Начало Медицинска енциклопедия Лечения Трансплантация на черен дроб

Трансплантация на черен дроб

Трансплантация на черен дроб - изображение

Трансплантация на черен дроб: Налага се в случаите на тежко чернодробно заболяване, с очаквана преживяемост от няколко месеца - чернодробна цироза, първични тумори на черния дроб, синдром на Бъд - Киари, остра чернодробна недостатъчност и др.

Преди трансплантацията е необходимо извършване на тъканно типизиране - определяне съвместимостта между дарител и приемател по HLA и ABO системи, скрининг за наличие на антитела - серумът на пациента се изследва за HLA - антитела, специфични за конкретния донор. Извършва се още кросмач - проба - тест, чрез който се установяват HLA антитела, насочени към HLA антигени на донора. При чернодробни трансплантации, положителния кросмач не се счита за противопоказание, тъй като чернодробната присадка е относително резистентна към отхвърляне. Различават се ортотопична и хетеротопична трансплантация.

  • Ортотопична трансплантация - черният дроб се поставя на типично място - в дясно подребрие. Вземането на органа се последва от неговото консервиране - извършва се перфузия с изстуден хепаринизиран разтвор, след което се транспортира в контейнер с леден физиологичен разтвор до мястото на трансплантация.
  • Хетеротопична трансплантация - пациентът запазва своя черен дроб, а донорския се разполага на ектопично място - в малкия таз, на мястото на слезката или др. локализация.

Следоперативният период изисква приложение на имуносупресори.

3.5, 12 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Трансплантация на черен дроб

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛеченияИсторияНовиниНормативни актовеСпециалистиЛюбопитноОрганизацииМедицински изследванияЗаведенияЛайфстайлХранене при...Здравни съветиСоциални грижиСпортПатологияФизиологияСнимкиАнатомияКлинични пътекиБотаникаПрезентацииРецептиТестовеАлтернативна медицинаСъставкиДиетиХрани и ястияИнтервютаНаправления в медицината