Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Saxifragales Сем. Saxifragaceae (Каменоломкови) Хортензия

Хортензия

Сем. Saxifragaceae (Каменоломкови)

Хортензия - изображение

Хортензия (Hydrangea hortensis) е вид цъфтящо, многогодишно растение от семейство Hydrangeaceae. Синоними на растението в ботаническата номенклатура са: Hortensia opuloides, Hydrangea hortensia, Viburnum macrophyllum, Hydrangea chungii, Hydrangea hortensis, Hydrangea opuloides, Hydrangea maritima, Hydrangea otaksa.

Устройство на хортензия

хортензия храст

 

 

Хортензията е широколистен , красив, средно голям храст с великолепни цветове, който достига до 2-2,5 метра височина. Листата й са големи, с дължина до 15 см и срещуположно разположени на клончетата. Те са прости, с кръгла до елипсовидна форма, със заострен връх и назъбен листен ръб.

 

 

 

цветна глава на хортензия

 

Цветните глави са големи, кълбовидни, състоящи се от множество малки цветчета. Те са изключително трайни и са обагрени най-често в розово, като някои сортове са с бели, червени и сини цветове. Достигат диаметър до 30 cm и са разположени по върховете на клонките. Цъфти от началото на лятото до началото на зимата. Плодът е полукълбовидна капсула.

 

 

Разпространение на хортензия

Родина на хортензията е Япония.

Изполваема част на хортензия

Употребяват се корените на растението.

Химичен състав на хортензия

виолетова хортензияХортензията съдържа филодулцин, хидрангенол, хидрангин, 8-О-глюкозиди, тунбергиноли A и F, тунбергинол B, дихидроизокумаринови тунбергиноли C, D и E, дихидроизокумаринови гликозиди тунбергинол G 3'-O-глюкозиди, хидрангенол 4'-O-глюкозид, кемпферол, кверцетин олигогликозиди и др. Листата съдържат stilbenoid hydrangeic acid.

Различните цветове, като червено, бледолилаво, лилаво, виолетово и синьо, се дължат на един антоцианин - делфинидин 3-глюкозид (myrtillin), който образува комплекси с метални йони, наречени металоантоцианини (metalloanthocyanins).

В корените на хортензия са открити лунуларова киселина, лунуларин, гликозид на лунуларовата киселина, 3,4'-дихидроксистилбен.

Хидрангин (hydrangine) е другото име за кумарин умбелиферона. Той може да бъде отговорен за токсичността на растението.

Лечебни свойства и приложение на хортензия

Свойства на растението:

  • диуретично; 
  • предотвратява образуването на камъни в бъбреците и жлъчния мехур и др.

храсти от хортензия"Amacha" е японска напитка, направена от ферментирали листа от Hydrangea macrophylla Var. thunbergii.

Маслото от листата на хортензия се добива от ферментирали и изсушени листа на растението. Притежава антиалергични и антимикробни свойства. В ин витро и ин виво изследвания е установена хепатопротективната му активност. 

Листни екстракти от Hydrangea macrophylla се изследват като възможен източник на нови химични съединения с антималарийна активност. Киселина от листата се изследва като възможно антидиабетно лекарство, тъй като тя значително понижава кръвната захар, триглицеридите и нивата на свободните мастни киселини при животински модели.

Състояния и заболявания, при които се използва хортензия:

бяла хортензия

  • при камъни в бъбреците;
  • жлъчнокаменна болест;
  • хроничен пиелонефрит и цистит;
  • заболявания на ставите;
  • остеохондроза, хронични възпалителни заболявания на женската полова система и др.

Хортензията се прилага много често като декоративно растение във флоралната декорация на градини. Може да се отглежда в по-големи саксии, което позволява включването й като красив елемент от интериора на дома.

Още по темата:

3.8, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАлт. медицинаЗдравни съветиЛеченияКлинични пътекиЛюбопитноСнимкиХранене при...СпортИнтервютаИсторияНовиниДиетиСпециалистиЗдравни проблемиВидеоПатологияФизиологияАнатомияОрганизацииИзследванияНаучни публикацииЗаведенияНормативни актовеМикробиологияЗаболявания (МКБ)ПсихологияЛайфстайл