Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Пуерария мирифика, Квао круа

Пуерария мирифика, Квао круа

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Пуерария мирифика, Квао круа - изображение

Пуерария мирифика, Квао круа (Pueraria mirifica, Kwao krua) представлява, лиановидно растение, което е установено в Тайланд и части от Югоизточна Азия. Pueraria mirifica често се използва като добавка за лечение на състояния, свързани с ниски нива на естроген, особено при менопаузата при жените. Класифицира се към семейство Бобови (Leguminosae, Fabaceae).

подмладяващо действие на пуерарияПовечето търговски продукти, съдържащи пуерария, се предлагат като подмладяващи, антиадхезивни или омекотяващи кремове или гелове, като сапуни за красота, или като капсули или таблетки за увеличаване на апетита, увеличаване на гърдите, модулиране на растежа на косата или повторно израстване и други подмладяващи цели. Въпреки това, няма литература в подкрепа на тези употреби. Медицинската литература документира употребата на растението предимно при менопауза, но също и при рак и остеопороза.

Корените на Pueraria mirifica са известни от векове и са част от лечебните растения на Тайланд. Те проявяват противостареещи ефекти. В продължение на векове в Тайланд са наблюдавани анти-стареещите качества на Pueraria mirifica. Учените са открили доказателства за някои ползи от билката при менопаузата, за мозъчната функция, костната структура и сърдечната функция, както и противораковите и антиоксидантните й ефекти.

Устройство на пуерария мирифика

корен на пуерария мирификаPueraria mirifica е дървесно растение, което се изкачва по субстрати докато расте. Истински интересни са корените му, които са големи тръбни структури, съдържат много нишестени гранули и са бели отвътре. Подобният на гъба корен варира по размер в зависимост от състоянието на почвата при която се развива, но може да тежи до 100 кг. Листата на растението са прости или яйцевидни и съдържат 3 листовки в 1 дръжка. Цъфти със от синьо до лилаво цветове, които са съставени от 5 венчелистчета и цъфтят от февруари до март.

Разпространение на пуерария мирифика

Растението е открито в северната и североизточната част на Тайланд и Мианмар. В Тайланд то е известно като "Kwao Krua Kao", "Као", което означава "бяло",отличаващо Pueraria mirifica от други растения с грудкови корени, които също споделят наименованието "Kwao Krua" като Butea superba, обикновено наричано Kwao Krua Deng (червено) и „черните“ и „тъмно сивите“ растения Kwao Krua. Видът е окончателно идентифициран като Pueraria mirifica през 1952 г.

Използваема част на пуерария мирифика

С медицинска цел се използват обемистите корени на растението.

Химичен състав на пуерария мирифика

Квао круа е богата на фитоестрогени, растителни съединения, известни със силни естроген-подобни ефекти. Съдържа дезоксимироестрол, даидзин, даидзеин, генистин, генистеин, куместрол, квахурин и мирифицин, ситостерол, стигмастерол, кампестерол и мирицифуместан и множество други подобни вещества. Също така от билката е изолиран цитотоксичен нефитоестроген, наречен спинастерол.

корен на пуерарияВ билките Pueraria mirifica фитоестрогените се срещат в листата, стъблата и корените. Съдържанието на фитоестрогените обаче е най-голямо в корените. Идентифицирани са най-малко 17 фитоестрогена, които могат да бъдат категоризирани в изофлавоноиди, куместани и хромени. Грудковите корени съдържат предимно активната съставка мироестрол и неговото производно дезоксимироестрол и 2 стероида - естрон и естриол.

Съдържанието на фитоестрогени зависи от възрастта на растението. По-старите растения имат по-постоянно и значително съдържание на фитоестрогени. Едно изследване показва, че растения на възраст от 3 години, са най-подходящи за употреба като добавки. Също така, прибрани през лятото те са имали много по-високо съдържание на фитоестрогени, отколкото в дъждовните и зимните сезони.

Лечебни свойства и приложение на пуерария мирифика

Повече от 100 години корените на Pueraria mirifica са използвани в традиционната тайландска медицина за насърчаване на младостта при мъжете и жените. Растителните съединения, вече известни ни като фитоестрогени, съставляват първичните активни компоненти на Pueraria mirifica. Те имитират хормона естроген в тялото Ви. Поради силния си естрогенен ефект, пуерария мирифика се продава като билкова добавка, която се използва предимно за лечение на симптомите на менопаузата, въпреки че изследванията показват, че растението може да предложи и други ползи за здравето.

култивиране на пурария мирификаУпотребата на билката от жените след менопауза в Тайланд е известна повече от 100 години, цитирайки благотворните му естрогенни ефекти за коса, за подобряване на гъвкавостта на тялото и сексуалното представяне, за укрепване и разширяване на гърдите. Търговските продукти, съдържащи пуерария, непрекъснато се въвеждат на световния пазар. В Тайланд, Корея и Япония се предлагат като топични подмладяващи, антиадхезивни или омекотяващи кремове или гелове, като сапуни за красота, или като капсули или таблетки за увеличаване на апетита, разширяване на гърдите, модулиране на растежа на косата или повторен такъв, както и за други цели за подмладяване. Световното търсене на суровини от корени или клубени на P. mirifica се е увеличило, което води до интензивно събиране на реколтата от горите на Тайланд.

Някои от изофлавоноидите в P. mirifica имат антиоксидантна активност, подобна на тази на алфатокоферола или витамин E. Билката намалява невронната клетъчна смърт в зависимост от времето и дозата спрямо невротоксичните агенти в модела на болестта на Alzheimer in vitro. Повлиява състоянието на кръвоносните съдове и липидния метаболизъм подобно на хормона естроген. Полизахаридите в билката могат да проявят имуностимулиращи свойства. Пуерария мирифика може да демонстрира и антиоксидантни такива.

Pueraria mirifica се рекламира като естествено лекарство за следните здравословни проблеми:

 • висок холестерол;
 • симптоми в менопаузата;
 • остеопорозата;
 • вагинална сухота;
 • нощни изпотявания

Също така за нея се споменава, че подобрява либидото, подпомага загубата на тегло, омекотява кожата и предотвратява сърдечни заболявания. Освен това, Pueraria mirifica е предназначен за насърчаване на растежа и повишаване на твърдостта на гърдите.

Ползи от приема на пуерария мирифика

1. Облекчава симптомите на менопаузата

Естрогенът е стероиден хормон, участващ в много от функциите на тялото ви. При жените една от основните му роли е развитието на сексуални характеристики и регулиране на настроението и менструалния цикъл. С напредването на възрастта на жените производството на естроген намалява, което може да доведе до неудобни физически симптоми. Фитоестрогените са растителни съединения, които имитират поведението на естроген. Тъй като Pueraria mirifica е богата на фитоестрогени, често се използва за облекчаване на симптомите на менопаузата. Проучвания показват значителни подобрения в различните симптоми на менопаузата - като горещи вълни, сухота на влагалището, раздразнителност.

Многобройните проучвания отбелязват намаляване на симптомите при менопаузата, които не изглеждат зависими от дозата, която се приема, но изглеждат зависими от продължителността на прием на билката.

2. Може да подпомогне вагиналното здраве

Pueraria mirifica може да бъде ефективна локална терапия за насърчаване на здравето на вагиналната тъкан и лечение на вагиналната сухота. Едно 28-дневно проучване при маймуни в постменопауза оценя ефективността на гел, съдържащ 1% Kwao Krua върху вагиналната тъкан. Топично прилаганият гел значително подобрява здравето на тъканите, рН и тонуса на кожата. По същия начин, наскоро проведено 12-седмично проучване при 71 жени в постменопауза с различни неприятни вагинални симптоми оценява ефикасността на крем от Kwao Krua в сравнение със стандартен естрогенен крем. Кремът Kwao Krua значително подобрява симптомите на вагинално дразнене и сухота. Въпреки това проучването заключава, че естрогенният крем е по-ефективен като цяло.

3. Насърчава здравето на костите

листа на пуерария мирификаНедостатъчното предлагане на естроген може да доведе до загуба на костна маса - което е основна грижа за здравето на жените в менопауза и постменопауза. Изследванията на животни в ранен стадий показват, че допълването с Pueraria mirifica може да подобри здравето на костите поради естроген-подобни съединения. Проучване при мишки с дефицит на естроген оценява ефекта на Pueraria mirifica върху превенцията на остеопорозата. Резултатите показват по-добро запазване на костната минерална плътност в някои кости на мишките, които получават най-високите дози от растителната добавка. Друго проучване оценява ефекта на оралните добавки Kwao Krua върху костната плътност и качество при маймуни след менопауза в продължение на 16 месеца. Резултатите показват, че групата третирана с Kwao Krua по-ефективно поддържа костната плътност и качество й в сравнение с контролната група (нетретираната с билката). И двете изследвания върху животни показват, че Kwao Krua може да играе роля в предотвратяването на остеопорозата. Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се разбере дали подобни резултати могат да се появят при хора.

4. Подобрява антиоксидантната активност

Антиоксидантите са химични съединения, които намаляват нивата на стрес и оксидативни увреждания в тялото, причиняващи заболяване. Някои изследвания ин витро показват, че Pueraria mirifica може да има антиоксидантни свойства. Фитоестрогенните съединения, открити в растението, могат да играят роля за увеличаване и подобряване на функцията на определени антиоксиданти, открити в тялото ви. Едно проучване при мишки с дефицит на естроген сравнява ефекта на екстракт от Pueraria mirifica и синтетични естрогенни добавки върху концентрацията на антиоксиданти в черния дроб и матката. Резултатите показват, че мишките, които получават Pueraria mirifica, имат значително повишаване на антиоксидантните нива, докато при мишките, които получават синтетичния естроген, не се наблюдават значителни промени.

В крайна сметка са необходими повече изследвания, за да се разбере дали Kwao Krua е ефективен за намаляване на оксидативния стрес и потенциално предотвратяване на заболявания при хората. Pueraria mirifica има слаба антиоксидантна активност в сравнение с други естествени вещества. При мишки екстрактите на мироестрол от Pueraria mirifica подобряват антиоксидантната активност и имат благоприятен ефект върху същата в черния дроб. Pueraria mirifica може да бъде полезна като заместител на хормоналната терапия за повишаване на антиоксидантната активност.

5. Може да има противоракови ефекти

Друга възможна полза за здравето от Pueraria mirifica е нейният потенциал да забави растежа на ракови клетки и тумори.

сух корен пуерария мирификаНякои изследвания ин витро показват, че растението и неговите фитоестрогенни съединения могат да инхибират растежа на няколко клетъчни линии на рак на гърдата. Освен това, едно проучване открива рак-защитен ефект при мишки след допълване със специфично съединение, получено от Kwao Krua, известно като мироестрол. Въпреки че тези резултати са обещаващи, все още е твърде рано да се правят окончателни твърдения относно ролята на тази растителна добавка в превенцията на рака при хората. Необходими са повече изследвания.

При мишки, предварително приложение на висока доза P. mirifica 4 седмици преди лечението на тумора, намалява развитието му. Друго проучване при плъхове установява, че приемът на P. mirifica предотвратява развитието на рак на гърдата. Пречистени фитоестрогени от Pueraria mirifica убиват клетки от рак на гърдата и спират размножаването им. Фитоестрогените имат потенциала да помогнат в борбата с рака. Въпреки това, когато се дава и карциноген, високите нива на това растение стимулират рака на гърдата при плъхове.

6. Може да насърчава здравето на сърцето

Pueraria mirifica може да бъде от полза и за здравето на сърцето, особено след като то може да бъде повлияно от понижените нива на естроген по време и след менопаузата. Естрогенът участва в метаболизма на мазнините и захарите в тялото ви. Намалените нива на естроген могат да повлияят негативно на фактори, които влияят на здравето на сърцето, като по-висок холестерол, възпаление и повишаване на теглото. Едно 90-дневно проучване при зайци с ниско производство на естроген, ефектът на Pueraria mirifica върху артериалната функция установява, че добавката значително подобрява функцията на кръвоносните съдове в сравнение с контролната група. Растението може също да подобри здравето на сърцето поради потенциалното му въздействие върху нивата на холестерола.

HDL - или "добър" холестерол - играе роля в поддържането на артериите без плака. По този начин по-високите нива на този вид холестерол стимулират здравето на сърцето. Обратно, по-високите нива на „лошия” LDL холестерол са свързани с по-голям риск от сърдечни заболявания. Следователно по-ниските нива на това съединение са благоприятни. Едно двумесечно проучване при 19 жени след менопауза заключава, че приемането на добавки Pueraria mirifica повишава холестерола на HDL с 34% и намалява LDL холестерола със 17%.

Жените след менопауза имат намалена способност да обработват мазнините. Това може да доведе до мастни натрупвания в артериите и вените, които увеличават риска от сърдечни заболявания. В проучване с участието на 19 жени в постменопауза, пероралното поглъщане на Pueraria mirifica powder подобрява сърдечната функция. След 2 месеца лечение, жените са имали по-добра способност да обработват мазнини и подобряват сърдечната функция.

Тези проучвания сочат възможен сърдечно-защитен ефект на Pueraria mirifica в определени популации. На този етап са необходими по-големи изследвания при човека, за да се направят заключения относно специфичната роля на растителната добавка за предотвратяване на сърдечни заболявания.

7. Може да поддържа здравето на мозъка

корен пуерарияЕстрогенът играе важна роля за поддържането на здрав мозък и нервна система. Някои изследвания показват, че естрогенните съединения в Kwao Krua могат да предпазят от увреждане на мозъка и нервната система, което може да възникне в резултат на намалени нива на естроген. В едно проучване мишки с дефицит на естроген се лекуват със съединение, получено от Kwao Krua, наречено мироестрол. Мишките с мироестрол са претърпели значително намаляване на умствения спад и оксидативния стрес в мозъчната тъкан.

Отделно проучване също показва защитен ефект върху мозъчните клетки на мишки с естроген-свързани умствени дефицити, които са лекувани с екстракт от Kwao Krua. При плъхове добавките от Pueraria mirifica увеличават силата на сигналите, изпращани между невроните. Това означава, че може да повиши ефективността и ефикасността на мозъчната функция. В друго проучване при плъхове е установено, че ранното лечение с P. mirifica намалява увреждането на мозъчната функция.

Въпреки че изглежда, че Pueraria mirifica може да има потенциал за защита на нервната система, в момента липсват проучвания, изследващи нейната роля за здравето на мозъка при хората.

8. Действие на билката като инсектицид

Пероралният прием на P. mirifica показва естрогенно влияние върху вагиналната тъкан, облекчава симптомите на вагиналната сухота, подобрява симптомите на вагиналната атрофия и възстановява атрофичния вагинален епител, както и оказва и естрогенен ефект върху скоростта на костната трансформация (блокира загубата на костна тъкан; увеличава костната плътност). Гел от билката е ефективен за подобряване на признаците на вагинална атрофия и възстановяване на вагиналния епител установено на 6 и 12 седмица от приложението му, но в по-малка степен от конюгирания естрогенен крем.

В малки клинични проучвания, прилагането на суров екстракт от P. mirifica подобрява горещите вълни, фрустрации, нарушения на съня, сухота на кожата, висок холестерол в кръвта, аменорея и други симптоми, свързани с менопаузата при жените. Няма промяна в кръвните клетки или чернодробната и бъбречната функция.

цвят на пуерария мирификаПри прием на пуерария мирифика дамите са показали значително намаляване на симптомите на менопаузата, включително:

 • горещи вълни;
 • чувство на неудовлетвореност;
 • нарушения на съня;
 • сухота на кожата;
 • високи нива на холестерол в кръвта;
 • отсъстващи периоди;
 • нередовни периоди;
 • сухотата на вагината;
 • нощни изпотявания.

Начин на употреба на пуерария мирифика:

Билката е чудесен източник на класически фитоестрогени, но съдържа клас фитоестрогени, известни като хромени, които са конкурентни на естрогена в тялото. В резултат на това се смятат за стандартна билкова „естроген заместваща терапия”. Тя е била тествана многократно за намаляване на менопаузалните симптоми, като изглежда обещаваща и ефективна.

Повечето изследвания показват, че дози от 25-100 мг изглеждат безопасни за употреба, без да се съобщава за нежелани реакции. Всъщност, много малко отрицателни странични ефекти са документирани изобщо, но това не означава, че приемането на добавката е безопасно.

Pueraria mirifica често се предлага на пазара като „по-безопасна“ алтернатива на конвенционалните хормонозаместителни терапии, за които е известно, че идват със сериозни странични ефекти, включително повишен риск от рак, кръвни съсиреци, инфаркти и инсулт.

пуерария на прахВсе пак, някои експерти смятат, че растителната добавка може да има същата естрогенна сила като конвенционалните хормонални терапии. Затова трябва да бъдете внимателни, ако решите да го вземете.

Винаги се консултирайте с Вашия личен лекар, преди да приемате каквато и да е билкова добавка за лечение на медицинско състояние. Препоръчителната дневна доза е от порядъка на 20-50 милиграма, веднъж сутрин. Препоръчително е да не се превишава тази доза.

Pueraria mirifica проявява естрогенни ефекти върху млечната жлеза и матката и насърчава карциногенезата в млечната жлеза на плъхове. Нейните изсушени и прахообразни грудкови корени се използват широко в подмладяващи препарати за насърчаване на младостта у мъже и жени, като могат да окажат голямо естрогенно влияние върху организмите. При изследване ефекта на билката, приложена в различни дози при млечни и ендометриални карциногенези при женски плъхове, е установено, че причинява значително увеличение на теглото на матката, значително повишаване на клетъчната пролиферация в млечните жлези, значително повишаване на честотата на аденокарцином на млечната жлеза. Наблюдава се и значително повишаване на множествеността на ендометриалната атипична хиперплазия. Освен това причинява кръвоизлив и възпаление на маточната стена.

Дозиране на пуерария мирифика

При прием на дози от порядъка на 50 милиграма са наблюдавани и докладвани нежелани реакции, а при дози от 25 до 100 милиграма, в продължение на 6 месеца, не са установени токсични ефекти. Както вече бе посочено Pueraria mirifica се предлага на пазара като естествена и безопасна алтернатива на хормонозаместителната терапия, защото съдържа фитоестрогени, които са растителни хормони. Традиционната хормонална заместителна терапия има ползи, както и свързаните странични ефекти и рискове. Въпреки това, билковите лекарства не трябва да заменят традиционните медицински грижи, и тъй като всички билки имат способността да предизвикват странични ефекти, важно е да се консултирате с Вашия лекар преди да приемете Pueraria mirifica.

Търговските продукти се предлагат като локални кремове, гелове и сапуни, или в перорални капсули и таблетни лекарствени форми. Някои клинични проучвания използват 200 до 400 мг екстракт от корен или клубен приети през устата, дневно. Търговските производители предлагат прием на 250 мг активни съставки от корена всяка сутрин и вечер. За продукти за локално приложение, производителите предлагат локално приложение два пъти дневно в областта на гърдата за 3 до 5 минути, докато се абсорбира напълно.

Pueraria mirifica най-често се приема перорално, обикновено под формата на хапчета. Традиционно, хапчетата са изработени от фино смлян корен на прах.

Повечето проучвания при хора използват дози от 20 мг, 30 мг или 50 мг на ден и не наблюдават значителни токсични ефекти. Но много проучвания все още предполагат по-нататъшни изследвания на дозата и неблагоприятните ефекти.

Потребителски опит

Една потребителка споделя, че е имала бърз спад в симптомите на менопаузата. При друга, след започвене приема на билката, тя е почувствала слабост и повишение на апетита. Много други твърдят, че Pueraria mirifica е увеличила гърдите им. Други казват, че след като са приели добавка, те са се чувствали слаби и със сърдечни дискомфорти.

Интересно за пуерария мирифика

Изсушен на прах, горчивият корен на Pueraria mirifica има история на вътрешна консумация в Тайланд в традиционната народна медицина като подмладяваща билка за насърчаване на младостта както при жените, така и при мъжете и се използва широко в сегашната регулирана от правителството практика на традиционната тайландска медицина.

косаДоказателства за употребата на Pueraria mirifica могат окончателно да бъдат идентифицирани още през 13 век. Древната столица на Бирма, известна тогава като Pookham, но сега наричана Bagan, е един от най-важните центрове на знанието в азиатския регион, докато не била премахната и частично разрушена от монголското нашествие на Kublai Khan в края на 13-ти век. През 1931 г. е открит текст, скрит в стените на будистки храм, предшестващ монголското нашествие. Първоначално написан на палмови листа, преведен на английски език и публикуван през 1931 г., документът включва инструкции: "Вземете грудковидния корен от пуерария с големи листа, разбийте и смесете с краве мляко. Ползите от това лекарство е да подкрепят паметта, да говорят големи и да могат да си спомнят три книги от астрологията, да направят кожата гладка като на шест годишно дете, живеят повече от 1000 години и паразитните заболявания не могат да им създадат проблеми."

Съвременните познания за Pueraria mirifica могат да бъдат проследени до публикуването на книжката, съдържаща позоваването на използването на растението в древни времена, като авторът Луанг Анусан Сунтара твърди, че в своята публикация използването на съставки намалява бръчките, сивата коса изчезва, подобряват се зрение и памет, заедно с други ползи.

Две десетилетия по-късно през 1952 г. Pueraria mirifica е официално дефинирана със своята ботаническа номенклатура под ръководството на д-р Kerr, тогавашният директор на Ботаническата секция на Journal of the Siam Society.

Внимание!

Изследванията върху тази билкова са ограничени. По този начин не се знае много за нейната безопасност, въпреки че са докладвани само няколко отрицателни ефекта от въздействието й върху организма.

Бъдете внимателни и не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, преди да добавите Pueraria mirifica към Вашия здравословен начин на живот.

Да се избягва употребата на пуерария мирифика, ако е проявена свръхчувствителност към някоя от компонентите й. Поради фитоестроген-подобните ефекти, използвайте пуерария с повишено внимание, ако сте диагностицирани с естроген-зависима неоплазия, белодробна емболия, чернодробна дисфункция, анемия. Поради същата причина, използвайте растението с повишено внимание при астма, захарен диабет, епилепсия, мигрена или системен лупус еритематозус; при абнормни триглицериди или хиперкалциемия. Нивата на триглицеридите могат да се повишат при употребата на билката.

дърво пуерария мирификаPueraria mirifica трябва да се използва с изключително внимание от хора с хормонално-чувствителни състояния (включително хормонозависими ракови заболявания като рак на гърдата и рак на яйчниците, ендометриоза и маточни фиброиди).

Избягвайте употребата по време на бременност и кърмене, поради липсата на клинични данни относно фитоестрогенната активност на растението върху организма при тези две състояния.

Пуерария мирифика може да взаимодейства с лекарства като антикоагуланти (разредители на кръвта), лекарства за щитовидната жлеза, лекарства за диабет, противозачатъчни хапчета или тамоксифен, кортикостероиди, хидантоини.

Нежелани реакциии странични ефекти, резултат от употребата на пуерария мирифика

Малко се знае за безопасността и страничните ефекти от употребата на pueraria mirifica. Трудно е да се предскажат дългосрочните ефекти от приема на Pueraria mirifica. При мишки, P. mirifica не е предизвикала токсични ефекти, когато е била давана в прахообразна форма. При лечение с пропорционална доза при хора, също не са открити аномалии. Но когато дозата е значително повишена, се установяват аномалии в кръвта.

Друго проучване с животински модели установява, че високи дози от P. mirifica могат да доведат до намалена плодовитост, репродуктивни разстройства и развитие на ендометриален и рак на гърдата. При мъжки и женски мишки Pueraria mirifica може да повлияе отрицателно върху репродуктивната и чифтосващата ефективност.

Странични ефекти от употребата на растението могат да бъдат: подуване на корема, стомашни спазми, чувствителност на гърдата, подуване, болки, главоболие, промени в теглото, промени в менструалния период или пробивно кървене.

Токсичност на пуерария мирифика

Високи дози P. mirifica причиняват обща и генотоксичност при животни. Плъховете, третирани с водни и етанолни екстракти от корен от P. mirifica имат значително по-ниско увеличение на телесното тегло и по-нисък обем на червените клетки. Растението притежава мутагенна активност. Дозата екстракт от корен от 100 мг / кг има неблагоприятни ефекти върху ефективността на репродукцията и размножаването при женски мишки.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/nutrition/pueraria-mirifica
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5127102/
https://en.wikipedia.org/wiki/Pueraria_mirifica
https://examine.com/supplements/pueraria-mirifica/
https://www.drugs.com/npp/pueraria.html
https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-pueraria-mirifica-88654
https://selfhacked.com/blog/pueraria-mirifica/
https://www.herbwisdom.com/herb-peuraria-mirifica.html
https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Pueraria-Mirifica-Cid4460

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноАлт. медицинаЛайфстайлБотаникаСпортСнимкиНовиниИсторияФизиологияЗдравни съветиИзследванияЛеченияХранене при...