Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Травми на корема, долната част на гърба, поясния отдел на гръбначния стълб и таза Счупване на лумбосакралната част на гръбначния стълб и таза

Счупване на лумбосакралната част на гръбначния стълб и таза МКБ S32

Счупване на лумбосакралната част на гръбначния стълб и таза МКБ S32 - изображение

Лумбалните прешлени са 5 и те са най-големи и най-силните от всички прешлени на гръбначния стълб. Фрактура на таза е нарушаване на костни структури на таза.

Механизъм на счупване на лумбосакралната част на гръбначния стълб и таза
Най-чести са следните два вида травматични увреди на поясните прешлени:
- компресионна фрактура на тялото на прешлена;
- фрактура на трансверзалните (напречните) израстъци
Фрактура - луксация на поясния отдел на гръбначния стълб се предизвиква от изключително голяма хиперфлексионна сила в комбинация със странично действащ силов фактор. При тази фрактура целият заден връзков комплекс е разкъсан.
Механизмът на счупването на сакрума (кръстецът) е директен удар или падане върху седалището и кръсцовата кост. Понякога при притискане на таза, едновременно със счупването на предния тазов полупръстен, се получава и счупване на сакрума вертикално през сакралните отвори, което се нарича фрактура на Вуаламе.
Най-честият механизъм, по който се получават фрактури на таза е компресионният (затрупване в мини, притискане между буферите на вагони, и др.). Четири вида механизми, по които могат да настъпят тези фрактури са:
- индиректен механизъм - Това е механизъм, при който силата се предава посредством други структури върху опорно-двигателния апарат (на пример силата може да се предаде по оста на бедрената кост);
- индиректен компресионен механизъм - При този вид механизъм силата действа във фронталната или сагиталната равнина;
- директен механизъм - Той действа върху определени структури на таза;
- отломъчен механизъм;
Фрактура на илиачната кост на таза се предизвиква при притискане на таза или директен удар върху тазовата кост. Механизмът, по който възниква, е огъвачен или компресионен.
Счупването на предно - горния илиачен гребен се получава по отломъчен механизъм след рязко съкращение на инсертиращия (вмъкнатия) към гребена мускул - m. sartorius.

Клиника на счупване на лумбосакралната част на гръбначния стълб и таза
Болните са в тежко състояние, неподвижни, със силни болки в гръбначния стълб и изразена ригидност (твърдост) на паравертебралната мускулатура (около прешлените).
При натиск върху бодилестите израстъци болката е силна. Всяко движение от болния му причинява болка. Може да има леко изразена кифоза (изгърбване на гръбначния стълб). Установява се оток, кръвонасядане и охлузване.
При разместена фрактура на сакрума клиничната картина е по-тежка. Възможно е увреждане на сакралните нерви и в тези случаи счупването се придружава с анестезия (обезчувствяване) на седалищната област във вид на седло и незадържане на урината (инконтиненция). Палпаторно може да бъде установена деформацията като праг на сакрума.
При фрактури на горното рамо на срамната кост характерно е кръвонасядане под слабинната връзка. Острият ръб на разместения напред и нагоре фрагмент може да се опипа. Болките при ходене са много силни. Повдигне на крайника от съответната страна е невъзможно, но ако го повдигне с чужда помощ може да го задържи - това е симптом на закованата пет. При опита на болния да сгъне кракът в тазобедрената става изпитва остра болка от съкращаващият се m. iliopsoas, който притиска счупеното място. Счупването на долното рамо на срамната кост настъпва в по-редки случаи.

Диагноза на счупване на лумбосакралната част на гръбначния стълб и таза
Диагнозата се поставя на базата на оплакванията на болния за болката и рентгеновата снимка.
При счупвания на таза се извършват следните прийоми:
Снемане анамнеза на болния;
Физикалният оглед: дава оскъдна информация чрез него може да се установи, че двата хълбочни гребена са на различна височина, крайника е скъсен и има оток в тази област;
Палпация: болката при палпация се усилва и тазовия пръстен е с нарушена цялост.
Различни прийоми, които се използват при прегледа:
- дланите на лекаря се поставят върху спините и се притиска леко навън и назад;
- двете спини се притискат един към друг, като това води до поява на болки ако таза е счупен;
- симфизата се притиска с юмрук назад - на мястото на счупването се появява болка.
Рентгенологичното изследване е задължително.

Лечение на счупване на лумбосакралната част на гръбначния стълб и таза
Лечението се свежда обикновено до обезболяване с аналгетици или локално (местно) прилагане на лидокаин.
Болният се поставя на легло в удобно за него положение и се осигурява покой за 3-4 седмици. При разместените фрактури се извършва наместване и обездвижване (имобилизация) в гипсови гащета за 12 седмици.
Прилага се и остеосинтеза на таза (при счупвания на симфизата).
Незабавна реанимация се изисква, когато пациентът е в шоково състояние, и се изразява във възстановяване на обема на общата циркулираща кръв, обезболяване и затопляне. Пострадалия се имобилизацияа и се транспорт от на лекар - реаниматор.
При счупвания на горното рамо на срамната кост и илиачната кост препоръчва се покой на легло за около 30-35 дни. Раздвижване на болния в леглото става след втората седмица и се изправя на 30-ден, но до изтичане на 60 дни са придвижва с патерици.
При неуспешни опити за наместване с директна екстензия или манипулативно и при застарели разместени счупвания се налага оперативно лечение: артродеза (обездвижване на ставата) на сакроилиачната става. Натоварването в този случай се осъществява след 6-8 месеца от деня на травмата.

4.0, 5 гласа

ВИДОВЕ Счупване на лумбосакралната част на гръбначния стълб и таза МКБ S32

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Счупване на лумбосакралната част на гръбначния стълб и таза МКБ S32

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Счупване на лумбосакралната част на гръбначния стълб и таза МКБ S32

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Счупване на лумбосакралната част на гръбначния стълб и таза МКБ S32

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия