Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечебно действие на йода Лечение с храни и хранителни добавки

Лечебно действие на йода

Лечебно действие на йода - изображение

Микроелементите са необходими за правилния растеж и развитие на човешкия организъм. Приемани в малки количества те играят изключително важна роля в осъществяването на редица физиологични процеси.

Един от подценяваните дълго време микроелементи, дефицитът от който е отговорен за развитието на множество заболявания, е йодът.

Основното лечебно действие на йода е свързано с повлияване на някои ендокринни органи в организма.

Той отговаря за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и синтезираните от нея хормони, репродуктивното здраве, активността на имунната система.

По-голямата част от наличния в човешкото тяло йод се складира в щитовидната жлеза, която от своя страна е отговорна за правилното осъществяване на редица метаболитни процеси в организма. Участва в процесите на терморегулация, телесното тегло, сърдечната честота и кръвното налягане, енергийния баланс, мозъчната и половата активност.

Въпреки множеството програми за елиминиране на йодния дефицит в световен мащаб, милиони души страдат от някаква форма на недоимък на този микроелемент.

Човек си набавя необходимите количества предимно от водата, храната и в минимални количества от въздуха.

Храни, богати на йодОсновните хранителни източници, богати на йод, са следните:

 • морски дарове, водорасли, риба
 • мляко, яйца
 • плодове, като например ягоди, грозде
 • зеленчуци, главно моркови, картофи, цвекло, чесън
 • зърнени храни

Допълнителен прием на йод е необходим главно при бременност, кърмене, както и в ранна детска възраст.

Ниското съдържание на йод в почвата в много райони и съответно ниски нива в плодовете и зеленчуците, както и намалената консумация на йодирана сол, са причина за развитието на дефицит, въпреки правилния хранителен режим. Много планински и полупланински райони са ендемични за развитие на йоден дефицит основно поради особености в почвения състав.

При продължителен недостатъчен прием на този микроелемент е възможно развитие на някои от следните състояния:

 • болести на щитовидната жлеза, свързани с йоден недоимък, и сродни състояния
 • гуша: видимо увеличение на размерите на щитовидната жлеза, което може да е единствен симптом на състоянието
 • хипотиреоидизъм: хипофункция на щитовидната жлеза, изразяваща се в намалено производство на щитовидни хормони и протичащо с характерна клинична картина
 • репродуктивни нарушения и невъзможност за забременяване или износване на плода: много често дефицитът на йод е причина за безплодие, трудно забременяване, спонтанен аборт и различни нарушения в нормалното протичане на бременността
 • синдром на вроден йоден недоимък
 • вроден хипотиреоидизъм с дифузна гуша
 • умствено изоставане, кретенизъм: йодният дефицит е една от най-честите и предотвратими причини за нарушения в интелектуалното развитие, като тежестта му варира
 • депресия
 • отслабване на имунната система и често развитие на простудни и инфекциозни заболявания
 • анемия
 • белодробни и кардиални увреждания

За използване на максималното лечебно действие на йода е необходимо своевременно разпознаване на първите признаци на развиващ се йоден дефицит.

Често началните прояви наподобяват пролетна умора, като при отделните пациенти в различна степен се проявяват някои от следните признаци:

 • понижено настроение до апатия
 • повишена раздразнителност
 • сънливост
 • намалена гастроинтестинална моторика и запек
 • липса на апетит
 • повишение на телесното тегло
 • влошаване на паметта, трудно концентриране и задържане на вниманието
 • повишена чувствителност към студ и зиморничавост
 • изразен косопад
 • повишена чупливост на ноктите, изсушаване на кожата
 • нарушения в менструалния цикъл
 • чести пристъпи на главоболие

Оптималният дневен прием на йод за възрастни и деца над 14 години е в рамките на около 150 микрограма.

Бременните и кърмещите се нуждаят от значително по-високи дози (250 микрограма дневно за бременните и 290 микрограма в периода на лактация).

В детска възраст оптималните дози варират в рамките на 90 до 130 микрограма през отделните периоди.

Прием на йод при бременностНабавянето на необходимите количества от този толкова важен микроелемент по време на бременността и в ранна детска възраст е от определящо значение за интелектуалния капацитет на детето.

Йодният недоимък може да доведе до тежки форми на кретенизъм, забавяне на психичното и физическото развитие, говорни нарушения.

Приемът на достатъчни количества йод по време на бременността е своеобразна профилактика срещу простудни заболявания, депресивни епизоди, слабост, раздразнителност, емоционална лабилност.

Също така укрепва косата, ноктите и кожата, като стимулира растежа на косата и подпомага регенерацията на кожата.

Допълнителният прием на йод представлява превантивна мярка по отношение на развитието на фиброаденоза на млечната жлеза и някои ракови заболявания.

Съществува известна зависимост между ендемичната гуша в резултат на недоимък на йод и развитието на рак на гърдата при жените.

Йодът действа като антиоксидант, притежава противотуморно и противоатеросклеротично действие.

Всеизвестна е ролята му като дезинфектант, приложен локално, под формата на разтвор. Той прониква бързо през клетъчните страни на микроорганизмите и притежава бактерицидно, вирусоцидно и фунгицидно действие.

Единственият нежелан ефект при приложението му върху кожата се свързва с предизвиканото от него кафеникаво оцветяване.

Особености в приема на йодПри перорален прием на значително по-високи от препоръчителните дози (над 1 100 микрограма при възрастни и над 250 микрограма при деца) съществува риск от развитие на дисфункция на щитовидната жлеза, възпалителни заболявания (различни тиреоидити), както и карцином на щитовидната жлеза.

Не се препоръчва прием на допълнителни количества йод при повишена функция на щитовидната жлеза, наличие на хормонално активни туморни образувания, както и при свръхчувствителност към него.

Важна особеност е необходимостта от прием на достатъчни количества селен за правилното усвояване на йода.

При дефицит на желязо, цинк, витамин Е или витамин А е налице значително по-силно изразена симптоматика на йодния дефицит.

Високото съдържание на хлор и флуор във водата води до блокиране на рецепторите за йод и може да бъде причина за по-ниско от очакваното лечебно действие на йода, приеман като добавка.

Ако принадлежите към рисковите групи за развитие на йоден дефицит или проявявате някои от типичните за недоимъка на този микроелемент прояви, се консултирайте с Вашия лекар.

Необходимо е индивидуално определяне на оптималния прием на йод.

Още по темата:

5.0, 18 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечебно действие на йода

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиЗаболявания (МКБ)ЛеченияЛюбопитноХранене при...НовиниИнтервютаАлт. медицинаФизиологияИзследванияПатологияНаучни публикацииСпортХрани и ястияСъставкиБотаникаИсторияПсихологияВидеоКлинични пътекиЛайфстайлСоциални грижиЗдравни проблемиНормативни актовеСпециалистиПроизводители