Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване за ботулинов токсин

Изследване за ботулинов токсин

Изследване за ботулинов токсин - изображение

Ботулиновият екзотоксин е сред най-силните познати токсини. Характерни за интоксикацията с ботулинов екзотоксин са проявите на парализа на очните мускули (птоза на клепачите, нарушения в акомодацията, двойно виждане, разширяване на зениците и др.), затруднения до невъзможност за преглъщане, нарушения в говора, затруднения в дишането и уринирането, спиране на секрецията на някои жлези (слъзни, слюнчени, потни). Смърт може да настъпи от парализа на дишането или спиране на сърдечната дейност.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследване за ботулинов токсин се прави при проява на горните симптоми и данни за консумация на съмнителни храни (замърсени с ботулинови спори хранителни продукти, бомбирали консерви).

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

При изследване за ботулинов токсин не се налага специална подготовка.

 

Метод на провеждане на изследването:

За поставяне на диагнозата основно значение има провеждането на изследване за ботулинов токсин и доказването му в кръвта и други материали от болни или починали, както и в консервирани продукти. Това се прави чрез извършване на биологични проби с лабораторни мишки, на които се инжектира кръв, урина или екстракти от другите изследвани материали. Съществуват и имунологични методи за доказване на ботулиновия токсин и определяне на типа му.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

При вземане на кръвна проба с цел изследване за ботулинов токсин може да усетите проникването на иглата през кожата, както и леко пристягане от превръзката, поставена на мишницата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Кръвната проба е свързана с минимални рискове от усложнения, които се срещат рядко. Такива могат да бъдат флебитът (възпаление на вена), получаването на кръвоизлив около мястото на пункцията или по-продължително кървене (при проблеми с кръвосъсирването).

 

Резултати от проведеното изследване:

Отрицателните резултати при изследване за ботулинов токсин в изследваните материали не изключва винаги заболяването. Поради това при неуспех в доказването на екзотоксина винаги се провежда културелно изследване за изолиране на причинителя.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма противопоказания за провеждане на изследване за ботулинов токсин.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноИзследванияСпециалистиМикробиологияИсторияХранене при...Здравни съветиНормативни актовеАлт. медицинаБотаникаЛайфстайлКлинични пътекиЛеченияНовиниПсихологияСнимкиСоциални грижиСпортЗаведенияОрганизации