Есенна миризливка, Орешарка, Чучулетка, Сивушка
ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е полусферична, а развита - разперена до плоска, при по-стари екземпляри - леко вдлъбната, с диаметър около 5 — 20 см, сиво-бяла, пепеляво сива до сиво-кафява, по-тъмна в центъра. Ръбът в начално е подвит навътре, а по-късно е почти изправен, целокраен, равен, често насечен. Кожата е гладка, суха, първоначално с белезникав налеп като плесен, а после гола и лъскава.
Месото е дебело, бяло, твърдо и крехко, с гъбна миризма и приятен вкус.
Гъбата има ламели/пластинки, които са нагъсто разположени, тесни, спускащи се по пънчето, белезникави до бледожълтеникави. Спорите са елипсоидни, гладки и безцветни. Споровият прах е кремаво бял.
Пънчето е с бухалковидна форма, често силно задебелено в основата, в младо състояние е плътно, а по-късно с гъбеста сърцевина до кухо, влакнесто набраздено, еластично, белезникаво до сиво-кафяво.
Разпространение:
Расте върху почва в иглолистни, широколистни и смесени гори, на самодивски групи, през есента (от септември до ноември).
Предназначение:
Добра ядлива гъба. Употребява се в свежо състояние, сушена или консервирана.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Tricholomataceae
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Есенен пачи крак, Ветрогонова гъба
- Ливадна виолетка
- Саждива гъба, Землиста гъба, Саждивка, Есенна гъба
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Тръбенка
- Обикновена есенна гъба, Миша гъба
- Ливадна печурка, Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка
- Червенееща сърнела
Коментари към Есенна миризливка, Орешарка, Чучулетка, Сивушка