Ливаден пачи крак
ЯДЛИВА ГЪБА
Устройство на ливаден пачи крак
Гъбата има гугла/шапка, която в младо състояние е със звънчевидна форма, а развита - плоска с гърбичка, достига от 3 до 7 см. в диаметър, с оранжево-охрен цвят и е плътно месеста. Шапката има ръб, който е тънък, изправен до вълновидно извит. Кожицата е суха, гола, гладка, често напукана отгоре и не се обелва.
Месото на гъбата е жълто-бяло до бледооранжево, воднисто, без миризма и с приятен вкус.
Пластинките са дебели и редки, често свързани с жилки, спускащи се по пънчето, бледо оранжеви до охрено-кремави на цвят. Цвета на споровия прах е бял, с елипсовидна форма.
Гъбата има пънче, което е с цилиндрична форма, като в основата е по-тясно. То е гладко, плътно, при стари екземпляри е кухо, голо и с по-светъл цвят от гуглата.
Разпространение на ливаден пачи крак
Гъбата расте в широколистни и иглолистни гори, по пасища и ливади, през месеците - от август до ноември. Често се появява поединично.
Приложение на ливаден пачи крак
Ливадният пачи крак има отлични вкусови качества и е подходяща за приготвяне на всякакъв вид ястия. Може да се консумира сурова и в сушено състояние.
Внимание!
Гъбата няма прилика с отровен двойник.
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Подтип Agaricomycotina
- Клас Agaricomycetes
- Разред Cantharellales
- Сем. Cantharellaceae
- Гъби портобело
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Есенен пачи крак, Ветрогонова гъба
- Свинско с гъби в сметана
- Папирус
- Мариновани гъби (без предварително варене)
- Как да съхраняваме печурките - част 1
- Латинка
- Тръбенка
Коментари към Ливаден пачи крак