Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Tremellomycetes Разред Tremellales Сем. Tremellaceae Сребърни ушички

Сребърни ушички

Сем. Tremellaceae

Сребърни ушички - изображение

Сребърни ушички (Tremella fuciformis, Snow mushroom) е име на гъба, която има желеобразна консистенция, пролупрозрачен бял цвят, прилича на къдраво кубче лед.

снежна гъба

Заради вида си е заслужила и имената бяла гъба, снежна гъба и ледена гъба. Принадлежи към семейство Tremellaceae. Приема се за паразитна гъба, чийто жизнен цикъл се преплита с този на други гъби.

Плодното й тяло е твърдо, съставено от грациозно изваяни листни елементи. Голямо е до 7 см., с височина до 4 см. Има гладка, лъскава повърхност. Образува бели спори.


Разпространение на сребърни ушички

Видът е предимно тропически и субтропически, но се простира в умерените зони в Азия и Северна Америка. Той е известен в цяла Южна и Централна Америка, на Карибите, части от Северна Америка, Субсахарска Африка, Южна и Източна Азия, Австралия, Нова Зеландия и тихоокеанските острови. Тя е широко разпространена, особено в тропиците, където може да бъде намерена и на мъртвите клони на широколистните дървета. След като намерят подходящия субстрат за своето развитие, сребърните ушички започват бурен растеж.

растеж на сребърни ушички

 

Гъбата се отглежда в Китай, от деветнадесети век насам. През 1997 г. в съответната държава от нея са произведени 130 000 тона. Сребърните ушички се култивират и в други източноазиатски страни, но в по-ограничени мащаби в сравнение с Китай.

 

 

Използваема част на сребърни ушички

Употребява се цялото плодно тяло на вида, след добро почистване и измиване.

Химичен състав на бялата гъба

Сребърните ушички са богати на протеини, въглехидрати, мазнини, сурови влакнини, различни соли и витамини, аминокиселини. Като една питателна храна, бялата гъба съдържа около 70% диетични фибри, полизахариди, витамин D. Тя е един от най-добрите източници на витамин D в природата.

Приложение на сребърни ушички

Съвременни изследвания я определят като антитуморен агент, понижаваща кръвната захар, понижаваща холестерола, предпазваща от радиация и повишаваща антиоксидантните нива на организма. Освен това нейната консумация ни осигурява укрепване, прочистване на белите ни дробове и стимулиране функциите на стомашно-чревния ни тракт.

Китайските и японските билкари са използвали снежната гъбичка преди повече от 2000 години, с цел да  увеличат течностите в организма, при суха кашлица и сърцебиене. Тя е била прилагана и като тонизираща билка и като подобрител на красотата и тена. В традиционната китайска медицина се използва в сиропи предназначени за лечение на различни видове кашлица, на хроничен трахеит, кашлици свързани със състояния като астма и възпаление на белите дробове.

Сребърните ушички са имунен стимулант, който може да се бори с инфекциите. Лабораторни изследвания установяват, че тя също така показва антитуморна активност, намалява нивата на лошия холестерол, предпазва черния дроб, бори се с възпалението и забавя процеса на стареене. Предполага се, че ако се консумира редовно, лицевите лунички ще изчезнат.

В Япония, ледената гъба се използва за предотвратяване на атеросклероза. Образуването на плаки в артериите се предотвратява чрез понижаване на нивата на общия холестерол в кръвта. В тази насока, проведените изследвания са недостатъчни, за да се кокретизира мнението относно елиминирането на холестерола от гъбичката. Полизахаридите на снежната гъба са показали, че стимулират синтеза на ДНК в съдовите ендотелни клетки, дисфункцията на който е основен фактор в патогенезата на атеросклерозата, хипертонията и тромбофлебита. Защитават ендотелните клетки от увреждането на хистамина, увеличават времето за кръвосъсирване, намаляват тромбоцитите, и поддържат вискозитета на кръвта.

Друго проучване установява, че вещества, съдържащи се в екстракти от Tremella fuciformis притежават потенциала да стимулират зарастването на рани. Стерилна паста, направена от гъбичката се прилага при изгаряне веднага след травмата, като във всички случаи, екстрактът значително намалява зачервяването и успокоява раните.

Ракът и сребърните ушички - взаимодействие изследвано в лабораторни условия:

Лабораторни изследвания показват, че екстракти от гъбата убиват цервикални ракови клетки, както и такива взети от други видове тумори. Изостря чувствителността на маточната шийка и матката на лъчетерапия, което прави лечението на неоплазията по-ефективно. Понякога сребърните ушички се използват за повишаване количеството на белите кръвни клетки, като по този начин се осигурява защита на организма, подложен на химиотерапия или лъчетерапия при раково заболяване. Това приложение на гъбата трябва да се консултира задължително с лекуващия лекар.

Слузесто вещество подобно на полизахариди, намерено в снежните гъбички се съчетава с рецепторите на оределени имунни клетки. Това довежда до увеличаване производството на интерферон и интерлевкин-2 (IL-2), два важни компонента на имунната система, както и стимулира производството на макрофаги. Ледените гъбички също повишават активността на естествените клетки убийци и повишават ефективността на антителата. В допълнение намаляват скоростта, с която ракът се развива ин витро. За да растът и да се разпространяват, туморите трябва да установят свои собствени системи от кръвоносните съдове. Сребърните ушички, благодарение на съдържащите се в тях съединения противодействат на тромбоцит-активиращия фактор на кръвната, което прави по-малко вероятно образуването на съсиреци и фибринна "мрежа" и оттам растеж на нови съдове. В резултат на този механизъм по-трудно се изграждат периферни кръвоносни съдове, т.е. тези необходими на тумора да се образува и расте.

Сребърните ушички са и храна за мозъка. Благоприятстват дейността на нервната система. Това й свойство е много полезно при провеждане на лъче и химиотерапия, при които консумацията на гъбата осигурява по-добро понасяне и възстановяване на костния мозък след тях. Приложена в продължение на 3-5 дни преди лъчетерапия, оказва защитен ефект върху костния мозък.

При неврологично увреждане, полизахаридите от воден екстракт от бяла гъба, насърчават дейността на нервните клетки, което определя потенциала й за включване в лечението на този вид патолигии.

Сребърните ушички в кулинарията:

ястия със сребърни ушичкиСребърните ушички са лека и диетична храна, с изключително популярна употреба в китайската кухня. Там тя традиционно се използва като съставна единица на сладки ястия.

Най-често от нея се приготвя супа наречена "Люк Мей". Компонент е и на различни видове питиета и сладоледи. След култивирането й, тя става по евтина, което позволява по-широката й употреба и в някои пикантни ястия.

 

Козметична употреба на сребърните ушички:

Красотата на някои от дамите в китайската история по времето на династията Танг, се дължи на сребърните ушички. Снежната гъба се влага в различни козметични продукти за жени предимно в Япония и Китай. Тази особена форма на гъба изглежда е съставна част на множество козметики напоследък, включително такива предназначени за третитане на уморени очи. През 2011 година тя е един от петте най-добри продукта против стареене. Способността на полизахаридите на ледената гъба да упражняват анти-стареещ ефект се дължи на това, че увеличават супероксид дисмутазната активност на мозъка и черният дроб.

Установено е, че бялата гъба има възможности за задържане на водата по-добре от хиалуроновата киселина. Тя се оказва нетоксична, естествена алтернатива на натриевият хиалуронат, като осигурява овлажняване, съживяване и хидратиране на кожата. Тези нейни свойства прецизно се допълват от естественият й избелващ кожата ефект. За да докажат хидратиращите свойства на сребърните ушички, две дами Кристин Чанг и Сара Лий, провеждат в корейски сайт за красота следният експеримент: вземат суха ледена гъба и я заливат с топла вода. Оставят я да престои половин час, при което тя сякаш разцъфва, попивайки част от водата.

Медицинска компания в Израел извлича био-активна субстанция от ядливата гъба, наречена глюкороноксиломанан (glucuronoxylomannan). Веществото се оказва, че има противовъзпалителни свойства, тествано без проява на алергични реакции от страна на кожата и без противопоказания за употреба спрямо нея. Според изследване, полизахаридът дори инхибира образуването на меланин с близо 60%. Това е много по-добър ефект на избелване на кожата в сравнение с избелители на киселинна основа.

Внимание!

Сребърните ушички трябва да се изпозлват с повишено внимание при съвместен прием с антикоагулантни медикаменти.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНовиниИсторияЛюбопитноПатологияИзследванияЗдравни съветиКлинични пътекиБотаникаЛайфстайлАнкетиЛеченияАлт. медицинаХранене при...ПсихологияСнимкиСъставкиЗаболявания (МКБ)ФизиологияСпортИнтервютаСпециалистиОрганизацииЗаведенияРецептиХрани и ястияДиетиНормативни актовеПроизводителиЕ-тата в храните