Виолетка, Боровинка, Синьовица

ЯДЛИВА ГЪБА
Описание:
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е звънчевидна или полусферична, развита широко дъговидна, а по-късно разперена до леко вдлъбната или изпъкнала в центъра, с диаметър около 5-15 см., виолетова до кафяво-виолетова, при старите екземпляри избледнява. Ръбът в началото е подвит навътре, а по-късно е изправен, вълновиден, често насечен, целокраен и тънък. Кожицата е гола и гладка, а във влажно време - лепкава.
Месото е дебело, твърдо, крехко, леко воднисто, в началото е ярко виолетово, а по-късно бледовиолетово, с приятен мирис и вкус.
Гъбата има ламели/пластини, които са леко прираснали или свободни от пънчето, гъсти, тънки, широки, виолетови, по-късно избледняващи до розово-кафяви. Спорите са елипсовидни или яйцевидни, с леко брадавичеста повърхност, жълто-розови. Споровият прах е бледо розов.
Пънчето е цилиндрично, в основата луковично задебелено, надлъжно набраздено, еластично, плътно, виолетово, по-късно избледнява, в горната част белезникаво до заскрежено, а в основата с виолетов памуковиден мицел.
Разпространение:
Расте върху почва в иглолистни и по-рядко в широколистни гори, храсти, горски поляни, през есента (от септември до ноември).
Предназначение:
Много вкусна ядлива гъба. Съдържа ензима - хемолизин, който разтваря хемоглобина на червените кръвни телца. Поради тази причина се консумира само след преработка.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ФЛОРИЛИС АМПУЛИ С КОДЖИКОВА КИСЕЛИНА ЗА ВСЕКИ ТИП КОЖА 3 мл * 10
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
АНТИОКСИДАНТ ПЛОДОВ капсули * 60 NATURE'S WAY
БИОХЕРБА КАПКИ НА ДОКТОР БАХ ФОБИИ/ФИКС ИДЕИ 50 мл
ЧАЙ ЦЯР ЗА ДИАБЕТИЦИ филтър * 30
БИОХЕРБА БИЛКОВ ЧАЙ АНТИДИАБЕТ ФИЛТЪР * 20 бр.
БИОХЕРБА ЧАЙ АНТИЗАХАР С КАНЕЛА НАСИПЕН 120 г
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Agaricales
- Сем. Tricholomataceae
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Ливадна виолетка
- Сок от червена боровинка
- Боровинков кейк с лимон и рикота
- Рагу от тиквички с гъби, домати и маслини
- Пълнени гъби с бекон и кашкавал
- Гъби на фурна с лук и кашкавал
- Печени гъби с мащерка и чесън
Коментари към Виолетка, Боровинка, Синьовица