Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Травми в областта на глезена и стъпалото Счупване на стъпалото без счупване на глезена Счупване на палеца на стъпалото

Счупване на палеца на стъпалото МКБ S92.4

Счупване на палеца на стъпалото МКБ S92.4 - изображение

Фрактура на фалангите на палеца под въздействие на директна или индиректна травма е счупване на палеца на стъпалото.

Механизъм на счупване на палеца на стъпалото
Най-често се наблюдава фрактура на фалангите на палеца от директна травма; настъпва посредством посрещане на палеца или затискане на същия от тежест. При индиректен механизъм най-често фрактурите са закрити, а при директен механизъм са открити.

Клиника на счупване на палеца на стъпалото

  • Установява се видима деформация и увеличаване обема на засегнатия пръст;
  • Наблюдава се кръвонасядане по цялото протежение на пръста;
  • оток по палеца;
  • Силна болка при опит за пасивно движение на пръста.
  • Болката при неразместените фрактури на палеца обикновено отминава за 4-5 седмици.

Диагноза на счупване на палеца на стъпалото
Рентгвеновата картина изяснява диагнозата. Обикновено е засегната само едната фаланга. При засягане на дисталната фаланга се установява субунгвален хематом (поднокътен хематом).
Рентгенологично фрактурната линия перзистира (продължава) от 6 месеца до 1 година, но това не значи, че болният е нетрудоспособен. Нелекуваните вътреставни фрактури на палеца, довеждат до късна остеоартроза, която ограничава движението и походката на болния.

Лечение на счупване на палеца на стъпалото
Лечението може да се осъществи и с безкръвно наместване под упойка. При неуспех - оперативно наместване, а при нестабилност - фиксация с Киршнерова игла за 20 дни. При вътреставни фрактури с разместване на фрагментите е необходимо мануално (ръчна) или открито наместване, като остеосинтезата трябва да се извърши с две кръстосани Киршнерови игли.

Усложнение на счупване на палеца на стъпалото
Нелекуваните вътреставни фрактури на палеца, довеждат до късна остеоартроза, която ограничава движението и походката на болния.

4.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия