Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Алтернативно лечение на булимията

Алтернативно лечение на булимията

Алтернативно лечение на булимията - изображение

Булимията е заболяване, което се характеризира с емоционално хранене.

Емоционалното хранене представлява приемане на голямо количество от любимата храна (тъпчене), което се последва от предизвикано повръщане. Емоционалното хранене обикновено се провокира от някаква емоция. В повечето случаи тази емоция е отрицателна (гняв, страх, тъга, разочарование, чувство за самота и други) или положителни (радост, любов). В първия случай емоционалното хранене се използва като утеха, а във втория случай като награда. И в двата варианта обаче доминираща е зависимостта към храната.

След тъпченето булимиците изпитват чувство за вина, което ги принуждава да предизвикат повръщане или да приемат различни чайове или лекарства, за да се освободят от консумираната храна. Освен това булимиците много често си правят клизми или спортуват до изтощение. Едновременно с непреодолимото желание за храна булимиците се стремят към перфектната фигура, която според тях те никога не могат да постигнат.

При лечението на булимията трябва да участват няколко специалиста, за да се излекува не само булимията като заболяване на психиката, но и усложненията от булимията:

 • язва на стомаха и дванадесетопръстника,
 • метеоризъм,
 • колит,
 • електролитен дисбаланс,
 • аменорея или олигоаменорея,
 • хипотония,
 • рефлукс езофагит,
 • намалена имунна система,
 • мускулна слабост,
 • световъртеж,
 • лесна умора,
 • нарушени когнитивни способности и други.

Основното в лечението на булимията, независимо от това дали се прилага традиционно лечение или алтернативно е нормализиране на серотониновите нива.
Серотонин
Серотонинът е невротрансмитер, които е отговорен за регулацията на апетита, настроението и импулсивността. При сканиране на мозъка на булимички се установяват региони в мозъка с понижена активност на рецепторите за серотонин и намалена концентрация на серотонин в тези полета.

Нормализирането на серотониновите нива може да бъде постигнато чрез:

 • билколечение,
 • ароматерапия,
 • медитация,
 • акупунктура,
 • светло лечение,
 • хомеопатия.

Билколечение и булимия

Билколечение се основава на използване на билки, които имат успокояващ нервната система ефект в комбинация с други благоприятни действия като повлияване на гаденето, метеоризма и т.н. Следните билки и растения са сред най-добрите естествени добавки за лечение на булимия:

Много добър ефект при лечението на булимията оказват билките: жълт кантарион и пасифлора инкомпакта. Те могат да бъдат приемани под формата на чайове и тинктури или таблетки. Най-препоръчвания вариант според повечето източници е приемането на билките под формата на тинктура. Предполага се, че под такава форма билки оказват най-бързо своя ефект и могат да бъдат по-лесно дозирани като дозата по лесно може да се повишава или намалява в зависимост от състоянието на пациентката.

Кантарионът и пасифлора инкомпакта имат общо успокояващ ефект и подобряват настроението.

Друга много прилагана за лечение на булимия билка е Ашваганда (Ashwagandha) известна и като индийски жен шен. Тя се използва като помощник при борбата със стреса и липсата на енергия. Намалява мускулната слабост, която е силно изразена при болните от булимия, освен това тя има и имуностимулиращо действие, възстановява сексуалното влечение.

Ангелика, известно още като лечебна пищялка или женски женшен. Латинското наименование на билката е Angelica archangelica L. Тази билка е много препоръчителна за лечението на булимията, защото повлиява не само симптомите на нервност, тревожност и емоционален глад, но и балансира дисбаланса на половите хормони и повишава тонуса на организма.

Корен от глухарче подобрява функцията на черния дроб и метаболизма на мазнините. Листата са естествен диуретик, и са богати на микроелементи, особено калий.

Семена от копър, канела, и лененото масло помагат за потискане на гладът.

Джинджифилът стимулира кръвообращението, подобрява храносмилането, има тонизиращо действие върху организма. В джинджифилът се съдържат съставки, които намаляват гаденето, болките в стомаха и метеоризма.

Минералните вещества и булимия

Една много важна част в лечението на булимията е възстановяването на минерални вещества необходими на организма да функционира нормално.

Най-важният в това отношение е цинкът.

Дефицитът на цинк е много често срещано състояния при болни от булимия. Научни проучвания доказват, че добавката на цинк повишава с 40% оздравяването на пациенти болни от булимия. При лечението с цинк трябва да се отбележи, че най-подходящата форма за приемане на цинк течната. Причината за това е, че когато цинкът е под формата на капсула или таблетка за да бъде усвоен цинка таблетката трябва първо на бъде разрушена от стомашната киселина и след това цинкът да бъде усвоен. Но при пациентите болни от булимия усвояване на всякакви хранителни вещества е силно нарушено и затова и цинкът трудно може да бъде усвоен в друга форма различна от течната. Цинкът е от съществено значение при лечението на булимията, защото той има основно значение в регулацията на апетита и освен това намалява депресивните състояния така характерни за болните от булимия.

Калцият и магнезият са следващите по значение минерали за лечението на булимията. Те трябва да бъдат приемани заедно, защото са синергисти и са по-ефективни в комбинация. Препоръчваната доза е 400 до 600 милиграма на калций и 250 до 400 милиграма на магнезий. Тези минерали оказват благоприятно въздействие върху нервната система като намаляват депресивните състояния.

Хромът е препоръчван за намаляване на апетита и то конкретно към сладки храни.
Освен всички тези добавки за да бъдат пълноценно усвоени се препоръчва добавката и на храносмилателни ензими.

Триптофан и булимия

Добавката на аминокиселината триптофан е един от най-ефективни методи за лечение на булимията. Триптофанът е изходната аминокиселина, от която мозъкът си синтезира хормоноподобната субстанция серотонин. Серотонинът има свойствата на медиатор и той е необходим за предпазване от депресивни състояния. Когато в плазмата се намали концентрацията на триптофана това задължително води до намаляване на концентрацията на серотонин в мозъка. Научни изследвания потвърждават, че дефицит на триптофан може да се наблюдава само след 7 часов период на глад. Този недоимък на триптофан предизвиква депресивно състояние и като резултат патологичен глад водещ със себе си преяждане и повръщане. Препоръчва се приемът на 500 до 1000 милиграма тирозин сутрин на гладно.

Светлинна терапия и булимия

При нея се използват специални източници на светлина, които са с интензивност на светлината 10 000 лукса. Болните стоят около 2 часа всеки ден на тази светлина. Светлината активира мозък като го стимулира да произвежда серотонин. За това светлината в този случай има функцията на антидепресант.
Други много ефективен метод за лечение на булимията е портокаловото масло, което подобрява настроението, оказва положително въздействие върху язвата на стомаха и рефлукс езофагита, получен вследствие непрестанното повръщане.

Акупунктура и булимия

Предполага се, че акупунктурата лекува булимията чрез балансиране на хормона "лептин." Лептинът регулира метаболизма и играе важна роля в репродукцията и менструация. Изследвания в Германия са показали, че хората с хранителни разстройства имат по-ниски от средните нива на лептин. Китайски изследвания потвърждават, че с помощта на акупунктура, лептин нива могат да бъдат нормализирани.
Другият начин, по който акупунктурата повлиява булимията е чрез намаляване на тревожността и депресията.

Медитация и булимия

Медитацията е техника, при която човек съзнателно се стреми да не мисли за нищо. Медитацията позволява на съзнанието да си почине и да се освободи от всички мисли и по този начин да ви донесе мир и спокойствие. Като се намалява тревожността се постига и контрол над емоционалното хранене.

Хомеопатия и булимия

Хомеопатията е част от алтернативната медицина и се основава на принципа, че „подобно се лекува с подобно“. По долу са изброени няколко хомеопатични препарата, които се използват за лечение на булимия.

Calcarea carbonica 30 CH е подходящ продукт за лени, които са с наднормено тегло, които са плахи с флегматичен темперамент. Тези пациенти обичат много яйца и кремообразни сладки храни. Имат трудно подвижни стави, трудно се концентрират за по-продължителен период от време.

Natrum Muriaticum 30 CH се препоръчва за хора, които се стремят винаги да са център на вниманието и обичат да похапват солени закуски. Освен това тези пациенти имат много често запек, с изхождане на твърди изпражнения. Много чест симптом са мускулната слабост и мускулните крампи, силно изразена жажда, която е неутолима или пък липса на жажда, задръжка на течности, проявяваща се с отоци по цялото тяло.

Nux Vomica 30 CH е подходящ препарат за пациенти, които се възстановяват от булимия. Тези пациенти имат склонността да преяждат с пикантни или сладки храни. Тези пациенти много често страдат от запек. Те имат холеричен темперамент, тези хора са раздразнителни или хиперактивни.

Pulsatilla 30 CH се препоръчва за пациенти, които много лесно могат да бъдат разплакани и са силно чувствителни. Тези пациенти много се интересуват от това какво мислят другите за тях. Предпочитат да консумират сладки храни, които много често влошават симптомите. Предпочитат да стоят на затворени прозорци. Този препарат повлиява добре нарушенията в менструацията, гастритът, които много често съпътстват булимията. Отличителна черта на пациентите, за които е подходящ този препарат е липсата на жажда. Препоръчва се приемането на една доза три пъти дневно в продължение на два до три месеца.

4.6, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЗдравни съветиПсихологияНовиниХранене при...ЛайфстайлЛюбопитноИнтервютаЛеченияЗаведенияСпортДиетиКалкулаториБотаникаСнимкиИзследванияРецептиФизиологияКлинични пътекиИсторияТестовеПроизводители