Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Myrtales Сем. Myrtaceae (Миртови) Джаботикаба, Бразилско грозде

Джаботикаба, Бразилско грозде

Сем. Myrtaceae (Миртови)

Джаботикаба, Бразилско грозде - изображение

Джаботикаба, бразилско грозде (Plinia cauliflora) е дърво принадлежащо към семейство Myrtaceae (Митрови). Плодовете на растението също се наричат джаботикаба или бразилско грозде. Растението произлиза от Югоизточна Бразилия.

Устройство на джаботикаба:

листа на бразилско грозде

 

Бразилското грозде е бавно растящо вечно зелено дърво, което може да достигне височина до 15 метра. Кореновата система е добре развита. Младите листа са бледо розови на цвят. Те позеленяват в процеса на узряване. Листата са с овална форма, с гладки ръбове и повърхности и заострени върхове.

 

цвят на бразилско гроздеЦветовете са бели и растат директно на клоните. Събрани са в съцветия. В необработено състояние дървото цъфти веднъж годишно, но когато се напоява непрекъснато, цъфти често и дава пресни плодове целогодишно. Плодовете имат овална форма с диаметър 3-4 сантиметра. Приличат на големи гроздови зрънца. Имат дебела, лилава обвивка, която обгръща бялата или розова сладка вътрешност. Във нея се намират и 4 големи семена.

 

плодове на бразилско гроздеСлед откъсване свежестта им се запазва едва 3-4 дни, след което започват да ферментират. Към този вид принадлежат различни сортове. Сорт „Сабара” е най-цененият в Бразилия. Плодовете му са малки и сладки. Дърветата дават 4 култури годишно. Сорт „Паулиста” е с много големи плодове, с дебела обвивка. Сорт „Раджада" е с големи плодове, които носят, приятен аромат и сладък вкус. Сорт „Бранка” е с яркозелени плодове, които имат приятен вкус.

Използваема част на джаботикаба

  • плодове;
  • дървесина;
  • кора.

Разпространение на бразилско грозде

разпространение на джаботикабаДървото предпочита влажна, богата на хранителни вещества, леко кисела почва с рН=5,5-7,5. Изисква слънчева позиция и топли температури. Бразилското грозде произлиза от хълмиста област около Рио де Жанейро. Растението е широко отглеждано в този район, не само заради хранителните качества на плодовете, но и заради декоративната му стойност. То се среща често в паркове и градини. Въведено е в Калифорния през 1904 г. Днес се отглежда в Бразилия, Калифорния и Америка.

Химичен състав на джабиотикаба

цветове на джаботикаба

  • протеини;
  • въглехидрати;
  • диетични фибри;
  • калций;
  • желязо;
  • фосфор;
  • каротин;
  • тиамин;
  • рибофлавин;
  • ниацин;
  • витамин С;
  • аминокиселини – триптофан, метионин, лизин;
  • вода;
  • мазнини;
  • фолиева киселина;
  • полифеноли;
  • каротеноиди;
  • антоцианини;
  • танини;
  • енергийна стойност на 100 грама – 45 килокалории.

Приложение на бразилско грозде

Като богат източник на няколко важни хранителни вещества, ползите за здравето на джаботикаба са многобройни и обещаващи. Дървесината се използва като гориво и въглища. Плодовете се използват за храна и като добавка в различни ястия.

Свойства на бразилско грозде:

зелени плодове на джаботикаба

  • антиоксидантно;
  • противовъзпалително;
  • противораково;
  • забавя стареенето – дължи се на високото съдържание на антиоксиданти;
  • понижава кръвното налягане;
  • детоксикира организма;
  • подпомага здравето на кожата;
  • прави косата здрава и блестяща;
  • спомага за здравословната загуба на тегло;
  • подобрява храносмилането;
  • понижава нивата на кръвната захар – предпазва от диабет тип 2;
  • подобрява костния метаболизъм – високите нива на калций, калий и магнезий в този плод са от полза за вашите кости и зъби. Тези минерали помагат за укрепване на костите и за предотвратяване на състояния като остеопороза;
  • полезно е за бременни жени – добър източник на фолиева киселина.

Заболявания и състояния, при които се прилага бразилско грозде:

плодове

  • астма;
  • диария – тонизира организма и спомага за рехидратация;
  • хронично възпаление на сливиците;
  • хемоптиза;
  • хипертония;
  • тъмни петна и бръчки;
  • накъсана коса;
  • проблеми с храносмилането;
  • остеопороза;
  • диабет;
  • проблеми със зъбите;
  • рак.

Начин на приложение:

десерт с бразилско грозде

  • сок от плодове – за лечение на болно гърло;
  • консумация на пресни плодове;
  • маска за лице с паста от плодовете на бразилско грозде;
  • изсушени плодове;
  • в козметиката;
  • в кулинарията –добавя се към различни напитки, сладка, конфитюри, десерти.

Внимание!

Прекомерната употреба на плодовете може да доведе до запек!

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.britannica.com/

https://en.wikipedia.org/

https://www.hort.purdue.edu

http://eol.org/

http://essentia.com.br

http://www.valuefood.info

https://paulhaider.wordpress.com

 

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаИсторияСнимкиАлтернативна медицинаНовиниТестовеМедицински изследванияХранене при...ПсихологияЛеченияЗдравни проблемиОрганизацииСпециалистиКлинични пътекиНормативни актовеЛайфстайлЗаведенияСъставкиЕ-тата в хранитеСпортХрани и ястия