Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Алфа-1 антитрипсин тест

Алфа-1 антитрипсин тест

Алфа-1 антитрипсин тест - изображение

Алфа-1 антитрипсин (AAT) е протеин в кръвта, който защитава черният и белите дробове от увреда причинена от активирани ензими. AAT помага те да бъдат инактивирани най-важният, от които е еластаза. Еластазата е ензим продуциран от белите кръвни клетки и е част от реакцията на организма срещу възпаление. Задачата на еластазата, е да разрушава протеините, така че те да бъдат преработени или изхвърлени от организма, ако нейното действие не се регулира от aлфа-1 антитрипсина, то еластазата неконтролирано разрушава тъканите.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Алфа-1 антитрипсин тест се използва при диагностициране на алфа-1 антитрипсинна недостатъчност:

  • При пациенти по млади от 40 години, които развиват хрипове, хронична кашлица или бронхит, със задух и/или със симптоми на емфизем, специално, когато пациентът няма очевидни рискови фактори като тютюнопушене или не е бил изложен на белодробни дразнители като прах и изпарения.
  • Бронхиектазии, състояние, при което дихателните пътища са разширени
  • Астма рефрактерна на лечение
  • Чернодробно заболяване с неизяснена етиология
  • При новородени с жълтеница, която трае повече от седмица или две, увеличена слезка, асцит (събиране на течност в коремната кухина), сърбеж по кожата, и други признаци за чернодробно увреждане.
  • При наличие на близък родственик с дефицит на алфа-1 антитрипсин

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не е необходима предварителна подготовка преди извършване на алфа-1 антитрипсин тест. Единственото изискване е кръвта да се вземе на гладно, т.е. пациента да не е приемал храна през последните 12 часа.

Метод на провеждане на изследването:

От взетата венозна кръвна проба трябва да се отдели серум.

Използваните методи са:

  • Нефелометрия-измерва нивото на протеина в кръвта
  • Фенотипен тест-оценява количеството и типа AAT, които се продуцира и го сравнява с нормалният модел
  • Генотипен (ДНК) тест

Какво ще усещате по време на изследването?

Пациентът усеща убождане на мястото на венозната пункция.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рисковете за пациента от вземане на венозна кръв са минимални.

Резултати от проведеното изследване:

Серумната концентрация на алфа-1 антитрипсин е 100-190 mg/dl

Ниските нива на AAT в кръвта показва, че пациента може да има алфа-1 антитрипсинна недостатъчност. Колкото по-ниско е нивото на AAT, по-висок е риска от развитие на белодробно или чернодробно заболяване.

Пациенти с абнормени стойности от фенотипния тест, риска от развитие на заболяване зависи от това, колко се произвежда от ензима и кой фенотипен вариант е. Вариант с много ниска активност може да доведе до емфизем или чернодробно заболяване.

Повечето хора в света имат две копия от нормален и мутирал ген, които произвежда недостатъчно AAT. При ДНК теста степента на ААТ дефицит и степента на белодробно или чернодробно засягане може да варира. Хора с един и същ анормален ген могат да имат различно по изява заболяване. От резултатите от проведеното генетично изследване, генетиците могат да обяснят и каква е вероятността заболяването да се предаде в поколението.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Алфа-1 антитрипсин е белтък на острата фаза, това означава, че нормално ще е увеличен при остри и хронични възпалителни състояния. Увеличени нива на AAT могат също да бъдат открити при употреба на контрацептиви, бременност и стрес.

AAT може да е намален при новородени с респираторен дистрес синдром и при състояния, които предизвикват понижение на серумните протеини, като бъбречно заболяване, недохранване, ракови процеси и др.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияСпециалистиЗаведенияОрганизацииАлт. медицинаЗдравни съветиНовиниКлинични пътекиФизиологияИсторияСъставкиЛюбопитноЛеченияБотаникаЕ-тата в хранитеСпортНаправления в медицинатаЗаболявания (МКБ)ИнтервютаНормативни актовеПроизводителиХранене при...ПатологияЛайфстайлПсихологияСнимкиСоциални грижиПрезентацииРецептиТестовеДиетиХрани и ястия