Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Agaricomycotina Клас Agaricomycetes Разред Agaricales Сем. Agaricaceae Агарикус блазей, Агарик блазей

Агарикус блазей, Агарик блазей

Сем. Agaricaceae

Агарикус блазей, Агарик блазей - изображение

Агарикус блазей, Агарик блазей (Agaricus blazei) представлява една от новооткритите видове гъби, които трайно се налагат в медицината като алтернативни лечебни средства. От времето, когато тя е подложена на интензивно научно изследване преди около 35 години, става широко известна. Научните изследвания са фокусирани главно върху ефекта на агарик блазей като имуномодулиращо средство и неговия терапевтичен ефект във връзка с инфекции и рак.

Изследователи, изучаващи местното население в района й на разпространение откриват, че сред него има много малко случаи на заболеваемост от каквато и да била болест, включително рак, а голям брой от хората се радват на дълголетие. В последствие това е свързано с постоянното консумиране на гъбата от тях в нормалното им хранене. Смята се, че тя се бори с физически и емоционален стрес, стимулира имунната система, подобрява качеството на живот при диабетици, намалява холестерола, предотвратява остеопорозата и пептичната язва, лекува проблеми с кръвообращението и храносмилането и се бори с рака.

агарик блазейАгарикус блазей е годна за консумация бразилска гъба с нискокалорично съдържание и висока хранителна плътност. Гъбата е съвкупност от биоактивни компоненти, които притежават способността значително да променят развитието на определени болести.

Както вече бе споменато гъбата е открита преди няколко десетилетия, когато изследователи са наблюдавали невероятно ниска честота на гериатрични заболявания, както и ниска ракови заболеваемост на населението в планинския регион, известен като Пиедаде (Piedade), близо до Сао Пауло, Бразилия. Редовната употреба на гъбата като храна от жителите на селцето, оказва невероятен имунностимулиращ ефект върху организмите им. В сравнение с други годни за консумация медицински гъби, в агарикус блазей откриват, високата концентрация на полизахариди, бета 1,3-D глюкан, бета 1,6-D глюкан, ергостероли (провитамин D), линолова киселина, палмитинова киселина, витамин В6 и витамин В12. Изследвания показват, че тези биоактивни съставки могат да предложат няколко превантивни ефекти както за хората, така и за домашните любимци.

Устройство на агарикус блазей

Плодното тяло на гъбата е голямо, с бяло пънче и обикновено кафява гугла (шапчица). Стволът й е с блестяща повърхност в своята основа.

агарик блазейШапчицата й е покрита с копринени влакънца. От начало тя се развива под формата на капачка на бутилка, а по-късно се разтваря като чадърче. Големината на разтвирената шапчица е от порядъка на 20 до 70 милиметра в диаметър. Не рядко формата й клони към квардатна. Гуглата й бива оцветена в различни цветове, в зависимост от това колко се огрява от слънчевите лъчи. Така тя може да бъде бяла, жълта, сива, червеникаво-кафява, златиста, кафява, светлокафява. При сушене цялата се покрива със златисто-жълти пигменти.

Ламелите й са свободни, оцветени в белезникаво или бледо розово, когато са млади, а при остаряване стават шоколадово-кафяви. Има тъмнокафяви гладки базидиоспори. Погледнати под микроскоп спорите са лилаво-кафяви. Когато гъбата е млада тялото й е твърдо и плътно. С остаряването на билката то става кухо.

Разпространение на агарикус блазей

Вкусната ядлива гъба произхожда от много малка област в планините на Бразилия, близо до град Сан Пауло. Тя е широко култивирана в Япония поради медицинската й употреба. Развива се по единично или на групички, в диви и домашни условия. Расте дори по оборски тор и на гниещи субстрати.

разпространение на агарик блазейОткрита е през 1960 г. от Такатоши Фурумото (Takatoshi Furumoto), производител и изследовател, който я е изпратил в Япония през 1965 г. за изследване. Идентифицирана е като ABM (Agaricus blazei Murill) от белгийския ботаник Хейнеман (Heinemann) през 1967 г. По-късно й е дадено общо име Himematsutake в Япония, докато в Бразилия е наречена Cogumelo Piedade.

Въпреки че е най-големият производител на Agaricus blazei, тези гъби не са особено популярни в Бразилия. По-голямата част от търговската продукция е предназначена за износ. Гъбите са особено популярни в Япония като хранителна добавка.

Използваема част на агарикус блазей

Употребява се цялото плодно тяло на гъбата. Най-доброто време за събиране на плодното тяло за медицински цели е преди гуглата да започне да се разширява и освобождава спорите си.

Химичен състав на агарикус блазей

Основни вещества в гъбата са бета-глюкон и агаритин. Кавагиши е бил първият учен, който изолира активни противоракови съединения от нея, с помощта на пречистен екстракт с натриев хидрооксид. Той открива полизахариди с видима антитуморна активност, като основната част са FIII-2-b, която съдържа протеинов комплекс, състоящ се от 43,4% протеин и 50,2% въглехидрати. Фракцията FIII-2-b съдържа прости (1-6)-D-глюкопиранозилови вериги. Като цяло, известните активни съединения на Agaricus blazei Murill включват: бета глюкани, производни на ергостерол (провитамин D2), глюкоманан, маногалактоглюкан, протеогликани и ригоглюкани.

агарик блазейАгарикус блазей, в различни стадии на зрялост, съдържа алфа-глюкани и бета-глюкани в различна концентрация. Количеството и структурното разнообразие на глюканите се увеличават с узряването й. Така че времето на прибиране на реколтата и съхранението й е от голямо значение, за да се получи най-добрият екстракт от гъбата. При изучаване структурата на глюканите резултати показват, че екстрактите от цели гъби съдържат съединения, които могат да модулират туморогенезата и канцерогенезата на различни етапи и / или могат да действат на същия етап чрез различни механизми.

Специфичните механизми, които допринасят за подобрено състояние на имунитета, остават частично разбрани. Имунологично активните глюкани са (1-3)-d-свързани глюкозни полимери, които се появяват като първичен компонент в клетъчните стени на бактерии и гъбички или се секретират извънклетъчно от различни гъби и в действителност изглеждат най-важното активно вещество.

Агарикус блазей е източник на аминокиселини и е с високо съдържание на витамини и минерали, като витамини от вида B, както и калий, фосфор, калций, магнезий и цинк. Също така е източник на ергостерол, прекурсор на витамин D2 (ергокалциферол).

Агаритинът

агаритинАгаритинът е ароматно вещество, намиращо се специално в суровите гъби от рода Agaricus. Доказано е, че е мощно антивирусно съединение. Агаритинът бързо се окислява и бързо се разгражда след събирането на гъбите. Той също така не е устойчив на топлина и при готвене на прясна или сушена гъба, повечето от агаритиновите съединения биват унищожени. Може да се приеме, че екстрактите от гореща вода и тинктурите от А. blazei обикновено съдържат ниско или никакво количество на агаритин, поради термичната обработка.

Но поради известната репутация на агаритина като потенциален микотоксин някои производители на добавки, особено тези, които продават прахове, осигуряват чистота им относно веществото, като се придържат към тестове за високоефективна течна хроматография.

Лечебни свойства и приложение на агарикус блазей

вирус на човешки имунодефицитIn vitro и in vivo агарикус блазей показва имуномодулаторни и антимутагенни свойства, въпреки че биологичните пътища и химичните вещества, включени в неговата фармакологична активност, все още не са напълно проучени. Предполага се, че полизахаридните фитокомплекси са отговорни за посочените свойства, действайки вероятно чрез оптимизиран биохимичен път. Kawagishi е първият, който отделя активните противоракови съединения, пречистени от екстракт с натриев хидроксид от плодовото тяло на ABM. Авторът успя да открие полизахариди с очевидна антитуморна активност. Понастоящем клиничните проучвания носят все по-положителни потвърждения, но все още са необходими още проучвания за пълната му оценка. Клиничните проучвания в тази посока са положителни, но все още са в своя зародиш. От друга страна агаритинът, съдържащ се в гъбата, е добре известно канцерогенно и токсично вещество, което трябва да бъде напълно изследвано и оценено. Така, свойствата и лечебните възможности на агарикус блазей предстои да бъдат напълно изяснени и популяризирани.

Гъбата е известна със своите антивирусни свойства, както и с имуномодулиращата си активност. В някои изследвания, екстракти от нея показват "терапевтични ефекти срещу бактериална и вирусна инфекция" и са предложени като потенциални алтернативи на антибиотичните лекарства. При научни изследвания са демонстрирани техните полезни ефекти при редица заболявания, включително при хроничен хепатит, диабет, атеросклероза и хиперхолестеролемия.

Свойства на гъбата:

 • стимулант на имунната система, карайки естествените защитни механизми на тялото да се борят с много инфекциозни агенти и патологични единици в тялото;
 • антинеопластично - пречи на туморите да растат и води до ремисия им. Това нейно действие е доказано при изследвания на:

- левкемия;

- рак на червата;

- рак на белите дробове;

- рак на матката;

- рак на яйчниците и тестисите;

- рак на гърдата;

- рак на панкреаса;

- рак на черния дроб;

- невъзможност от провеждане на химиотерапия и лъчетерапия;

 • стимулира обмена на кръвта;
 • спомага за разграждането на отровни вещества, които се образуват в тялото в резултат на химиотерапия;
 • антивирусно;
 • противодиабетно;
 • антиоксидантно;
 • противовъзпалително.

Как действа агарикус блазей?

Антитуморни ефекти

спирала на днкМногобройни научни изследвания показват, че Agaricus blazei проявява антитуморна активност при бозайници. Полизахаридите, открити в нея, витализират производството на интерферон, както и на интерлевкин при малки животни. Този конкретен ефект косвено функционира, за да елиминира или дори да предотврати пролиферацията на ракови клетки чрез цитокин индуциращ ефект. Докладът за противораков ефект на Agaricus е публикуван в общата конвенция на Японската ракова асоциация през 1980 г.

Антимутагенни и бактерицидни ефекти

По-голямата част от изследванията за влиянието на билката върху рака са извършени на високото ниво на бета (1,3) D-глюкан и бета (1,6) D-глюкан протеинови съединения. Гъбичка, за да подобри функцията на имунната система, си служи и с редица допълнителни компоненти за борба с туморите. Те биват: протеинови съединения на рибонуклеинова киселина, киселинни хетероглюкани, ксилоглюкан, лектин и др.

Превантивни ефекти

Агарикус се състои от широка гама от нехранителни диетични фибри, които се борят с вредните агенти в и попаднали в тялото ни, като ни освобождава от тях. Агарикус може да се използва и като допълнение при радиация или дори химическа терапия, за да се избегнат радиационни увреждания и да се намалят страничните ефекти.

Адаптогенни ефекти

Агарикус помага на организма да се адаптира към всякакъв вид емоционален или физически стрес, да управлява ендокринните функции и да се приведе в равновесие.

Ефекти при синдром на хроничната умора

Гъбата може да се окаже полезна и за предотвратяване или управление на синдрома на продължителната умора.

Ефекти при имунен дефицит

Лабораторните изследвания, проведени в Националния институт по рака в САЩ и Японските национални здравни институти, показват, че екстрактът от гъбата убива вируса на човешкия имунодефицит (ХИВ) и повишава активността на Т-хелперни клетки.

Ефекти при автоимунни състояния

Изследователите са наблюдавали подобрение при индивиди, използващи Agaricus blazei Murill заедно с други гъби при хора с множество автоимунни състояния като ревматоиден артрит, диабет, лупус, атопичен дерматит и други.

Ефекти при диабет

Предварителните проучвания, както и директното терапевтично наблюдение показват, че Agaricus може да бъде полезен за намаляване на нивата на кръвната захар и избягване или дори справяне с диабета. Бета (1,3) D-глюкан, бета (1,6) D-глюкан протеиновите съединения и протеиновите съединения на рибонуклеинова киселина спомагат за намаляване на повишените нива на кръвната глюкоза.

Ефекти в подкрепа на здравите кости

Агарикус блазей съдържа витамин В1 и В2, но освен това се състои от значителни количества ергостерол, който може да се трансформира във витамин D2, когато се сушат под слънце или се загряват в процеса на механично сушене. Витамин D2 има положителни ефекти за намаляване на опасността от костна загуба.

Ефекти върху храносмилането

природаХраносмилателните ензими като амилаза, трипсин, малтаза, както и протеазата, открита в Agaricus blazei murill, заедно с други гъби подобряват смилането на хранителните маси.

Ефекти върху кожата и стареенето

Полезните вещества в гъбата помагат в лечението на обриви, дефекти, увредена кожа, белези. Няколко продукта, съдържащи бета-глюкан, помагат в забавянето на процесите на стареене. Бръчките са по същество резултат от увреждане на колагеновите тъкани под повърхността на кожата. Бета-глюканът поощрява обновяването на кожната повърхност, като ускорява обновяването на клетките й.

Традиционно се използва за лечение на често срещани заболявания като атеросклероза, хепатит, хиперлипидемия, диабет, дерматит, сърдечна недостатъчност и рак. Широко се използва днес в ориенталските страни както като ядлива гъба, считана за функционална храна, така и като природна терапия под формата на лекарствен екстракт предимно за профилактика и лечение на рак. В Япония изследователите демонстрират експериментално имуностимулиращи и противоракови ефекти на гъбата с различни екстракти от нея. Тези проучвания увеличават търговския интерес към агарикус блазей.

Състояния и заболявания, при които се използва агарик блазей:

 • екстрактът от гъбата се прилага и като съпътстващо лечение на болни от СПИН;
 • прилага се при възпаление на панкреаса, отоци, автоимунни заболявания /множествена склероза, полиартрит, псориазис, автоимунен дерматит, автоимунен тиреодит и др./;
 • намира приложение при астма, алергии, бронхит, хепатит, високо кръвно налягане, стенокардия, проблеми с ерекцията при мъжете, мигрена, хронична умора и изтощение, за забавяне на стареенето;
 • физически и емоционален стрес;
 • диабет;
 • висок холестерол и проблеми с кръвообращението;
 • остеопороза;
 • пептична язва и лошо храносмилане;
 • хроничен хепатит и рак.

Изследвания на агарикус блазей

балончетаКоличеството вода, което съдържа гъбата е 85-87%. След извличане на водното съдържание от нея, остава суха маса, съдържаща протеини от 40-45%, въглехидрати от 38-45%, влакнини от 6-8%, растителните мазнини 3-4%. Съдържа витамини В1, В2 и ниацин; стерол и ергостерол, който се превръща във витамин D2; минерали, от които най-значим е калият. Изследванията показват, че богатството на гъбата Agaricus blazei я прави способна да ограничава стреса - физически и психически; забавя развитието на остеопороза; благоприятства лечението на стомашни язви; стимулира имунитета; понижава холестерола. Гъбата е способна да намали цитопатичното въздействие на вируса на енцефалита поради нейните антиоксидантни, антимутагенни и антиканцерогенни свойства.

Изследванията на животните и клетъчните такива, проведени през годините, показват способността на гъбата да стимулира имунната система на организма, за да се бори с болестта. Изследванията от 2008 г. на Hetland G, Johnson E, Lyberg T, Bernardshaw S, Tryggestad AM и Grinde B в "Ефекти на лекарствената гъба Agaricus blazei Murill върху имунитета, инфекцията и рака", потвърждават тези наблюдения.

Допълнителни проучвания потвърждават способността на гъбата да понижи холестерола в кръвта, да възпрепятства отрицателните ефекти на патогените и ангиогенезата. Други клинични проучвания и такива върху животни показват, че тя може да понижи кръвната захар и да контролира инсулина.

Проведени са много изследвания при животни и клетъчни култури, за да се установи ефектът й върху раковите клетки. При колоректални и гинекологични ракови заболявания клиничните резултати са положителни. Това означава, че има признаци на подобряване на качеството на живот на раково болния. В случаите на сарком, рак на яйчника, рак на белия дроб, левкемия, хепатокарцином, рак на стомаха и рак на простатата, метастазите са инхибирани. Така докато ракът не е напълно унищожен, поне неговият растеж бива възпрепятстван. В доклад от октомври 2008 г. на Yu CH, Kan SF, Shu CH, Lu TJ, Sun-Hwang L и Wang PS: "Инхибиращите механизми на Agaricus blazei Murill за растежа на рака на простатата ин витро и ин виво" потвърждават тези свойства на гъбата.

Клетъчната цитотоксична активност на билката е значително по-висока след период на прием от 6 седмици в сравнение с плацебо, въпреки че при химиотерапия (карбоплатина, етопозид и таксол) няма разлика в броя на белите кръвни клетки при пациентите. Въпреки това, свързаните с химиотерапията странични ефекти като апетит, алопеция, емоционална стабилност и обща слабост са подобрени.

лабораторияКлинични проучвания при лечение на хипертония, хиперхолестеролемия и чернодробни заболявания - стойностите на кръвното налягане намаляват до статистически значими нива, в сравнение с тези в периода на предварителния преглед или периода на приемане на плацебо. Не се наблюдава значима разлика нито в стойностите на холестерола, нито на чернодробни ензими.

През последните години са докладвани три случая на пациенти с тежка чернодробна недостатъчност, болни от рак и третирани с екстракт от гъбата агарикус блазей. Установява се вероятна връзка между приема на екстракта и чернодробното увреждане, като не се изключват и други фактори допринесли за това - химиотерапия, лъчетерапия, стадий на раковото заболяване и др.

Необходими са внимателни клинични проучвания, сравняващи активността на изолирани съединения, екстракти от цели гъби и епидемиологични данни, за да се определи дали агарик блазей предоставя реални клинични ползи за пациента. Изследванията на дозировката, схемата и начинът на прием на екстракти от гъбата, както и използването на определени химически вещества за получаването им, отговорни за потенциалната полза от приема на агарикус, трябва да бъдат напълно развити, въпреки че изглежда, че съществуват ясни доказателства, че екстрактите от нея са богати на глюкани с имуностимулаторна активност.

Важно!

Основна загриженост за безопасността на екстрактите представлява токсичността и канцерогенността на агаритина и неговите производни, както и съдържанието на тежки метали в гъбите от този вид. Поради голямата им популярност в медицината, са необходими повече данни за механизмите на действие на веществата в тях и изясняване безопасността им и лечебните ефекти от приема им преди да се започне с тяхната употреба с цел превенция и лечение на рак и имунодепресивни разстройства.

Замърсяване на агарик блазей с кадмий

Agaricus blazei по-специално демонстрира висока толерантност към кадмия от тежъките метали. Кадмият е обикновен замърсител, който идва от изгорелите газове на автомобилите или от изгарянето на изкопаеми горива, които могат да замърсят дивите агарикус и всички гъби, отглеждани в близост до крайпътни или промишлени замърсени райони.

Важно е да се отбележи, че повечето гъби агарикус, продавани като хранителна добавка, се произвеждат от култивирани сортове, които се отглеждат на закрито в контролирана среда, при което е значително по-малка вероятността да бъдат замърсени от тежки метали от околната среда като кадмий.

Форми на употреба на гъбата:

форми на употреба на агарик блазей

 • прясно състояние;
 • сухо състояние;
 • екстракт;
 • прах;
 • капсули;
 • лекрствени добавки.

Прахът може да се използва като хранителна добавка и да се прибави към супи, яйца или шейкове.

Лечебните гъби като Agaricus blazei са по-ефективни, когато се варят на бавен огън (да къкрят) или се обработват на пара. Процесът спомага за освобождаването на терапевтичните съединения, по-специално бета-глюканите и полизахаридите.

Изследвания на агарикус блазей в подкрепа на:

 • имунната система

Едно от най-известните и добре проучени лекарствени преимущества на Agaricus blazei е способността й да стимулира дейността на имунната система. Тези гъби и техните екстракти, както бе споменато по-горе, са традиционно използвани за борба с широк спектър от заболявания, включително диабет, циркулаторни проблеми, висок холестерол, хепатит, рак и остеопороза. Многобройни проучвания през последните няколко десетилетия показват, че те могат значително да подобрят общото здравословно състояние и качеството на живот. Установено е, че една от най-важните причини за здравните ползи от Agaricus blazei е, че те съдържат различни полезни полизахариди под формата на силно структурирани бета-глюкани. Тези съединения също са известни със своята невероятна способност да модулират имунния отговор на организма и да осигуряват защитата му срещу болести. Според различни изследвания, полизахаридите, открити в гъбата, регулират производството на антитела и действат като "модификатори на биологичната реакция".

През последното десетилетие благоприятното влияние на Agaricus blazei Murill е оценено и документирано в много научни изследвания и някои клинични изпитвания. По-голямата част от данните, публикувани в рецензирани списания, показват, че AB предава различни здравни ползи, дължащи се на неговата модулация на имунната система, използван дори само като хранителна добавка. Тази модулация се дължи отчасти на група от изключително ефективни имунни стимуланти, наречени глюкани (бета-1,3-D-глюкани и бета-1,6-D-глюкани, които са почти идентични химически) - силно активни съставки на ABM. Съществуват и други имуномодулиращи вещества като протеогликани (също съдържащи протеини) и естрадиол. Екстрактите от Agaricus blazei Murill, подобно на глюканите, подобряват вродения имунитет чрез активиране на имунни клетки като макрофаги, моноцити, дендритни клетки, полимонуклеарни левкоцити (PMN) и NK (естествени убийци) клетки. Накратко, глюканите - основните активни компоненти на АВ - са мощни активатори на тези фагоцитни клетки.

Фагоцитозните клетки са нашата първа линия на защита и играят решаваща роля в отблъскването на всички "нарушители" попаднали в организма. Тези клетки поглъщат патогени, включително вируси, бактерии и други и допълнително стимулират вродения и адаптивен имунитет чрез антигенно представяне и секреция на цитокини и хемокини (химически сигнални вещества или вестители, които привличат други имунни клетки хемотактично към нарастващата концентрация на веществото източник). Макрофаги-получените цитокини играят важна роля в междуклетъчната комуникация. Екстрактът от AB е мощен стимул за производство на цитокини, което подобрява "междуклетъчните разговори", за да се борим по-ефективно с инвазивните агенти. Друг начин, по който АВ активните компоненти помагат на човешката имунна система е стимула, който те осигуряват на естествените убийци (NK) клетки и Т-NK клетки, които са експерти в противотуморната защита. Дендритните клетки, нашите най-големи антиген-представящи клетки, са директори на имунната система и оркестрират свързването на вроден и адаптивен имунитет.

Причината за силната и бърза ангажираност на вродения имунитет, когато се срещне с годни за консумация гъби като ABM, се изразява в незабавно прекъсванена връзката между патогените и молекулите в организма. Бета-глюканите, които образуват основния клетъчен скелет в гъбите, се разпознават незабавно от т.нар. рецептори за разпознаване на шаблони (Kumagai 2010), като TLR2, дектин-1 и CR3. По този начин научните данни показват, че полизахаридите от Agaricus имат значителна имуноактивираща сила.

Здравата и силна имунна система е от решаващо значение за здравето на тялото. Силният потенциал на агарикус блазей (АБ) да стимулира имунния отговор е едно от най-важните свойства на тази лечебна гъба. Въпреки това е много важно да се отбележи, че не всички екстракти на АВ показват сходни свойства. AndoSan е екстракт от AB, за който е доказано, че има най-силни имуномодулиращи свойства, в сравнение с други екстракти от гъбата, в смъртоносен бактериален сепсис при миши модел. Поради резултата от това сляпо проучване за сравнение, при което изследователите не са знаели за идентичността на различните изследвани АВМ екстракти, AndoSan се е превърнал в избор за по-нататъшни проучвания, включително текущи клинични опити с пациенти с рак и пациенти с възпалителни чревни заболявания. Ето защо AndoSan е добър избор и е широко признат от медицинското общество като съпътстваща терапия при раково заболяване и възпалителни чревни заболявания.

Последното проучване е предизвикано от противовъзпалителен ефект на AndoSan, наблюдаван при здрави доброволци. Ето защо AndoSan е широко признат от медицинското общество. Той няма пряк ефект на убиване на бактерии, а действието му върху бактериалния сепсис е чрез модулация на клетките и каскадна защита като допълнение към вродената имунна система.

 • ракът

Имуномодулиращите свойства на Agaricus blazei също са свързани с неговия потенциал срещу различни форми на рак. Бета-глюканът, намиращ се в гъбите, се смята, че е изключително ефективен при стимулиране на имунния отговор на организма и съединението е специално използвано за инхибиране на растежа на туморите. Освен това, едно корейско изследване, публикувано през 2004 г., установява, че Agaricus blazei може да направи чудеса за тези, които са подложени на химиотерапия. Изследователите открили, че лечението с билката има значително положително въздействие върху общите странични ефекти на химиотерапията. Пациентите са имали подобрения по отношение на апетита, загубата на коса, физическата слабост и емоционалната стабилност, което предполага, че лечението с агарикус блазей може да бъде много полезно за пациентите, докато са подложени на химиотерапия.

Данни от in vitro и проучвания с животни показват, че гъбата води до положителни ефекти при различни видове заболявания. Това се дължи най-вече на факта, че активира бели кръвни клетки като макрофаги, дендритни клетки, гранулоцити и естествени клетки убийци от вродената имунна система. Следователно е уместно да се заключи, че Agaricus blazei може да подобри здравето и по този начин качеството на човешкия живот.

Според клинично проучване за рака, проведено в Южна Корея през 2004 г., агарикус подобрява качеството на живот при пациенти с висока доза химиотерапия. Качеството на екстракта от ABM е пряко свързано с подобряването на човешкото здраве и качеството на живот.

Agaricus blazei Murill (ABM) традиционно се използва за профилактика на рака. Неговите предполагаеми антитуморни ефекти са предизвикали интереса на учените, които са решили да въведат ABM в строг научен контрол. Серия от лабораторни изследвания, събрани от цял свят, показват, че екстракти от АВМ предизвикват регресия на тумора при мишки. Тези положителни резултати при животински модели, както и in vitro изследвания с ракови клетки, са довели до поредица от клинични проучвания, които изясняват благоприятните ефекти на ABM за пациентите.

Ракът е една от основните причини за смърт и инвалидност по целия свят, наред със сърдечните заболявания. За съжаление, въпреки значителното подобрение в диагностичните техники, все още няма безопасно и ефективно лечение на рака. Според СЗО само през 2004 г. заболяването е причинило 7,4 милиона (или около 13%) смъртни случаи в световен мащаб.

Проучванията установяват, че група активни съставки като бета-глюкани, протеогликани и ергостерол са отговорни за индуцираната туморна регресия при мишки. Освен това - мишките, които се допълват ежедневно с бета-глюкан, изолиран от АВМ, показват понижено ниво на спонтанни метастази на клетки от рак на яйчниците и белите дробове. В друг набор от експерименти, мастноразтворимият ергостерол от АВМ се оказва антиангиогенериращо вещество, което затруднява образуването на кръвоносни съдове и в резултат намалява туморния растеж и метастази при мишки с карцином на белия дроб.

Антитуморните ефекти на ABM екстрактите се дължат на индуцирането на апоптоза (програмирана клетъчна смърт) на раковите клетки и активирането на NK (естествени убийци) клетки. Установено е, че повишената NK клетъчна активност корелира с повишената инфилтрация на клетките в туморните места. Клиничните проучвания са насочени към пациенти с остра не-лимфотична левкемия. Резултатите показват, че екстракти от АВМ инхибират левкемични клетки. Понастоящем има редица текущи клинични проучвания, които също са съсредоточени върху ролята на ABM екстрактите при лечението на рак.

В момента ABM екстрактите се използват заедно с традиционните класически лечения, като химиотерапия. Добре е известно, че стандартното лечение, заедно с X-облъчване на тумори, има много нежелани странични ефекти, които понижават качеството на живот при пациенти, които вече страдат от болестта. ABM може да се окаже безценен за облекчаване на нежеланите реакции и по този начин за подобряване на качеството на живот на болните от рак. Не само ABM екстрактите спомагат за подобряване на клиничния резултат от традиционните класически ракови лечения, но и облекчават физическото и психическото страдание от страничните ефекти на химиотерапията, като осигуряват така необходимото облекчение за пациентите с рак.

 • антивирусната и антибактериалната активност

Бета-глюкановите полизахариди са естествени защитни агенти от Agaricus blazei за патологични организми. Могат да бъдат използвани за борба с вирусни и бактериални инфекции. Обещаващи изследвания са направени относно антимикробните свойства на този вид гъби. Едно проучване установява, че екстрактите на агарик блазей могат да ни защитят от бактериите и вирусите, причиняващи пневмония и менингит, както и от някои видове херпес. Друго проучване, публикувано през 2013 г., отново разглежда медицинската им стойност. Бива установено, че полизахарид, изолиран от гъбата, е ефективен срещу вируса на херпес симплекс. Изследването всъщност установява, че екстрактът е сравним с ефектите на често предписван противохерпес медикамент - Ацикловир.

За да се оцени антибактериалната ефикасност на ABM екстрактите, пет АВМ продукти, описани като А, В, С, D, E бяха сляпо съпоставени в миши модел за смъртоносен пневмококов (грам положителен) сепсис. В деня преди предизвикването на сепсиса, мишките получават екстракти от ABM перорално. Един от изследваните екстракти, описан като А, представлява смес от 82% ABM, 15% Hericium erinaceum (японски: Yamabushitake) и 3% Grifola frondosa (майтаке). Всички от тях принадлежат към фамилията гъби Basidiomycetes. Този конкретен екстракт изглежда е единственият, който има значителен защитен ефект. Екстракт А изглежда е най-ефективният за намаляване на броя на бактериите в кръвта на заразените мишки. Освен това, един и същ екстракт значително увеличава степента на оцеляване на животните.

Високата активност на екстракт А е описана в още едно друго проучване, при което сепсисът се развива от грам-отрицателни бактерии. Мишките се лекуват с ABM екстракта в деня преди индукцията на сепсис и отново показват намаление на бактериемия и повишаване на степента на преживяемост. Има голяма разлика в ефекта върху смъртоносната бактериална инфекция между ABM екстрактите, представящи превъзходството на екстракт А. Това може да се дължи на наличието на допълнителни биологични компоненти и синергии с другите две съставки на Basidiomycetes гъби, както и протоколите за методи на култивиране и преработка.

Екстракт А представлява продуктът AndoSan, който изглежда е единственият, който даде значителна защита при преодоляването на смъртоносния бактериален сепсис. Ето защо този конкретен екстракт от гъби е избран за проучвания при други животински модели и клинични проучвания, където е доказано, че е от полза. Следователно, той е очевиден избор за профилактика или лечение на заболявания - и е широко признат от медицинското общество.

 • възпалителните заболявания на червата

Изследванията показват, че Agaricus blazei е много ефективен, когато става въпрос за облекчаване на външни и вътрешни възпаления на организма. В един експеримент, извършен върху пациенти с възпалителни заболявания на червата, изследващият екип открива, че екстракт, направен от гъбата, има мощни противовъзпалителни ефекти срещу възпаление, причинено от болестта на Крон и улцерозен колит.

 • остеопорозата

Започнати са изследователски дейности относно влиянието на гъбата върху остеопорозата, които до момента са с обещаващи резултати за облекчаване на симптомите на заболяването.

 • отслабването

Проучване във Франция, публикувано през 2013 г., цели да проучи ефектът от екстракт от гъбите върху наднормени и затлъстели плъхове, хранени с високо съдържание на мазнини. Изследователите откриват, че при започване третирането на животните с екстракта, той ефективно ги предпазва от наддаване на тегло. Те също така отбелязват, че плъховете са по-подвижни и изразходват значително повече енергия. Просто като се движат повече, плъховете изгарят повече калории, което може поне частично да обясни защитата от наддаване на тегло.

 • диабетът и функцията на черния дроб

Agaricus blazei може да подобри здравето на черния дроб и да помогне лечението на пациенти с диабет тип 2. Изследване в Тайван за ефектите на гъбата върху хепатит B е проведено в продължение на една година. Открито е, че лечението с гъби спомага за нормализиране на чернодробната функция при пациенти, страдащи от хепатит В. Когато става въпрос за диабет, ранните признаци също са много добре повлияни от билката. Друго проучване, публикувано през 2012 г., открива, че бета-глюканите спомагат за намаляване нивата на холестерола и за регулиране на нивата на инсулина и кръвната захар. Резултатите предполагат, че Agaricus blazei има потенциал в лечението както на чернодробни, така и на сърдечни заболявания и на диабет.

Първите записи за агарикус блазей, че е използван за лечение на хепатит, имат легендарни корени. Без съмнение този факт принуждава Инузука (Inuzuka, 2002 г.) и колеги да тестват екстракт от него при лечението на хепатит C. Предварителните данни показват клинични ефекти на A. blazei при хора доброволци с повишена активност на γ-глутами-пируват трансаминаза (γ-GTP), маркер за увреждане на черния дроб. Общо 20 пациенти (половината от които са мъже) с хроничен хепатит тип С получават екстракта перорално два пъти дневно в продължение на 8 седмици. Бяха установени редуцирани серумни нива на y-GTP при 80% от пациентите без токсикологични находки или други странични ефекти. От тези резултати се стига до заключението, че екстрактът би могъл да бъде полезен при пациенти с лека хепатопатия, като хепатит С. Друг екип от учени през 2008 година провеждат отвореното пилотно проучване за 1 година, наблюдавайки дали екстрактът подобрява чернодробната функция при пациенти с хепатит В. Четирима пациенти под 12 месеца клинично наблюдение с аланин аминотрансфераза (ALT) над 100 IU / L и неприемащи лекарства за хепатит, получават екстракт от AБM (1500 mg дневно в продължение на 12 месеца). Нивото на ALT е взето като основно измерване на резултата. В края на проучването основните нива на аспартат аминотрансфераза (AST) и ALT намаляват от 246.0 (+/- стандартно отклонение (SD) 138.9) до 61.3 (+/- SD 32.6) IU / L и 151.0 (+ SD 86.9) до 46.1 (+/- SD 22.5) IU / L, съответно. Тези данни показват потенциалната полза от екстракта при нормализиране на чернодробната функция на пациенти с хепатит В, но контролирани проучвания с по-големи проби трябва да бъдат извършени в бъдеще.

В други проучвания е изследван възможният in vivo ефект на перорално приетия екстракт от агарик блазей при пациенти с интерферон(IFN)-a-резистентен хроничен хепатит C вирусна инфекция. Наблюдавано е, че вирусният товар е леко, но не значително, намален след 1 седмица лечение. Лечението изглежда също е регулирало генът за IFN-α-рецептора. Следователно, допълнителни проучвания, изследващи приема на AБM в комбинация с редовно лечение с IFN-α, биха представлявали интерес. По този начин, ABM може да подобри ефекта от лечението с IFN алфа при пациенти с хроничен хепатит.

Потенциалната роля на Agaricus при лечението на хроничен хепатит е била отбелязана от Wang et al. (1993) и данните сапубликувани на уеб сайт. Те съобщават, че дневно приложение на 20 мг Agaricus blazei Murrill предизвиква различни ефекти, включително подобряване на чернодробната функция и отрицателен индекс на вирусна активност при пациенти с хроничен хепатит. Експерименталната група (10 пациенти) приема Agaricus blazei Murrill, а контролната група (10 пациенти ) са получавали само обичайното лечение. Резултатът се сравнява 3 месеца по-късно и се потвърждава, че ефектът на лечението върху експерименталната група е значителен за 2 и е ефективен при 8 индивида, докато ефектът върху контролната група е значителен само при 1, ефективен при 6 и неефективен при 3 лица. Всеки от измеримите параметри, като нивото на GOT (глутаминова оксалоацетна трансаминаза) и активността на GPT (глутамово-пирукова трансаминаза), свързващата жлъчна киселина, серумният железен протеин, стойностите на общия билирубин и протромбин на експерименталната група показват забележителната ефективност на гъбата при поддържане на чернодробната функция.

В момента няма добри и ефективни лекарства срещу хроничен хепатит, особено инфекции тип С. Всички тези примери на клинични данни показват, че Agaricus blazei Murill може да бъде обещаващо средство при лечението на хепатит, особено при пациенти с резистентен тип заболяване. Няма съмнение, че са необходими допълнителни контролирани клинични проучвания, за да се потвърди полезността на AБM при лечение на хепатит, за да се изключат токсичните странични ефекти.

До момента има доказателства, че тази гъба може да се използва безопасно като имуностимулант и да медиира биохимичните параметри, свързани със затлъстяването или диабета.

Агарикус блазей в кулинарията

чай от агарик блазейОсвен в медицината, агарик блазей се използва усилено и в кулинарията. Има сладникав вкус, подобен на зелени ядки и аромат на бадеми. Има миризма на бадеми, защото съдържа бензилов алкохол, бензонитрил, бензалдехид и метил бензоат. Рецепти, които могат да се изпълнят с гъбата са зеленчукова супа, гъбен чай, супа с тиква, джинджифил и агарик блазей, морски дарове с гъбен сос, канелони с рикотта и агарик блазей, филе с гъби, салати.

Под формата на хранителна добавка, агарик блазей се предлага като прах или течен екстракт. От тези форми на гъбата могат да се приготвят горещи напитки и еликсири.

Интересно за агарик блазей

Историята на Agaricus blazei Murill (ABM) е тясно свързана с планинското село Piedade, разположено в атлантическата тропическа гора, на около сто километра западно от Сао Пауло, Бразилия, Южна Америка. Липсата на болести и изненадващото дълголетие на местното население се свързва с честата употреба на гъбата в ежедневното им меню. Тя е добре известна на хората в този регион като традиционна панацея, която донася дълголетие и здраве. Самата гъба се смята за нещо повече от храна.

Първото историческо описание за използването на тази гъба за медицински цели идва от византийските медицински трактати, показващи нейната дълга традиция на употреба.

В момента Agaricus blazei Murill продължава да бъде подложена на интензивно изследване, а резултатите от това се публикуват в големи научни списания. Гъбата е една от най-обещаващите средства за борба с рака.

Внимание!

Агарикус блазей може да удължи времето и интензивността на действие на лекарствата и да доведе до непредсказуеми странични ефекти от тяхната употреба.

Гъбите, особено дивите са предразположени към замърсяване с тежки метали като арсен, олово, кадмий и живак, както и цезий. Много от тях притежават способността да натрупват радиоактивни вещества в относително високи концентрации. Високите нива на токсични съединения в тях могат да заличат ползите от консумацията им за здравето на човека.

До юни 2009 г. в Япония не са съобщени странични ефекти от употребата на агарик блазей. В Япония той е широко използван като хранителна добавка от средата на 90-те години на миналия век, както и предмет на интензивни изследвания от средата на 60-те години на същия. Последните научни изследвания потвърждават, че агарикус, отглеждан в Япония, е безопасен и ефективен.

Безопасност на употреба на агарикус блазей

Много учени са изследвали Agaricus blazei, както и други подобни гъби в продължение на близо 50 години. Лабораторните тестове показват потенциалът й в борбата с рака, способността й да стимулира дейността на имунната система и нейната безопасност. Големият брой проучвания in vitro и in vivo и наличието на подобни резултати дават добри доказателства в подкрепа на твърдението за инхибиране на туморния растеж и стимулирането на части от имунната система. Последните проучвания потвърждават необходимостта, безопасността и ефективността на гъбата -  следователно тя се оказва добър избор за медицинска употреба.

гъби агарик блазейБезопасността й е особено важна, тъй като се счита за едно от най-популярните лекарства, с които се допълва лечението на пациенти с рак. Тъй като токсичните тежки метали могат да бъдат погълнати и концентрирани в гъбите, важно е да се гарантира от производителя, че тя не е била отглеждана върху замърсена почва или субстрат.

Съществуват обаче противоречиви доклади относно ефекта на AБM върху чернодробната функция. Има един доклад, отбелязан в медицинската литература, в който се посочва, че трима пациенти с рак, които са приемали добавка от Agaricus, са претърпели увреждане на черния дроб. В доклада се споменават три случая на пациенти с напреднал стадий на рак, които показват тежки чернодробни увреждания, като при това се вземат предвид и други фактори причина за настъпилата патология с паренхимния орган. Била е установена връзка между екстракта от Agaricus blazei и увреждането на черния дроб. От друга страна, изследването на приема на ABM при пациенти с хронична инфекция с вируса на хепатит С, извършено от Grinde et al., не показват никакви странични ефекти върху чернодробната функция. Пациентите в това проучване са били третирани с препарата AndoSan, който доказва ABM не-хепатотоксични свойства! Нещо повече, приемът на ABM под формата на AndoSan е тестван при здрави доброволци и пациенти с възпалителни чревни заболявания. Стандартизирана дневна доза от 60 милилитра екстракт от ABM приемана за 12 дни, както и висока дневна доза от 360 милилитра получавана през два дни, са оценени като безопасни. Събраните данни не показват никакви патологични ефекти върху хематологичните параметри, включително тези, касаещи чернодробната, панкреасната и бъбречната функции. Това неотдавна е потвърдено при пациенти с IBD (улцеративен колит и болест на Крон) от Forland et al., които са третирани с AndoSan в продължение на 2 седмици.

Още по темата:

4.1, 13 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2249742/
https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/benefits-of-agaricus-blazei-murrill-mushroom/
https://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-1165-agaricus%20mushroom.aspx?activeingredientid=1165
http://www.medicalmushrooms.net/agaricus-blazei/
https://healthyfocus.org/agaricus-blazei-benefits/
http://www.raysahelian.com/agaricus.html
https://www.healthbenefitstimes.com/health-benefits-of-agaricus-blazei-mushroom/
https://www.superfoods-for-superhealth.com/agaricus-blazei.html
http://agaricus.org/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияНовиниЛеченияБотаникаНормативни актовеИсторияАлт. медицинаЗдравни съветиЛюбопитноХранене при...ПатологияОрганизацииИзследванияКлинични пътекиЗаведенияСпециалистиВидеоЛайфстайлМикробиологияТестовеИнтервютаЗдравни проблемиСоциални грижиРецептиХрани и ястияСнимкиСъставкиДиетиПроизводителиПсихологияАнкетиФизиология