Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Ембриология Обща ембриология Плацентация и плацента. Пъпна връв

Плацентация и плацента. Пъпна връв

Плацентация и плацента. Пъпна връв - изображение
   Благодарение на плацентата се осъществява връзката между майчиния организъм и зародиша.

   Плацентата при човека по вид е дискоидална хемохориална. Функциите й са свързани със защитата и изхранването на плода. Други функции са - секреторната и ендокринната.

   Развитието на плацентата започва през третата седмица. В началото на 4-я месец тя е изградена от две части:
 - фетална част на плацентата е изградена от хориална пластинка, в състава на която влиза влакнеста съединителна тъкан. Този състав е характерен за края на 3-я месец. Във втората половина на бременността се забелязва намаление на количеството на макрофагите, както и на продуциращите фибробласти. Като основна единица на образуваната плацента е котиледона. Като общият брой на котиледоните наброява 200.
 - майчината част на плацентата е изградена от септи, изградени от съединителна тъкан. Базалният слой на ендометриума има съединителна тъкан и децидуални клетки. Последните са големи и съдържат голямо количество гликоген. Имунологичната хомеостаза се подпомага от клетките на трофобласта. Кръвта на плода и тази на майката циркулират по самостоятелни системи и по този начин те не се смесват. Двата кръвотока се разделят от хемохориалната бариера. Към края на третия месец завършва образуването на плацентата.

   От майчината кръв - в плода преминават антитела. По този начин плода получава пасивен имунитет.

   Изключително лесно през плацентата преминават: алкохол, наркотични вещества, лекарства, никотин, вируси и др., а значително по-трудно - хормони от кръвта на майката.

   Примитивна пъпна връв се образува от амниона, алантоиса, вителинният проход и свързващото стебло.

   В пъпната връв се намират две пъпни артерии и една вена. При раждането пъпната връв има дължина около 50 см.


3.7, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория