Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Gentianales Сем. Apocynaceae (Зимзеленови) Мадагаскарска зеленика, Винка, Розова зеленика

Мадагаскарска зеленика, Винка, Розова зеленика

Сем. Apocynaceae (Зимзеленови)

Мадагаскарска зеленика, Винка, Розова зеленика - изображение

Мадагаскарска зеленика (Vinca rosea, Catharanthus roseus, Madagascar periwinkle) представлява цъфтящо, ниско, храстовидно растение, принадлежащо към семейство Зимзеленови (Apocynaceae). Понякога я приемат за храст-джудже. Нейни имена също са перелина зеленика, роза зеленика, розова винка, винка, катарантус, розова зеленика, "стара мома", мадагаскарска розова зеленика. В България някои я наричат "гръцко цвете". Индийски имена на билката са Sadabahar, Sadapushpi, Sadaphuli, Baramasi.

Устройство на мадагаскарска зеленика

 

Растението достига на височина до 1 метър. Стъблата са изправени или леко полегнали, гладки или леко набраздени, с различна дължина в цялата конфигурация на растението. Оцветени са в по-светло зелено, понякога с лек сивкав отенък. Младите им части, т.е. тези към върховете на стъблата, имат слабо червеникаво оцветяване.

 

 

 

Листата са овални до продълговати, дълги 2.5-9 см и 1-3,5 см широки, лъскави, зелени, без власинки, с бледа средна жила и къса дръжка дълга около 1-1,8 см. Те са разположени в противоположни двойки.

 

 

 

 

Цветовете са разположени по единично, оцветени в различни гами от бяло до тъмно розово с по-тъмен червен център, с приосновна дръжка дълга 2,5-3 см и диаметър на венчето 2-5 см., което е с пет лобовидни венчелистчета. 

Плодът е един чифтен, представляващ тънка шушулка с дължина 2-4 см. и 3 мм. широка, съдържаща много семенца.

 

 

Многобройни са сортовете относно вариации в цвета на растението - бял, лилав, прасковен, червен и червено-оранжев и др.

Мадагаскарската зеленика е известна със своя дълъг период на цъфтеж, през цялата година в тропически условия, и от пролетта до късна есен, в топлия умерен климат. Тя е толерантна към по-хладни условия на развитие в регионите с умерен климат.

 

Разпространение на мадагаскарска зеленика

Родното място на мадагаскарската зеленика е Мадагаскар. Отглежда се в много райони на Индия. Разпространена е по целия свят. Установява се по места от морското равнище до 900 метра надморска височина. Широко култивирана е и натурализирана в субтропическите и тропическите райони на света.

В дивата природа, тя е застрашено растение, като основната причина за това е унищожаване на местообитанията й от селскостопанската дейност, изсичане и пожари в горите.

винка с росаКато декоративно растение, розовата винка е оценена за своята издръжливост в суха и дефицитна на хранителни вещества почва, такава каквато е популярна в субтропичните градини, където температурите никога не падат под 5 до 7 ° C. В градините от умерените ширини е много популярна растителност през топлия сезон. Слънце и добре дренирана почва са предпочитаните от нея условия на развитие. Не вирее добре на плодородни почви. Когато се отглежда с производствена цел цъфти през цялата година и достига височина до около 1 метър.

В САЩ растението понякога се смята за инвазивно. Но то не е с такава степен на растеж и размножаване, че да измести местните видове. Забелязано е, че семената му се разпространяват от мравки.

Използваема част на мадагаскарска зеленика

Употребяеми части на растението са цветовете, коренът, стъблата и листата му.

Химичен състав на мадагаскарска зеленика

Росинидин е антицианидинов пигмент, съдържащ се в цветовете на растението. Повече от 100 алкалоида са открити в зелениката, измежду които винкристин и винбластин. Други вещества съдържащи се в нея са танини, виндезин, винорелбин.

Лечебни свойства и приложение на мадагаскарска зеленика

Растението обикновено се отглежда по целия свят като декоративно и с медицинска цел. В много страни е използвано за лечението на диабет. Учени, които са изследвали лечебните му свойства са открили, че съдържа група от алкалоиди, изключително токсични, които могат да се използват в лечението на рак. Два от тези алкалоиди са винкристин и винбластин, които в пречистена форма могат да се използват за лечение на често срещаните ракови заболявания левкемия и лимфом (лимфом на Ходжкин). С откриването на винкристин се повишава степента на спасяемост на деца от левкемия от под 10% до над 90%.

винка в саксияИнтересът към винката започна в средата на 1950-те години, когато изследователи, установяват, че чай от билката консумиран в Ямайка е с отчетени антидиабетни свойства. Така те започват с изседването на зелениката относно посочените й качества, което довежда до откриването на алкалоидите винбластин и винкристин в листата и стъблото й.

Използването на винбластин и винкристин в химиотерапията довежда до 80% освобождаване за лечение на болестта на Ходжкин, 99% ремисия при остра лимфоцитна левкемия, 80% ремисия при тумор на Уилм, 70% ремисия при гестационна хорикарцинома, 50% ремисия при лимфом на Бъркит.

Като цяло, установените алкалоиди в мадагаскарската зеленика имат хипотонично, седативно, успокоително и противораково действие. Те помагат при болки в мускулите, депресия на централната нервна система и ужилвания от оси. Използват се в случай на кръвотечение от носа, кървене от венците, язви в устата и болки в гърлото, загуба на памет, хипертония, цистит, гастрит и ентерит, диария и повишени нива на кръвната захар.

различни видове винкиВ Аюрведа (индийската традиционна медицина) екстрактите от корени и издънки на зелениката, макар и отровни, се използва срещу няколко заболявания - диабет, малария, лимфом на Ходжкин, левкемия. Листата и цветята на билката също намират място в аюрведа-лечението на същите заболявания.
Сок от лист е бил използван за лечение на ужилване от оса, за направата на гаргара и използването й при болки в гърлото. Цветни екстракти се използват за промиване очите на кърмачета. Чай от заленика се използва за лечение на диабет и кашлица.

 

Свойства на мадагаскарскара зеленика:

 • седативно;
 • антинеопластично;
 • успокояващо;
 • хипотонично;
 • засилва паметта;
 • контролира кръвотечение.

Освен това, антибактериални свойства са открити в екстракти от листата на розовата зеленика. Венчелистчетата, семената и други части на растението имат антиоксидантни свойства.

Заболявания и състояноя, при които се прилага мадагаскарска зеленика:

 • диабет;
 • високо кръвно налягане;
 • депресия;
 • кръвотечение от носа;
 • кървене от венците;
 • язви в устата;
 • болки в гърлото;
 • гастрит;

червена винка

 • ентерит;
 • диария;
 • деменция;
 • васкуларна деменция;
 • ларингит;
 • белодробни заболявания;
 • ревматизъм;
 • астма;
 • метеоризъм;
 • туберкулоза;
 • диспепсия;
 • стомашни разстройства;
 • дисменорея;
 • менорагия;
 • болки в мускулите;
 • цистит.

Винка се грижи за здравето на мозъка, като подобрява притока на кръв към него, повишава нивото на кислород в мозъчната тъкан, подобрява паметта. Така също повишава нивата на серотонин и пречи на абнормалната коагулация на кръвта.

Начин на употреба на мадагаскарска зеленика:

бяла винка

 • 1 горчива тиква Karela, 1 малка краставица и 1 средно голям домат. Измиват се добре с топла вода и се слагат в блендер. Към тях се добавят 5-7 цветчета винка и 4-5 листенца ниим (Neem). Ако нямате на разположение цветчета от винка, може да ги замените с 3-4 листенца от билката. Всичко се смила и пие. Тази смес ще увеличи отделянето на урина, също така ще детоксикира организма, както и ще облекчи бъбречни неразположения.
 • пресните листа от розова зеленика могат да се сушат, да се направят на прах и да се съхранят в херметически затворени стъклени съдове. От тази сушена листна маса може да се консумира по една чаена лъжичка смесена с плодов сок или вода, с цел контролиране на диабет. Прахът може да бъде малко по-горчив, но бъдете сигурни, че това е нормално.
 • при ужилване от оса, на поразеното място нанесете сок от листа на винка. Той неутрализира отровата и предотвратява подуването и облекчава болката.

Внимание!

Винката може да бъде опасна, ако се консумира пряко. Както и при други членове от семейство Apocynaceae, сокът от билката е изключително токсичен.

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛеченияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноНовиниХранене при...ИзследванияАлт. медицинаСпециалистиИсторияСнимкиФизиологияВидеоКлинични пътекиЛайфстайлЗаведенияПатологияЗаболявания (МКБ)ДиетиСпортАнкетиНормативни актовеИнтервютаТестовеХрани и ястияОрганизацииЗдравни проблемиПсихологияПроизводители