Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Остри инфекции на горните дихателни пътища Остър тонзилит (ангина) Стрептококов тонзилит

Стрептококов тонзилит МКБ J03.0

Стрептококов тонзилит МКБ J03.0 - изображение

Стрептококовият тонзилит е остро гнойно възпаление на небните сливици. Заболяването се среща във всички възрастови групи, но засяга предимно децата.

Причинител на стрептококов тонзилит е бета-хемолитичния стрептокок от група А. За наличие на стрептококите говорят повишените антитела срещу стрептококовите ензимите.

Острият стрептококов тонзилит може да възникне при контакт с болни от същото заболяване. Като неблагоприятен фактор се явява простудата. Тя води до отслабване на защитните сили на организма и до активиране на сапрофитните бактерии или до изостряне на хроничния процес ако е налице.
Лигавицата на сливиците е инфилтрирана с клетки на възпалението (левкоцити и лимфоцити). Самите тонзили са оточни и зачервени. По-късно по повърхността на сливиците се образуват налепи.

Ангината бива: катарална, фоликуларна и лакунарна.

Клиничната картина при стрептококов тонзилит зависи от възрастта на пациента, имунологичния му статус и от формата на заболяването. Характерно е внезапното начало, започващо с главоболие, безапетитие, болка при преглъщане, отпадналост и повишена телесна температура (39-40 С). Обикновено към третия ден състоянието се влошава. Говорът на болния става гъгнив, дишането и пулсът се учестяват, съобразно повишаването на температурата. Към петия ден температурата започва да спада, общото състояние се подобрява, болките в гърлото отминават, апетитът се подобрява, но болния все още може да се чувства отпаднал.

Диагнозата е лесна. При оглед на сливиците се забелязва оточност, зачервяване и наличие на налепи. По шията се напипват увеличени лимфни възли. За уточняване на причинителя се прави микробиологично изследване - посявка на гърлен секрет, при което се изолират стрептококите.

Стрептококовия тонзилит е сериозно заболяване, защото и в най-леките случаи могат да възникнат опасни усложнения. Те биват локални и общи. От локалните - перитонзиларния абсцес. Общите засягат бъбреците, сърдечно-съдовата система, ставите, мозъка и кожата по принципа на автоимунно въздействие.

Болните със стрептококов тонзилит се хоспитализират и изолират в самостоятелна стая. Етиологичното лечение е с широкоспектърни антибиотици. За понижаване на температурата се прилагат антипиретици.

Прогнозата е добра при ранно и адекватно лечение. Много е важно да се предотвратят усложненията.

3.2, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияЗаболявания (МКБ)МикробиологияЛюбопитноНовиниСнимкиАлт. медицинаИзследванияЛечения