Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Запушен слъзен канал при бебе - какво може да направим у дома

Запушен слъзен канал при бебе - какво може да направим у дома

Запушен слъзен канал при бебе - какво може да направим у дома - изображение

Какво представлява запушването на слъзните канали?

Запушване на слъзния канал при бебеСълзите се отичат от окото през малки тръбички, наречени слъзни канали, които се намират във вътрешния ъгъл на окото. Ако един от отворите на слъзните канали се запуши или не се отвори, настъпва невъзможност за оттичането на сълзите, в резултат на което каналчето може да се подуе, възпали, а понякога и да се инфектира.

Запушването на слъзните канали на медицински език се означава като обструкция на назолакрималния канал и е относително често срещано при бебета, но може да се наблюдава във всяка възраст. Засяга около 6 на 100 от новородените.

Причини за запушване на слъзните канали при бебета може да включват:

 • Нарушение на тънката мембрана, намираща се в края на слъзния канал, при което той не може да се отвори напълно. Това е най-честата причина.
 • Липса на отвор на слъзния канал в клепача.
 • Твърде тесен слъзен канал
 • Инфекция
 • Анормален растеж на носната кост, която оказва натиск върху слъзния канал и го затваря.
 • Запушването на слъзните канали може да се предава генетично в семейството.

Какви са симптомите на запушен слъзен канал при бебета?

Симптомите на запушен слъзен канал най-често засягат едното око, но понякога състоянието може да засяга и двете очи. Възможни са:

 • постоянно наличие на сълзи в очите;
 • леко подути и зачервени клепачи;
 • натрупване на жълто-зелен секрет или бял секрет в ъгъла на окото;
 • слепване на клепачите;
 • обилно навлажняване на окото или стичане на сълзи по бузата - това може да е индикация за разкъсване на слъзния канал;
 • силно зачервяване и оток около очите и носа – може да се дължи на инфекция на дренажната система на окото, като дакриоцистит. При по-тежки случаи, инфекцията може да се разпространи и към клепачите. Тежката инфекция може да предизвика треска, болка, зачервяване, оток, натрупване на слуз или гной в окото.

При бебетата със запушени слъзни канали обикновено се появяват симптоми още в първите няколко дни до няколко седмици след раждането. Симптомите може да се обострят след инфекция на горните дихателни пътища, като настинка или инфекция на синусите. Вятър, студ и слънчева светлина също могат да провокират влошаване.

Как се поставя диагнозата запушен слъзен канал?

Запушването на слъзния канал се диагностицира въз основа на медицинската история и физическия преглед. Може да е необходимо лекарят да направи изследване на количеството сълзи или дали отводняването на сълзите протича нормално.

Как се лекуват запушени слъзни канали при бебе?

В повечето случаи не е необходимо специално лечение, тъй като слъзни канали могат да се отпушат от само себе си до първата година на бебето. Обикновено това не се отразява върху зрението и не причинява трайни проблеми с очите. Понякога, може да се наложи извършването на процедура, наречена сондиране. Това се налага, ако не настъпи отпушване самостоятелно. В 80 % от случаите сондирането успешно отпушва блокираните слъзни канали. В редки случаи, може да са необходими по-сериозни процедури.

Кога е необходимо сондиране?

Сондиране обикновено се препоръчва, ако след навършване на 1 годинка, все още не е настъпило отпушване на слъзния канал. Допълнителни индикации за сондиране могат да включват:

Наличие на синкава, изпъкнала площ близо до носа
Бебето е неспокойно и раздразнително поради запушените слъзни канали.
Ако бебето проявява признаци на инфекция.
Ако бебето е на възраст между 6 и 12 месеца и е имало чести инфекции на очите може да има много промени по слъзното каналче и то да не може да се отпуши от само себе си. Но, това се случва рядко.

Какво може да направите у дома?

За да подпомогнете отпушването на каналчето и да предотвратите инфекция или други проблеми е нужно:

Да се поддържат очите чисти. За да отстраните натрупания секрет, навлажнете чист памучен тампон с топла вода и избършете внимателно в посока от вътрешния ъгъл на окото към външния.

Пазете детето от експозиция на вятър, студ и слънце. Винаги измивайте ръцете си преди и след докосване на зоната около очите му. Ако се появят признаци на инфекция, обезателно се консултирайте с лекар, тъй като може да се наложи антибиотична терапия!

Топъл компрес

Почистване на очите със затоплена марляНа всеки няколко часа, когато се натрупва секрет, почиствайте със затоплен чиста мека кърпа или памучен тампон, напоен с топла вода. При избърсването на окото може да приложите лек натиск на слузния канал в посока от вътрешния му отвор, към външния, за да не попадне секрет в окото. Ако са засегнати двете очи, обезателно използвайте друг, чист тампон или кърпа.

 

Масаж на слъзния канал

Масаж на слъзния канал при бебеМоже да помолите педиатъра на детето да Ви покаже как най-точно да извършите масажа на слъзния канал. По същество, представлява лек натиск върху каналчетата, успоредно на гърба на носа. Правете масажа в продължение на около 1 минута, два-три пъти на ден.

 

 

Кърма

КърмаКърмата е ефективно средство за терапия при запушване на слъзния канал. Майчиното мляко е богато на полезни антитела, които предотвратяват инфектирането, намаляват образуването на секрет и слепването на клепачите. Накапете няколко капки върху чист памучен тампон и с него леко потупайте вътрешният ъгъл на окото.

 

 

Лайка

Пакетче чай от лайкаПочиствайте два-три пъти на ден окото с памучен тампон напоен с чай от лайка.

Алтернативен вариант е да използвате накиснато в топла вода пакетче чай от лайка, като го задържите върху засегнатото око в продължение на няколко минути, сутрин и вечер.

 

Резени краставица

резени краставицаКраставицата представлява 90 % вода, ето защо може да бъде подходящо натурално средство за подпомагане на отпушването на слъзния канал. Обелете и отрежете едно парче краставица и го поставете върху запушеният слъзен канал за 10 минути. Повтаряйте това всеки ден в продължение на една седмица.

Въпреки ефективността си, този метод е трудно приложим при бебета, тъй като задържането на парчето краставица върху окото всъщност е доста трудно.

Хомеопатия

Хомеопатия

Апис мелифика е подходящо средство при конюнктивит с добре изразен оток и зачервяване на клепачите. Може да се усеща парене или щипене в очите. Студен компрес предизвиква облекчение.

Аргентум нитрикум е изключително подходящ за конюнктивит при новородени. Подходящ при наличие на обилен, гноен секрет. Често, клепачите са възпалени и по тях се образуват плътни корички. Детето е неспокойно, предпочита да усеща компания около себе си и хладния въздух му действа успокояващо.

Беладона е показана при остра, внезапна поява на интензивни симптоми. Очите са силно зачервени. Показания са още разширени зеници,  свръхчувствителност към шум, светлина и. Счита се, че действието е по-добре изразено при проблеми локализирани в дясната част на тялото.

Калкареа карбоника е показана за конюнктивит и запушване на слъзните канали, когато очите са с повишена чувствителност към светлина и настъпва повишена секреция на сълзи на открито. На терапия с Калкареа карбоника реагират особено добре по-големи деца, склонни към изпотяване и запек. Проявяват признаци на независимост и инат.

Пулсатила е полезно при конюнктивит с наличие на гъст, жълто-зелен секрет. Характеристики насочващи към Пулсатила са лесно разплакване и хленчене. Използва се и при блокирани слъзните канали при кърмачета.

Силицеа е полезно средство за запушване или инфекция на слъзните канали при новородени. Детето, за което е подходяща силицеа може да има история на чести настинки и грип с подуване на лимфните жлези. Възпалението често се съпровожда с повишена чувствителност към светлина. Може да се използва и при ечемик.

Източници:
https://myhealth.alberta.ca
http://www.healthline.com
http://www.drfeder.com
https://www.leaf.tv

1.8, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алт. медицинаЛюбопитноХранене при...Здравни съветиЛайфстайлНовиниЛеченияБотаникаПсихологияИсторияИзследванияСоциални грижиСнимкиСпециалистиКлинични пътеки