Начало Медицинска енциклопедия Лечения Операция при разширени вени Хирургично лечение

Операция при разширени вени

Операция при разширени вени - изображение

Разширените вени смущават комфорта по-често на представителите на нежния пол, предизвиквайки смут при необходимост от разголване на краката.

В масовия случай разширените вени са чисто естетичен и козметичен дефект, който много хора подценяват и не вземат под внимание.

Оставен без лечение проблемът може да предизвика сериозни главоболия, водейки до появата на видими, надигнати над кожата, силно нагънати, болезнени венозни съдове, често предизвикващи дискомфорт, тежест, парене, подуване, кожни проблеми и болка в краката.

В началните етапи болестта се лекува изцяло консервативно, често с помощта на домашни методи, алтернативна медицина, хранителни добавки и лекарства. При диагностициране на състоянието обикновено лекарите препоръчват шест месеца консервативна терапия като при липса на ефект и при наличие на съответните показания и готовност на пациента се предприема подходяща операция при разширени вени.

Полезна информация за рисковите фактори за появата на болестта, характерните прояви, възможни усложнения и поставяне на диагнозата може да намерите в раздел Здравни проблеми (Разширени вени).

Подробна информация за конвенционалните средства, използвани при разширени вени под формата на лекарства, добавки, мазила за локална употреба и други може да намерите в раздел Лечения (Лечение на разширени вени: лекарства, добавки, билки).

Оперативно лечение на разширени вени е необходимо при следните пациенти:

 • липса на ефект от приложените лекарства, добавки и алтернативни методи
 • силна болка, тежест, подуване на долните крайници
 • тежки промени по кожата, водещи в някои случаи дори до формиране на язви
 • затруднения в резултат от болестта на нормалното извършване на обичайните ежедневни занимания
 • наличие на усложнения в резултат от болестта, като например тромбофлебит, кървене, липодерматосклероза, хронична венозна недостатъчност и други
 • по чисто естетични причини и сериозно смущаване на самочувствието и комфорта на пациента

Изборът на подходяща операция при разширени вени се определя индивидуално в зависимост от тежестта на състоянието, наличието на усложнения, наличието на придружаващи подлежащи заболявания, общия здравословен статус на болния, възрастта, приема на лекарства, някои индивидуални особености на пациента.

Лекарят обикновено запознава болния с възможните налични методи и техники за хирургично лечение, разяснявайки рисковете и ползите от приложението на различните методики.

Някои от хирургичните видове лечение изискват хоспитализиране на болния и кратък престой в лечебното заведение, извършват се под обща анестезия и изискват продължителна рехабилитация, докато други се извършват в амбулаторни условия (в кабинета на лекаря) като се използват локални анестетици (средства за локално обезчувствяване на мястото, което ще се третира) и се отличават с относително кратък възстановителен период.

Независимо от избора на хирургична техника в следоперативния период обикновено е необходимо повишено внимание и предприемане на съответните мерки за намаляване на рисковете от появата на усложнения.

Видове хирургично лечение на разширени вени - склеротерапия, лазерна аблация, флебектомия

Операция при разширени вени: видове хирургични методики и техники

Оперативните интервенции, прилагани при разширени вени се подразделят най-общо на две категории, а именно методи за затваряне (запушване) на засегнатите венозни съдове и методи за отстраняване на съответните засегнати венозни съдове.

Изборът на метод се осъществява индивидуално, съобразно състоянието на болния. Към хирургичните методи за запушване на венозните съдове се отнасят едни от най-често прилаганите в клиничната практика методики за справяне и хирургично лечение на разширените вени.

Те включват:

 • склеротерапия: представлява съвременен, модерен, минимално инвазивен метод за отстраняване на разширените вени, който се прилага изключително често във връзка с високата си ефективност. При този метод във вътрешността на засегнатите венозни съдове се инжектира специален агент (склерозант, скелрозиращ агент), който води до слепване на стените на съда и съответно изключването му от системното кръвообращение, като кръвта се пренасочва към други съдове. Съществуват различни видове методики за извършване на склеротерапия, като например използване на специални разтвори, склеротерапия с пяна (течен склерозант се смесва с въглероден диоксид или въздух и се формира пяна), склеротерапия, извършвана под ултразвуков контрол и други. Този метод се препоръчва при наличие на малки и големи засегнати вени, но също така и при наличие на телеангиектазии. При много пациенти е необходимо провеждане на няколко процедури в зависимост от състоянието на засегнатите венозни съдове
 • микросклеротерапия: процедурата е напълно идентична на склеротерапията с основната разлика, че се използва по-малка игла за въвеждане на склерозиращия агент и съответно се прилага при малки по размери венозни съдове и телеангиектазии
 • лазерна терапия: минимално инвазивен метод, използващ силата на лазерите за предизвикване на слепване и запушване на засегнатите съдове. При този метод не е необходимо извършването на разрез, но обикновено се прилага предимно за малки кръвоносни съдове
 • ендовенозна аблация на венозните съдове: използва се силата на радиовълните или лазерните вълни за затваряне на венозните стени, като се прониква вътре в съда и така се облъчва. Методът се базира на създаването на топлина от облъчването, като топлинният ефект подпомага свиването на съда и като краен резултат заличаване на засегнатите съдове. Прилага се при по-големи венозни съдове (при малки венозни съдове се прилага лазерно лечение с външен източник). Операцията с минимално инвазивна и обикновено не е необходим престой в болничното заведение. Лазерната аблация е все по-често предпочитан метод за лечение на големи разширени вени в сравнение с хирургичните методи за отстраняване на съдовете във връзка с по-слабо инвазивния си характер и относително бърз възстановителен период на фона на минимални рискове от нежелани ефекти и усложнения
 • ендоскопска венозна хирургия: методът се прилага относително рядко, главно при наличие на тежки кожни язви. По същество през малък разрез на кожата се прониква с ендоскопска апаратура в засегнатия венозен съд и последният се запушва (затваря). Възстановителният период е от порядъка на няколко седмици

Минимално инвазивните методики за запушване и затваряне на разширените вени с преминаване към компенсаторното кръвообращение са предпочитан метод на лечение, тъй като се асоциират с по-нисък риск от усложнения и по-кратък възстановителен период. Повечето от тях се извършват с помощта на локална анестезия и не е необходим болничен престой.

Към хирургичните методи за отстраняване на засегнатите венозни съдове се включват най-общо флебектомията, както и стрипинг и лигиране на венозните съдове.

Флебектомията е процедура, която се прилага за отстраняване на засегнати повърхностни кръвоносни съдове. Това е по-малко сложната, болезнена и рискова манипулация за отстраняване на разширените вени, като обикновено се извършва в амбулаторни условия под локална анестезия и пациентите могат да се приберат още същия ден.

При венозния стрипинг и лигиране обикновено е необходимо хоспитализиране на пациента и кратък болничен престой, като процедурата се извършва под обща анестезия. Прилага се при най-тежките случаи, като по същество включва отстраняване на засегнатите съдове през направения разрез на кожата. Периодът за възстановяване обикновено варира между една и четири седмици.

При избора на хирургично лечение на проблемните вени се доверете на специалист с дългогодишен опит в областта.

Рискове, нежелани ефекти, усложнения след операция при разширени вени

Рискове при извършване на операция при разширени вени

Повечето хирургични интервенции са изключително ефективни и безопасни за пациентите, особено при тяхното правилно изпълнение със съответната предоперативна подготовка и следоперативна грижа за болния.

Въпреки това при някои пациенти се наблюдава по-висок риск от поява на странични ефекти след манипулацията, като такива са лицата в напреднала възраст, с подлежащи хронични заболявания (захарен диабет, високо кръвно налягане, аритмия, сърдечна недостатъчност, при нарушения на коагулацията, бъбречни и чернодробни увреждания и други), приемащите определени медикаменти (например антикоагуланти, разредители на кръвта, имуносупресивни лекарства, кортикостероиди, някои антидепресанти и други), тъй като тези фактори повлияват цялостно способността на организма за възстановяване.

Въпреки че честотата на нежеланите ефекти и усложнения вследствие на извършена операция при разширени вени е ниска, бдителността както на медицинските специалисти, така и на пациентите трябва да е висока.

Възможни нежелани ефекти и усложнения след хирургичната манипулация включват:

 • оток (подуване) на крайника
 • мравучкане, изтръпване в областта на крайника
 • промяна в цвета на кожата на засегнатия крайник
 • болка в областта, варираща от лека, едва забележима до тежка, изискваща обезболяващи средства
 • инфекция на оперативното поле
 • кървене след операцията
 • тромбофлебит
 • в зависимост от оперативния метод и възможностите на медицинския екип е възможно цикатризиране на кожата с различен по размер видим белег
 • макар и рядко е възможно развитие на алергична реакция към използваните средства за анестезия

За намаляване до минимум на рисковете от странични ефекти и усложнения е необходим предварителен обстоен преглед и разпит на болния, съучастие от страна на пациента и спазване от негова страна на препоръките на лекуващия лекар, както и подходяща следоперативна грижа и рехабилитация при необходимост.

Профилактични мерки за намаляване на рисковете от повторна поява на разширени вени

Профилактични мерки за намаляване рисковете от повторна поява

Независимо от използвания метод на оперативно лечение е възможна повторна поява на разширените вени, като в тези случаи се препоръчва предприемане на своевременни мерки от една страна за намаляване на рисковете от повторна поява, от друга страна за ограничаването им при поява още в зародиш (в началните етапи).

Най-общо при пациенти, претърпели хирургично лечение на разширени вени, се препоръчва спазването на следните препоръки в следоперативния период:

 • промени в ежедневното меню: препоръчва се силно ограничаване на богатите на сол храни, както и мазни, пържени, консервирани, силно преработени хранителни продукти, а повишаване на приема на пресни, сезонни плодове и зеленчуци, зърнени храни, ядки, риба, бяло месо. Изключително благоприятен ефект оказват храните, богати на калий, биофлавоноиди, антиоксиданти и фибри, тъй като водят по естествен път до снабдяване на организма с всички необходими субстанции за заздравяване на стените на кръвоносните съдове и отстраняване на отпадните продукти
 • физическа активност, съобразена с възрастта и здравословното състояние: заседналият начин на живот, понижената до липсваща двигателна активност са една от основните причини за поява на разширени вени при съвременния човек. Колкото и забързано, натоварено и стресиращо да е ежедневието ви, се препоръчва да отделите 30 минути за спорт, като не е нужно да се занимавате професионално, а просто да намерите подходящата за вас физическа активност, която ви носи релаксация, не ви натоварва и ще я практикувате всеки ден. Многобройни проучвания в областта показват, че оптималното физическо натоварване (съобразено разбира се с възрастта, здравословното състояние и индивидуалните особености на болния) води до значителна редукция на риска от повторна поява на разширени вени. Допълнително физическата активност, особено в комбинация със здравословен и пълноценен хранителен режим, поддържат оптимално, нормално тегло и намаляват риска от затлъстяване, което от своя страна също е рисков фактор за повторна поява на разширени вени
 • ограничаване на вредните навици: тютюнопушене, системна консумация на спиртни напитки, употреба на наркотични вещества и други водят до влошаване на циркулацията на кръвта, изтъняване на стените на кръвоносните съдове и съответно повишен риск от поява не само на разширени вени, но и на куп други увреждания и болести
 • хигиена на позата, включително и в професията: хигиена на позата в най-общия смисъл означава правилна позиция на тялото при извършване на обичайните дейности, включително и на работа. Продължителното заемане на една позиция (независимо дали продължително стоене в седнало положение например пред компютъра или продължително стоене в изправена позиция) води до натоварване на циркулацията, повишавайки значително рисковете от поява на разширени вени. По тази причина се препоръчва раздвижване за няколко минутки през всеки половин до един час, като целта е подобряване на циркулацията и потока на кръвта и лимфата
 • използване на еластични чорапи: еластичните чорапи са средство, което обикновено се предписва на почти всички пациенти, претърпели операция за разширени вени, като употребата им е наложителна в първите няколко седмици на възстановителния период. След това по преценка на лекуващия лекар употребата им се прекратява или продължава
 • употреба на подходящи добавки: за заздравяване стените на кръвоносните съдове, намаляване на натрупаните свободни радикали и оксидативен стрес (основни виновници за увреждания на стените на капилярите, възпалението и ускорените процеси на стареене), ограничаване на евентуално локално възпаление и цялостно подобряване състоянието на организма при някои пациенти се препоръчва прием на подходящи хранителни добавки, като най-често се използват комбинирани продукти, съдържащи витамини (витамин Е, витамин С, витамин К, витамини от група В), минерали (магнезий, селен, цинк), омега-3 мастни киселини, коензим Q10, екстракти от билки (джинджифил, розмарин, алое вера, екстракт от гроздови семена, конски кестен)
 • употреба на локални лекарствени препарати (мазила): при наченки на нови малки разширени вени (така наречените паяковидни венички) лекуващия лекар по свое усмотрение може да препоръча локална употреба на подходящи лекарствени средства, обикновено съдържащи хепарин, калциев добезилат и други или перорални средства, съдържащи най-често диосмин и други лекарства, стабилизиращи капилярите

Предприемането на ранни, своевременни и адекватни мерки за лечението на състоянието още в началните етапи намалява значително необходимостта от извършването на последваща операция при разширени вени.

При напреднал процес и множество засегнати съдове оперативните методи на лечение са единственото ефективно средство на избор.

 Резултати след успешна операция при разширени вени

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Операция при разширени вени

БИБЛИОГРАФИЯ

https://emedicine.medscape.com/article/462579-treatment
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/surgery-for-varicose-veins#1
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/diagnosis-treatment/drc-20350649
https://www.nhs.uk/conditions/varicose-veins/treatment/
https://www.bvi.uk.com/treatments/surgery/
https://surgery.ucsf.edu/conditions--procedures/varicose-veins.aspx
https://www.healthline.com/health/varicose-vein-stripping
https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=149555
https://www.uofmhealth.org/health-library/aa14425

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияВидеоКлинични пътекиСпециалистиНормативни актовеЛюбопитноИсторияНовиниСнимкиЗаведенияЛайфстайлЗдравни съветиАлт. медицинаСпортЗдравни проблемиБотаникаФизиологияХранене при...ПсихологияИнтервютаСоциални грижиОрганизацииАнкетиГеографияДиетиЛичностиНаправления в медицинатаИзследвания