Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Тестване за злоупотреба с наркотични вещества и стимуланти

Тестване за злоупотреба с наркотични вещества и стимуланти

Тестване за злоупотреба с наркотични вещества и стимуланти - изображение

Тестване за злоупотреба с наркотични вещества и стимуланти представлява анализ на биологична проба (например урина, коса, кръв, пот, слюнка) за определяне на присъствието или отсъствието на определени наркотични вещества или техните метаболити.

Наркотици е общото наименование на група фармакологични вещества, растения, получените от тях продукти и лекарствени препарати, чието действие се изразява в потискане или възбуждане на централната нервна система (ЦНС). Наркотичните вещества предизвикват психическа и физическа зависимост.

Стимулантите са психоактивни вещества, които повишават физическата и психическата активност. Те намаляват чуството на умора и отпадналост, подобряват тонуса. Действат на централната и периферната нервна система.

Основната употреба на този тип изследване е за доказването на злоупотреба с незаконни вещества, като канабис, кокаин, хероин. В българския политически и юридически контекст терминът наркотик обхваща широк кръг от най-различни субстанции, които са или напълно инкриминализирани или строго регулирани.

Тестването се използва и за доказване на забранени субстанции при спортисти - допинг контролът се извършва от Националният антидопингов център.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Необходимостта да се определи дали дадено лице използва наркотици възниква в различни ситуации - най-често като аргумент пред съда, особено когато става дума за родителски права или извършено престъпление, някои фирми могат да го изискат като условие за започване на работа.

Домашните тестове за наличие на наркотични вещества могат да помогнат на членовете на семейството, най-често родителите, да потвърдят съмненията си относно вземането на наркотици от техен близък.

Тестовете за наркотици може да се направят при наличие на следните признаци:

   Външни признаци:

 • Неестествено разширени или свити зеници
 • Зачервени или помътнели очи, забавен и неразбираем говор
 • Състояние на опиянение, без мирис на алкохол
 • Нарушена координация на движенията
 • Потиснатост или свръхактивност
 • Следи от убождане, порязване, синини

Изменение на поведението:

 • Нарастващо безразличие, загуба на интерес към семейство, образование, работа
 • Влошаване на паметта, невъзможност за съсредоточаване
 • Редуващи се безсъние и сънливост
 • Немотивирана агресивност, рязка смяна на настроението

Метод на провеждане на изследването:

Тестването за наркотични вещества и стимуланти се извършва с различни методи:

 • Скринингов метод – бърз и прост метод за откриване на моментната концентрация на веществото или на неговите метаболити в биологични течности (урина, кръв). За скрининг се изпозлват тест ленти за наркотици от различните групи – например марихуана, амфетамини. Според клиничните симптоми може предварително да се ориантираме за търсеното наркотично вещество и да се подбере съответната тест-лента. Съществуват и мултитестове, пригодени за откриването на няколко различни наркотични вещества – наличие на панел за опиати, марихуана, амфетамин, метамфетамин, кокаин.
 • Пряк анализ за наркотици – извършва се чрез масспектрометрия и газова хроматография - изискват се лабораторни условия. Предоставя възможност за определяне на почти всички известни наркотични вещества, чрез него може да се анализира продължителността и интензивността на тяхното използване. Тези методи се използват и за допълнително изследване при наличието на положителен допинг тест.

Резултати от проведеното изследване:

Периодите, в които могат да се открият веществата при тестване за злоупотреба с наркотични вещества и стимуланти зависи от много фактори - вид дрога, количество и честота на употреба, метаболизъм, телесна маса, възраст, общо здравословно състояние, рН на урината. За улеснение при някои вещества се използва индентифицирането на техните метаболити. Например хероинът и кокаинът могат да бъдат открити само няколко часа след употреба, но техните метаболити могат да бъдат засечени в урината в продължение на няколко дни.
ВеществоУринаКосаКръв/слюнка
Алкохол6-24 часадо 2 дни12-24 часа
Амфетамини (с изключение на метамфетамин)1-4 днидо 90 дни12 часа
Метамфетамин3-5 днидо 90 дни1-3 дни
Екстази3-4 днидо 90 дни3-4 дни
Барбитурати (с изключение на фенобарбитал)1 дендо90 дни4-7 дни
Фенобарбитал2-3 седмицидо 90 дни6-48 часа
БензодиазепиниТерапевтична употреба: до 7 дни; Хронична употреба (повече от година): 4-6 седмицидо 90 дни6-48 часа
КанабисРядка употреба: 3-4 дни; Честа употреба: 10 дни; Хронична употреба или хора със затлъстяване: 30 днидо 90 дни2-3 дни в кръвта, до 2 седмици в кръвта при честа употреба
Кокаин2-5 дни с изключение на случаи с определени бъбречни нарушениядо 90 дни2-5 дни
Кодеин2-3 дни2-3 дни2-3 дни
Котинин (разпаден продукт на никотина)2-4 днидо 90 дни2-4 дни
Морфин2-4 днидо 90 дни1-3 дни
Трициклични антидепресанти7-10 дниНе могат да се засекатЗасичат се, но не се определя дозозависимост
ЛСД (LSD)10 дниНе се засича2-4 дни
Метадон7-30 днидо 90 дни24 часа
Стероиди3-30 дни  
Фенциклидин (PCP)3-7 дни при еднократна употреба, до 30 дни при хронична употребадо 90 дни1-3 дни
4.6, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияАнкетиНовиниПсихологияЛюбопитноСнимкиСтатистически проучванияЗдравни проблемиЛайфстайлНормативни актовеИсторияЗдравни съветиЛеченияБотаникаОрганизацииСпортКлинични пътекиСпециалистиСоциални грижиЗаведения