Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти билки и подправки Лечение с билки при улцерозен колит

Лечение с билки при улцерозен колит

Лечение с билки при улцерозен колит - изображение

Улцерозен колит представлява възпалително заболяване засягащо червата, което протича с продължително възпаление и язви (рани). Заболяването засяга най-вътрешната обвивка на дебелото черво (колона) и ректума. Обикновено симптомите се развиват постепенно, а не изведнъж.

Улцерозният колит може да е изтощаващ, а понякога и да стигне и до сериозни усложнения. Въпреки че все още няма специфично лечение, адекватната и навременна терапия може значително да облекчи симптомите на болестта и дори да доведе до дългосрочна ремисия.

Симптоми на улцерозен колит

Симптомите на язвения колит могат да варират в зависимост от обхвата и тежестта на възпалението. Най-характерни са:

 • повтаряща се диария, която често се съпътства от наличие кръв, слуз или гной
 • болка и спазми в корема
 • ректална болка
 • наличие на малко количество кръв в изпражненията (ректално кървене)
 • неспособност за дефекация въпреки позивите
 • загуба на тегло
 • умора
 • треска
 • изоставане в растежа при деца

В повечето случаи на улцерозен колит симптомите са леки до умерени. 

Някои хора могат да отидат в продължение на седмици или месеци с много леки симптоми или никакви (известни като ремисия), последвани от периоди, в които симптомите са особено обезпокоителни (известни като избухвания или пристъпи).

По време на обостряне някои хора с язвен колит изпитват симптоми и в други части на тялото като:

 • болезнени и подути стави (артрит)
 • язви в устата
 • области на болезнена, червена и подута кожа
 • раздразнени и зачервени очи

Видове улцерозен колит

Лекарите често класифицират язвения колит според местоположението му като:

Видове улцерозен колит

Улцерозен проктит - възпалението засяга предимно областта, в непосредствена близост до ануса (ректума), а ректалното кървене може да бъде единственият признак на заболяването. Тази форма на язвен колит е най-леката.

Проктосигмоидит - възпалението обхваща ректума и сигмоидната област на дебело черво (долния край на дебелото черво). Наблюдава се кървава диария, коремни спазми и болка и невъзможност за изхождане въпреки желанието за това (тенезъм).

Дистален колит - възпалението се простира от ректума нагоре през сигмоидния и низходящия колон. Признаците и симптомите включват кървава диария, болка и спазми в лявата страна и загуба на тегло.

Панколит - може да обхване цялото дебело черво и причинява тежки пристъпи кървава диария, спазми и болка в корема, умора и значителна загуба на тегло.

Остър тежък улцерозен колит - тази форма на колит е по-рядко срещана. Засяга цялото дебело черво и се характеризира със силна болка, тежка диария, кървене, треска и липса на апетит.

Причини за улцерозен колит

Точната причина за язвен колит остава неизвестна. В миналото се предполагало, че причините могат да бъдат в неправилната диета и стрес, но сега лекарите знаят, че тези фактори могат да влошат състоянието, но не го причиняват.

Предполагаема възможна причина е неизправност на имунната система, при която тя се опитва да се бори с нахлуващ вирус или бактерия, но атакува и клетките на храносмилателния тракт. Не е ясно кое точно кара имунната система да се държи по този начин, но повечето експерти смятат, че това е комбинация от генетични и екологични фактори.

Наследствеността също играе роля в това, че улцерозният колит е по-често срещан при хора, които имат членове на семейството с болестта. Въпреки това, повечето хора с улцерозен колит нямат тази фамилна анамнеза.

Рискови фактори за улцерозен колит

Улцерозният колит засяга приблизително еднакъв брой жени и мъже. Рисковите фактори могат да включват:

Възраст - улцерозният колит обикновено се развива преди 30-годишна възраст. Но може да възникне при всяка възраст, при някои хора може да се развие до навършване на 60-годишна възраст.

Семейна история - рискът от развитие на улцерозен колит е по-висок, при хора, които имат близък роднина, като родител, брат или сестра, които също страдат от болестта.

Усложнения при улцерозен

Възможните усложнения на язвения колит включват:

 • тежко кървене;
 • перфориране на колона(дебелото черво);
 • тежка дехидратация;
 • чернодробно заболяване (рядко);
 • намаляване на костната плътност (остеопороза);
 • възпаление на кожата, ставите и очите;
 • повишен риск от рак на дебелото черво;
 • колон с бързо набъбване (токсичен мегаколон);
 • повишен риск от образуване на кръвни съсиреци във вените и артериите.

Оше за заболяването може да прочетете в: УЛЦЕРОЗЕН КОЛИТ МКБ K51

Как се лекува улцерозен колит?

Лечението на улцерозен колит цели да облекчи симптомите по време на обостряне и да предотврати връщането на симптомите (известни като поддържане на ремисия.

При повечето хора това се постига чрез приемане на лекарства като аминосалицилати, кортикостероиди, имуносупресори. Леки до умерени възпаления обикновено могат да бъдат лекувани у дома. Въпреки това, по-тежките възпаления трябва да се лекуват в болница, за да се намали рискът от сериозни усложнения, като например дебелото черво да се разтегне и да се разширят или развият големи язви. И двете могат да увеличат риска от перфориране на червата.

Ако медикаментите не са ефективни за контролиране на симптомите или качеството на живота е значително засегнато от състоянието, операцията за отстраняване на дебелото черво може да е опция.

Употребата на допълнителна медицина при пациенти с улцерозен колит, особено под формата на билкова терапия, е широко разпространена в западния свят, както и в много азиатски страни, включително Китай и Индия. Изглежда, че употребата непрекъснато се увеличава, въпреки факта, че съществува само малък брой контролирани проучвания, които се занимават с ефикасността или безопасността на тези природни продукти. Досега има ограничени контролирани доказателства, показващи ефикасността на натурални продукти като гел от алое вера, сок от пшенична трева, босвелия при лечението на пациенти с улцерозен колит. Билковите лекарства винаги са били считани за превъзходни сред различните методи за лечение, които се практикуват широко в клиники и болници в Китай, заедно със западната медицина.

Псилиум (индийски живовляк)

Семената от псилиум подобряват подвижността на червата, облекчават симптомите на запек и подобряват елиминирането на отпадъците.

Босвелия

БосвелияБосвелия е естествено срещаща се билка, получена от смолата на дървесната кора. Ефект върху улцерозен колит се обяснява с потискане на някои химични реакции, които произвеждат възпалителни медиатори.

Действието на босвелия се сравнява със сулфасалазин - конвенционално лекарствено лечение за улцерозен колит. Препоръчваната доза за улцерозен колит е 300 до 400 мг три пъти дневно.

Бромелаин

АнанасБромелаинът е ензим, открит в ананаса, който спомага за облекчаване на симптомите и редуциране на обострянията. Той е протеолитичен, което означава, че спомага за разграждането на протеините, което изглежда осигурява противовъзпалителни ползи. Бромелаинът е достъпен в търговската мрежа под формата на хранителна добавка.

Още за полезните ефекти на бромелаин може да прочетете в: Бромелаин - растителен източник на здраве

Куркума

Куркума прах и коренКуркумата е индийската подправка, която също може да е от полза за хората с улцерозен колит. Куркуминът е активна съставка в куркумата, която действа като антиоксидант и противовъзпалително средство, като същевременно подобрява ефективността на традиционната медицинска терапия.

Проучванията показват, че добавянето на куркумин към медикаментозната терапия може да помогне за подобряване на симптомите на улцерозен колит.

Повече за лечебните ползи и пиложения на куркумата може да прочетете в темата: Полезни свойства и приложения на куркума

Алое вера 

Алое вера гелАлое вера е най-известно с лечението на слънчеви изгаряния, но подпомагането на заздравяването на кожата е само едно от многото ползи за здравето на това растение. Гелът от алое вера има забележителни противовъзпалителни и лечебни свойства. Доказано е, че улцерозният колит се повлиява добре от лечението с алое вера. Лабораторни изследвания показват, че алое вера има антиоксидантно действие и инхибира производството на простагландини и интерлевкини - съединения, свързани със симптоми на колит.

Повече за здравословните ползи от алое вера може да откриете в: 

Защо алое вера е полезно за здравето

Индийска ехинацея (Andrographis paniculata)

Andrographis paniculataРоден в Индия и Шри Ланка, тази билка традиционно се използва за лечение на състояния като обикновена настинка. Тя е особено ефективна при облекчаване на симптомите на язвен колит. В едно проучване на пациенти с активен улцерозен колит е прилаган по 1200 мг или 1800 мг индийска ехинацея или плацебо. Билката е била по-ефективна от плацебо, като пациентите, приемащи доза от 1 800 мг са показали клинично подобрение на техните симптоми. Тази билка е едно от най-ефективните естествени средства за улцерозен колит.

Хлъзгав бряст

хлъзгав брястХлъзгавият бряст във вид на добавка се произвежда от кората на хлъзгавия бряст на прах. Той отдавна се използва от индианците за лечение на кашлица, диария и други стомашно-чревни нарушения. Наскоро хлъзгавият бряст е изследван за употреба като добавка за улцерозен колит и други възпалителни заболявания на червата. Едно проучване потвърждава антиоксидантните ефекти на хлъзгавия бряст, когато се използва при пациенти с такива заболявания. Изследванията досега са обещаващи, но все още са недостатъчни, за да се оправдае широката употреба на хлъзгав бряст при лечението на улцерозен колит.

Тези билки могат да са полезни за подобряване на общото състояние и поддържане на симптомите под контрол. След като изберете една билка, я приемайте в продължение на няколко седмици, за да видите дали работи за вас. След това можете да добавите допълнителни билки, ако е необходимо.

Пробиотиците

Пробиотиците доставят полезни бактерии в червата, за да възстановят и поддържат естествената микробна флора. Това може да намали вредните възпалителни реакции и да поддържа ремисия.

Диетични промени

Диета при улцерозен колитХората, които страдат от улцерозен колит трябва да следят с какво се хранят и да разберат какви храни причиняват обостряне на симптомите и да ги елиминират от диетата си. Няма проучвания в подкрепа на специфичен хранителен протокол за улцерозен колит. Неофициални доказателства подкрепят някои варианти. Те включват:

Противовъзпалителна диета. Тази диета се състои в премахване на храни от менюто, които имат склонност да стимулират възпалителния отговор и добавяне на такива, които могат да се борят с възпалителните симптоми. Някои препоръки включват:

 • премахване на рафинирани въглехидрати, като бял хляб;
 • избягване на консумация на захар;
 • избягване на пакетирани храни и преработени меса;
 • премахване или намаляване на употребата на транс-мазнини;
 • придържане към средиземноморска диета, която е богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, семена, ядки и бобови растения
 • консумация на храни, богати на антиоксиданти, като боровинки
 • малини

Изследвания показват, че ябълките и малините могат да помогнат за намаляване на симптомите на улцерозен колит.

Някои химикали, открити в растенията (фитохимикали), могат да помогнат за намаляване на симптомите. Такива са:

ябълки
черна боровинка
черна малина
какао
зелен чай
грозде
зехтин
индийско цариградско грозде

Някои практически стратегии могат да помогнат за намаляване на симптомите на обостряне. Те включват:

Пийте много вода, за поддържане на тялото добре хидратирано, особено по време на пристъп на диария.
Пийте електролитни напитки за поддържане на електролитен баланс, когато диарията застрашава дехидратацията.
Приемайте калций и витамин Д, за да се избегнете недостиг на калций и загуба на костна маса.
Хранете се с няколко малки хранения всеки ден, а не три големи.
Избягвайте ограничителни диети. Дори бърза закуска е за предпочитане пред никаква храна, особено при хора с улцерозен колит, които са недохранени.
Намалете консумацията на мазни, маслени храни.
Избягвайте млечни продукти. Много хора с улцерозен колит страдат от непоносимост към лактоза.

Кога да потърсите лекар?

Посъветвайте се с лекар, ако имате чести проблеми с чревната функция или ако имате признаци и симптоми като:

 • болка в корема
 • кръв в изпражненията
 • постоянна диария, която не се повлиява от лекарства
 • необяснима треска, продължаваща повече от ден или два

Въпреки че улцерозният колит обикновено не е фатален, той е сериозно заболяване, което в някои случаи може да причини животозастрашаващи усложнения.

Забележимо е, че повечето от респондентите, ползващи билкови терапии, смятат, че “естественото” се равнява на “безопасно” и почти 30% от пациентите съобщават, че такива препарати не могат да причинят вреда. Но, не бива да се забравя, че билките са разредени естествени лекарства, съдържащи много различни химикали и техните ефекти могат да бъдат непредсказуеми.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ulcerative-colitis/symptoms-causes/syc-20353326
https://www.nhs.uk/conditions/ulcerative-colitis/
https://www.healthline.com/health/ulcerative-colitis-take-control-natural-remedies#5
https://www.medicalnewstoday.com/articles/317744.php
https://universityhealthnews.com/daily/digestive-health/ulcerative-colitis-natural-treatment-4-herbal-remedies-to-try/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3271691/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ОрганизацииКлинични пътекиЛеченияНовиниАлт. медицинаЗдравни съветиЛайфстайлИзследванияПатологияЛюбопитноДиетиИсторияСпортБотаника