Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Магнолииди (Magnoliids) Разред Magnoliales Сем. Myristicaceae Индийско орехче, Мускатово орехче

Индийско орехче, Мускатово орехче

Сем. Myristicaceae

Индийско орехче, Мускатово орехче - изображение

Индийско орехче (Myristica fragrans) е вечно зелено дърво. Принадлежи към семейство Myristicaceae (Мускатови). Растението се среща още с името Мускатово орехче. Използва се като подправка и за медицински цели. Една от първите му употреби е била като ароматизатор на бирата.

Историята на индийското орехче

остров Банда, ИндонезияСмята се, че индийското орехче произлиза от Индонезия. Качествата на растението като подправка са оценени още от римското време. Разпространението му е доста ограничено. По тази причина растението късно става известно в Европа. Едва през 11-ти век е въведено на европейските пазари от арабски търговци. Значителната търговия с подправката започва след 16-ти век когато португалски кораби плавали до прословутите острови Банда, в Индонезия. През 17-ти век холандците успяват да монополизират търговията. Поддържането на монопола е лесно, тъй като островите Банда са единственото място където расте индийското орехче. Нежеланието на местните жители да работят с холандските търговци довело до война и само около 15 000 от тях оцелели след нея. Силно редуцираното население се нуждаело от още работна ръка, за да продължат култивирането на мускатовото орехче. Арабски и китайски работници се населили на острова. Работната ръка била евтина и производството на индийско орехче донесло много печалби. Тази ситуация се променя едва през 18-ти век когато французите успяват да контрабандират дървета от острова и пречупват холандския монопол. Днес архитектурата на остров Банда напомня тези факти от историята на индийското орехче. На мястото има музей, който разкрива времената когато островът е бил не само романтично място, а и център на холандската власт. Днес популярността към индийското орехче е намаляла. В Арабските страни, Иран и Северна индия, често се използва като подправка в деликатно ароматизирани местни ястия.

Употреба в арабската медицина

арабска медицинаАрабските лекари са използвали индийското орехче като лекарство от първите векове след Христа. Те са го препоръчвали при различни заболявания на храносмилателната система и на кожата. До 11-ти век билката е била хвалена заради ефекта си върху бъбреците, използвала се за борба с болката, повръщането и лимфните заболявания. В допълнение са го предписвали и като афродизиак. В днешно време индийското орехче е много важно за тази част на света. Фармаколог от университет в Йерусалим е написал, че се употребява за лечение на туберколоза, настинки, грип, респираторни инфекции, паразитози, екземи и себорея.

Употреба в индийската медицина

индийска медицинаЧестото споменаване на индийско орехче в ръкописи показва, че древните индуси знаят за подправката от ранните времена. Те го описват като затоплящо, стимулиращо средство и полезно за храносмилането, а също така ги използват в лекарствените си препарати. Индийските лекари са го предписвали за изцеление на главоболие, треска, затруднено дишане и отпадналост. Билката се е смятала за една от най-ценните подправки от местните жители. Според съветник в индийското Министерство на здравеопазването, индийското орехче все още се използва  за медицински цели в Индия.

Употреба в западната медицина

западна медицинаВ западната медицина употребата на билката започва по времето на Средновековието и се базира на предписанията на арабските лекари. Значението на растението е нараствало заедно с индийската търговия. То е било важна съставка на лекарствата приготвяни за армията. През 17-ти век употребата му добива най-голяма популярност. Лекарите са го препоръчвали за лечение на чревни заболявания. Днес използването на индийско орехче в западната алтернативна и допълваща медицината е сравнително незначително.

Устройство на индийско орехче

индийско орехче

 

Myristica fragrans е дърво достигащо височина до 15 метра. Кората на стъблото е гладка и синьо-кафява на цвят, изобилстваща от жълт сок. Клоните се разпространяват и завършват с листа. Листата са заострени, тъмнозелени, блестящи с дължина от 5-15 cм и ширина 2-7 cм.

 

 

цвят на индийско орехче

 

 

Цветовете са еднодомни, бледо жълти на цвят. Намират се в горната част на дървото. Мъжките цветове са с от 3 до 5 венчелистчета. Женските цветове са по-големи и са групирани в съцветия по 2-3.

 

 

 плодове на индийско орехче

Плодовете са с големина и форма на кайсия. Изградени са от кора, вътрешна част и семка. Когато са свежи, кората е червена, а когато започнат да съхнат цветът и се промяна в жълтеникаво-кафяв. Семената са твърди, месести, белезникави, с червено-кафяви ивици. Те притежават изобилие от етерично масло. От орехчето (семето) се произвежда подправка, която е ароматна и вкусна. Дървото започва да дава плодове 15-20 години след засаждането му.

 

 

Използваема част на мускатово орехче

Сушената ядка на билката и етеричното масло се използват като лекарство, а смлените семена на растението като подправка.

Разпространение на индийско орехче

разпространение на индийско орехче

Расте в Индонезия, Нова Гвинея и Западна Индия. Вирее във вулканични почви и тропически дъждовни гори. Неговото отглеждане като култура до голяма степен ограничено в горещите, влажни тропици на височина до 4,500 метра. Рядко се среща в диво състояние.

 

Химичен състав на индийско орехче

плодове на индийско орехче

  • етерично масло (до 15 %);
  • протеини;
  • натрий;
  • калий;
  • калций;
  • желязо;
  • магнезий;
  • мед;
  • фосфат;
  • витамин А;
  • витамин С;
  • витамин D;
  • витамин В6;
  • витамин В12;
  • бета- каротин;
  • тлъсто масло;
  • нишесте;
  • сапонини;
  • диетични фибри;
  • мириститин и мацелинан;
  • смола;
  • органични киселини;
  • липаза (ензима, който разгражда мазнините);
  • съдържание на етеричното масло- сабинен, лимонен, терпинеол, фенилпропан, а-пинен, кафен, b-пинен, мирцен, а-фелландрен, а-терпиен, 1,8-кинеол, у-терпиен, линанол, сафрол, миристицин;
  • енергийна стойност на 100 грама 535 калории.

Лечебни свойства и приложение на индийско орехче

Подобно на много други подправки, индийското орехче е една от онези ароматни добавки към храната, които носят малко усещане за топлина и любопитна сложност, без която нито едно ястие не може да бъде перфектно. В допълнение Myristica fragrans притежава редица лечебни свойства, когато се употребява в малки количества. Предозирането може да доведе до сериозни странични ефекти и дори смърт.

Свойства на индийско орехче:

индийско орехче

  • укрепва защитните сили на организма;
  • антиоксидантно;
  • болкоуспокояващо - един от компонентите на индийското орехче е съединение, подобно на ментола, което има естествени характеристики, облекчаващи болката. Ето защо, когато добавите Myristica fragrans като подправка към вашето ястие можете да облекчите различни състояния, причиняващи болка;
  • антисептично действие;
  • подобрява храносмилането като стимулира секрецията на стомашни сокове и чревната моторика;
  • стимулира мозъчните функции - дължи се на съдържанието на мириститин и мацелинан. Тези съединения са доказали, че намаляват разграждането на нервните пътища и че подобряват когнитивната функция. Те спомагат за поддържане функцията на мозъка на нормално, здравословно ниво;
  • понижава кръвното налягане - минералното съдържание на индийско орехче допринася за поддържане на функцията сърцето. Калият е вазодилататор, който релаксира стените на кръвоносните съдове, като по този начин намалява кръвното налягане и понижава напрежението върху сърдечно-съдовата система;
  • предпазва от анемия - дължи се на съдържащото се желязо, което стимулира еритропоезата;
  • подобрява костния метаболизъм- дължи се на съдържащия се калций. Той подпомага ремоделирането на костта;
  • противовъзпалително;
  • мощен афродизиак;
  • противораков ефект - проучвания показват, че съединението подобно на ментола стимулира апоптозата (програмирана клетъчна смърт) на раковите клетки;
  • антиадипозно действие (против затлъстяване);
  • тонизиращ ефект - подпомага детоксикацията на тялото. Употребата на билката подобрява функцията на черния дроб, който предтавлява „лабораторията“ на нашия организъм. Точно в него се съхраняват много от токсините, които увреждат вътрешните органи;
  • подобрява качеството на съня - дължи се на високото съдържание на магнезий. Този микроелемент е от голямо значение за здравословното състояние на организма. Той намалява напрежението, стимулира освобождаването на серотонин (хормон секретиран от епифизата), което създава усещане за релакс и спокойствие. Серотининът се превръща е мелатонин, който е индуктор на съня;
  • благоприятства външния вид и здравето на кожата и косата.

Заболявания, при които се прилага индийско орехче:

  • диария;
  • хипертония;
  • анемия;
  • дефицит на желязо;
  • остеопороза;
  • камъни в бъбреците.
  • рак;
  • болка;
  • аменорея;
  • хистерия;
  • главоболие;
  • отслабена памет и други когнитивни проблеми;
  • деменция;
  • болест на Алцхаймер;
  • инсомния (безсъние);
  • артрит;
  • задух;
  • киселини;
  • респираторни заболявания;
  • импотентност;
  • халитоза (лош дъх);
  • кожни заболявания;
  • паразитози;
  • косопад.

Начин на приложение:

отвара от индийско орехче

  • отвара - 5 грама настъргано индийско орехче се залива с 200 милилитра вряла вода. Пие се по 1 кафена чашка преди хранене, подсладено с мед. Отварата може да се използва и външно за гаргара;
  • за лечение на безсъние - препоръчва се приемът на чаша топло мляко с индийско орехче на прах преди лягане;
  • паста за здрава кожа - приготвя се от мед, вода и индийско орехче. Намажете на лицето и оставете да претои 15 минути. След това измийте със студена вода;
  • етерично масло от индийско орехче - прилага се в ароматерапията и като съставна единица в козметични продукти.

Употреба в кулинарията

В западната кухня индийското орехче e са популярнa подправкa. Те се добавят към торти, крекери, задушени плодове, месо, сирене. Най-големи любители на добавката в Европа са холандците. Използват я в ястия с зеле, картофи и други зеленчуци, месо, супи и сосове. Индийско орехче е част и от традиционните карибски гозби. Там го прибавят дори на сладолед. В Италия подправката е незаменима част от традиционната паста. Класическата френска смес от четири подправки „quatre еpices” съдържа индийско орехче, бял пипер, карамфил и джинджифил. Тази комбинация се използва за ароматизиране на местни ястия.

Употреба на индийското орехче като наркотик

индийско орехчеХалюциногенния ефект на индийското орехче е познат от древни времена. Смята се, че първоначалното му използване, определяно от това свойство, е било по време на индийски традиционни ритуали. По-късно в Аюрведата синоним на името на билката е била точно думата наркотик. Въз основа на данни на индийското Министерство на здравеопазването, индийското орехче се използва за дъвчене, за да предизвика вълнение и да стимулира либидото. Също така се добавя и към цигари. Употребата с цел подобни ефекти е много опасна и мое да доведе до смърт.

Етерично масло от индийско орехче

етерично масло от индийско орехчеЕтеричното масло от индийско орехче се получава чрез дестилиране на пара на зрели семена. Има лека консистенция с пикантен аромат. Употребата му е позната от древни времена- индийците са го използвали за лечение на чревни проблеми, а египтяните за балсамиране. Многобройни проучвания показват, че маслото и неговия химичен състав притежават редица лечебни свойства, които го правят полезно за предотваряване на различни състояния. Доказана е ефективността му срещу различни инфекциозни заболявания причинени от Bacillus subtilis, Escherichia coli и Saccharomyces cerevisiae. Други изследвания потвърждават противотуморната му активност, стимулиращият и стягащият му ефект. Прилага се при следните състояния: камъни в бъбреците, възпаление на пикочния мехур, лош дъх, храносмилателни проблеми, метеоризъм, импотентност, безсъние, кожни заболявания, менструални спазми, хормонален дисбаланс, респираторни проблеми и други. Може да се използва и в кулинарията като добавка към млечни шейкове и други напитки. Стандартната доза е от 2-6 капки.

приложение на етерично масло от индийско орехчеНачин на приложение на етеричното масло:

  • за да облекчите храносмилателните проблеми - добавете 5 до 6 капки от това масло в топла вана или смесeте 3 капки с носещо масло(бадемоново, кокосово) и използвайте за масаж;
  • за облекчаване на болката - направете масаж с 2-4 капки от субстанцията, смесена с базово масло;
  • за да се предотврати лош дъх - добавете 2 капки към хладка вода и използвайте за гаргара;
  • за подобряване на концентрацията и паметта - добавете 2 капки върху кърпа и вдишайте;
  • за намаляване на стреса - добавете две капки към дифузер за ароматерапия;
  • за да намалите подуването на венците - нанесете капка масло от индийско орехче върху памучен тампон и го нанесете върху болезнените венци;
  • за подобряване на съня - добавете 2 капки към кърпа и поставете я до възглавницата си;
  • за лечение на проблемна кожа и изтощена коса- добавете го към боята за коса, домашни кремове, лосиони и сапуни.

Внимание!

Приета в големи дози билката е отровна!

В малки дози е безопаснa за употреба по време на бременност и кърмене.

Дългосрочната употреба на индийско орехче в дози от 300 мг или повече дневно е свързана с халюцинации и други умствени странични ефекти. Хората, които са приемали по-големи дози индийско орехче, са имали гадене, сухота в устата, замаяност, неравномерен сърдечен ритъм, възбуда и халюцинации. Други сериозни нежелани реакции включват смърт.

Индийското орехче взаимодейства с медикаменти като:

  • лекарства, които се разграждам в черния дроб - употребата на билката може да увеличи скоростта на разграждане и да доведе до различни странични ефекти. Преди да вземете индийско орехче се консултирайте с вашия лекар или фармацевт;
  • с фенобарбитал - приемът на индийско орехче може да намали времето на полуживот на лекарството в организма и да понижи ефективността му.
4.5, 10 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

http://www.himalayawellness.com

https://www.mdidea.com

http://www.worldagroforestry.org

http://www.botanical.com

http://www.inchem.org/

http://factsofindonesia.com

http://www.webmd.com/

https://www.unodc.org

https://www.drugs.com

https://www.organicfacts.net

http://foodfacts.mercola.com

http://www.stylecraze.com

http://articles.mercola.com

https://en.wikipedia.org

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецептиБотаникаЛюбопитноЛайфстайлДиетиАлтернативна медицинаСнимкиХранене при...ОрганизацииНовиниЛеченияИсторияСпортПсихологияФизиологияПроизводителиТестовеКалкулатори