Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Amanitaceae (Мухоморки) Червена мухоморка

Червена мухоморка

Сем. Amanitaceae (Мухоморки)

Червена мухоморка - изображение

ОТРОВНА ГЪБА

Червената мухоморка е изключително отровна базидиева гъба от род Мухоморка. Има красиво плодно тяло и е добре позната от детските приказки - илюстрации и картинки.

Самата гъбата е известна като убиец на мухи. Прясно мляко, заквасено с парчета от гуглата, убива мухи и други насекоми при консумацията му от тях.

Описание:

Гъбата има шапка/гугла, която достига диаметърът около 5-15 см, но се намират и екземпляри с по-широки гугли. При млада гъба формата е яйцевидна, покрита с було, по-късно придобива формата на кълбо, а при по-стари представители става почти равна и леко заоблена. Цветът и е оранжево-червен, като достига до тъмночервен, с разпръснати бели или жълтеникави парченца/люспи (остатъци от общото покривало). При зрели индивиди цветът си губи яркостта и гуглата може да стане оранжева. Люспите също може да липсват, поради старост или измиване от дъжд. Кожицата е гладка и лъскава, а във влажно време - лепкава. Ръбът на младите екземпляри е подвит и  срастнал с пънчето чрез ципесто частично покривало.

Месото е тънко, меко, бяло, като под кожицата е с жълтеникав цвят, без особен мирис.

Ламелите/пластинките са свободни, гъсти, широки, недостигащи до пънчето и бели на цвят. Спорите са продълговати, елиптични и безцветни, а споровият прашец е бял.

Гъбата има пънче, което е цилиндрично, в основата задебелено, стройно, бяло на цвят до кремаво, здраво и плътно, при старите представители - кухо, с увиснал пръстен - остатък от частичното покривало. На височина достига до 15 см.

Разпространение:

Расте във всякакви гори (иглолистни и по-рядко в широколистни) и се открива сравнително лесно, от юли до ноември. Освен у нас тя е разпространена и в западна Европа, Северна и Южна Америка, Южна Африка, Азия и Австралия.

Предназначение:

Представлява СИЛНО ОТРОВНА ГЪБА. Тя съдържа в кожицата си големи количества токсини (мускарин и микоатропин). Действието им се проявява в нарушаване на кръвообращението, увреждане на вегетативната нервна система и храносмилането.

Още по темата:

4.2, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниЛюбопитноКлинични пътекиИсторияХранене при...СнимкиОткритияЗдравни съветиСпециалистиРецептиЛеченияЛайфстайлХрани и ястияСъставкиДиетиПсихологияПроизводителиАлт. медицина