Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Холинестерази

Холинестерази

Холинестерази - изображение

Холинестеразите са ензими, които помагат за правилното функциониране на нервната система. Съществуват два вида холинестерази - ацетилхолинестераза (открива се в еритроцитите, белите дробове, слезката, нервните окончания и сивото мозъчно вещество) и псевдохолинестераза или бутирилхолинестераза (открива се в серума, черния дроб, мускулите, панкреаса, сърцето и бялото мозъчно вещество). Ацетилхолинестеразата е намесена в предаването на нервните импулси, като разгражда ацетилхолина (вещество, което помага за предаването на нервните импулси). Болести, засягащи активността на ацетилхолинестеразата могат да причинят натрупване на ацетилхолин в нервните окончания, което води до повишена нервна активност в тъканите и органите на тялото. Псевдохолинестеразата има значение за лекарствения метаболизъм.

Изследването на холинестерази измерва активността на тези ензими и може да засече дефицит, дължащ се на придобито или вродено състояние.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Двете най-чести причини за провеждане на изследване на холинестерази са:

  • Излагане на органофосфатни пестициди - потискат холинестеразната активност. Симптомите могат да се проявят остро (при еднократно силно излагане) или постепенно (при хронично излагане)
  • Вроден дефицит на псевдохолинестераза - ензимът се използва от организма за инактивиране на сукцинилхолина (миорелаксант, използван често по време на операции). Пациенти с ниски нива на псевдохолинестераза могат да развият усложнения от приложения по време на операцията миорелаксант, които се изразяват в удължена мускулна парализа и апнея след анестезията.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Подготовка за изследване на холинестерази не е необходима.

 

Метод на провеждане на изследването:

Холинестерази се измерват в кръвна проба, взета обикновено от вена на ръката.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да усетите леко убождането от иглата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Съществуват някои рядко срещани усложнения, като например флебит, кървене от мястото на пункция или поява на хематом. Изброените усложнения са леки и преминават бързо.

 

Резултати от проведеното изследване:

Значително понижена активност на холинестеразите и анамнеза за работа с органофосфатни пестициди, най-често означава абсорбция и интоксикация с органофосфати.

При пациенти с ниски нива на псевдохолинестераза, най-вероятно се касае за вроден дефицит. Пациентите с анамнеза за заболяването в рода се изследват преди да се подложат на операция под пълна анестезия.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма противопоказания за изследване на холинестерази.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияСпециалистиКлинични пътекиИсторияСъставкиНовиниЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияФизиологияЛайфстайлЗдравни съветиИнтервютаПсихологияБотаникаСпортЕ-тата в хранитеСнимкиСоциални грижиНормативни актовеЗаведенияОрганизацииДиетиХранене при...ПатологияТестове