Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Asphodelaceae (Асфоделови) Алое свещник, Дървовидно алое

Алое свещник, Дървовидно алое

Сем. Asphodelaceae (Асфоделови)

Алое свещник, Дървовидно алое - изображение

Алое свещник, Дървовидно алое (Aloe arborescens) предствлява вид многогодишно растение от род Aloe, принадлежащо към семейство Асфоделови (Asphodelaceae). Известно е и като Кранц алое, а конкретният епитет „арборесценс” означава "дърво-подобен". Таксономично, то е част от поредицата от много дървовидни, тясно свързани едно с друго видове алое.

Около 350 вида растения се включват в рода Алое, но само две от тях са лечебни - Aloe Vera и Aloe arborescens. По-трудно за отглеждане в стайни условия е Aloe Vera, поради това че изисква светлина, а Aloe arborescens е непретенциозно към условията на отглеждане на закрито. Това е причината, поради която то е много разпространено у нас.

Устройство на алое свещник

 

 

Алое арборесценс е много голямо за вида си, като понякога достига на височина до 2-3 метра. Така изглежда като палма.

 

 

 

листа на алое арборесценс

 

 

Листата му са сочни и зелени, с лек син оттенък, въоръжени с малки шипове по ръбовете и разположени под формата на розетка, в края на клоните. Достигат на дължина до 40 сантиметра.

 

 

 

 

 

Цветовете на дървовидното алое са подредени в обратно съцветие грозд. Понякога, от всяка листна розетка могат да израстнат по две такива съцветия. Цветчетата имат цилиндрична или конична форма, като са обагрени в червено-оранжев цвят. Те отделят сладък нектар, който привлича птици, пеперуди и пчели.

 

 

 

 

Разпространение на алое свещник

Родното място на растението е югоизточната част на Южна Африка. Алое свещникът е приспособим към много различни условия на растеж и развитие, от морското равнище до върховете на планините. Вирее дори на скалисти възвишения и хребети. Оттам идва и името му „Кранц алое” – „кранц” означава скалист, скала. Кранц алое е един от трите най-разпространени вида алое. В домашни условия се отглежда по целия свят. Традиционно се засажда и като жива ограда или жив плет.

Използваема част на алое свещник

Употребяемата част на билката са негйните сочни листа. Тя се използва като декоративно растение от много градинари, поради това че има красива зелена маса и цветя, които цъфтят и през зимата.

Химичен състав на алое свещник

В растението се съдържат минимум 75 известни хранителни вещества, като едни от тях са 20 минерала, 12 витамина, 18 аминокиселини. В него се установяват още около 200 активни растителни съставки - фитонутриенти, ензими, протеини, мазнини.

Лечебни свойства и приложение на алое свещник

кранц алоеЛечебните свойства на Кранц алое са известни от преди около 3 000 години. В Индия, Древен Египет, Гърция и Италия, с мазила, в чийто състав влиза то, населението лекувало рани, изгаряния и незарастващи кожни язви. Лечебните съставки на растението се откриват в максимална концентрация в зрелите, едри листа, с дължина над 15 см., отделящи се лесно от стъблото. Съставът на сока, отделен от тях се променя, като най-лековит е през зимните и пролетните месеци.

В лабораторни условия е доказан положителен ефект от третирането на рани на плъхове с екстракт от Aloe arborescens. Проучването установява, че билката ефективно инхибира бактериалният растеж в раната. Отново лабораторни резултати показват, че алое свещникът забавя пролиферацията на миеломни клетки при плъх.

От пресни листа на алое свещник се приготвя сок с изявено бактерицидно действие, богат на витамини и ферменти. В древността е познато средство за стимулиране на апетита. От билката се приготвя още гел, който може да се приема вътрешно, както и суха маса, влизаща в състава на множество козметични и лекарствени продукти.

Лечебни свойства на алое свещник:

 • имуностимулиращо;
 • детоксикиращо;
 • тонизиращо;
 • бактеицидно;
 • слабително (подобрява чревната перисталтика);
 • апетитостимулиращо.

Състояния и заболявания, при които се използва алое свещник:

алое свещник

 • ракови заболявания;
 • химиотерапия;
 • атоничен хроничен запек;
 • хронични гастрити;
 • язва на стомаха;
 • инфекциозни заболявания, засягащи стомашно-чревния тракт;
 • гнойни рани;
 • изгаряния;
 • възпаления на кожата с различен произход;
 • конюнктивит;
 • помътняване на стъкловидното тяло;
 • бронхиална астма;
 • язва на дванадесетопръстника;
 • туберкулоза;
 • менструални нарушения;
 • заболявания на кръвоносните съдове;
 • климакс.

Биогенните стимулатори в екстракта от билката, осезаемо повишават жизнените функции на болния организъм.

Начин на прием на Aloe arborescens

алое кранц

 • сух екстракт от билката като слабително средство – започва да действа 8 часа след приема. Слабително действа и настойка от алое Кранц, приета в доза 10-20 капки преди хранене;
 • за подобряване дейността на стомашно-чревния тракт – при хронични гастрити, придружени със запек, язва на стомаха, инфекциозни заболявания с поражения върху стомашно-чревния тракт и за подобряване на апетита се приемат по 5-10 милилитра сок от пресни листа на алое арборесценс. Сокът трябва да се пие веднага след получаването му, половин час преди хранене, 2-3 пъти на ден;
 • външно приложение на сок от пресни листа Кранц алое – при лечение на гнойни рани, дерматити, изгаряния. В офталмологията се практикуват инжекции с екстракт от алое – правят се подкожно и имат лечебен ефект при конюнктивити и помътняване на стъкловидното тяло;
 • лечебна емулсия от сок на дървовидно алое – листа от растението се държат на тъмно при 6-8 градуса температура, в продължение на 12 дни. Полученият сок се смесва с евкалиптово масло. В този вид се прилага локално върху поразени участъци от кожата, резултат от лъчева болест.

В народната медицина на Русия, пресни листа от Кранц алое се използват за лечение на главоболие, невралгии и други болки. Смесено с мед и мазнина се включва в лечението на туберкулоза. При лошо храносмилане и за регулиране на менструален цикъл се препоръчват по 8-10 капки на прием.

В китайската медицина продуктите от алое арборесценс са част от противотуберкулозна терапия, прилагат се при заболявания на кръвоносните съдове, при аменорея и смущения в климакса.

Внимание!

Противопоказана е употребата на алое свещник при бременност, чернодробни заболявания, заболявания на жлъчката, хемороиди, цистит.

Още по темата:

3.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиНовиниЛеченияЛюбопитноДиетиХранене при...СнимкиИзследванияАлт. медицинаИсторияКлинични пътекиСпециалистиСоциални грижиЗдравни проблемиВидеоЛайфстайлЗаведенияТестовеСпортХрани и ястияФизиологияПсихологияОрганизацииНормативни актовеИнтервютаПатологияАнкетиНаправления в медицинатаРецептиПрезентации