сърдечни заболявания или рак. От друга страна, те са склонни да имат по-голяма чувствителност към нарушения на имунната система.

За да функционира правилно, тялото се нуждае от цялостно и балансирано хранене, което подхранва всички органи и насърчава здравословната хомеостаза. Оптималната диета за постигане на това ще съдържа както животински, така и растителни храни, но някои специфични храни не трябва да се консумират.

Механизмът на влияние на кръвния тип е свързан с начина, по който гените се повлияват един от друг - привидно несвързани гени, разположени непосредствено в близост или наблизо. Този механизъм обяснява защо кръвната Ви група може да окаже въздействие върху множество телесни системи - от храносмилателните ензими до неврохимикалите. Още информация за тази връзка може да откриете в статията Хранене според кръвната група

Много специалисти по хранене са объркани, когато за първи път чуват за връзката между кръвната група и храносмилането. Това е така, защото те разглеждат само физическото значение на кръвната група като повърхностен антиген. Всъщност това явление, наречено генно свързване, все още не е добре разбрано, но е добре известно: много гени повлияват действията на други привидно несвързани гени.

Особености на кръвна група тип В

Вече знаем, че кръв тип 0 е най-старият кръвен тип в историята на човечеството. Те са месоядците на човешката раса и тази черта е предадена през вековете на съвременния човек.

Кръв тип А е бил по-растителен вид като предпоставка за това е миграцията от Африка към Европа и Азия е довела до бавно развиване на по-добро храносмилане на въглехидратите, отколкото хората от тип 0, чиито храносмилателни системи обработват месо по-добре от плодовете и зеленчуците.

За разлика от кръвните групи А и О, които са в противоположните краища на спектъра, хората с кръвна група тип В са носители на генетичен потенциал за голяма гъвкавост и адаптивност в променливи условия. Те могат лесно да се адаптират към околната среда. Това е резултат от древните племена, които са балансирали растителната и животинската диета.

Смята се, че кръвна група тип В произлиза от района на Хималаите, сега част от днешния Пакистан и Индия. Изтръгнати от горещите, буйни савани на Източна Африка до студените планини на Хималаите, кръвният тип В може да е претърпял известни мутации в отговор на климатичните промени. За пръв път се появява в Индия или Уралския регион на Азия сред смесица от кавказки и монголски племена. Този нов вид кръв скоро се характеризирала с големите племена на степни жители, които по това време доминирали в Евразия. Тъй като монголите преминали през Азия, генът за кръвен тип В бил здраво укрепен. Монголите се насочили на север, занимавайки се основно с овцевъдството и домашни животни - това повлиява и диетата им от месо и млечни продукти.

От всички типове кръвни групи (АВО) тип B показва най-ясно определеното географско разпределение. Протягайки се като голям пояс през евразийските равнини и стигайки до индийския субконтинент, Тип В се среща по-често в Япония, Монголия, Китай и Индия до Уралските планини. Премествайки се на запад, процентите падат до достигане на ниско ниво в западния край на Европа. Малкият брой кръвна група тип В в западноевропейските страни в голяма степен се обуславя от западна миграция от азиатските номадски народи. Това се вижда най-добре от източноевропейските западноевропейци, германците и австрийците, които имат неочаквано висока честота на кръвна група тип В в сравнение с техните западни съседи. Висока честота на кръвен тип В се наблюдава при съвременните субконтинентални кавказки народи. Северните китайци и корейците имат висока честота на кръвен тип B и много ниски нива на тип А.

Хората от тип Б са гъвкави. Тази гъвкавост е особено необходима за балансиране на двойните сили на животинските и зеленчукови царства. В същото време, може да бъде изключително предизвикателство да се балансират два полюса, а представителите на кръвен тип В са склонни да бъдат много чувствителни към последиците от загуба на този баланс.

Основните предизвикателства, които могат да повлияят оптимално здраве на хората от кръвен тип В, включват тенденция да се произвеждат по-високи от нормалните нива на кортизол при стресови ситуации; чувствителност към В-специфични лектини в избрани храни, водещи до възпаление и по-голям риск от развитие на синдром X; склонност към бавно прогресиращи заболявания - като тези за синдром на хроничната умора, множествена склероза, системен лупус; податливост на автоимунни заболявания. В обобщение, д-р Д'Адамо казва: "здравият кръвен тип B, който живее съобразно своя тип, притежава по-малко рискови фактори за заболяване и тенденция да бъде физически по-годен и умствено балансиран от всеки друг тип".

Хранене при кръвна група тип В

За хората с кръвен тип B най-големите фактори допринасящи за увеличаване на теглото са царевица, пшеница, елда, леща, домати, фъстъци и сусамово семе. Всяка от тези храни влияе върху ефективността метаболитните процеси, което води до умора, задържане на течности и хипогликемия - тежък спад на кръвната захар след хранене. Когато отстраните тези храни и се придържате към диета, която е подходяща за Вашия тип кръв, нивата на кръвната захар трябва да останат нормални след хранене. Друга много често срещана храна, която трябва да се избягва, е пилешкото месо. То съдържа кръвен тип В аглутиниращ лектин, който атакува кръвта и повишава риска от развитие на удари и имунни заболявания.

Д-р Д'Адамо предлага да изключите пилешкото месо и да го замените с много полезни храни, като ярешко, агнешко, овче, заешко и еленско месо. Други храни, които насърчават отслабването, са зелените зеленчуци, яйцата и нискомаслените млечни продукти.

Хората от кръвен тип В могат да разграждат лесно мазнините, тъй като имат високи нива на ензим, наречен чревна алкална фосфатаза. Те обаче са предразположени към проблеми свързани с инсулина, така че храни с високо съдържание на глюкоза трябва да се консумират в умерени количества. Някои от хората с кръвна група В имат склонност към непоносимост към лактозата. В такива случаи трябва да се внимава, когато консумират млечни продукти.

Грейпфрут и гуава са добри източници на полезни ликопени, а изсушените кайсии са отлична закуска. Рибите и морските деликатеси са подходящи източници на протеини, а червен бъбрековиден боб и дребен бял боб са добри, тъй като не съдържат лектин като другите видове боб и бобови растения.

Хората с кръвна група тип Б може да включват разнообразие от храни в диетата си. Диетата за кръвна група В се приема за най-балансираната в сравнение с другите групи.

Храни, които трябва да се избягват при кръвна група тип В:

 • Домати - имат потенциал да дразнят стомашната лигавица и поради това, трябва да бъдат елиминирани от диетата.
 • Пшеница - съдържа лектини, които намаляват инсулиновата ефективност и пречат на изгарянето на мазнините в тялото.
 • Царевица, леща, елда, фъстъци, сусамени семена - известно е, че царевицата, елдата, сусамените семена, фъстъците и лещата предизвикват увеличаване на теглото и повлияват метаболизма на хората с кръвна група тип В. Те също могат да доведат до проблеми като хипогликемия, умора и задържане на вода. Също така, след консумация на тези храни може да настъпи понижение на нивото на кръвната захар. Ядки и семена като фъстъци и сусамови семена съдържат лектини, които могат да повлияят на производството на инсулин при кръвта тип В.
 • Пилешко месо - макар че е постно месо, пилешкото съдържа лектин, който може да причини аглутинация в кръвна група тип В. Този аглутиниращ лектин може да се окаже причина за проблеми, свързани с имунитета и дори удар при хора с кръвна форма тип В.
 • Черупчести мекотели - също съдържат лектини, които имат деструктивен ефект върху кръвта от група В и следователно трябва да се избягват.
 • Боб и бобови растения, зърнени храни и нишесте, авокадо
 • Райска ябълка, нар, карамбола и Обикновена круша
 • Канела, пипер, сусамово масло, слънчогледово масло и царевично олио

Храни, които са полезни при кръвна група тип В:

Кръвна група тип В е значително по-толерантна, което означава, че може да се справи с животински и растителни въглехидрати и протеини. Тяхната имунна система е силна е способна да устои на редица хронични дегенеративни заболявания. Спрямо останалите кръвни групи, менюто на кръвна група тип В е по-разнообразно. Сред полезните храни са:

 • Зелени зеленчуци;
 • Млечни продукти и яйца;
 • Оризово мляко, оризови трици, оризово брашно, просо, овес;
 • Лук, артишок, пащърнак;
 • Зехтин, ленено масло;
 • Грозде, смокини и фурми могат да се консумират, но в умерено количество;
 • Козе месо, агнешко, пуешко, еленско месо.

Управление на стреса

При нарушаване на баланса, представителите на кръвна група тип В реагират със свръх реакция на стрес, трудности при възстановяване от стреса, разстройства на съня, мозъчна мъгла (т. нар брейнфог), унищожаване на полезните бактерии в гастроинтестиналния тракт и потискане на имунната функция. Това води до повишени рискове за депресия, инсулинова резистентност, хипотиреоидизъм и висок стрес, който може допълнително да изостри други здравни проблеми.

В тази връзка, д-р Д'Адамо отбелязва, че хората от кръвен тип В имат могат да се освободят от физиологичния стрес и да поддържат емоционален баланс чрез използване на умствени процеси като визуализация и медитация.

За да поддържа баланса между ума и тялото, който е уникален за тип В, д-р Д'Адамо препоръчва физически упражнения насочени не само към тялото, но и ума. Типът B трябва да балансира медитативните дейности с по-интензивни физически упражнения и като тенис, бойни изкуства, колоездене, туризъм и голф.

Още по темата:

3.5, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.dadamo.com/txt/index.pl?1006
https://www.drlam.com/blog/blood-type-diet-chart-type-b/16963/
https://www.bewellbuzz.com/body-buzz/nutrition/eating-for-blood-type-b/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноХранене при...ЛеченияНовиниФизиологияИсторияПсихологияСпортИнтервютаТестовеСпециалистиДиетиРецептиВидеоАнкетиНормативни актовеБотаникаОрганизацииЗаведенияКалкулаториПроизводители