Начало Медицинска енциклопедия Ботаника ОТДЕЛ MAGNOLIOPHYTA (SPERMATOPHYTA, СЕМЕННИ РАСТЕНИЯ) Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Asphodelaceae (Асфоделови)

Сем. Asphodelaceae (Асфоделови)

Сем. Asphodelaceae (Асфоделови) - изображение

Към семейството принадлежат около 800 вида, принадлежащи към 15 рода. Най-известните от тях може би са родовете Aloe, Asphodelus и Kniphofia.

Представителите на семейството са космополитно разпространени - Африка, Централна и Западна Европа, Средиземноморския басейн, Централна Азия и Австралия, и някои от видовете на род Bulbinella в Нова Зеландия. Най-голямо разнообразие се среща в Южна Африка.

Характерни за представителите на семейството са наличието на сочни листа, особено за тези, обитаващи Африка. Много от тях са популярни градински декоративни видове, особено в топли и сухи райони на света. Обикновено листата са снабдени с бодлички по ръбовете или на върха; често може са се наблюдава и друга окраска.

Не всички таксономисти признават Asphodelaceae като отделно семейство. APG III, система от 2009 г., числи тези растения като част от семейство Xanthorrhoeaceae, а други - като подсемейство Asphodeloideae в състава на същото семейство.

5.0, 1 глас

РАСТЕНИЯ ОТ Сем. Asphodelaceae (Асфоделови)

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория