Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Ericales Сем. Ericaceae (Пиренови) Боровинка черна, Бориче, Брусница

Боровинка черна, Бориче, Брусница

Сем. Ericaceae (Пиренови)

Боровинка черна, Бориче, Брусница - изображение

Боровинка черна (Vaccinium myrtillus) е храстовидно растение. Принадлежи към семейство Ericaceae (Пиренови). Нарича се още бориче, брусница, черна боровинка, черника. Употребата на растението като лечебна билка и хранителен продукт в Европа датира от древни времена. В исторически план плодовете от черна боровинка са били използвани от пилотите на британските военновъздушни сили през Втората световна война, за да подобрят зрението си, зрителната острота и нощното си виждане. В допълнение хората са я консумирали и за лечение на диария.

Устройство на черна боровинка:

черна боровинка

Бориче е нисък полухраст, с височина до 40 сантиметра. Коренището е пълзящо и добре развито. Стъблата са силно разклонени, тънки и тръбести, високи до 50 сантиметра. Клоните са голи и разклонени. Листата са последователни, с къси дръжки, яйцевидни, 1-3см дълги и около 1 см широки. На цвят са светлозелени с назъбени ръбове.

 

 

цвят на черна боровинка

 

Цветовете са червеникави, разположени поединично в пазвите на листата, прикрепени с къси дръжчици. Венчето е 5 листно. Цъфти от май до юли. Плодовете са топчести, черно-виолетови, сочни. Вътрешността им е месеста с няколко семена. Те узряват в края на юли.

 

 

Използваема част на боровинка

  • листа;
  • плодове.

За профилактична цел се събират листата и плодовете. Плодовете се берат когато узреят. То се осъществява с помощта на специални приспособления- боровиноберачки. Свежите боровинки могат да се съхраняват най-много 3-4 дни в хладилник. Листата се събират през пролетта, изсушават се на сянка или в сушилня.

Разпространение на черна боровинка

Растението вирее в Европа, Балканския полуостров, Мала Азия и Северна Америка. В България се среща често. Обикновено расте от 1000 до 2200 метра надморска височина, по каменисти и тревисти места, из храсталаците на Витоша, Родопите, Пирин и Стара планина. Вирее по високите планини, из иглолистните и широколистните гори и пасища из цялата страна.

Химичен състав на черника

черна боровинка

  • дъбилни вещества;
  • флавоноиди;
  • пектин;
  • плодови киселини;
  • витамин А;
  • витамин С;
  • тиамин;
  • рибофлавин;
  • ниацин;
  • витамин В6;
  • фолиева киселина;
  • пантотенова киселина;
  • бета-каротин;
  • захар;
  • арбутин;
  • хром;
  • калций;
  • желязо;
  • магнезий;
  • цинк;
  • натрий;
  • калий;
  • мед;
  • манган;
  • селен;
  • танини;
  • багрило;
  • антоцианини;
  • птеростилбен- важно съединение за предотвратяване на рак на дебелото черво;
  • енергийна стойност- 44 килокалории на 100 грама.

Роля на антоцианините

антоцианини в черна боровинкаАнтоцианините (от гръцките anthos- за цветя и kyanose за синьо) са водоразтворими полифеноли флавоноидни съединения. Те са отговорни за розовия, червения, синия и лилавия цвят на растенията. Молекулата им се състои от антоцианинова "сърцевина" с прикрепена захарна част. Захарта може да бъде прикрепена на различни позиции и може да бъде глюкоза, галактоза, ксилоза, арабиноза или рамноза. Най-често срещаните антоцианидини в природата са цианидин, делфинидин, петунидин, пеонидин, пеларгонидин и малвидин. В боровинките се съдържат много антоцианини. Количеството им обаче зависи от факторите на околната среда. Те притежават редица ползи за здравето. Те осигуряват защита от мутации в ДНК, възпрепятстват липидната пероксидация, понижават капилярната пропускливост и укрепват мембраните им, подобряват метаболизма, стабилизират колагена в сухожилита и други. Въз основа на високото съдържание на антоцианини, черните боровинки се определят като "супер храна".

Приложение на черна боровинка

Плодовете и листата на черна боровинка намират широко приложение. Многобройните лечебни свойства на билката са обусловени от съдържащите се в нея физиологично акивни вещества. Освен за медицински цели използваемите части на растението намират широко приложение в кулинарията и в промишлеността.

Свойства на черна боровинка:

  • стягащо;
  • антибактериално действие- дължи се на фенолните съединения. Черната боровинка оказва инхибиращо действие срещу различни човешки патогени, включително Salmonella, H.pylori, Bacillus, clostridium и Staphylococcus aureus.; 
  • противовъзпалително- инхибира отделянето на медиатори на възпалението като хистамин, простагландини и левкотриени;
  • понижава нивата на кръвната захар;
  • детоксикиращо;
  • пикочогонно;
  • спазмолитично;
  • антиоксидантно;
  • стабилизира колагенните влакна и стимулира биосинтезата на колагена;
  • понижава пропускливостта на капилярната стена;
  • инхибира агрегацията на тромбоцитите;
  • забавя кръвосъсирването;
  • вазодилататорен ефект- понижава кръвното налягане;
  • пресните плодове нормализират перисталтиката на червата и подобряват храносмилането;
  • хепатопротективен ефект;
  • кардиопротективен ефект;
  • невропротективен ефект;
  • подобрява паметта.

Заболявания, при които се прилага черна боровинка:

плодове на черна боровинка

  • стомашно-чревни разстройства;
  • диарии. Боровинката е използвана в европейската медицина за лечение на диария в продължение на много години. Плодът съдържа танини, вещества, които действат както като противовъзпалително, така и като стягащо средство, което спомага за свиване и затягане на тъканите. Чрез намаляване на чревното възпаление се смята, че растението помага за намаляване на симптомите на диария.;
  • възпаление на венците и дихателните пътища;
  • възпалителни процеси в устната кухина;
  • високо кръвно налягане;
  • ревматични заболявания;
  • отслабено зрение;
  • диабетна ретинопатия, катаракта, глаукома, кокоша слепота;
  • като затягащо средство при диарии у децата;
  • при възпаление на стомаха, тънките и дебелите черва у възрастните;
  • екзема;
  • хемороиди;
  • камъни в бъбреците;
  • подагра;
  • дисменорея. Ранните проучвания показват, че хранителна добавка с екстракти от боровинака, приемана два пъти дневно 3 дни преди началото на менструалния цикъл, в продължение на 15 дни намалява болката, гаденето, повръщането и главоболието при жени с болезнена менструация.;
  • затлъстяване;
  • метаболитен синдром;
  • диабет;
  • рак на дебелото черво;
  • атеросклероза;
  • тромбоза;
  • стенокардия;
  • разширени вени;
  • хронична венозна недостатъчност. При това заболяване клапите на вените на краката, които носят кръв към сърцето, се увреждат, което води до подуване, болка, сърбеж, разширени вени и кожни язви. Антоцианините в боровинките укрепват кръвоносните съдове и намаляват тези симптоми.;
  • левкемия;
  • злокачестви образувания;
  • деменция;
  • болест на Алцхаймер.

Черна боровинка и подобряване на зрението

око

 

Човешкото око е най-сложно устроеният орган в нашето тяло. Всички части на окото работят заедно, с цел осъществяване на зрението. В структурите му влизат много клетки, колаген и други белтъци, кръвоносни съдове и нерви. Повече за устройство на окото четете тук - Орган на зрението-око.

 

боровинкиМеханизмите на действие на черната боровинка върху зрението не са напълно изяснени. Те включват подобряване на доставянето на кислород, дезактивиране на свободните радикали, които могат да разрушат колагенните структури, и подобряване на функцията на пръчиците и конусчетата. Проучвания на френски изследователи на Кралските военновъздушни пилоти по време на Втората световна война, потвърждават, че употребата на екстракт от боровинки подобрява нощното зрение и повишава зрителната острота. Други изследвания на индивиди с пигментоза на ретината и хепералопия (кокоша слепота) демонстрират подобрение във визуалните способности. Консумацията на екстракти от боровинка може да предложи значителна защита срещу развитието на глаукома, поради благоприятния си ефект върху колагена и антиоксидантните свойства. Стареенето на очната тъкан може да доведе до повишено вътреочно налягане и загуба на периферно зрение. Друго заболяване, свързано със стареенето е катарактата. Тя е състояние, което се характеризира със замъгляване на лещата на окото и с намаляване на зрението. Антоцианините, които се намират в Vaccinium myrtillus, притежеват терапевтична полза за лечение и предотватяване на катаракта. Проучвания с животни показват, че забавят патогенезата на заболяването. Диабетната ретинопатия е усложнение от най-високо разпространеното метаболитно заболяване- диабета. Употребата на боровинка при това състояние подобрява ангиографските параметри на съдовете. Тя е ефективна за предоотвратяване на заболяването. Черните боровинки изключително много подобряват зрението. По тази причина ги оприличават като естествени диопрични очила.

Отслабване и лечение на метаболитен синдром с черна боровинка

отслабване с черна боровинкаМетаболитният синдром е опасно състояние, което предшества диабет тип 2. Той включва затлъстяване, високо кръвно налягане и високи нива на кръвна захар. Затлъстяването е ключов фактор за появата на метаболитен синдром и диабет. Регулирането на теглото е нормални граници е важно условие за поддържане на здравословно състояние. Много проучвания потвърждават благоприятния ефект на боровинките при отслабване. Той се дължи главно на антоцианините, съдържащи се в тях. Изследванията показват, че яденето на 100 грама замразени, цели боровинки дневно в продължение на 33-35 дни намалява теглото и обиколката на талията при жени с наднормено тегло и затлъстяване. Понижаването на телесното тегло ще допринесе за понижаване на кръвното налягане, на нивата на кръвната захар и лечение на метаболитния синдром.

Начин на употреба:

запарка от черна боровинка

  • запарка - 1 чаена лъжичка се залива с 1 чаша вряща вода. Кисне около 15 минути, прецежда се и се пие по половин чаша 3 пъти на ден.;
  • отвара - 1 супена лъжица сушени боровинки се слагат в 1 чаша вряща вода. Ври 15 минути, след което се прецежда. Приема се по половин чаша, 4 пъти дневно преди хранене, винаги топло.;
  • тинктура от боровинка;
  • боровинко вино - 25 г. сушени плодчета врат в половин чаша вода 20 минути. Прибавя се 250 мл. вино. Ври 10 минути и се прецежда. Приема се по 1 супена лъжица три пъти дневно.;
  • за външно приложение се препоръчва гъста отвара от 100 г. плодове в половин литър вода. Ври, докато водата изври наполовина. Компресите с отварата се сменят на 5 часа.;
  • клизма със запарка от черна боровинка- при хемороиди.;
  • екстракт от черна боровинка- таблетъчна форма.

Употреба на черна боровинка в кулинарията

десерт с черна боровинкаПлодовете могат да се ядат сурови или да се прибавят към различни ястия. Традиционно се добавят към десерти, плодови салати, конфитюри, различни сладкиши. Във Франция се добавят към ликьори и други напитки.

Други приложения на черна боровинка

От листата и плодовете се получава зелено багрило и се използва за оцветяване на тъкани. От плода се получава синьо или черно багрило, което може да се употребява като мастило.

 

Внимание!

Боровинките могат да причинят стомашно-чревни смущения, замаяност или главоболие!

Черната боровинка взаимодейства с медикаменти като:

  • антидиабетни лекарства. Листата от растението понижават нивата на квърната захар и употребата им в комбинация с антидиабетни лекарства може да довете до твърде ниски нива на последната. Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт, защото дозата на вашето лекарство може да се нуждае от промяна.;
  • антикоагуланти. Билката забавя кръвосъсирването и приемът и в комбинация с антикоагуланти, като аспирин, диклофенак, ибупрофен, хепарин, варфарин, може да доведе до кръвоизливи.

Още по темата:

4.0, 7 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://vitanetonline.com

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

http://www.all4naturalhealth.com/

http://www.altmedrev.com

http://www.aboutkidshealth.ca

http://www.webmd.com/

https://bodyecology.com

https://www.mdidea.com

http://www.foodofy.com

http://foodfacts.mercola.com

https://draxe.com

https://www.herbal-supplement-resource.com/

http://botanical.com

http://blog.healthkismet.com

http://www.livestrong.com

http://www.bbc.co.uk

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиБотаникаЛюбопитноСъставкиЕ-тата в хранитеИсторияИнтервютаДиетиНовиниКлинични пътекиАлтернативна медицинаСпециалистиЗдравни проблемиЛеченияХранене при...СнимкиМедицински изследванияХрани и ястияРецептиЛайфстайлЗаведенияНормативни актовеОрганизации