Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Акупунктура и акупресура Лечение на диария с мокса

Лечение на диария с мокса

Лечение на диария с мокса - изображение

Изгаряне на мокса в областта на пъпа може да бъде много полезна техника срещу диария.

Какво представлява лечението с мокса?

Моксибусция или Мокса за кратко е древна форма на топлинна терапия, водеща началото си от Китай. Тя използва листата и корени от различни билки, но основно - див пелин. Билките се пресоват и оформят под формата на пури или конуси, които се палят и се оставят да тлеят на няколко см от кожата, над определени точки по тялото. Степента на затопляне и продължителността на терапията се определят от терапевта, като всеки случай е индивидуален. Етеричните масла в дивия пелин действат като форма на аромотерапия.

Какви са ползите от мокса терапията?

Изгарянето на Мокса има различни аромати, които много хора смятат за изключително релаксиращи. Етеричните масла в дивия пелин имат значителен ефект като форма на ароматерапия или медицински тамян. Векове наред див пелин е бил използван от лечители и шамани, за да разсее злото. В европейската народна традиция той се поставя във възглавници, за да предотврати лошите мисли и да отблъсне нечестивите духове.

Мокса като цяло има същата ефикасност като акупунктурата. Въпреки това, медицински експерименти показали, че моксибусцията оказва много по-широк и по-силен ефект върху цялостните биохимични промени в тялото, отколкото акупунктурата. Например:

Повишава броя на левкоцитите. Броят на белите кръвни клетки започва да се увеличава непосредствено след директно лечение с мокса.

Увеличава производството на червени кръвни клетки и хемоглобин. Клинични изследвания потвърждават, че субекти, които имат средно ниво на хемоглобин 78% точно преди директната моксибусция, показват постоянно повишаване на производството на хемоглобин, достигайки връх от 90% за осем седмици.

Подобрява цялостната циркулация на кръвта и лимфата и способността й да произвежда антитела. Поради твърде силната топлина на изгаряне на Мокса над акупунктурните точки, импулсите от нервните окончания на кожата водят до разширяване на капилярите, което увеличава циркулацията на кръвта и лимфата в цялото тяло. Често пациентите споделят, че се чувстват затоплени спокойни и сънливи след лечение с моксибусция. Хората, които страдат от постоянно усещане за студен ръце и крака, могат да се възползват в голяма степен от терапията с мокса.

Видове мокса

Мокса стик"Мокса стик" е най-често срещаната форма, в която се използва моксибусът за насърчаване на изцелението. Тук изсушеният див пелин се навива плътно и се увива в хартия, образуваща пръчка, подобна на пура. Дръжката на мокса може да се държи на едно място, да се върти в кръг или да се "наклонява" с движение, подобно на врабче, което се хвърля върху храната в района на акупунктурната точка. Практикуващият поставя пръст до точката, която се стимулира, за да поддържа удобно ниво на топлина и да пази пациента от изгаряне.

 

Мокса иглаДруга форма на моксибусция включва специална игла. При този метод се полага ролка от сух див пелин директно върху главата на акупунктурната игла. След това ролката се запалва и бавно се изгаря. Топлината прониква през акупунктурната игла и преминава дълбоко в акупунктурната точка. Тази инфузия на топлина води до незабавно облекчаване на ревматичната болка в мускулите и ставите и често се използва като лечение на артритна болка.

 мокса конус"Директна мокса" е метод, при който изсушената билка се завива в малък конус (около размера на оризово зърно) и се изгаря директно върху кожата. Може да се нанесе предварително пласт вазелин върху кожата, за да мокса конусът да се залепи. Конусът на мокса се запалва с края на горящ мокса стик, едва докосвайки горната част на конуса, докато се възпламени. За да се отстрани конуса, когато топлината стане силна се използват пинцети. Директната мокса се използва често срещу тежко менструално кървене.

Мокса срещу диария

Джинджър мокса"Джинджър мокса" е метод, който комбинира терапевтичните свойства на мокса с тези на джинджифил и е особено ефективен срещу диария. Практикуващите нарязват парче джинджифил с дебелина около един до два сантиметра и го пробиват с малки дупки. Изсушените листа див пелин се навиват в конус, който е около размера на боб. Джинджифилът се поставя в пъпа на пациента, страдащ от диария или коремна болка. Конусът на мокса се поставя върху джинджифила и след това внимателно се осветява с малък пламък. Изгарящата късче от мокса и джинджифил остават на пъпа, докато пациентът се изпоти, а зоната се зачерви. Добавят се нови конуси, тъй като първият конус изгаря. Парчето джинджифил трябва да се сменя след 5 мокса конуса. Освен за лечение на храносмилателни проблеми, джинджифил мокса се прилага и при лечението на болезнени стави.

Друга честа практика при диария включва поставяне на сол в пъпа на пациента (в легнало положение) и поставяне на конуса върху нея. Солта предпазва кожата и същевременно, провежда много добре топлината. Тази техника е много ефективна, но за да се гарантира пълна безопасност и ефективност, трябва да се практикува само от квалифициран терапевт.

Още алтернативни средства за лечение на диария може да научите в АЛТЕРНАТИВНИ ПОДХОДИ И СРЕДСТВА В ЛЕЧЕНИЕТО НА ДИАРИЯ

Мокса за повишаване на имунитета

Мокса конус в точа St-36Една от най-известните превантивни мокса терапии е да се направи непряка моксибусция на St-36 (Stomach 36/ Zu San Li) четири пръста под колянното капаче. Стимулирането на тази точка увеличава издръжливостта, подобрява храносмилателната дейност и стимулира имунната система.

Клиничните проучвания понастоящем сочат, че стимулирането на St-36 увеличава "максималното поемане на кислород". Известно е, че насищането с кислород предотвратява и подобрява времето за възстановяване от заболявания като хипертония и диабет. Максималното поемане на кислород допринася и за намаляване на скоростта на развитие рак и други хронични заболявания.

St-36 се разполага в мрежата, наречена "Стомашен меридиан". Стимулирането на St-36 не само активира точката, но и целият меридиан и стомаха. И тъй като, органът и меридианът на стомаха са част от основата на нашата жизнена енергия, стимулирането на St-36 засяга не само крака, където се намира St-36, но също така и здравето на цялото тяло.

Древните китайски лекари наблюдавали ранните етапи на влошаване на здравето, които предшествали истинската болест и вярвали, че е разумно болестите да се лекуват именно на тогава. Този етап се нарича "Mi Bing", което означава "преди заболяване". Mi Bing е тясно свързан с идеята за дълголетие и моксибусцията в акупунктурната точка St-36. Една японска народна приказка от епохата на Едо (1603-1867) за фермера Манпей разказва, че когато Манпей бил попитан дали има някаква тайна за поддържането на дълъг живот, той отговори, че няма тайна, освен изгарянето на Мокса на St-36 всеки ден, точно както правели неговите прадеди.

Още по темата:

3.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://greenalchemy.org
https://www.acufinder.com
http://theacupunctureblog.co.uk

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияАлт. медицинаЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноИсторияНовиниЛеченияСимптомиХранене при...Заболявания (МКБ)БотаникаИзследванияКлинични пътекиЗдравни проблеми