Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Polyporales Сем. Polyporaceae Каваратаке, Кауаратаке, Кориолус, Пуешка опашка

Каваратаке, Кауаратаке, Кориолус, Пуешка опашка

Сем. Polyporaceae

Каваратаке, Кауаратаке, Кориолус, Пуешка опашка - изображение

Каваратаке, Кауаратаке, Кориолус, Пуешка опашка (Trametes versicolor, Coriolus versicolor) представлява многоцветна гъба, която расте почти навсякъде по корите на дърветата. Coriolus versicolor е гъба от класа Basidiomycetes.

кауратаке гъбаCoriolus versicolor са гъбички с хриле или пори, група, която включва и ядливи гъби. Coriolus се използва не като храна, а като лекарство, приемано като капсули, като екстракт или като чай. Първоначално се прилага в традиционната китайска медицина като тоник, но скорошните проучвания показват имуностимулиращи и противотуморни свойства, за които са отговорни неговите протеогликанови съставки.

Пуешката опашка е гъба с антитуморни, противовъзпалителни, антиоксидантни, антивирусни, антибактериални и имуномодулаторни свойства. Наличието на тези свойства е доказано в голяма степен основно чрез използване на екстракти от нея. Установено е също така, че гликопротеин, извлечен от мицелите на кориолус, инхибира понижаването на нивата на тромбоцитите и може да се използва в случаи на хипертония, диабет, ревматични състояния, както и при тромбоза. Освен това, кориолус е изследвана за подпомагане на нефротични състояния като гломерулонефрит и по-специално на такива, включващи протеинурия.

Устройство на каваратаке

гъба пуешка опашкаГорната повърхност на гъбата показва типични концентрични зони с различни цветове. Плътта е с дебелина 1-3 мм и има мека текстура. По-старите екземпляри, могат да имат зони със зелени водорасли, които живеят върху тях, като по този начин се появяват и зелени окраски. Гъбната плочка може да бъде и ръждиво-кафява или по-тъмнокафява, понякога с черни зони. Има големина от 8 x 5 x 0,5-1 см. Често има триъгълна, полукръгла или кръгла форма, със зони покрити с фини власинки. Повърхността на порите е белезникава до светлокафява. Те са кръгли, а с остаряване на гъбата стават лабиринтоподобни. Гъстотата им е от 2 до 5 пори на милиметър.

Разпространение на каваратаке

каваратаке разпространение

Пуешката опашка се открива на всички континенти, като най-разпространена е в Европа и Северна Америка. В Япония е обект на множество изследвания, които се осъществяват със съдействието на американски специалисти.

В България също расте каваратаке.

Използваема част на каваратаке

Употребява се цялата гъба.

Химичен състав на каваратаке

 • най-богатият природен източник на полизахарида крестин (полизахарид-К или само PSK); полизахариден пептид (PSP);
 • ензимите супероксид дисмутаза (СОД);
 • глюкани;
 • тетрацикличен тритерпеноиден стерол ергостаза-7,22, диено-ЗВ-ол, фунгистерол и В-ситостерол;
 • глутатион пероксидаза.

Лечебни свойства и приложение на каваратаке

Исторически, Coriolus е бил използван в китайската медицина, за да увеличи енергията и да съдейства за увеличаване на жизнеността на хората, страдащи от хронични заболявания. Във фолклорната медицина гъбичката се използва за лечение на широк спектър от заболявания на кожата, особено с импетиго и трихофития.

кориолусОт дълго време каваратаке бива използвана в народната медицина. Напоследък изследователите са започнали да изолират и идентифицират веществата в нея, които биха могли да действат като фармацевтични лекарства. Две от тези вещества са полизахариден пептид (PSP) и полизахариден крестин (PSK). Учените смятат, че тези химикали могат да се борят с рака и да засилят имунната система на пациента.

В клинични проучвания in vitro е установено, че coriolus има мощна имунопротекторна и антивирусна активност и следователно може да се използва за укрепване на имунната система при определени имунологични състояния, като например HIV, грипни вируси и херпес. Също така е известно, че притежава интерферонова активност в резултат на което е известно, че подобрява качеството на живот на тези, които изпитват определени палиативни състояния.

Свойства и действие на пуешка опашка:

 • притежава мощно имуномодулаторно и имуностимулаторно действие;
 • забавя метастазирането на раковите клетки;
 • понижава страничните ефекти от химиотерапия и лъчетерапия;
 • съдържа полизахариден пептид (PSP) и полизахарид-К (PSK, крестин), които могат да се борят с растежа на тумора, както и да стимулират имунната система;
 • действа още общо укрепващо на организма;
 • подобрява дейността на дихателната и стомашно-чревната системи;
 • стимулира чернодробната функция;
 • за профилактика на имунната система - подходящ при вирусни заболявания;
 • антиоксидантен ефект;
 • анти-атеросклеротично действие.

кауратакеГъбата се използва за лечение на херпес, синдром на хроничната умора, хепатит и белодробни заболявания; като отхрачващо средство; за подобряване на резултатите от тренировките по културизъм; за увеличаване на енергията; при импетиго; за лечение на инфекции на горните дихателни, уринарни и храносмилателни пътища; лечение на чернодробни заболявания, включително хепатит; намаляване на токсичните ефекти и болка при химиотерапия и лъчетерапия; повишаване на ефективността на химиотерапията; удължаване на живота и повишаване на качеството на живот на болните от рак; и увеличаване на апетита. Каваратаке помага и при лечението на хепатит В и маларията.

Пуешката опашка и раковото заболяване

Полизахарид-К (Кресин, PSK, PSP) се използва успоредно с химиотерапията при лечение на пациенти с рак, а другата му роля е да се намали отрицателното въздействие на лекарствата, използвани в химиотерапията. Министерството на здравеопазването и благоденствието на Япония одобри лекарството през 80-те години. Основните видове рак, на които лекарството е помогнало, са рак на стомаха и колоректален рак. Влияе и на недребноклетъчен белодробен карцином и малък клетъчен карцином, който също засяга белите дробове.

пуешка опашкаПриемането на полизахарида крестин (PSK) през устата може да подобри някои от реакциите на химиотерапията при хора с различни видове рак. PSK се използва в Япония в продължение на няколко десетилетия за рак на гърдата, рак на хранопровода, рак на стомаха, рак на белия дроб, рак на черния дроб, колоректален рак и назофарингеален рак. Резултатите са разнообразни. Когато се използва в комбинация с определени химиотерапевтични схеми, PSK може да бъде от полза за пациентите след хирургично отстраняване на рак на стомаха и колоректалния карцином, но клиничните проучвания при пациенти с рак на гърдата, левкемии и рак на черния дроб остават неубедителни до 2016 г.

Полизахаридът К (PSK), изолиран от Coriolus versicolor, се използва широко в Азия като адювантно средство при лечението на рак. Изследването на биологичните механизми, които са в основата на противораковите ефекти на PSK, продължава и изглежда обещаващо. Повече от 2 дузини човешки проучвания на PSK са прегледани от експерти от University of Texas M.D. Anderson Cancer Center. Почти всички тези проучвания са направени в Япония и са фокусирани върху рак на хранопровода, стомаха, дебелото черво или гърдата. Повечето от тях откриват, че PSK са помогнали на хората с рак. Хората, които са получили PSK заедно с други лечения, като хирургия, химиотерапия или лъчева терапия, обикновено са имали по-къси периоди на заболяване и повишени нива на преживяемост в сравнение с пациентите, които получават само стандартно лечение. Страничните ефекти от PSK в тези проучвания са били много леки. По-малки проучвания предполагат, че PSK може да не е толкова ефективен срещу рак на черния дроб или левкемия.

Полизахарид К (PSK), патентован продукт, получен от Coriolus, е разработен за лечение на рак в Япония. Когато се използва като адювантно средство, PSK засилва имунния отговор in vivo и подобрява процента на преживяемост при пациенти със стомашен и колоректален рак. PSK е евентуално приложим като адювант при лечението на рак на стомаха, хранопровода, колоректалния рак, гърдата и белия дроб. PSK адювантите се подлагат на изследване за техния потенциал да повлияят на рецидивите на рака.

траметес версиколорсДруги екстракти от Coriolus, като полизахариден пептид (PSP) и полисцхарид versicolor (VPS), се предлагат като хранителни добавки. Предварителните проучвания показват, че тези екстракти намаляват вредността от химиотерапията, повишават ефективността на химиотерапията или лъчетерапията и имат антипролиферативни и цитотоксични активности. Когато се използва с химиотерапия, PSP може да бъде от полза за пациенти с напреднал недребноклетъчен белодробен рак.

Клиничните изследвания, които използват екстракт от Coriolus самостоятелно или в комбинация с други ботанически продукти, също предполагат положителни имуномодулаторни ефекти.

За MD Anderson, най-голямата американска болница, занимаваща се с рака, полизахарид К (PSK) е "обещаващ кандидат за хемопрофилактика поради многобройните ефекти върху злокачествения процес, ограничените странични ефекти и безопасността на ежедневните перорални дози за продължителни периоди от време".

Пуешката опашка като хранителна добавка

пуешка опашка.Безопасността на гъбата като хранителна добавка е изследвана като каваратаке на прах се разтваря в дестилирана вода и се прилага ежедневно (2,5, 5,0 и 7,5 грама / килограм живо тегло) в единични дози на женски и мъжки плъхове. Не са наблюдавани неблагоприятни или летални ефекти като следствие от ежедневното въвеждане на гъбната биомаса. В допълнение, в сравнение с контролната група, при аутопсията и хистопатологичното изследване не се наблюдават анормални находки. Безопасният профил на биомасата за човешка консумация може да бъде извлечен от липсата на забележими неблагоприятни ефекти при плъховете.

Внимание!

гъба кориолусДосега не са докладвани странични ефекти от употребата на пуешка опашка. Хората, които са получили заедно химиотерапия и PSK, извлечен от гъбата, са проявили гадене, нисък брой бели кръвни клетки и проблеми с черния дроб. Не е ясно дали тези странични ефекти се дължат на химиотерапията или PSK.

Няма достатъчно информация относно безопасността на прием на пуешката опашка по време на бременност и кърмене. Поради това, по време на тези две състояния, билката не трябва да се употребява.

3.5, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-648/coriolus-mushroom
https://en.wikipedia.org/wiki/Trametes_versicolor
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5592279/
http://www.cancernetwork.com/integrative-oncology/coriolus-versicolor
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4788765/
https://belllifestyleproducts.com/collections/coriolus-versicolor
http://www.medicalmushrooms.net/trametes-versicolor/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНовиниЛеченияБотаникаАлт. медицинаИсторияЛюбопитноЗаведенияНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиЗдравни съветиВидеоЛайфстайлИзследванияСпортСъставкиФизиологияЕ-тата в хранитеХранене при...Храни и ястияИнтервютаСнимкиПроизводителиОткрития