Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на устната кухина, слюнчените жлези и челюстите Болести на езика "Географски" език

"Географски" език МКБ K14.1

"Географски" език МКБ K14.1 - изображение

Географски език представлява патологичен процес на гърба на езика с продължително протичане. Допуска се, че е физиологична фамилна проява с преобладаване сред женските индивиди. Значение имат инфекциозните, психогенни, неврохормонални и генетични фактори. Има по-висока честота сред псориатици и с атопичен дерматит болни.

Географски език включва:

  • Доброкачествен мигриращ глосит;
  • Ексфолиативен глосит.

Точната причина за появата на географски език е неизвестен. Може да бъде причинено от липсата на витамин В. Също може да се дължи на дразнене от горещи или пикантни храни или алкохол.

Клинична картина на "географски" език
Почти незабележимо в близост до върха или в средната част на езика се появява малки белезникави, леко надигнати сливащи се петна. Те постепенно нарастват, а центъра му хлътва и придобива червен цвят. Плаките са скоропреходни, нарастват, сливат се и променят границите си, наподобявайки географска карта. Оплакванията липсват или са слабо изразени - парене при консумация на кисела, солна и пикантна храна. Измененията могат да намалеят спонтанно, да изчезнат за месеци и години, после да се появят отново, но с течение на времето стихват.

Диагноза на географски език
Диагнозата се поставя от огледа. В повечето случаи не са необходими допълнителни изследвания.
В диференциална диагноза се включва лихен планус на устната кухина, кандида еритематозус, левкоплакия, лупус еритематозус, глосит и химични изгаряния.

Лечение на "географски" език
Обикновено лечение не се налага, освен хигиена на устната кухина. Ако оплакванията са изразени, може да се приложат слаби антисептици, витамини от група В, С, а при наличие на основното заболяване, необходимо е неговото лечение.

4.0, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ "Географски" език МКБ K14.1

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА "Географски" език МКБ K14.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия