Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Спондилоза

Спондилоза МКБ M47

Спондилоза МКБ M47 - изображение

Спондилозата е бавно протичащо заболяване с  локално „стареене” на гръбначните сегменти. Засягат се външните пластове на фиброзния пръстен при нормално съхранена пластичност на пулпозното ядро. Остеофитите при спондилозата имат форма на „човка на папагал”. Те имат възходяща и низходяща посока с различни размери, дори да могат да комуникират като скоби в междупрешленния диск, но междупрешленното пространство остава широко за разлика от остеохондрозата, където то е стеснено. Различават се три вида спондилоза в зависимост от локализацията на дегенеративния процес в гръбначния стълб: шийна, гръдна и лумбална.

Шийната спондилоза се локализира в шийния дял на гръбначния стълб. Гръдната спондилоза се локализира в гръдния отдел на гръбначния стълб, в средната или горна част на гръбнака и лумбалната спондилоза се локализира в долната, лумбална част.

  • Шийна спондилоза се характеризира със силна болка във врата. Заболяването се явява най-често във възраст между 44 и 75 години. Шийната спондилоза се явява в резултат на износване на прешлените и междупрешлените дискове в шийната част на гръбначния стълб. Междупрешленните дискове стават по-тънки. Най-честата причина за спондилозата са малки увреждания в хрущяла и лошата поза. Понякога по ръбовете на прешлените се развиват шипове. Движенията усилват болката в шийната област. Понякога болката се разпространява към основата на главата, раменете, към ръката и пръстите. При едни пациенти болката е постоянна, а при другите е пристъпна. Пациентите се оплакват от главоболие в задната част на главата.
  • Гръдната спондилоза се локализира в торакалната част на гръбначния стълб. Заболяването се характеризира с болки в средата на горната част на гърба, гърдите и горната част на корема. Понякога пациентите изпитват болка и в ръцете и краката или промени в чувствителността - липса на чувствителност или изтръпване.
  • Лумбалната спондилоза е една от най-честите причини за болка в ниските отдели на гръбначния стълб и често пъти води до инвалидизация.

Диагнозата на заболяването може да бъде пропусната или забавена поради това, че в началото на заболяването болните нямат никаква клинична симптоматика и оплаквания. Освен това, симптомите на заболяването често пъти могат да бъдат сходни с тези на други заболявания и състояния. Диагнозата се поставя с рентгенография, компютърна томография, където ясно се виждат промените в прешлените.

В началото на заболяването не се прилагат медикаменти. Прави се шийна тракция и поставяне на шийна яка, която да ограничи движенията в шийната област. Постепенно обема на движенията се увеличава. За успокояване на болката се прилагат аналгетици, нестероидни противовъзпалителни препарати, мускулни релаксанти и физиотерапия.

3.0, 21 гласа

ВИДОВЕ Спондилоза МКБ M47

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Спондилоза МКБ M47

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Спондилоза МКБ M47

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Спондилоза МКБ M47

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия