Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Йога, тай чи, чигонг Йога при еректилна дисфункция

Йога при еректилна дисфункция

Йога при еректилна дисфункция - изображение

За еректилна дисфункция се говори, когато човек не може да постигне или поддържа ерекция. Изследвания показват, че ежедневното практикуване на йога може да помогне на мъжете да се радват на значително по-добро сексуално здраве.

Причините за еректилна дисфункция могат да са различни - вариращи от ограничен приток на кръв към половия член, до прием на лекарства, психологически и емоционални проблеми. И, докато някои причини за еректилна дисфункция може да изискват медицинска терапия, все повече мъже търсят техники за алтернативно лечение. Именно тук намира място йогата - древна практика на движение и дишане.

Въпреки че понастоящем не съществуват научни изследвания относно специфични йога пози и техните предимства за намаляването на еректилната дисфункция, изследователи към Journal of Ayurveda и Integrated Medical Sciences, извършили наблюдения върху тялото във връзка с йога за облекчаване на стрес и сексуална дисфункция. Въз основа на техните изследвания се препоръчват пет пози:

Поза Арда Матсиендрасана (Half Spinal Twist)

мъж в поза Арда МатсиендрасанаТази поза е предназначена за стимулиране на храносмилането и притока на кръв към основните органи, включително черния дроб, далака, панкреаса и тазовата област:

 • Започнете в седнало положение с изпънати напред крака.
 • Свийте десния крак в коляното и го прехвърлете над левия, като дясното стъпало е допряно до пода.
 • Вдишвайте и издишвайте бавно, обърнете се надясно, така, че лявото рамо да сочи напред, допрете левия лакът до дясното коляно.
 • Онези, които са по-гъвкави, могат да сключат ръцете си зад гърба.
 • Освободете позицията и се върнете в седнало положение. Повторете на другата страна.

Поза Сидхасана (Siddasana)

Мъж в поза СидхасанаСидхасана е класическа йога позиция и може да се поддържа дълго време. При мъжете е от полза за стимулиране на тазовата област и насърчаване на гъвкавостта:

 • Седнете на пода с крака, изпънати напред.
 • Свийте левия крак в коляното, като поставите лявото стъпало близо до вътрешната страна на дясното бедро.
 • Повторете движението с десния крак, като поставите дясното стъпало над левия глезен. Дясната пета трябва да притиска пубисната кост.
 • Човек може да остане в това положение и да практикува дълбоко дишане. По желание може да се върнете в изходна позиция и да повторите като кръстосате първо десния крак.

Поза Гарудасана (Garudasana)

Мъж в поза ГарудасанаИзвестна още като "Поза орел", тази позиция изисква много добро равновесие. Добре е да се изпълнява в близост до стена или здрава мебел, ако човек все още усъвършенства равновесието си. Тази поза е известна за увеличаване на притока на кръв към таза, което я прави потенциално полезна при еректилна дисфункция.

 • Застанете изправени на два крака.
 • Представете си, че десният крак е корен, свързан със земята. Повдигнете левия крак бавно, като го извиете над дясното коляно, поставяйки върха на стъпалото върху задната част на прасеца, ако е възможно.
 • За по-добро разтягане, свийте леко дясното коляно. Ако желаете, може да повдигнете ръцете си до височината на рамото и да ги кръстосате.
 • Задръжте позицията 5 до 10 секунди, освободете и повторете с другия крак.

Поза паванмуктасана (Pavanamuktasana)

Мъж в поза ПаванмуктасанаПаванутактасана е известна също като "Поза освобождаване от вятъра", тъй като стимулира движенията на червата и може да облекчи газове и болки в корема. Също така, спомага за мобилизирането и затоплянето на тазовите мускули и репродуктивните органи.

 • Легнете на пода с изпънати крака.
 • Вдишайте след това издишайте и доближете едно коляно към гърдите. Обгърнете с ръце коляното, като държите крака възможно най-близо до стомаха.
 • Продължете да вдишвате и издишвате, докато поддържате позицията.
 • Освободете и спуснете крака. Повторете с другия крак.

Поза Шавасана (Savasana)

Поза ШавасанаПозата Шавасана е известна още като "Поза Мъртвец" и често е последната поза, изпълнена в йога класа. Макар почти всеки да може да изпълни шавасана, тя може да е една от най-трудните за изпълнение. Това се дължи на включването в нея на мълчание, интроспективност и фокусиране върху дишането.

 • Легнете с гръб на пода и ръце, изпънати отстрани. Насочете дланите нагоре към небето.
 • Визуализирайте всяка част от тялото и бавно я отпускайте. Започнете с пръстите на десния крак, а след това с глезена, подбедриците, коляното и т.н. Превключете към визуализирането на левия крак, отпускайки се и се движете нагоре през тялото.
 • Дишайте дълбоко, като същевременно се концентрирате върху релаксацията. Човек може да остане в тази поза за 15 до 20 минути, ако желае.

Йога пози, които трябва да се избягват при еректилна дисфункция

Въпреки че няма йога пози, които обезателно ще окажат отрицателно въздействие върху сексуалната функция при мъжа, всяка поза, която се извършва неправилно, може да пренастрои или да напрегне прекомерно тялото. Поради тази причина е най-добре някой, който започва да практикува йога, да потърси съвета на професионален инструктор!

Какво казват научните изследвания за йога и еректилна дисфункция?

Изследванията свързани с йога и намаляването на еректилната дисфункция все повече се увеличават. Според проучване, публикувано в Journal of Sex & Marital Therapy, е доказано, че йога допринася за намаляване на:

 • кръвно налягане
 • индекса на телесна маса
 • сърдечния ритъм

Тъй като високото кръвно налягане и наднорменото тегло са свързани с еректилна дисфункция, посочени по-горе ползи могат да имат отношение и за намаляване на честотата на еректилната дифункция. Освен това, е доказано, че йога увеличава притока на кръв към гениталиите, което може да подобри сексуалната функция.

Изследвания, публикувани в Journal of Sexual Medicine са проучвали 65 мъже на възраст между 24 и 60 години, участвали в 12 седмични семинари по йога. Участниците били помолени да оценят сексуалната си функция преди и след практиката си по йога. В края на 12-те седмици мъжете съобщават за увеличение на еякулационния контрол, ерекцията и оргазма.

Друга статия, публикувана в изданието Andrologia, разглежда две групи мъже, диагностицирани с еректилна дисфункция - в едната група мъжете приемали лекарството тадалафил, а в другата приемали тадалафил и участвали в програма за управление на стреса. След 8 седмици мъжете, участващи в програмата за управление на стреса, показали намаляване на стреса и концентрацията на хормона на стреса кортизол, което довело до подобрение и на сексуалната функция. И, макар че в описаното изследване мъжете не са практикували йога като част от програмата за управление на стреса, имайки предвид, че йогата е практика за управление на стреса се предполага и аналогичен ефект от нея.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320438.php
http://www.jackcuneo.com/blog/2014/10/4/siddhasana-adept-or-accomplished-pose
https://www.pinterest.com/pin/78109374759836250/?autologin=true
http://www.bychotyoga.co.uk/portfolio/postures/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниАлт. медицинаТестовеЛюбопитноИсторияЛайфстайлИнтервютаПсихологияХранене при...СнимкиЗдравни проблемиБотаникаСпортСпорт и туризъмЗдравни съветиЗаведенияЛечения