Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Психични и поведенчески разстройства Поведенчески синдроми, свързани с физиологични разстройства и соматични фактори Разстройства на храненето Нервна булимия

Нервна булимия МКБ F50.2

Нервна булимия МКБ F50.2 - изображение

Нервна булимия е разстройство, което се характеризира с пристъпи на преяждане, липса на контрол върху количеството на приетата храна и предизвикване на повръщане. Пациентите страдат и от стомашни болки, гадене след нахранване, чувство за вина, потиснатост и себеотрицание. 

Причината за заболяването е неизвестна, но се посочва значението на редица психологични, социални и биологични фактори. Пациентите, склонни към развитие на булимия, обикновено са раздразнителни, емоционално лабилни, импулсивни, имат склонност към самоубийство и към развитие на алкохолна зависимост. Отражение оказват средата на живот, отношенията в семейството, преживяно сексуално насилие, депресия и други.

Основният симптом при нервна булимия е системното и съзнателно преяждане, обикновено с висококалорични храни (пасти, кексове и други). Епизодите на преяждане се редуват с предизвикано повръщане, постене и непрекъснато следене на теглото. Обикновено хората, страдащи от булимия се срамуват от състоянието си и го пазят в тайна. Тъй като външният вид по нищо не издава състоянието, пациентите успяват да го скрият с години от околните. Теглото им варира, като може да бъде нормално, високо или ниско. Болните се оплакват и от гадене, болки в корема, газове, диария, лош дъх, ерозии на зъбния емайл, възпалено гърло и друго. Често могат да се наблюдават нарушения в менструацията и периоди на липса на менструация. Пациентите са депресирани, склонни към злоупотреба с алкохол и към самоубийство.

Вследствие загубата на течности поради многобройните повръщания могат да се появят редица усложнения като хипокалиемия и хипохлоремична алкалоза, пробив на хранопровода или стомаха и други.

Лечението на нервна булимия включва индивидуална и групова психотерапия, както и медикаментозна терапия. Необходимо е да се обяснят на пациента всички причини за развитие на булимия и всичко, свързано с нея. Медикаменти, които се прилагат за лечение на заболяването са основно антидепресанти от групата на селективните инхибитори на серотонина. Лечението на булимията обикновено е един продължителен процес, придружен от упоритост и постоянство, и трябва да става с подкрепата на близките.

4.0, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Нервна булимия МКБ F50.2

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Нервна булимия МКБ F50.2

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Нервна булимия МКБ F50.2

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО