Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти храни и пробиотици Хранене според кръвната група

Хранене според кръвната група

Хранене според кръвната група - изображение

Смятате ли, че познаването на кръвната група е важно само във връзка с кръвопреливане? Всъщност, според някои изследвания кръвната група е съществен генетичен фактор, който влияе върху много области на здравето и благополучието.

Peter J. D'Adamo (Питър Д'Адамо) е лекар - натуропат, който също е автор, изследовател и преподавател. Той се смята за световен експерт в гликобиологията, главно ABO (ABH) кръвните групи и FUT2 полиморфизъм. Изследванията му в областта на антропологията, медицинската история и генетиката са го довели до заключението, че кръвната група е "ключът, който отключва вратата към мистериите на здравето, болестите, дълголетието, физическата жизненост и емоционалната сила". Д-р Д'Адамо обяснява, че практическото приложение на кръвното типизиране дава възможност човек да направи подбор на неговия хранителен план, упражнения, добавки и дори планове за медицинско лечение.

Вероятно сте забелязали, че някои хора са склонни да отслабват по-лесно, докато за други свалянето на само 2-3 килограма е продължителна битка. Или докато някои хора страдат от хронични заболявания, други остават здрави и жизненоважни и в напредналите си години. Според д-р Питър Д'Адамо, отговорът може да бъде в четирите основни типа кръвни групи: О, А, В и АВ. Типът на кръвната група може да даде информация за начина, по който тялото реагира на храната, предразположеност към болести, реакция на стрес и много повече. Една капка кръв съдържа биохимичен "грим", който е уникален подобно на пръстовия отпечатък.

Кръвните антигени не са само в кръвта!

Те са навсякъде в тялото, особено в повърхностите, които взаимодействат с околната среда. Това включва храносмилателния тракт, от устата до дебелото черво, както и носните проходи и белите дробове. Тъй като тези кръвни антигени са навсякъде, те повлияват и начина, по който тялото реагира на храната, която приема. Например, лектините в определени храни се свързват с антигени в кръвта и причиняват аглутинация, което води до умора, главоболие, храносмилателни проблеми, кожни проблеми и редица други здравни проблеми.

Изборът на бедни на лектини, неаглутиниращи храни, които създават гостоприемна среда за полезната чревна флора и такива, които намаляват риска от болести, са сред първите стъпки в създаването на индивидуална хранителна програма.

Връзка между кръвната група и предразположеност към заболявания

Според д-р Д'Адамо, кръвният тип, със своята храносмилателна и имунна специфичност, е прозорец за вероятната податливост и издръжливост спрямо болестите. Например кръвен тип 0 са с най-висока предразположеност и чувствителност към астма, сенна хрема и други алергии, докато тип В имат висок праг на поносимост към алергии и такава може да проявят само, ако ядат неправилно подбрани храни.

Според проучвания хората с кръвна група 0 имат по-малък риск от сърдечни заболявания, но по-висок риск за развитие на язва на стомаха. По отношение на артрита, кръвен тип 0 са с най-висока чувствителност, тъй като тяхната имунна система е значително "нетолерантна" към околната среда", особено за храни като зърнени храни и картофи, които могат да предизвикат възпалителни реакции в ставите, казва д-р Д'Адамо. Според него хората с кръвна група тип 0 се справят най-добре с интензивно физическо натоварване и животински протеини и по-слабо с млечни продукти и зърнени храни. Водещата причина за увеличаване на теглото сред тях е глутенът, който се съдържа в пшеничните продукти и в по-малка степен в лещата, царевицата, зърната и зелето. Идеалните упражнения за хората с кръвна група 0 включват аеробика, бойни изкуства, контактни спортове и бягане.

Представителите на кръвна група тип А са с генетична предразположеност към микробни инфекции, но жените от същата кръвна група имат по-висока степен на плодовитост. За тях е подходяща вегетарианска диета и храни, които са свежи, чисти и органични. Тъй като тип А са податливи на сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет, правилното хранене е изключително важно за чувствителната им имунна система, смята Д-р Д'Адамо. Кръвен тип А може да извлече значителна полза от успокоителни, центриращи упражнения като йога и тай чи.

Хората с кръвна група тип В са податливи на автоимунни заболявания като хронична умора, лупус и множествена склероза. Като цяло, обаче, имат здрава имунна система и толерантна храносмилателна система и са склонни да се противопоставят на много от тежките хронични дегенеративни заболявания или поне да ги понесат значително по-добре от другите видове кръвни типове. Тип В се справят най-добре с умерени физически упражнения, изискващи психически баланс, като туризъм, колоездене, тенис и плуване.

Кръвна група тип AB се смята за най-новата в еволюционно отношение и смес от типове А и В, което я прави и най-сложна в биологичен план. Те са с най-ниска склонност към проблеми с алергии, докато сърдечните заболявания, рак и анемия са сред по-честите медицински рискове за тях. За тази група комбинацията от упражнения за типове А и Б работи най-добре, казва д-р Д'Адамо.

Типовете А и В са най-податливи на диабет, докато типове А и АВ имат по-висок процент на рак и по-лоши шансове за оцеляване от другите видове.

Връзка между кръвната група и храносмилането

Хората от различни видове кръвни групи имат различни чревни бактерии, всъщност, някои бактерии са с 50 000 по-голяма вероятност да се появят при хора с един или друг тип кръв. Това произхожда от нашите предци, чиито храносмилателни пътища са се развивали, приспособявайки се към един или друг тип диета. Например, микробиологията на някои хора се е усъвършенствала да разгражда въглехидратите много по-ефективно (кръвна група А). При други кръвни типове обаче, това не е толкова добре проявено (кръвна група 0) и са склонни да съхраняват въглехидратите под формата на мазнини.

Връзка между кръвната група и реакцията към стрес

Характерно за хората от кръвна група тип А е наличието на естествено по-високи нива на стресовия хормон кортизол в техните тела и съответно, производството на повече в отговор на стресови ситуации. От друга страна, при хората с кръв тип 0 настъпва реакция на "борба или бягство" при стрес, което води до свръхпроизводство на адреналин. За хората с кръвна група типа 0 е необходимо по-дълго да се възстановят от стреса, тъй като е по-трудно за тях да изчистят адреналина от телата си.

Връзка между лектините и кръвната група

Между кръвта и храните, които консумираме, възниква химическа реакция. Тази реакция е част от нашето генетично наследство. Удивително е, но е вярно, че днес, през двайсет и първи век, нашите имунни и храносмилателни системи все още следват модела на функциониране и взаимодействие на нашите предшественици.

За това разбираме благодарение на специфичен фактор, наречен лектин. Лектините са множество разнообразни протеини, открити в храните, които имат аглутиниращи свойства, насочени предимно към кръвта и лигавицата на храносмилателния тракт. Лектините са естествен начин за прикрепяне на един вид организми към други организми в природата. Множество микроби, а дори и нашата собствена имунна система, използват това в своя полза. Например, клетките в жлъчните пътища притежават лектини на повърхността си, посредством които помагат за отстраняването на бактерии и паразити. Бактериите и другите микроби също имат лектини върху повърхностите си, които работят по-скоро като всмукателни чашки, така че да могат да се прикрепят към хлъзгавата лигавична обвивка на тялото. Често лектините, използвани от вируси или бактерии, могат да бъдат специфични за кръвта, което ги прави проблемни за хората от същия кръвен тип. И така, казано по-друг начин, когато ядем храна, съдържаща лектини, които са несъвместими с кръвногруповия антиген, лектините се насочват към орган или система (бъбреци, черния дроб, червата, стомаха и т.н.) и могат да провокират взаимодействие с тъканите в мястото.

И тъй като кръвната група не може да бъде променена, може да бъдат използвани познанията за нея, за да бъде подбран диетичен план, биологично пригоден за вашите генетични особености, казва д-р Д'Адамо, който предоставя изобилни подробности за хранителните планове за четирите кръвни типа. Д-р Д'Адамо споделя, че повечето от неговите пациенти получават известни резултати в рамките на две седмици след започване на диета, като основно те включват - повишаване на енергията, загуба на тегло, намаляване на храносмилателните проблеми и подобряване на хронични заболявания като астма, главоболие и киселини в стомаха.

През 1996 година д-р Питър Д. Адамо представя подробна информация за връзката между кръвната група, диетата и здравето в книгата "Eat Right for Your Type". В нея д-р Д'Адамо използва теорията си за разработване на отделни диети за хора с кръвни групи А, В, АВ и 0. Освен това, препоръчва упражнения и цялостни здравословни навици, като например пиене на достатъчно вода. Повече за полезните и вредни храни за всяка една от отделните типове кръвни групи може да откриете в:

Хранене според кръвната група - кръвна група 0

Хранене според кръвната група - кръвна група А

Хранене според кръвната група - кръвна група В

Хранене според кръвната група - кръвна група АВ

Освен привърженици обаче, теорията за диетата според кръвната група има и множество критици. Според редица от тях, хората често имат различни хранителни потребности и свързването на тези специфики единствено по кръвен тип може да опрости тези нужди и да се основава цяла диета на това вероятно не е много разумно. Критиците на плана твърдят, че има малка или никаква наука, която да подкрепи тезата, че храненето по кръвен тип може да подобри здравето.

Още по темата:

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.dadamo.com/txt/index.pl?1001
http://www.dadamo.com/txt/index.pl?2000
https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/eat-right-for-your-type-diet.aspx

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ЛеченияНовиниФизиологияИсторияПсихологияИнтервютаСпортТестовеСпециалистиДиетиРецептиВидеоАнкетиНормативни актовеОрганизацииБотаникаКалкулаториПроизводители