Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Cantharellales Сем. Cantharellaceae Ливаден пачи крак

Ливаден пачи крак

Сем. Cantharellaceae

Ливаден пачи крак - изображение

ЯДЛИВА ГЪБА

Устройство на ливаден пачи крак

Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е със звънчевидна форма, а развита - плоска с гърбичка, достига от 3 до 7 см. в диаметър, с оранжево-охрен цвят и е плътно месеста. Шапката има ръб, който е тънък, изправен до вълновидно извит. Кожицата е суха, гола, гладка, често напукана отгоре и не се обелва.

Месото на гъбата е жълто-бяло до бледооранжево, воднисто, без миризма и с приятен вкус.

Пластинките са дебели и редки, често свързани с жилки, спускащи се по пънчето, бледо оранжеви до охрено-кремави на цвят. Цвета на споровия прах е бял, с елипсовидна форма.

Гъбата има пънче, което е с цилиндрична форма, като в основата е по-тясно. То е гладко, плътно, при стари екземпляри е кухо, голо и с по-светъл цвят от гуглата.

Разпространение на ливаден пачи крак

Гъбата расте в широколистни и иглолистни гори, по пасища и ливади, през месеците - от август до ноември. Често се появява поединично.

Приложение на ливаден пачи крак

Ливадният пачи крак има отлични вкусови качества и е подходяща за приготвяне на всякакъв вид ястия. Може да се консумира сурова и в сушено състояние.

Внимание!

Гъбата няма прилика с отровен двойник.

3.3, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаРецептиЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиНовиниХрани и ястияСъставкиЛюбопитноДиетиПроизводителиПсихологияАлт. медицинаКлинични пътекиИстория