Индийско орехче, Мускатово орехче

Индийско орехче (Myristica fragrans) е вечно зелено дърво. Принадлежи към семейство Myristicaceae (Мускатови). Растението се среща още с името Мускатово орехче. Използва се като подправка и за медицински цели. Една от първите му употреби е била като ароматизатор на бирата.
Историята на индийското орехче
Смята се, че индийското орехче произлиза от Индонезия. Качествата на растението като подправка са оценени още от римското време. Разпространението му е доста ограничено. По тази причина растението късно става известно в Европа. Едва през 11-ти век е въведено на европейските пазари от арабски търговци. Значителната търговия с подправката започва след 16-ти век когато португалски кораби плавали до прословутите острови Банда, в Индонезия. През 17-ти век холандците успяват да монополизират търговията. Поддържането на монопола е лесно, тъй като островите Банда са единственото място където расте индийското орехче. Нежеланието на местните жители да работят с холандските търговци довело до война и само около 15 000 от тях оцелели след нея. Силно редуцираното население се нуждаело от още работна ръка, за да продължат култивирането на мускатовото орехче. Арабски и китайски работници се населили на острова. Работната ръка била евтина и производството на индийско орехче донесло много печалби. Тази ситуация се променя едва през 18-ти век когато французите успяват да контрабандират дървета от острова и пречупват холандския монопол. Днес архитектурата на остров Банда напомня тези факти от историята на индийското орехче. На мястото има музей, който разкрива времената когато островът е бил не само романтично място, а и център на холандската власт. Днес популярността към индийското орехче е намаляла. В Арабските страни, Иран и Северна индия, често се използва като подправка в деликатно ароматизирани местни ястия.
Употреба в арабската медицина
Арабските лекари са използвали индийското орехче като лекарство от първите векове след Христа. Те са го препоръчвали при различни заболявания на храносмилателната система и на кожата. До 11-ти век билката е била хвалена заради ефекта си върху бъбреците, използвала се за борба с болката, повръщането и лимфните заболявания. В допълнение са го предписвали и като афродизиак. В днешно време индийското орехче е много важно за тази част на света. Фармаколог от университет в Йерусалим е написал, че се употребява за лечение на туберкулоза, настинки, грип, респираторни инфекции, паразитози, екземи и себорея.
Употреба в индийската медицина
Честото споменаване на индийско орехче в ръкописи показва, че древните индуси знаят за подправката от ранните времена. Те го описват като затоплящо, стимулиращо средство и полезно за храносмилането, а също така ги използват в лекарствените си препарати. Индийските лекари са го предписвали за изцеление на главоболие, треска, затруднено дишане и отпадналост. Билката се е смятала за една от най-ценните подправки от местните жители. Според съветник в индийското Министерство на здравеопазването, индийското орехче все още се използва за медицински цели в Индия.
Употреба в западната медицина
В западната медицина употребата на билката започва по времето на Средновековието и се базира на предписанията на арабските лекари. Значението на растението е нараствало заедно с индийската търговия. То е било важна съставка на лекарствата приготвяни за армията. През 17-ти век употребата му добива най-голяма популярност. Лекарите са го препоръчвали за лечение на чревни заболявания. Днес използването на индийско орехче в западната алтернативна и допълваща медицината е сравнително незначително.
Устройство на индийско орехче
Изображение: W.A. Djatmiko (Wie146), CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Myristica fragrans е дърво достигащо височина до 15 метра. Кората на стъблото е гладка и синьо-кафява на цвят, изобилстваща от жълт сок. Клоните се разпространяват и завършват с листа. Листата са заострени, тъмнозелени, блестящи с дължина от 5-15 cм и ширина 2-7 cм. Цветовете са еднодомни, бледо жълти на цвят. Намират се в горната част на дървото. Мъжките цветове са с от 3 до 5 венчелистчета. Женските цветове са по-големи и са групирани в съцветия по 2-3.
Плодовете са с големина и форма на кайсия. Изградени са от кора, вътрешна част и семка. Когато са свежи, кората е червена, а когато започнат да съхнат цветът и се промяна в жълтеникаво-кафяв. Семената са твърди, месести, белезникави, с червено-кафяви ивици. Те притежават изобилие от етерично масло. От орехчето (семето) се произвежда подправка, която е ароматна и вкусна. Дървото започва да дава плодове 15-20 години след засаждането му.
Използваема част на мускатово орехче
Сушената ядка на билката и етеричното масло се използват като лекарство, а смлените семена на растението като подправка.
Разпространение на индийско орехче
Расте в Индонезия, Нова Гвинея и Западна Индия. Вирее във вулканични почви и тропически дъждовни гори. Неговото отглеждане като култура до голяма степен ограничено в горещите, влажни тропици на височина до 4,500 метра. Рядко се среща в диво състояние.
Химичен състав на индийско орехче
- етерично масло (до 15 %);
- протеини;
- натрий;
- калий;
- калций;
- желязо;
- магнезий;
- мед;
- фосфат;
- витамин А;
- витамин С;
- витамин D;
- витамин В6;
- витамин В12;
- бета- каротин;
- тлъсто масло;
- нишесте;
- сапонини;
- диетични фибри;
- мириститин и мацелинан;
- смола;
- органични киселини;
- липаза (ензима, който разгражда мазнините);
- съдържание на етеричното масло- сабинен, лимонен, терпинеол, фенилпропан, а-пинен, кафен, b-пинен, мирцен, а-фелландрен, а-терпиен, 1,8-кинеол, у-терпиен, линанол, сафрол, миристицин;
- енергийна стойност на 100 грама 535 калории.
Лечебни свойства и приложение на индийско орехче
Изображение: Vinayaraj, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Подобно на много други подправки, индийското орехче е една от онези ароматни добавки към храната, които носят малко усещане за топлина и любопитна сложност, без която нито едно ястие не може да бъде перфектно. В допълнение Myristica fragrans притежава редица лечебни свойства, когато се употребява в малки количества. Предозирането може да доведе до сериозни странични ефекти и дори смърт.
Свойства на индийско орехче
- укрепва защитните сили на организма;
- антиоксидантно;
- болкоуспокояващо - един от компонентите на индийското орехче е съединение, подобно на ментола, което има естествени характеристики, облекчаващи болката. Ето защо, когато добавите Myristica fragrans като подправка към вашето ястие можете да облекчите различни състояния, причиняващи болка;
- антисептично действие;
- подобрява храносмилането като стимулира секрецията на стомашни сокове и чревната моторика;
- стимулира мозъчните функции - дължи се на съдържанието на мириститин и мацелинан. Тези съединения са доказали, че намаляват разграждането на нервните пътища и че подобряват когнитивната функция. Те спомагат за поддържане функцията на мозъка на нормално, здравословно ниво;
- понижава кръвното налягане - минералното съдържание на индийско орехче допринася за поддържане на функцията сърцето. Калият е вазодилататор, който релаксира стените на кръвоносните съдове, като по този начин намалява кръвното налягане и понижава напрежението върху сърдечно-съдовата система;
- предпазва от анемия - дължи се на съдържащото се желязо, което стимулира еритропоезата;
- подобрява костния метаболизъм - дължи се на съдържащия се калций. Той подпомага ремоделирането на костта;
- противовъзпалително;
- мощен афродизиак;
- противораков ефект - проучвания показват, че съединението подобно на ментола стимулира апоптозата (програмирана клетъчна смърт) на раковите клетки;
- антиадипозно действие (против затлъстяване);
- тонизиращ ефект - подпомага детоксикацията на тялото. Употребата на билката подобрява функцията на черния дроб, който представлява „лабораторията“ на нашия организъм. Точно в него се съхраняват много от токсините, които увреждат вътрешните органи;
- подобрява качеството на съня - дължи се на високото съдържание на магнезий. Този микроелемент е от голямо значение за здравословното състояние на организма. Той намалява напрежението, стимулира освобождаването на серотонин (хормон секретиран от епифизата), което създава усещане за релакс и спокойствие. Серотининът се превръща е мелатонин, който е индуктор на съня;
- благоприятства външния вид и здравето на кожата и косата.
Заболявания, при които се прилага индийско орехче
- диария;
- хипертония;
- анемия;
- дефицит на желязо;
- остеопороза;
- камъни в бъбреците.
- рак;
- болка;
- аменорея;
- хистерия;
- главоболие;
- отслабена памет и други когнитивни проблеми;
- деменция;
- болест на Алцхаймер;
- инсомния (безсъние);
- артрит;
- задух;
- киселини;
- респираторни заболявания;
- импотентност;
- халитоза (лош дъх);
- кожни заболявания;
- паразитози;
- косопад.
Начин на приложение
- отвара - 5 грама настъргано индийско орехче се залива с 200 милилитра вряла вода. Пие се по 1 кафена чашка преди хранене, подсладено с мед. Отварата може да се използва и външно за гаргара;
- за лечение на безсъние - препоръчва се приемът на чаша топло мляко с индийско орехче на прах преди лягане;
- паста за здрава кожа - приготвя се от мед, вода и индийско орехче. Намажете на лицето и оставете да престои 15 минути. След това измийте със студена вода;
- етерично масло от индийско орехче - прилага се в ароматерапията и като съставна единица в козметични продукти.
Употреба в кулинарията
В западната кухня индийското орехче e са популярнa подправкa. Те се добавят към торти, крекери, задушени плодове, месо, сирене. Най-големи любители на добавката в Европа са холандците. Използват я в ястия с зеле, картофи и други зеленчуци, месо, супи и сосове. Индийско орехче е част и от традиционните карибски гозби. Там го прибавят дори на сладолед. В Италия подправката е незаменима част от традиционната паста. Класическата френска смес от четири подправки „quatre еpices” съдържа индийско орехче, бял пипер, карамфил и джинджифил. Тази комбинация се използва за ароматизиране на местни ястия.
Употреба на индийското орехче като наркотик
Халюциногенния ефект на индийското орехче е познат от древни времена. Смята се, че първоначалното му използване, определяно от това свойство, е било по време на индийски традиционни ритуали. По-късно в Аюрведата синоним на името на билката е била точно думата наркотик. Въз основа на данни на индийското Министерство на здравеопазването, индийското орехче се използва за дъвчене, за да предизвика вълнение и да стимулира либидото. Също така се добавя и към цигари. Употребата с цел подобни ефекти е много опасна и мое да доведе до смърт.
Изображение: Herusutimbul, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Етерично масло от индийско орехче
Етеричното масло от индийско орехче се получава чрез дестилиране на пара на зрели семена. Има лека консистенция с пикантен аромат. Употребата му е позната от древни времена - индийците са го използвали за лечение на чревни проблеми, а египтяните за балсамиране. Многобройни проучвания показват, че маслото и неговия химичен състав притежават редица лечебни свойства, които го правят полезно за предотвратяване на различни състояния. Доказана е ефективността му срещу различни инфекциозни заболявания причинени от Bacillus subtilis, Escherichia coli и Saccharomyces cerevisiae. Други изследвания потвърждават противотуморната му активност, стимулиращият и стягащият му ефект. Прилага се при следните състояния: камъни в бъбреците, възпаление на пикочния мехур, лош дъх, храносмилателни проблеми, метеоризъм, импотентност, безсъние, кожни заболявания, менструални спазми, хормонален дисбаланс, респираторни проблеми и други. Може да се използва и в кулинарията като добавка към млечни шейкове и други напитки. Стандартната доза е от 2-6 капки.
Начин на приложение на етеричното масло
- за да облекчите храносмилателните проблеми - добавете 5 до 6 капки от това масло в топла вана или смесeте 3 капки с носещо масло (бадемово, кокосово) и използвайте за масаж;
- за облекчаване на болката - направете масаж с 2-4 капки от субстанцията, смесена с базово масло;
- за да се предотврати лош дъх - добавете 2 капки към хладка вода и използвайте за гаргара;
- за подобряване на концентрацията и паметта - добавете 2 капки върху кърпа и вдишайте;
- за намаляване на стреса - добавете две капки към дифузер за ароматерапия;
- за да намалите подуването на венците - нанесете капка масло от индийско орехче върху памучен тампон и го нанесете върху болезнените венци;
- за подобряване на съня - добавете 2 капки към кърпа и поставете я до възглавницата си;
- за лечение на проблемна кожа и изтощена коса - добавете го към боята за коса, домашни кремове, лосиони и сапуни.
Внимание!
Приета в големи дози билката е отровна!
В малки дози е безопаснa за употреба по време на бременност и кърмене.
Дългосрочната употреба на индийско орехче в дози от 300 мг или повече дневно е свързана с халюцинации и други умствени странични ефекти. Хората, които са приемали по-големи дози индийско орехче, са имали гадене, сухота в устата, замаяност, неравномерен сърдечен ритъм, възбуда и халюцинации. Други сериозни нежелани реакции включват смърт.
Индийското орехче взаимодейства с медикаменти като
- лекарства, които се разграждам в черния дроб - употребата на билката може да увеличи скоростта на разграждане и да доведе до различни странични ефекти. Преди да вземете индийско орехче се консултирайте с вашия лекар или фармацевт;
- с фенобарбитал - приемът на индийско орехче може да намали времето на полуживот на лекарството в организма и да понижи ефективността му.
Изображение: Fpalli, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО
ШВЕДСКА ГОРЧИВКА 500 мл РИВИЕРА
КАРМОЛИС БОНБОНИ без захар 75 г
ШВЕДСКА ГОРЧИВКА 500 мл MAURERS
НУКС МОСХАТА 9 СН
БИОХЕРБА БИЛКОВ ЧАЙ МЪЖКА СИЛА ФИЛТЪР * 20
ГОЛЯМА ШВЕДСКА ГОРЧИВКА ПО ОРИГИНАЛНАТА РЕЦЕПТА НА МАРИЯ ТРЕБЕН 500 мл
КАРМОЛИС БОНБОНИ със захар 75 г
БИОХЕРБА ЧАЙ АФРОДИЗИАК НАСИПЕН 120 гр.
ХОРМИЛ SN перорални капки, разтвор 30 мл
НУКС МОСХАТА 15 СН
Библиография
http://www.himalayawellness.com
https://www.mdidea.com
http://www.worldagroforestry.org
http://www.botanical.com
http://www.inchem.org/
http://factsofindonesia.com
http://www.webmd.com/
https://www.unodc.org
https://www.drugs.com
https://www.organicfacts.net
http://foodfacts.mercola.com
http://www.stylecraze.com
http://articles.mercola.com
https://en.wikipedia.org
РАСТЕНИЕТО е свързано към
- Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения)
- Група Магнолииди (Magnoliids)
- Разред Magnoliales
- Сем. Myristicaceae
- Главоболие от лявата страна – какви могат да бъдат причините
- 7-дневна пречистваща диета и трайно отслабване с до 10 килограма
- 12 начина да си помогнем без хапчета при главоболие
- 10-дневна диета с елда за отслабване с 10 килограма
- Свалете 5 килограма само за 3 дни
- Как се свалят 5 килограма за 1 седмица – стъпка по стъпка
- Билки и храни за потискане на апетита
- Леснодостъпни средства срещу махмурлук
- Ехинофора
- Диета с ябълки за 7 дни
Коментари към Индийско орехче, Мускатово орехче