Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативно лечение на анорексия

Алтернативно лечение на анорексия

Алтернативно лечение на анорексия - изображение

Докато традиционното лечение на анорексията, обикновено съчетава психотерапия с хранително консултиране и прием на медикаменти, някои пациенти и членовете на техните семейства често търсят и други начини за преодоляване на заболяването.

Хранителните разстройства са медицински класифицирани като психични разстройства, които причиняват негативни ефекти върху тялото. Алтернативните форми на лечение може да бъдат много ефективни при анорексия, тъй като те основно се фокусират върху връзката ум-тяло.

Повече информация за същността и признаците на анорексията може да намерите в темата: Нервна анорексия

Алтернативното лечение не може и не бива да се използва с цел да замести основното лечение, но може да бъде от съществена помощ, най-вече за:

 • подобряване на настроението,
 • редуциране на тревожността и
 • овладяване на депресията.

Чрез него може да се насърчи чувството на благополучие и да се постигне релаксация. Други полезни ефекти достижими с помощта на алтернативната медицина при анорексия включват:

Акупунктура при анорексия

През последните десетилетия се правят изследвания относно точните механизми на действие на акупунктурата при лечение на хранителните разстройства, включително и анорексия. И, въпреки че все още липсват категорични доказателства за успеваемостта на метода, акупунктурата все повече се препоръчва като част от терапията и цялостната грижа за пациенти с това разстройство. Това се дължи на факта, че много пациенти са почувствали облекчение и овладяване на симптомите на генерализирана тревожност и депресия - двете най-чести състояния съпътстващи и обикновено стоящи в основата на хранителните разстройства.

Акупунктурата води до намаляване на:

 • нервното напрежение,
 • раздразнителността и
 • възвръща баланса на тялото.

Акупунктурни точки при анорексияУстановено е също така, че специфична акупунктурна точка наречена "sifeng", която се намира се по средата на голямата сгъвка на пръстите на ръката, може да повлияе на серумните нива на лептин при пациентите с анорексия.

Лептинът е хормон, който помага за регулиране на обмяната на веществата и е доказано, че играе роля в репродуктивната функция и менструацията при жената. При пациентите с анорексия е установен недостиг на тази хормон, което вероятно има отношение към липсата на менструален цикъл при жени/момичета с анорексия.

Стимулирането на точка "sifeng" води до повишаване на секрецията на лептин в тялото и може да подобри репродуктивната функция.

За да бъде безопасна и ефективна, акупунктурата трябва да се прилага от лицензиран специалист!

Ароматерапия при анорексия

Ароматерапията е по-скоро алтернативен метод подходящ за овладяване симптомите на анорексия и други видове хранителни разстройства. Може да се очаква ефективност и спрямо борба с основните причини, отключващи заболяването - ниско самочувствие, депресия, безпокойство, нереална самооценка.

Ароматерапията се състои в приложение на етерични масла, извлечени от различни растения. Тези масла могат да бъдат прилагани:

 • чрез втриване в кожата на тялото (масаж) - в този случай, етеричното масло не се прилага директно, а предварително се разрежда с растително масло (масло-носител);
 • чрез вдишване при изпарение на маслото (не директно!) - маслото се накапва върху плат или дървена повърхност, при което летливите молекули се отделят във въздуха или в аромалампа, при което маслото се нагрява и изпарява;
 • чрез вдишване при поставяне на маслото в специални инхалатори или йонизатори за въздух - маслото се накапва във вода;
 • вътрешно - прилага се изключително рядко и обезателно след консултация със специалист.

Ароматерапията набира все по-голяма скорост, като се изследват потенциалните употреби и ползи, включително за лечение на тревожност, проблеми с храносмилането и болка. Що се отнася до хранителните разстройства, ароматерапията може да бъда полезна също и чрез способността на някои етерични масла да възбуждат апетита и да стимулират секрецията на храносмилателни сокове. Най-подходящите масла при анорексия са:

Масло от кориандър

Кориандър - семена, прах и растениеМаслото от кориандър е силен помощник на пациентите с анорексия и други хранителни разстройства. То е ефективно за възвръщане на апетита или връщането му към физиологични граници. Допринася още за облекчение на стомашните спазми и болката. Има положително въздействие върху нервната система и състоянието на духа.

Маслото от кориандър при анорексия е най-ефективно, когато се прилага чрез инхалации с помощта на специален инхалатор за етерични масла или добавянето му в обикновен йонизатор за въздух. Достатъчни са само 4-5 капки. Прилагайте ежедневно, три пъти на ден.

Друго полезно приложение е чрез добавяне във вана за къпане, за което са необходими около 15-20 капки във водата.

Масло от роза

Масло от розаМаслото от роза е едно от водещите етерични масла препоръчвани при анорексия. То има способността да стимулира апетита, да овладява болката в стомаха и гаденето.

Маслото от роза е подходящо също при нервно напрежение, депресии и ниско самочувствие, които както стана ясно са характерни за пациентите с това хранително разстройство.

Приложението може да бъде чрез масажи - в 30-50 мл бадемово масло или зехтин се накапват 15 капки масло от роза; чрез инхалации - към водата в инхалатора се прибавят 5-10 капки; за вана - добавете 15-20 капки към цяла вана; в аромалампа - достатъчни са 5-7 капки.

Лавандулово масло

Етерично масло лавандулаЛавандуловото масло е ефективно при стомашни проблеми, менструални нарушения, депресия, нервно напрежение.

За контрол на първите две състояния прилагайте лавандулово масло чрез масаж на корема и кръста. За целта смесете 50 мл зехтин или бадемово масло с 8-10 капки лавандулово масло. Втривайте сутрин и вечер.

За справяне с депресията и потиснатостта използвайте аромалампа - накапете от 5 до 8 капки, запалете подгряващата свещ и се наслаждавайте на аромата. Правете го ежедневно, по няколко пъти на ден.

Бергамотово масло

Бергамотово маслоБергамотовото масло се смята за природен антидепресант - овладява нервното напрежение и повишава настроението.

То има свойството да регулира апетита - както липсата на такъв, така и прекомерния ("вълчи") глад. Това е причината, поради която бергамотовото масло много ефективно при пациенти с анорексия, булимия и макрофагия.

Редуцира стомашната болка и ускорява храносмилането.

Масло от канела

Канела пръчки и прахМаслото от канела е много подходящо за пациенти с анорексия, понеже има свойството да възбужда апетита и да редуцира гаденето и позивите за повръщане.

Стимулира секрецията на стомашни сокове и подобрява метаболизма.

Може да се прилага чрез специални инхалатори, за вани и за масаж, като задължително се разрежда с базово масло - на 50 грама бадемово, кайсиево масло или зехтин се добавят 10-15 капки.

Бъдете внимателни с маслото от канела - то не бива да попада директно върху кожата.

Масло от мандарина

Етерично масло от мандаринаМаслото от мандарина е много ефективно за възбуждане на апетита и подобряване на храносмилането. Това масло е ефективно и за редуциране на напрежението и овладяване на депресията.

Приложението с цел възбуждане на апетита и лечение на депресия е чрез аромалампа, в която се накапват 5 до 8 капки.

С цел подобряване на храносмилането се правят масажи с масло от мандарина, разредено по гореописания начин или вани - във водата се накапват 20 капки от маслото.

Лимоново масло

Лимоново маслоПодобрява настроението и зарежда с енергия, повишава самочувствието, възбужда апетита.

Лимоновото масло може да се прилага чрез вдишване на изпаренията от аромалампа, с което стимулира секрецията на храносмилателни сокове и действа витализиращо.

Добавянето на 5 капки е достатъчно, след изпаряването им - накапете отново.

Полезни за храносмилането и обмяната на веществата са още маслата от копър и босилек.

Други подходящи масла при депресия са от сандалово дърво и здравец.

Билки при анорексия

Недостига на витамини и минерали е задължително срещан проблем при пациентите с анорексия. Тук на помощ идва натуротерапията, която може да подпомогне за запълване на възникналия недостиг.

Необходимо е провеждането на още изследвания за специфичните ефекти на някои хранителни добавки при пациенти с анорексия и други хранителни разстройства, но като цяло се препоръчва:

 • ежедневен прием на витамини и минерали,
 • омега-3 мастни киселини, за редуциране на възпалението и подобряване на имунитета;
 • коензим Q10, за имунната система и мускулната подкрепа;
 • 5-хидрокситриптофан, за стабилизиране на настроението;
 • креатин за мускулна сила;
 • пробиотици и добавки с L-глутамин за имунитета и стомашното здраве.

Повече за тези добавки може да намерите в:

Освен хранителни добавки, натуротерапията включва приема на билки - билкова терапия за лечение на хранителни разстройства.

Действието на билките при анорексия не е научно доказано, но много пациенти са получили сериозно облекчаване на съпътстващите симптоми и овладяване на състоянието.

При анорексия се прилагат следните билки, които спомагат значително за повишаване на апетита:

Корени от аир

Една кафена лъжичка корени от аир се накисват в 250 мл хладка вода. Оставят се да престоят цяла нощ, а на сутринта извлека се претопля на котлона.

Прецежда се и се съхранява в хладилник. Разпределя се и се прие три пъти на ден, около час преди хранене.

Преди приемане получения чай се затопля на водна баня.

Орехови листа

Една препълнена лъжичка добре изсушени орехови листа се попарват в 250 мл вряща вода, без да се варят. Оставя се да се накисне, след което се прецежда. Съхранява се на студено и се изпива на три пъти през деня.

Салвия

Две чаени лъжички от билката салвия се заливат с 500 мл вряща вода. Оставят се да се изкиснат за 30-60 минути. Получения чай се разделя и се изпива на два пъти през деня.

Бал равнец

Една чаена лъжичка от билката бял равнец се запарва, като се залива с 200 мл вряща вода.

След накисване, в продължение на 30 минути до 1 час, извлека се прецежда и се изпива наведнъж.

За по-добър резултат приемайте така приготвения чай колкото е възможно по-горещ и колкото можете повече пъти през деня.

Освен засилване на апетита се постига още подобряване на храносмилането и секрецията на стомашни сокове.

Други билки, ефективни при анорексия и по-специално за овладяване на нервното напрежение и депресията са:

Корени валериана

Билката валериана, известна още като дилянка и коча билка, е широко използвано средство за овладяване на напрежението и нервността. Ефективна е също така за стомашни проблеми и болки, както и за подобряване на храносмилането.

Приготвя се, като 1 кафяна лъжичка корени се заливат с 400 мл вряща вода. След като се накиснат за 1 часа, се прецежда и се пие на гладно.

Босилек

Това ароматно растение има широко приложение, както като подправка в кулинарията, така и като билка за лечение на нервно напрежение, стрес, депресия и ниско самочувствие.

Използват се нарязани и изсушени стръкове и листа босилек, като 1 супена лъжица се залива с 300-400 мл вряща вода.

Оставя се да се накисне за 1 час, след което отварата се прецежда.

Приема се на гладно.

Плавун

Тази билка се прилага предимно в случаи на анорексия при деца, като е ефективна и при депресия. За целта 1 малка лъжичка от изсушения плавун се запарва във вряща вода, след което се оставя да се изкисне. Приема са на гладно.

Медитация при анорексия

Медитацията отдавна се използва като духовна практика. Тя намира редица приложения, като съвсем от скоро е открито, че има полезно действие при лечение на безпокойство, депресия, болка и редица пристрастявания.

Много лекари наричат анорексията "разстройство на вниманието", понеже пациента не е в състояние да се съсредоточи върху нещо, а емоциите го подтикват да действа по саморазрушителен начин. Като се добави към това ниско самочувствие и пристрастяването към недохранване, се получава един много сложен и труден за разрешаване проблем.

Преодоляването на хранителното разстройство включва:

 • обучение за фокусиране (и поддържане на фокуса);
 • контрол на емоционалните импулси;
 • пренасочване на мислите от негативна към позитивна посока - с други думи, контролиране на ума.

Медитацията преди всичко е техника за самоконтрол. Тя ни учи да контролираме нашите тела, умове и емоции.

Повече може да прочетете:

Медитацията може да бъде едно чудесно допълнение към психотерапията при пациентите с анорексия и други хранителни разстройства, като помага да се:

 • регулират емоциите и поведението,
 • начина на себевъзприятие,
 • отношението към храната и храненето като цяло,
 • успокояване на ума,
 • освобождаване от напрежението в мускулите,
 • повишаване на самочувствието,
 • потискане на желанието за повръщане на приетата храна и други.

Медитацията може да се практикува по различни начини - в седнало, изправено или легнало положение, като фокуса е върху дишането. Това може да стане индивидуално, в уюта на собствения дом или при групови сеанси.

Най-важното е пациента да бъде уверен в излекуването и да знае, че има надежда. С помощта на медитацията и насоките на традиционното лечение, болния може да се научи да живее един щастлив и здравословен живот по пътя на пълното изцерение.

При пациенти с анорексия и алтернативно лечение може да бъде много ефективно, ако се прилага достатъчно дълго - повечето методи изискват по-продължително прилагане, за да проявят действието си. Важно е да се знае, че алтернативното лечение не изключва традиционното, а само го допълва.

5.0, 3 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/eating-disorders-alternative-treatment#support
https://www.homeremedyhacks.com/44-powerful-home-remedies-treatment-anorexia-nervosa/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаИнтервютаЛюбопитноХранене при...ДиетиНовиниПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияЗаведенияКалкулаториБотаникаСпортРецептиСнимкиИзследванияФизиологияКлинични пътекиВидеоИсторияАнкетиНормативни актовеТестовеОрганизацииПроизводители