Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Дорзалгия Паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел

Паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел МКБ M54.0

Паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел МКБ M54.0 - изображение

Една от основните тъкани на човешкото тяло е мастната тъкан. Градивните и клетки се наричат липоцити и са разположени по групи. Мастна тъкан има редица функции, а най-значими от тях са терморегулаторната и енергосъхраняващата. 

паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел

Паникулитът представлява възпаление на подкожната мастна тъкан. Възпаление на подкожната мастна тъкан, което е локализриза в шията и продължава по хода на гръбначния стълб се определя като паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел.

Мастната тъкан е широко разпространена. Тя може да бъде под септална или лобуларна форма. Спрямо локализацията и формата на мастната тъкан, паникулитът се калцифицира като:

 1. Лобуларен паникулит без васкулит
 2. Лобуларен паникулит с васкулит
 3. Септален паникулит без васкулит
 4. Септален паникулит с васкулит

Етиологията е изключително разнообразна:

Клинична картина на паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел

паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел

Водещи са симптомите на кожното възпаление. Установява се класическата изява на възпалителен процес, а именно:

 • Силна болка
 • Зачервяване на надлежащата кожа
 • Затопляне на надлежащата кожа
 • Подуване на засегнатия отдел
 • Нарушена функция

Болката е изключително силна. Засягането на шийния отдел се дължи на увреда на шийния плексус. При всеки опит за движение се увеличава интензитета на болката. Нерядко успоредно с шийния плексус се засяга и брахиалния, при което болката ирадира (разпространява се) по туловището и горните крайници. Клинично се установява отслабване на сухожилните и надкостни рефлекси. Понякога се засяга и блуждаещият нерв, което се изявява с вегетативни симптоми — изпотяване, зачервяване, затопляне и друго. Описани са и висцерални симптоми — силна коремна болка, наподобяваща перфорация на стомашна язва или стенокардна болка, която се диференцира с миокарден инфаркт.паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел

Диагностициране на паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел

Всеки един диагностичен процес започва със снемането на информация за сегашните оплаквания. Снемането на коректна анамнеза е от изключително значение за определяне на вероятния първопричинител на паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел. По този начин може да се започне навременна и коректна терапия. По време на физикалния преглед от огледа на пациента, изследващият лекар установява признаците на възпаление. Прилага се щателно неврологично изследване за установяване на нарушения на периферните нерви.

При съмнение за възпалителен процес от лабораторните изследвания се позитивира:

Ако се позитивират антинуклеарните антитела се предполага, че първопричинителят е автоимунно заболяване. При високи стойности на креатинина се търси масивна мускулна некроза поради травма.

От инструменталните изследвания се прилагат:

 • Рентгеново изследване на лумбални прешлени
 • Ядрено-магнитен резонанс
 • Компютърна томография
 • Елетромиогрфия
 • Миелография

Лечението на болестта е комплексно. Болката се овладява чрез приемана на аналгетици или нестероидни противовъзпалителни процеси. Локалният възпалителен процес може да се третира и с лекарства под формата на кремове или лосиони. При етиологично установяване на болестта се започва терапия насочена към първопричинителя на болестта.

Прогнозата на паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел е благоприятна.

3.8, 6 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Паникулит, поразяващ шийния отдел и гръбначния отдел МКБ M54.0

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Panniculitis

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътекиЗаболявания (МКБ)СпортЛечения