Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение на разширени вени: лекарства, добавки, билки Медикаментозно лечение

Лечение на разширени вени: лекарства, добавки, билки

Лечение на разширени вени: лекарства, добавки, билки - изображение

Разширените вени са изключително често срещан проблем, който обикновено не предизвиква сериозни оплаквания, но създава дискомфорт и чисто от естетична гледна точка смущава голям процент от засегнатите.

Разширените вени показват тревожна тенденция за нарастване на своята честота, като се счита, че в даден етап от своя живот приблизително всеки трети човек ще се сблъска с проблема.

Съществуват много средства и мерки за ефективно повлияване на болестта, още при нейните първоначални изяви, като не е нужно да стигате до оперативната маса за осъществяването на ефективна терапия.

Лечение на разширени вени: лекарства, добавки, билки и редица общи мерки могат да окажат изключително благоприятно въздействие, премахвайки видимите разширени вени при много от пациентите.

В основата на ефективния и благоприятен резултат от лечението с лекарства и различни добавки (витамини, есенциални киселини, билки, лечебни растения) е ранният старт, тъй като при тежките форми на болестта единственото ефективно лечение е оперативното (прилагат се различни видове операции за премахване на разширените кръвоносни венозни съдове).

Какво представляват разширените вени?

Какво представляват разширените вени?

Разширените вени по същество представлява видимо разширение, увеличение на размерите и удължаване на венозните съдове. В масовия случай се засягат кръвоносните съдове на долните крайници, но могат да се засегнат всички области на тялото. По-често болестта засяга женския пол, като различни статистически проучвания в областта показват, че всяка втора жена в даден момент развива разширени вени.

Етиологията (първопричината) за появата на болестта не е напълно уточнена и известна, но се обвиняват множество рискови, считани за провокиращи, фактори, като например:

 • генетична обремененост: наличието на близък родственик с подобно заболяване увеличава рисковете от поява на болестта при останалите членове от фамилията
 • възраст: с напредване на възрастта рискът от развитие на болестта нараства правопропорционално
 • пол: по-често се засягат представителите на нежния пол във връзка с някои физиологични и хормонални особености
 • слабост на стените на кръвоносните съдове
 • наднормено тегло и затлъстяване: излишните килограми водят до допълнително натоварване на кръвоносната система и венозния апарат, което води до появата на разширени вени (лицата със затлъстяване са засегнати много по-често отколкото пациентите с нормално тегло)
 • обездвижване: намалената физическа активност и заседналият начин на живот водят до повишен риск от увреждане на стените на кръвоносните съдове, тъй като не се стимулира достатъчно циркулацията
 • професионални вредности: висока топлина, продължително заемане на изправена позиция (фризьори, зъболекари, хирурзи и други), продължително заемане на седнало положение (практически всички професии, свързани с работа в офис пред компютър)
 • бременност: във връзка с повишения обем течности се наблюдава натоварване на циркулаторната система и кръвообращението, което улеснява развитието на разширени вени

Болестта дълго време протича незабелязано, като са възможни различни по тежест прояви, най-често под формата на тежест в краката, оток (подуване), изтръпване, болка, пулсации, спазми в областта, сърбеж, локални изменения по кожата и други. С течение на времето и липсата на подходящи терапевтични мерки уголемените и деформирани вени стават видими, изпъкват над повърхността на кожата и смущават комфорта на пациентите.

Липсата на лечение повишава риска от появата на различни по тежест усложнения, свързани с болестта, като тромбофлебит, кръвоизлив, варикозни язви, хронична венозна недостатъчност и други.

Полезна информация по темата може да намерите в раздел Здравни проблеми:

В зависимост от състоянието на пациента, възрастта и индивидуалните особености първите терапевтични мерки включват консервативен подход (общи мерки, лекарства, добавки).

Лечение на разширени вени: лекарства, добавки, билки може да се приложи ефективно при всички пациенти (без подлежащи противопоказания за съответния метод), независимо от пола и възрастта им.

Лекарства за лечение на разширени вени - диосмин, хепарин, хепариноид, калциев добезилат

Лечение на разширени вени с лекарства

За лечение на разширени вени се използват различни средства, като някои от тях са напълно синтетични (синтезирани в лабораторни условия), докато други имат полусинтетичен характер (синтезирани са на базата на растителни продукти).

Много от препаратите са разработени за локална употреба под формата на мазила, мехлеми, кремове, гелове и други, но също и под формата на перорални средства (таблетки, капсули, прах за разтваряне).

Широко използвано лекарствено средство в борбата срещу разширените вени е диосмин. Препаратът често се открива самостоятелно или в състава на комбинирани продукти, като често го причисляват към хранителните добавки, но в действителност е лекарствен продукт с растителен произход.

Диосмин, обикновено в комбинация с хесперидин, представлява биофлавоноид и по същество принадлежи към групата на вазопротекторите и по-конкретно на лекарствата, стабилизиращи капилярите.

В тази група се включват и агенти като хидросмин, рутозид, троксерутин и други, често прилагани в клиничната практика. Както подсказва името на лекарствената група, към която принадлежат, тези продукти водят до укрепване на стените на малките кръвоносни съдове, като по този начин предпазват от прогресия на състоянието и в същото време облекчават много от проявите, наблюдавани при разширени вени (подуване, болка, схващане, изтръпване, видими кръвоносни съдове).

Освен при разширени вени тази група намира приложение и при редица други заболявания, като например хеморагична диатеза, кръвоизливи, атеросклероза, високо кръвно налягане и други.

Полезна информация може да намерите на:

Другата голяма група медикаменти, използвани при разширени вени, са така наречените антиварикозни средства с основни представители хепарин и хепариноиди за локално приложение.

Лекарствата от тази група се предлагат само за локална употреба (най-често под формата на гел) и обикновено имат в състава си като основна съставка хепарин или органо-хепариноид.

Тези препарати водят до потискане и ограничаване на процесите на кръвосъсирване във възпалителното огнище, намаляват риска от формиране на кръвни съсиреци, оказват противовъзпалително действие и ускоряват възстановителните процеси.

Прилагат се широко при разширени вени, травми, подкожни хематоми, при наличие на развили се усложнения в резултат от варикоза на долните крайници и други. Не се препоръчва употребата им при открити рани и кръвотечение, върху лигавиците, както и върху инфектирани участъци. Противопоказани са при лица с доказана свръхчувствителност към основната съставка или някои от допълнителните съставки, поради риск от сериозна алергична реакция.

При препаратите, съдържащи органо-хепариноид, е необходимо повишено внимание при едновременно приложение на други лекарства, главно някои антибиотици (например тетрациклини), кортикостероиди (хидрокортизон), салицилова киселина.

Калциев добезилат представлява антиварикозен медикамент, прилаган обикновено под формата на капсули, който действа върху стените на капилярите, повишавайки техните защитни функции (повишава тяхната устойчивост и здравина, като понижава пропускливостта им за екзогенни агенти).

Намира приложение в комплексните мерки за лечение при разширени вени, хронична венозна недостатъчност, усложнения в системната циркулация, дължащи се на хроничен захарен диабет (микроангиопатии) и други.

Препаратът се понася относително добре от повечето пациенти, като се препоръчва предварителна консултация със специалист при прием едновременно с други лекарства. Не се препоръчва прием по време на бременност и лактация, поради липсата на достатъчно данни за безопасността на продукта.

Добавки за лечение при разширени вени - витамин Е, витамин К, конски кестен и други

Лечение на разширени вени с добавки (витамини, минерали, билки, лечебни растения)

Добавките, съдържащи витамини, минерали, билки, лечебни растения, аминокиселини, мастни киселини и други полезни за организма субстанции се използват за подобряване на здравината и еластичността на кръвоносните съдове, повишаване на естествените защитни сили на организма, намаляване на риска от задръжка на течности (предпоставка за разширени вени, поради натоварване на циркулацията), както и във връзка с техните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Прилагат се под формата на перорални средства (таблетки, капсули, прах за разтваряне) или локални средства (мазила, гел, крем). В масовия случай продуктите са под формата на комбинирани препарати (съдържат няколко активни субстанции) и по-рядко под формата на монопрепарати (съдържат само една активна субстанция).

Към едни от най-често използваните в борбата с разширените вени добавки се включват:

 • витамин Е: мастноразтворимият витамин, известен още под наименованието токоферол, се отличава с многобройни полезни свойства по отношение на човешкия организъм, като само малка част от тях включват укрепване стените на малките кръвоносни съдове и предпазване от слепване на кръвните елементи. При перорален прием се препоръчва в дози от порядъка на 15 милиграма (22 IU, международни единици) дневно за лица в активна възраст
 • витамин С: водноразтворимият витамин, известен още като аскорбинова киселина, е всеизвестен и добре познат със своите благоприятни ефекти. Витаминът повишава устойчивостта на организма, оказва благоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система, участва в синтезата на колаген и е изключително важен антиоксидант (намалява нивата на вредните кислородни радикали, причина за оксидативния стрес в организма). Препоръчителните дози при перорална употреба се изчисляват на 75 милиграма за женския пол и 90 милиграма за мъжкия пол, като при определени състояния нуждите са повишени (бременност, кърмене, системни заболявания, тютюнопушене и други)
 • витамин К: едни от най-важните биологични функции на мастноразтворимия витамин включват участие в процесите на кръвосъсирване, предпазване от увреждания на кръвоносните съдове, роля в цялостната протекция на организма и имунната система
 • витамини от група В (В-комплекс): голямото семейство на водноразтворимите витамини от група В играе комплексна роля за организма, повлиявайки процесите на много нива и поддържайки цялостния здравословен тонус
 • коензим Q10: субстанцията намира приложение в състава на редица комбинирани продукти за локална и перорална употреба, като е важен антиоксидант, предпазва кожата и кръвоносните съдове от вредните външни и вътрешни въздействия, повишавайки тяхната здравина, издръжливост и еластичност
 • омега-3 мастни киселини: есенциалните (незаменими) мастни киселини добиват все повече популярност във връзка с резултатите от многобройните проучвания, провеждани с тях, които доказват техните позитивни и благоприятни ефекти при много заболявания на сърдечно-съдовата система, нервната система, за подобряване на психическото състояние и много други
 • билки и лечебни растения: екстракт от гроздови семена, конски кестен, алое вера, бодлив залист, жълт кантарион, розмарин, невен, хамамелис, гинко билоба, джинджифил и други намират приложение под формата на препарати за локална употреба (мазила), но и перорална употреба (хапчета), като много от тях притежават естествен противовъзпалителен ефект, антиоксидантни свойства, намаляват задръжката на течности, подобряват системната циркулация и облекчават проявите при разширени вени

Въпреки безобидния характер на добавките се препоръчва преди започване на употребата им провеждане на консултация с личния лекар или фармацевт за необходимостта, безопасността и възможните нежелани лекарствени взаимодействия в случай, че приемате и други лекарства (възможни са нежелани лекарствени взаимодействия при едновременна употреба на добавки с някои лекарства, поради което се препоръчва прием през интервал от няколко часа между отделните препарати).

Общи мерки за лечение при разширени вени - диета, спорт, еластични чорапи

Общи мерки за лечение при разширени вени

Общите мерки се прилагат при всички пациенти, независимо от избрания метод на терапия, като водят до ефективно подобряване на състоянието, облекчаване на симптомите, намаляване на рисковете от прогресия на болестта и свързаните с нея усложнения.

Към най-често препоръчваните и ефективни общи мерки се включват:

 • промяна в диетата: препоръчва се консумация на храни, богати на фибри (средно по 30 грама фибри дневно за лица в активна възраст), калий, биофлавоноиди, антиоксиданти и други с доказани противовъзпалителни свойства и намаляване рисковете от задръжка на течности, като такива са сезонните и пресни плодове и зеленчуци, ядки, бобови и зърнени храни, риба. Препоръчва се ограничаване на консумацията на консервирани храни, мазни и пържени продукти, храни, богати на транс мазнини, натрий (сол), захар, кофеин, както и ограничаване консумацията на алкохол
 • повишаване на физическата активност: регулярната, адекватна и съобразена с възрастта, здравословното състояние и индивидуалните особености физическа активност спомага за поддържането на добра циркулация и заздравяване по естествен път на стените на кръвоносните съдове. Ежедневното раздвижване за поне 30 минути под формата на разходка в парка, плуване, аеробика, джогинг или друг спорт оказва благоприятен ефект в дългосрочен план върху появата и тежестта на разширените вени
 • поддържане на нормално за възрастта и състоянието тегло: оптималното за ръста и възрастта тегло намалява допълнителното натоварване върху циркулаторната система и предпазва допълнително от редица заболявания на сърдечно-съдовата система, ендокринните жлези и метаболитните процеси
 • еластични чорапи: еластичните чорапи са идеално средство за ежедневна борба с признаците и първите прояви при разширени вени, като ефективно облекчават много от симптомите и намаляват рисковете от прогресия на болестта и развитие на усложнения
 • правилна позиция на тялото: в случай, че се налага продължително заемане на една и съща позиция (седнало или изправено положение) се постарайте да правите чести раздвижвания (през 30 до 40 минути за по няколко минути), което да подобри циркулацията. Не сядайте с кръстосани крака, тъй като специалистите в областта считат тази поза за изключително натоварваща за венозния апарат на долните крайници

Лечение на разширени вени: лекарства, добавки, билки е достъпен, лесен и ефективен метод за ранно справяне с първите прояви при разширени вени и намаляване рисковете от прогресия на болестта, необходимост от оперативно лечение и риск от усложнения.

 Профилактика и своевременни мерки при разширени вени

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение на разширени вени: лекарства, добавки, билки

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-varicose-veins
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/new-treatments-for-varicose-veins#1
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/varicose-veins/diagnosis-treatment/drc-20350649
https://www.medicinenet.com/varicose_veins/article.htm
https://draxe.com/varicose-veins/
https://www.avogel.co.uk/health/circulation/varicose-veins/4-top-vitamins-to-banish-varicose-veins/
https://www.victoriahealth.com/editorial/a-new-remedy-for-varicose-veins-spider-veins-haemorrhoids-and-poor-circulation
https://www.truthnutra.com/blogs/news/4-best-supplements-for-getting-rid-of-varicose-veins
https://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/feet/varicose-veins/
http://www.nationalnutrition.ca/HEALTHCONCERNS_VARICOSE.aspx

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияБотаникаЛюбопитноЕ-тата в хранитеКлинични пътекиСнимкиЗдравни съветиФизиологияИсторияСъставкиЛайфстайлСоциални грижиНовиниАлт. медицинаСпортНормативни актовеХранене при...Здравни проблемиВидеоСпециалистиПсихологияЗаведенияИнтервютаОрганизацииГеографияДиетиАнкетиЛичностиНаправления в медицинатаПроизводителиОткрития