Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Токсикологичен тест

Токсикологичен тест

Токсикологичен тест - изображение

Токсикологичният тест е тест с помощта, на който се изследва кръвта или урината за наличие на лекарства, наркотици или други вещества. В някои случаи може да се изследва стомашно съдържимо, пот или слюнка.

Веществата могат да бъдат случайно или преднамерено погълнати, инхалирани (вдишани), инжектирани или абсорбирани през кожната повърхност или лигавиците. Възможните вещества са лекарства с или без рецепта, витамини, хранителни добавки, алкохол, наркотични вещества.

Токсикологичният тест може да бъде направен за едно или дори до 30 различни вещества. Обикновено се изследва проба от урина, защото тестването на урина е по-лесно от това на кръвта. Освен това в урината могат да бъдат открити следи от различни вещества за по-дълго време, както и да се изследват повече на брой вещества.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

 

Токсикологичният тест се провежда в следните случаи:


• За откриване на причина за възникване на живото застрашаващи симптоми, безсъзнание, странно поведение. Обикновено се извършва до 96 часа (4 дни) след прием на съответното вещество.


• За откриване на злоупотреба с лекарства.


• За изследване за злоупотреба при някои видове професии – шофьори на автобуси, училищен персонал, или като част от медицинското свидетелство за започване на работа.


• За изследване на спортисти.


• За изследване за наркотични вещества.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

 

Някои лекарства могат да променят резултата от токсикологичния тест. Ето защо задължително трябва да съобщите на Вашия лекар всички лекарства, които сте приемали последните 4 дни дори и да се касае за хранителни добавки и витамини.

Ако имате каквито и да е въпроси за това как да се подготвите за изследването, какви са рисковете или какво означават получените резултати се обърнете към Вашия лекар.

 

Метод на провеждане на изследването:

 

Изследване на проба кръв

Вземане на кръв от медицински специалист:
• Поставя се еластичен маншет на ръката, с помощта, на който вените стават по-големи и е по-лесно вземането на кръв;
• Почиства се мястото, от където ще бъде взета кръвта;
• Поставя се игла във вената. Възможно е да се наложи повече от един опит за вземане на проба кръв;
• Поставя се спринцовка;
• Изпълва се спринцовката с кръв;
• След събиране на достатъчно количество за пробата кръв се отстранява еластичния маншет;
• Поставя се памучен тампон върху иглата, след което тя се изтегля внимателно от вената;
• Притиска се мястото, от което е взета кръв.

 

Изследване на проба урина

При изследване за злоупотреба в някои случаи е необходимо проследяване на вземането на пробата от урина, за да се избегне даването на чужда проба или добавянето на други вещества.

За да се предпази пробата от урина от контаминация (замърсяване) е необходимо да бъде взета по следния начин:
• Измивате си ръцете;
• Отстранявате капака на контейнера и го поставяте с вътрешната повърхност нагоре, без да се допирате до нея;
• Почиствате внимателно областта около гениталиите;
• Започвате да уринирате в тоалетната чиния или писоара и след няколко секунди поставяте съда в струята (без да прекъсвате уринирането) докато се напълни;
• Съда не трябва да се допира до гениталиите и трябва да се внимава да не попаднат тоалетна хартия, косми, фецес (изпражнения); менструална кръв или др. в пробата;
• Уринирането завършва в тоалетната чиния или писоара;
• Внимателно поставете капачето върху съда и върнете пробата в лабораторията. Ако не можете да занесете пробата до лаборатория в рамките на един час я поставете в хладилник.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

 

Изследване на кръв:
Пробата от кръв за токсикологичен тест се взема от вена на ръката. При това изследване може да усещате пристягане от еластичния маншет. По време на самото вземане на кръв няма да усещате нищо освен евентуално леко боцкане при поставяне на иглата.

Изследване на урина:
При това изследване не се усеща дискомфорт или болка. В някои случаи е необходимо проследяване на вземането на пробата от урина от човек от същия пол. Това може да Ви причини неудобство.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

 

Изследване на кръв

При вземане на венозна кръв за токсикологичен тест съществува минимален риск от възникване на някои проблеми:
• На мястото откъдето е взета кръвта може да се появи кръвонасядане. За намаляване на риска от това усложнение обикновено е достатъчно да притискате за няколко минути мястото след като се извади иглата.
• Много рядко може да възникне възпаление на вената. Това състояние се нарича флебит и обикновено преминава след третиране с компреси.
• При хора с проблеми в кръвосъсирването може да има продължително кървене. Продължително кървене може да има и при приема на някои лекарства като Аспирин, Варфарин и др., които предпазват кръвта от съсирване. Ако имате каквито и да е проблеми с кръвосъсирването или вземате лекарства съобщете за това на Вашия лекар. 

Изследване на урина

При вземането на проба урина няма опасност от възникване на проблеми.

 

Резултати от проведеното изследване:

 

При провеждане на токсикологичен тест могат да бъдат изследвани кръв, урина или слюнка. Много от тестовете отчитат единствено наличието на определени вещества (качествени тестове). След това е необходимо допълнително изследване за определяне на количеството на откритото вещество, както и за потвърждаване на получените резултати.

 

Нормални стойности:
Не се откриват патологични вещества в кръвта и урината.
Нивата на приеманите лекарствата (с или без рецепта) са в терапевтични граници.

 

Отклонения от резултатите:
Откриват се патологични вещества в кръвта и урината.
Нивата на приеманите лекарствата (с или без рецепта) са или твърде ниски или твърде високи, за да бъдат терапевтични.

 

Високи стойности:
Високите стойности на лекарствата (с или без рецепта) може да се дължат на злоупотреба или да бъдат инцидент. Причината може да бъде еднократна висока доза, продължително приемане на по-високи дози или неправилен прием.

 

Ниски стойности:
Ниските стойности на лекарствата (с или без рецепта) може да се дължат на неправилен прием.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

 

Изследването може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

Някои лекарства могат да бъдат объркани с други – например някои лекарства за лечение на кашлица, без да съдържат наркотични вещества с такива с наркотични вещества.
• Приемът на определени храни и напитки (например съдържащи маково семе).
• При наличие на кръв в урината.
Интервала между приема на субстанцията и провеждането на теста.
Използване на детергенти или бикарбонати.
• При недостатъчна проба от урина.
Някои лекарства могат да променят резултата от токсикологичния тест. Ето защо задължително трябва да съобщите на Вашия лекар всички лекарства, които сте приемали последните 4 дни дори и да се касае за хранителни добавки и витамини.

3.7, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Токсикологичен тест

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиИзследванияАнкетиБотаникаСпециалистиНовиниПсихологияЛюбопитноСнимкиЗдравни проблемиСтатистически проучванияНормативни актовеИсторияАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ЛеченияОрганизацииСпортСоциални грижиЗаведения